Monpti 79 csillagozás

Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti Vaszary Gábor: Monpti

„Tudom, hogy egyszer gazdag ember lesz belőlem, csak késő lesz egy kicsit. Gyomorbajos, keserű öregúr leszek: – Jean, nem vagyok itthon senkinek. Megértetted? Igenis, méltóságos uram. Ha összetalálkozhatnék a Szent Jakab utcában megöregedett önmagammal, aki leszek, elébe állnék itt, az olasz csemegeüzlet előtt. – Öregúr, állj meg egy pillanatra. Odaadom neked az ifjúságom, amire most nincs szükségem. Aki öreg, az biztos, hogy nem éhes mindig. Ezer frankért még a gyomorbajt is átveszem tőled. Ötszázért is átveszem. Ne menj el, százért is.”
Így alkudozik Vaszary Gábor keserédes történetének főhőse, a szeretni való, könnyelmű fiatalember, a „tisztességükkel küszködő” párizsi lányok kedvence, akit a könyvsikerből készült film nézői is a szívükbe zártak. Az 1930-as évek „párizsi” regényeinek írója nem sajnálta történeteiből pazar humorát és pikáns iróniáját sem, és bizonyára ennek eredményeképpen sikerült – látszólagos habkönnyűsége ellenére – az irodalom határmezsgyéjén belül maradnia.

Eredeti megjelenés éve: 1934

>!
Helikon, Budapest, 2005
304 oldal · ISBN: 9632089588
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
322 oldal · ISBN: 9635476426
>!
Téka, Budapest, 1988
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637357203 · Illusztrálta: Vaszary Gábor

4 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Vaszary Gábor: Monpti

Nem működött! Hozott mindent, amit elvártam tőle – remek helyszínt és hangulatot, elsőrangú humort, szép történetet sok izgalmas kitérővel –, és mégsem jött neki össze. Egyetlen tényezőn múlott: azon a nyomorék címszereplőn, Monptin.

Ha éltetek még ennyire antipatikus főhőst! Rosszindulatú balfácán, ez jutott róla eszembe szinte rögtön. Az a fajta fickó, aki összetörve leszállt a sz*pórollerről, aztán szélesen vigyorogva felkéredzkedett még egy körre, hogy most aztán jól megmutassa az embereknek. Általában véve a viselkedése és ebből fakadóan a poénok forrásául szolgáló helyzetek hoztak a legnagyobb zavarba. Különösen most, amikor frissiben túl vagyok egy nagyon is humánus, és ehhez a könyvhöz képest rendkívül szép és cizellált orosz humoreszkgyűjteményen. Pedig a sztori jól indul, az időhúzás, a várakoztatás remekül érzékelteti a tengődő majdnem-emigránslét árnyoldalát, és az első fontosabb történésnek felfogható kaland, Marie-Louise feltűnése nagyon is rendben volt. Akkor vesztettem el a regénybe vetett hitemet, amikor Monpti és Anne-Claire elkezdték szerelmesen tépkedni egymást – ez már erőltetett, unalmas és végtelenül taszító is volt. És innen már tényleg nem tudtam a javára írni semmit, sem az irodalmi kidolgozottságát, sem a szellemességét, sem a megkomolyodó végkifejletét. Pedig vannak felemelő és érzelmes pillanatok – no nem akkor, amikor a fiatalok szerelmet vallanak egymásnak, hanem amikor a sötétben Monpti felrúgja a patkányát…

Nem igazán tudom, miért ebből a regényből lett nemzetközi kultkönyv a Heltai történetek helyett – hogy mást ne mondjak, szerintem Mák Pista és Gróf Mindenyssa Jaguár Zdenkó a magyar szépirodalmi paletta piedesztálra emelt hősei Monptihoz képest, és akkor még elő sem hoztuk Rejtő legendás karaktereit. Valahol persze értem a siker okát, de mégis… Nem lettünk jó barátok Vaszaryval.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
322 oldal · ISBN: 9635476426
21 hozzászólás
langimari>!
Vaszary Gábor: Monpti

A Monptit egyszer régen már olvastam, és valójában a Párizsban tanuló lányomnak vettem most meg nagy lelkesen, de egyelőre kevés érdeklődést mutatott iránta. Sokat mulaszt, ha kihagyja, a könyv fergeteges humora a mű első felében, keserédes romantikája a másodikban igazi könnyű és szórakoztató olvasmányélmény, különösen azoknak, akik ezeket a párizsi parkokat, utcákat, templomokat ma látogatják vagy lakják és minden kövét ismerik. Vaszary Gábor saját párizsi élményei nyomán írta a Ketten Párizs ellen és a Monpti című regényét is, a szerző a múlt század huszas éveiben ott élt és alkotott. A sok-sok nyelven (és filmen is) sikert aratott Monptit maga illusztrálta. Mindenkinek a könyvespolcán ott van a helye.

1 hozzászólás
lencsemate IP>!
Vaszary Gábor: Monpti

Örülök, hogy Vaszaryt újra kiadták és eljut az emberekhez azáltal, hogy ott tornyosulnak a könyvei minden nagyobb könyvesboltban. És azért örülök, mert megérdemli. A Monpti (már a cím is zseniális) tökéletesen vegyíti a humort a komoly, mély (de elcsépelt szó) mondanivalóval, történettel. Vaszary Gábor népszerű volt, aztán elfelejtették, hiszen nem mindig divatos népszerű könyveket írni. Vaszary is azt nyilatkozta, ha jól emlékszem pont az első könyve után, hogy neki is az a célja, hogy olyan könyvet írjon, amiben nem történik semmi, mert az az igazi művészet. Hogy ez irónia volt-e vagy sem, az mindegy, mert nem ezt az utat választotta. Szerencsére, mert abban ki tudja mit alkotott volna, így viszont zseniálisat!

6 hozzászólás
bozs>!
Vaszary Gábor: Monpti

Ha nem könyvtári könyv lenne azonnal széttépném… Már a 60. oldalon éreztem, hogy irritál és idegesít. Kitartásom könyvek esetében rengeteg van, így olvastam szenvedtem tovább. A 200 oldal körül elgondolkodtam, hogy biztosan van bennem annyi erő, hogy átszenvedjek rajta. Na már nincs sok hátra, gyerünk!! Az utolsó oldalakat már szelektálva olvastam, nem maradtam le semmiről.
Miért szenvedtem olvasás közben: ez nem szól semmiről. Van ez a Monpti nevű alak, aki nem dolgozik, éhezik, de ha pénzhez jut azonnal elkölti. Közben balek is. Azután jön az az Anne-Claire nevű hölgy, akinek egy szavát sem lehet elhinni, húzza a mézesmadzagot szerencsétlen hapsi előtt, le akarom ütni.
Azt hiszem elég volt a Vaszary testvérekből idénre vagy örökre. :S

7 hozzászólás
M_Tamara>!
Vaszary Gábor: Monpti

Miután eloilvastam a könyvet, azóta lettem Párizs rajongója. Mikor először eljutottam oda, végigjártam az összes helyet ami a könyvben szerepel.
Végtelenül kedves, bájos történet. A szerelmi szál nem nyálas, igenis életszerű és megható.
Nagy kedvencem ez a regény.

lilomama>!
Vaszary Gábor: Monpti

részben könnyed humoros, részben keserédes…olyan vaszary-s. egyik legjobb könyve.

andraasv>!
Vaszary Gábor: Monpti

Kb a feléig észre sem vettem, hogy olvasom, amikor meg igen, akkor néha idegesített. De a felétől teljesen más könyv, és az nagyon jó.

zeany>!
Vaszary Gábor: Monpti

Párizst szeretőknek kötelező. Annyi emberség van ebben a könyvben, hogy én még a humorosnak szánt helyzeteken is sokszor inkább könnyeztem. Az állandó éhezés, pénztelenség sem szegi kedvét a főhősnek, aki egyre keresi a boldogulást, emellett még marad energiája a szerelemre is. Mikor legutóbb voltam Párizsban megkerestem a Rue Jacob-on a házat, ahol Monpti lakott :)

1 hozzászólás
Joeymano>!
Vaszary Gábor: Monpti

Keserédes történet, amin többször is hangosan felnevettem, pedig nem szoktam olvasás közben. Egyet tanít, hogy élj a mának, de azt nagyon.

nandras>!
Vaszary Gábor: Monpti

Nagyon élveztem ezt a regényt annak ellenére, hogy heteken keresztül olvastam ezernyi részletben mert mindig csak kevés időm volt rá. Szerencsére rögtön fel tudtam venni az elhagyott fonalat és a stílusa is annyira könnyed volt, hogy pillanatok alatt ráhangolódtam minden alkalommal.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Qwerf>!

Okosan és bölcsen a pillanatoknak kell élni. Keresni a rosszban is a jót, hogy megnyugodjunk. Minden apróságnak is örvendeni kell. Ez a boldogság.

229. oldal (1988)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
6 hozzászólás
Psyche>!

A hűvösödő őszi esték megölik a szerelmet és a legyeket.

1 hozzászólás
zanni>!

A nők sokszor a levegőtől is be tudnak csípni.

15. fejezet

cassiesdream>!

Na, most meg lehetne szólítani, viszont az öregasszonyra hivatkozni már nem lehet. Annak már negyedórája is van. Valami mással kell kezdeni. Mondjuk így:
– Mademoiselle, ön nyilván nem szereti a regényeket…
Ezt se lehet. Megjegyzem, valami okosat úgysem mondhatok neki. Talán Descartes-re hivatkozzam, vagy Bergsonra?
Az az érzésem, hogy gyáva vagyok.
Én ezt a nőt csak úgy ismerhetem meg, ha tegyük fel, hirtelen elesne és én felsegíteném. Esetleg el lehetne gáncsolni. Utána mennyi mindenről lehetne beszélgetni vele.

29. oldal

nandras>!

Az idegesség fokozatosan összegyülemlik bennem és végül egész ártatlan dolog robbantja ki belőlem.
Jön velem szemben egy öreg úr a Szent Jakab utcában és az olasz csemegeüzlet előtt elejti a sétabotját.
-Hülye! – mondom neki.
Az öreg úr nem szól egy szót sem. Megtörli szépen a sétabotját a zsebkendőjével, aztán kifújja az orrát és megy tovább.
Nem szabad az öreg embereket minden ok nélkül megsérteni. Különösen azokat nem, akik ilyen keresztényi alázattal tűrik. Rögtön utánamegyek és bocsánatot fogok kérni tőle.
Pont a Riviére Hotel előtt elérem.
– Uram, az előbb megsértettem önt. Ideges voltam, nem akartam megbántani.
Megáll és csodálkozva néz rám.
– Mi az?
– Önnek az előbb azt mondtam, hogy hülye és ezért bocsánatot kérek.
– Hogyan?
– Az előbb azt mondtam, hülye.
A kezével tölcsért csinál a füle elé.
– Mit?
– Hülye! – ordítottam bele.
Erre szó nélkül végigvág rajtam az ezüstfogantyús sétabotjával.

cassiesdream>!

Az intelligenciánkra tulajdonképpen nem is nekünk van szükségünk, hanem másoknak, ezért nem bocsátják meg senkinek, ha buta.

andraasv>!

Elmegy, és én soha többé nem fogom látni.
Vékony lábán megfeszül a selyemharisnya, a szoknyája suhogva csapkodja a térdeit, és megy, karcsú testét diszkréten himbálja lépteinek dallamos ütemére.
Utána kellene menni és megkérni, hogy ne menjen el, már úgyis olyan szerencsétlen vagyok.

26-27. oldal

cassiesdream>!

Hosszú hónapok óta a matematika alapján élek, pontosan kiszámítva a legolcsóbb kalóriamennyiséget. Az étkezés ilyenformán már nem is élvezet, hanem munka, sőt kötelesség.

19-20. oldal

cassiesdream>!

Biztosan vannak gazdag emberek Párizsban, akik ebben a pillanatban azt sem tudják, mihez kezdjenek a pénzükkel. Egyáltalán hülye dolog volt a pénzt kitalálni. Színes papírokat nyomni különféle számokkal és végül úgy csinálni a dolgot, hogy egyeseknek ne jusson belőle.

43. oldal

mefi69>!

Csak legyen hozzám egy nő szelíd és kedves ebben az életben, de megfogom azt kínozni, hogy a fészkes fene…

19. fejezet utolsó mondata


Hasonló könyvek címkék alapján

Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Karácsony Benő: Napos oldal
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér
Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk
Török Rezső: Jó házból való tanársegéd
Török Rezső: Péntek Rézi
Vavyan Fable: Galandregény
Aszlányi Károly: Sok hűhó Emmiért
Anatole France: A Lúdláb Királynő