Ázsia ​tündöklése… és bukása? 1 csillagozás

Vasuki Shastry: Ázsia tündöklése… és bukása?

A gazdasági csoda és a beváltatlan ígéret is eszünkbe juthat, ha a 20. század ázsiai történelmére, gazdaság- és társadalomfejlődésére gondolunk. Bár a kontinens gazdasági felemelkedése valóban figyelemreméltó, az továbbra is kérdéses, hogy a 21. század Ázsia évszázada lesz-e.

Vasuky Shastry árnyalt képet fest Ázsia társadalmairól. Dante Isteni színjátéka által inspirálva a modern Ázsia „poklának” nyolc körén vezeti keresztül az olvasót. Utunk során megismerhetjük a „nagyvárosi cowboyok” életét, az idősek és a fiatalok problémáit, az egyre zavarosabbá váló geopolitikai helyzetet, a politikai és üzleti elit, valamint a társadalom többi részének érdekellentéteit. Az út végén pedig talán mi is megtaláljuk a választ arra a kérdésre, vajon mi lehet Ázsia sorsa: a bukás vagy a felemelkedés?

>!
Pallas Athéné Books, Budapest, 2023
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635731855 · Fordította: Berki Éva

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Barbár>!
Vasuki Shastry: Ázsia tündöklése… és bukása?

Lehet-e a 21. század Ázsia évszázada. Ezt a kérdést járja körül a szerző egyes ázsiai országok gazdaságának, történelmének és általános helyzetének bemutatásával. A megállapítások jók, a történetek érdekesek, az adatok szintén. Lehet ez is, lehet az is, a szerző nem foglal állást. Hiányosság viszont, hogy az országok sorából a Közel-Kelet országai hiányoznak, és Pakisztánt is csak az Indiával való összetűzésekkel összefüggésben említi. Banglades igen, Pakisztán nem? A volt Szovjet-Közép-Ázsia országai szintén hiányoznak. Így nem lehet teljes képünk Ázsiáról.
Egy rövid életrajz a szerzőről a függelékben,a borítón esetleg a fülszövegben, mint ahogy az szokás, hasznos lett volna.


Népszerű idézetek

Barbár>!

Ázsia teljesítette Néhru és más, a gyarmatosítás utáni vezetők elképzeléseit azzal, hogy a világgazdaság motorjává vált. A probléma csak az, hogy e motor egy olyan vonatot hajt, amely az önelégült elitet szállítja, és emberek százmilliói rekedtek a peronon.

296. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csizmadia Norbert: Geofúzió
Jong-Wha Lee: Ez lenne Ázsia évszázada?
Amanda Palmer: A kérés művészete
Vírus után a világ
Charles Handy: A második görbe
Kovács Zoltán – Megyesi Gusztáv – Váncsa István: Első oldal III.
Kovács László (szerk.): Globális kihívás – lokális válaszok
Manuel Castells: Az évezred vége
Tarrósy István: Afro-ázsiai dinamikák
Maria Serena I. Diokno – Hsin-Huang Michael Hsiao – Alan H. Yang (szerk.): Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában