Hárman ​egymás ellen 42 csillagozás

Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

A Helikon Kiadó Vaszary-sorozatának harmadik kötete a Monpti és a Ketten Párizs ellen után most a kamasz csínytevések, az olykor már infantilis idétlenkedések világába kalauzolja el az olvasót. Balatoni vakáció, franciaországi utazás, epekedő szerelem, baráti kakaskodás a témái, s egyszersmind kellékei a műnek. Ez a könyv határozottan és sikeresen szórakoztató olvasmány, a kötetet nem ajánlott nyilvános helyen kézbe venni, mert olvasása közben az ember többször is akaratlanul felnevet. A szerző illusztrációival!

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nova regénytár

>!
Helikon, Budapest, 2006
260 oldal · ISBN: 9632270126
>!
Móra, Budapest, 1988
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631161129
>!
Pannónia, Torontó, 1965
keménytáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Vaszary regényét olvasva rá kell döbbenni, hogy itt mondanivalót nemigen találhatunk, mert ez csak egy strandra való szórakoztató romantikus lektűr. Kétségtelen, helyenként én is jókat nyerítettem – na nem azért, mert én lettem volna a „lólábú, kutyafejű, hosszúhajú szellem”, hanem mert poénos volt a történet. Szóval a fiúk férfiságuk, önállósodásuk és szabadságuk kivívása irányában Amerikába indulnak a Balatonról, s egész Párizsig jutnak, ahol kalandok garmadában van részük, de a vége csak az otthonról kapott pénzen történő hazautazás. Szóval a nagy , merész álmok előtte megalapozandók – s lehet, tán ez a mondanivaló…

>!
hbernadett
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Még gimnáziumban olvastam először és vinnyogva nevettem rajta a sokadik olvasás után is, de pár részlet meg könnyfakasztóan édes-fájdalmas volt…

>!
Baba082
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Humoros, szerelmes, szerethető kis történet. Nem csak szerethető, de irigyelhető is, ahogy a Radonyi testvérek fogják magukat és világot látnak. Persze nem minden akadály nélkül, és ez így van rendjén.
Vaszary köteteiben épp az a jó, hogy bár fantáziája csapong, végül mindig visszatér a valóságba, ami néha kiábrándító, néha pedig, mint ebben a kötetében is, szomorkás.
Tény, hogy nem egy irodalmi fenoménnal van dolgunk, de Vaszarytól valahogy elviselem ezt a limonádé stílust, mert sikkesen, szépen ír. Ebben a regényében szépen végig vezet a Balatonon, Párizson, Marsielle-n, és a két háború közti lusta, bódult világon. Kiválóan jellemzi a dzsentri családból származó munkától iszonyodó Radonyi Lacival azt a mára már kihalt figurát, aki félig még az úri osztály tagja, így kényes, finomkodó, de már polgári életet kéne élnie, hiszen nem engedheti meg magának a fennhéjázó életmódot. Gyönyörű ellentéte a testvére Pali, aki viszont reálisan átlátja helyzetüket. A regényben szegény Pali észrevétlenül válik felnőtté, hiszen a fókusz a mi szerelmes, bohókás Lacinkon van, öccse mellékesen lobog csupán utána, mégis ő a motorja a kis társaságnak. Végül a harmadik főszereplő, Jóska személye mutatja be a tanulatlan, gyári munkás gondtalannak tűnő ifjú korát. A legnagyobb tragédia az ő sorsában van, hiszen míg hazai pályán játszott, nem volt probléma, hogy keveset értett a világból,mert saját nyelvén tarthatta erejével sakkban a többi diákot. Viszont a nagyvilágban ez már nem volt elég, ott sajnos már nem ő pofozta egy hatosért az embereket, hanem őt pofozták különböző szituációkban.
Kérdőjellel hagyott minket Vaszary a végén, és az ilyesmit nem szeretem, mert aggódhatok, hogy most akkor mi lesz a fiúkkal? Úgy döntöttem, hogy pozitív véget szánok nekik, úgyhogy szépen minden elrendeződik, és a három barát vagy inkább társ a bajban újra összeül, és újabb kalandok elé néz.
Bátran ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki szereti a laza, mégis értelmes szerelmi történeteket, valamint az se árt, ha az olvasóban él még a kíváncsi gyerek, mert úgy könnyen útitársa tud lenni a három fiúnak kalandjaik során.

>!
Beja
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Én nagyon, de nagyon szerettem volna a srácok helyébe lenni… még akkor is, ha ennyire nem jött be a párizsi 'élet' nekik. Vagányság, na:D

>!
Terka6
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Vaszary Gábornak ez a könyve is kedves. Főként a német dolgozat körüli bonyodalmak lopták a szívembe magukat, a 49-50. oldalon.

>!
Nona
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

A szokásos Vaszary stílus, vicces, hangulatos, de azért a kedvenc a Ketten Párizs ellen maradt.

>!
Szédültnapraforgó
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Az első pár fejezet egyáltalán nem tetszett, sokszor untam, kis gagyi történeteket meséltek el, amiken nem tudtam nevetni. (Viszont a hús a zsebben poén, nagyon ütős volt:D) Aztán kezdett beindulni a történet, a félénél járok, egészen mulatságos:)
A vége kicsit szomorkás lett, de összességében nem vagyok elájulva Vaszary-tól. Nem lett kedvenc, de voltak jó poénok.

>!
Manómaszat
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Nem, és nem bír egy Vaszary könyv végig megmaradni azon a magas (ez nyilván relatív…) színvonalon, ahogy elkezdődik! Hülyére röhögtem magam a könyv első harminc oldalán, a végére azonban a felhőtlenül vidám stílusból nem maradt semmi. Rejtőnél is fanyalgok, ha komolyra fordul, Vaszarynál hasonlóképpen. Azért nincs harag. Négyes.

>!
CaptainV IP
Vaszary Gábor: Hárman egymás ellen

Tetszik ez a fajta finom stílus – és szeretem, mikor egy oda abszolút nem passzoló szó, vagy mondat ezt a finomságot feloldja. Olyankor hatalmasakat tudok nevetni. :) Túl mély tartalmakat nem találni benne, de néha meg-meg csillan egy kis keserűség, főként a könyv végén, ettől egy újabb színt kap a történet. A hangulat magával ragadó, én nagyon szeretem legalábbis a 20-as, 30-as évek világát.
A Radonyi testvéreket pedig már 6 (!) éve ismerem, és ők az (egyik) oka annak, hogy visszatérő vendég vagyok Vaszarynál. :)


Népszerű idézetek

>!
Qwerf

Érdekes, hogy az, akinek a kezébe adják a boldogságot, hamar megunja, és miután nem tud mit csinálni vele, leteszi, és elmegy.

246. oldal (Helikon)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Qwerf

…a vágyak mindig szebbek, mint a beteljesülés.

256. oldal (Helikon)

1 hozzászólás
>!
Baba082

Komoly tudósok is afelett elmélkednek már, hogy a szerelem az elmebaj egyik neme. Az őrültekkel nem lehet ellenkezni, éppen úgy, mint a szerelmesekkel sem. Próbáld megmagyarázni neki, hogy akit szeret, érdemtelen erre. Bizonyíts be a napnál is világosabban, hát elfordul tőled, és visszamegy az ő kedveséhez, hogy elmondjon neki mindent, számítva arra, hogy ő majd bebizonyítja, a fekete is fehér. (Mi az neki?)

241. oldal, 24.fejezet, (Móra, 1988)

2 hozzászólás
>!
Qwerf

A poklot, mennyországot és a purgatóriumot is a nők képviselik a földön, de az, aki egyiknek a pokla, lehet a másiknak már a mennyországa is. Ezért sem lehet eligazodni rajtuk.

227. oldal (Helikon)

2 hozzászólás
>!
Alessana

– Na, fiam, milyen családba tartozik a zsálya?
– Mit tudom én?
– Hogyhogy mit tudod te?! Hát hallottak már ilyet?
– Tanár úr, kérem, én senkinek a családi ügyeibe nem avatkozom.

47. oldal

>!
mefi69

Ez a nő őrült, s én most visszaélek vele. (Ha már másképp nem lehet vele élni.)

>!
Szédültnapraforgó

Nagy igazságtalanságnak tartom, hogy rendszerint az öregeknek van pénzük, s nekik is csak akkor, amikor már majdnem elment a kedvük az élettől, és nem sok hasznuk van belőle, ellenben a fiataloknak sosincs.

30. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Kedves vendég, akit nagyon várnak, aki mindig késik, és hamar elmegy (szóval nem rokon).

115. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Pali felült az ágyban, és figyelt. Ez nem reggel volt, de ő napközben is, teljesen felöltözve az ágyon fekszik. Én ebben hallatlan lustaságot látok. Pali szerint a nagy agyvelejű emberek napközben is gyakran ledűlnek, mert képtelenek sokáig függőlegesen tartani a fejüket.

180. oldal

>!
Baba082

Még nem volt ember, aki meg tudta volna magyarázni nekem, mi más hasznuk az életben, mint az, hogy bosszúságot okozzanak. Szerintem a legyek tanították meg káromkodni az embereket.

75. oldal, 7. fejezet, (Móra, 1988)


Hasonló könyvek címkék alapján

M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Leiner Laura: Valahol
J. K. Smith: Káosz a köbön
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Leiner Laura: Ég veled
J. Goldenlane: Napnak fénye
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?