Kislány ​a láthatáron 10 csillagozás

Vaszary Gábor: Kislány a láthatáron Vaszary Gábor: Kislány a láthatáron

Valakinek ​éppen regényt kellene írni, de nem tudja, miről írjon, csak sok pénzt szeretne keresni vele. Ezzel a meglepő helyzettel indul a regény. Vagy nem is annyira meglepő? Írjon kutyáról? Írjon krimit? Írjon tragikus történetet? Természetesen mindegyik ellen megvan kapásból az ellenvetés: el lehet-e adni? Szóval látjuk, a harmincas években ugyanaz volt a sanyarú írói sors. Vaszary a tőle megszokott kacsintós pimaszsággal rögtön elkezdi hálóba fogni az olvasót: beavatja apró írói fortélyaiba, mígnem aztán szinte együtt választják ki az 1930-as évek bestsellerének helyszíneit, szereplőit, szerkezetét. Közben persze kikacsintva az olvasó felé is. Helyszín: Siófok, Hortobágy, Debrecen és Parádfürdő – nyáron, amikor mindenki szórakozni akar. A bonyolító eszköz: mindezeket a helyszíneket AUTÓVAL bejárni. És a négy ülésre pályázó hat fiatalember szeme előtt megjelenik a KISLÁNY is. Aki persze, a kor vágyképeinek megfelelően, Amerikából ruccant vissza az óhazába, mindösszesen szintén… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nova regénytár

>!
Helikon, Szekszárd, 2008
408 oldal · ISBN: 9789632271484
>!
Nova Irodalmi Intézet, Budapest, 1941
352 oldal · keménytáblás
>!
Nova Irodalmi Intézet, Budapest, 1939
352 oldal · keménytáblás

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Qwerf>!
Vaszary Gábor: Kislány a láthatáron

Egy csillag, fél csillag, egy és fél – ilyen értékelésekkel találkoztam itt, mikor nekiálltam magam is a könyvnek. Úgy voltam vele: no majd én megmutatom nektek, hogy lehet imádni is ezt a könyvet! :D Gondoltam, már csak azért is, mert Vaszary Gábor előző könyve annyira megfogott. S tény, az elején imádtam ezt is. Véltem, tán az a hiba, hogy sok olvasó főként olvasó, s maga nem ír, ezt a könyvet meg azok értékelik kellőképpen, akik maguk is írogatnak. Zseniális fejtegetései vannak a könyvírásról, meg annak hátteréről, és persze olyan könnyed és mókás módon papírra vetve, ahogy arra csak Vaszary mester képes :)
Szóval első benyomás pozitív, de a végére már kezdtem megérteni, mit sokalltak benne a többiek. Egy pöttyet valóban lehetett volna húzni a sztoriból már csak a gördülékenység végett is. De én az egycsillagokat még így is túl lehúzónak érzem, mert az ismerkedést Vaszaryval valóban ne ezzel, de hogy teljes képet kapjunk egy élet munkásságáról, ahhoz meg elengedhetetlen. Ha film lenne azt mondanánk: road-movie magyar honban! :)
Kellemes limonádé lenne!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Papírszárnyak>!

A mértéktelenségnek csak a következményei rosszak, de maga a mértéktelenség nagyon is jó, máskülönben senki se csinálná.

40. oldal

1 hozzászólás
Qwerf>!

A buta emberekben kevés a hajlandóság arra, hogy egyáltalán kritikát olvassanak. Az okos emberek viszont nem adnak mások véleményére.
Hát kinek ír akkor a kritikus?

4. fejezet - 21. oldal

1 hozzászólás
Qwerf>!

A házasság egy ebéd. Sajnos, a süteménnyel kezdődik.
Sandeau

5. fejezet - 28. oldal

Qwerf>!

A fene egye meg ezeket a biciklistákat. Egyiknek sincs lámpája. Denevér módjára suhannak az út jobb oldalán. Rájuk dudálni is kész veszély, esetleg az utolsó pillanatban átvágnak előtted a bal oldalra, és elütöd őket. Egy biciklista miatt mégse állhatunk le az országúton, megkérdezve tőle, melyik oldalon óhajt hajtani. Egyszer Mátyásföldön így jártam meg. Rádudáltam egyre, mert az út jobb oldalán ment, erre megvárta, míg odaérek, és akkor vágott át előttem; beletapostam a fékbe, de már elütöttem. Szerencsére neki nem történt nagyobb baja, de a kerékpárja teljesen kész lett.

23. fejezet (171-172. oldal)

Qwerf>!

Szeretem az életet, de nem állítom, hogy az élet mindig jó és szép. Pontosan olyan, mint egy szerelmes asszony: sok boldogságunk van vele, de közben egyéb épületes dolgok is történnek.

1. fejezet - 9. oldal

Papírszárnyak>!

Szerelmes autóvezetővel ne vitesd magad: rossz, ha boldogtalan, de talán még rosszabb, ha boldog. A szerelemben pedig egymást váltogatják az efféle ellentétes érzések.

378. oldal

Papírszárnyak>!

„Állítsunk valakit magunk elé követendő példa gyanánt, valakit, aki nagyon óvatosan élt, és ezáltal meghosszabbítja, mondjuk tíz évvel az életét. Tehát ahelyett, hogy 60 éves korában halna meg, elél 70 évig. Óvatos életmódjával sikerül meghosszabbítania öregségét, fiatalságának örömeiből ellopott legszebb pillanatainak árán- tehát spórol az életével, és félretesz belőle.”

Qwerf>!

A tisztességes, nyugodt, boldog életről legfeljebb egyetlenegy könyvet lehetne írni, és azt se olvasná el senki.

1. fejezet - 12. oldal

lupi4>!

Csupán a büntetéstől való félelem rendszabályozza az embereket.

19. oldal

1 hozzászólás
Qwerf>!

Olyan az ember, mint a fa: zsenge korában még át lehet ültetni idegen talajba, de ahogy erősödik, vénül, mindig több és több, ezerfelé ágazó gyökerébe kapaszkodik, és elpusztul, ha kiszakítják onnan.

9. fejezet - 57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő Vera: Lúg
Bucsi Mariann: Ébredés
Szaszkó Gabriella: Engedj el
Bihary Péter: Migránsok
B. E. Belle: Vallomások
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Pirisi Ákos: Azanyjaköcsögit!
Palotás Petra: Dacszövetség
Ella Steel: Végtelen játszma
Robin O'Wrightly: Emlékkönny