Az ​örökké rövid története 2 csillagozás

Vass Virág: Az örökké rövid története

Az ​örökké talán abban a forró évben kezdődött, amikor Szolzsenyicint kitoloncolták a Szovjetunióból, Nixon belebukott a Watergate-botrányba, az Abba együttes Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós dalfesztivált, Kardos Sára pedig, aki szentül meg volt győződve arról, hogy egész életét gyógypapucsban dolgozza végig a pénzügyi osztályon, megnyert egy manökenversenyt…

Kardos Sára egy katonatiszt lányaként cseperedik egy dunántúli város honvédségi lakótelepén. Amikor a szépséges kamaszlány a helyi ruhagyárban vállal nyári munkát, nem sejti, hogy hamarosan gyökeresen megváltozik az élete, kiszabadul a katonás fegyelemből, ki a vasfüggöny mögül, és elindul egy kifutón, amely messzire, Párizsba, New Yorkba vezeti. Ez a kifutó a sorsa volt…

AZ ÖRÖKKÉ RÖVID TÖRTÉNETÉT a Kádár-korszak egyik legsikeresebb manökenjének rendkívüli életútja ihlette, amelyet beárnyékolt a történelem és a hidegháború komor valósága. A regény bepillantást enged a ’70-es, ’80-as évek… (tovább)

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2018
488 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245996

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi 
Vass Virág: Az örökké rövid története

Ó, igen.. ne akarj annyira nagylány lenni, nem olyan jó az – inti Kardos Sárát katonatiszt apja. Khm.. tegye fel a kezét az a tinédzser, akire ezek a szavak hatnának. Ne viccelj, annyit ér, mint halottnak a csók.

Kardos Sára, az az Lantos Piroska élettörténete, aki a Kádár-kor nagy felfedezettje volt, manöken, kijutott nemzetközi kifutókra is.
Tragikus sorsa agyonhallgatott volt maga korában, amikor emberölés áldozata lett, itthon szinte a kutya sem tudott arról, mi történt vele – hiába volt előtte a nemzet kincsének titulálva. Nem illett bele a dolgozó nő sztereotípiájába.. a hanyatló nyugat ópiumával volt fertőzve… na persze.

Nekem azért nagy élmény az egyes szám első személyben íródott regény, mert totál magamra ismertem benne. A kor adott a magam 53 évével, közel akkor szocializálódtam, amikor Kardos Sáránk. Ott voltam a lakótelepi panelben – helyett egy vidéki házban, szívtam a borsófőzelék szagát, tűrtem a kisszerű élet minden velejáróját, és fulladoztam az akkori elvárások fojtogatásában.

Mire gondolok? Egy fiúval végigmész a falu főutcáján kézen fogva? Kurva vagy.
El mersz menni egyedül, a férjed nélkül egy rokonod lakodalmába? Váltok. Ha nem, akkor is.
Másképpen gondolod a testiséget, mi a helyes és követendő? Kurva vagy. Minimum. És céda is.
Ki mersz pofázni a sorból, amibe mindenki beállt? Szemtelen fiatal vagy, akinek csak megszületni volt nehéz.
Mersz nemet mondani szüleidnek, rokonoknak? Önző, számító dög vagy, aki csak magára tud gondolni.

Na, innen tört ki Kardos Sára is. Követett el baromságokat (ki nem?), és a végén fizetett is érte. Nem úgy, ahogy gondolta, hanem úgy, hogy valaki megölte őt. Egyenes volt az út a „ne akarj annyira nagylány lenni, nem olyan jó az”-tól a meggyilkolásáig? A sorsa determinálva volt?
Nem gondolnám.
Inkább csak nem volt szerencséje.
Mert az élethez az is kell.
Szerencse.
Az összes többin felül.

Nekem kifejezetten nagy élmény volt olvasni. Arra ébredtem hajnalban, hogy ég a lámpa, a könyv pedig szelíden rám dőlve őrizte álmomat… mert rég aludnom kellett volna már, de én még csak ezt az egy oldalt, légyszi, csak még a következő oldalt…

>!
adri156
Vass Virág: Az örökké rövid története

Lantos Piroskáról lehet olvasni az interneten, pár képet is találni. Viszont a fikcióval kiegészítve izgalmas történetet kanyarított belőle Vass Virág. Sok kutatómunka áll a háttérben -ez érezhető a korszak leírásában-, pontosak a márkanevek, az ügynöki jelentések, a szabadidős tevékenységek, a kultikus szórakozóhelyek, közlekedés, a fotósok és divatmárkák, újságok és életstílus. A vége már a pszichothriller határát súrolta számomra-bár tudható, hogy mivel, miként zárult le a modell élete. A nevek eltérnek a valóságtól, de az életút ugyanaz. Nekem tetszett, 2-3 nap alatt elolvastam, pedig csak este jutott rá időm.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Szabó Magda: Tündér Lala
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Békés Pál: Csikágó
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Tar Sándor: A mi utcánk
Salamon Pál: A Sorel-ház