Vaskó Ildikó (szerk.) · Soós Anita (szerk.) · Péteri Vanda (szerk.) · Mádl Péter (szerk.)

Tízparancsolat 14 csillagozás

Kortárs skandináv novellák
Vaskó Ildikó – Soós Anita – Péteri Vanda – Mádl Péter (szerk.): Tízparancsolat

„A ​nap már lenyugvóban volt. Arcát elrejtette az esőfátyol mögött, amely érintésében már a tavaszt idézte, de hőmérséklete még nagyon is a télre emlékeztetett. Hideg érzéstelenítőként hatott a bőrre; szinte lezsibbasztotta. Lassan fogtam csak fel, mint egy megkésett visszhangot, de végül csak meghallottam, hogy valaki becsapja egy kocsi ajtaját a parkolóban. Léptek hallatszottak mögöttünk. Nehéz, végzetes léptek.” Meggyilkolt öregasszony, meggyalázott Isten, elárult testvér, szüleit nem tisztelő fiú, mások tulajdonára vágyó szerencsétlen, férjét csapdába csaló feleség, depresszióban elmerülő ex-hacker, félszeg tizenéves, az elmúlással szembenéző ember… Az irodalom válasza arra a kérdésre, mit is jelentenek a mózesi törvények a modern, globalizálódó világban. Bár a válogatásnak bizonyos értelemben keretet adnak a parancsok, az olvasó mégis színes, stilisztikailag is meglehetősen különböző összeállítást tart a kezében, amely ízelítőt ad a kortárs dán, norvég és svéd… (tovább)

A művek szerzői: Jostein Gaarder, Anna-Karin Palm, Åke Edwardson, Pia Juul, Gunnar Staalesen, Ninni Holmqvist, Naja Marie Aidt, Niklas Rådström, Marie Hermanson

Tartalomjegyzék

>!
General Press, Budapest, 2009
234 oldal · ISBN: 9789636431389 · Fordította: Árva János

Enciklopédia 3


Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Vaskó Ildikó – Soós Anita – Péteri Vanda – Mádl Péter (szerk.): Tízparancsolat

Novellák. Számomra a novellák vagy egy vers kibontott formái, vagy egy még testet nem öltött regény darabjai, talán épp a szíve. Ezek az érzések most nem jöttek át egyetlen írásban sem. Ez hiányérzetet okozott nekem, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszak, csak furcsa volt, hogy a novella olvasáskor megszokott érzések nem jelentkeztek.
Elgondolkodtató a cím megjelenése a munkákban. Az jutott eszembe, hogy szerintem alig van olyan iromány, legyen az regény, novella, próza, ami nem férne be a tíz parancsolat valamely tilalma alá. Hiszen pont azt akarja az ember megírni, az kívánkozik ki belőle, ami összeütközésbe kerül az emberben meglévő Istenséggel. Vágyakozó, teret kívánó emberi gyarlóságunk mindig beletapos valakinek az érdekeibe. Ilyen szempontból talán legjobban az utolsó írás tetszett a Repsektus, a mások tulajdonát ne kívánd parancsolathoz kapcsolódóan. Ha valakinek szemernyi fenntartása lenne a tekintetben, hogy a tíz parancsolat az együttélés szabályainak gyűjteménye, annak ajánlanám, hogy elemezgesse végig ezeket a novellákat, és biztos megérzi, hogy kinek a dolgát nehezíti meg az ember a korlátok semmibe vételével.
Kortárs skandináv novellák gyűjteményéről van szó, sok tekintetben, frissességében, témáiban éreztem a kortárs jelleget, de a hűvös skandináv arculatot hiányoltam.

fukszia>!
Vaskó Ildikó – Soós Anita – Péteri Vanda – Mádl Péter (szerk.): Tízparancsolat

Nekem nagyon tetszettek a novellák. Változatos stílusban, jól összeválogatva szemezgetnek a szerkesztők a skandináv irodalomból.

emmyaist>!
Vaskó Ildikó – Soós Anita – Péteri Vanda – Mádl Péter (szerk.): Tízparancsolat

Valóban elég vegyes, a szenvedős legyen-már-végéktől az úristen-ez-földhöz-vágottakig minden van a kötetben. Ez nyilván abból adódik, ami egyszerre a legnagyobb erőssége és gyengesége is: három ország irodalmából próbál úgy markolni, hogy egyrészt reprezentatív, másrészt minden műfaj kedvelőjének élvezhető legyen. Ilyen szempontból sikerrel is jár: legalább egy (inkább több) kedvérevalót mindenki találhat a novellák között. Az említett szenvedős pillanatokért kap ennyi csillagot, de összességében nem bántam meg, hogy a kezembe vettem.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A késő nyár mélabúja átcsordogált a levegőből a szívekbe.

174. oldal Marie Hermanson: Mézeshold

Chöpp >!

Mit csinálunk, amikor olvasunk? Lassan besétálunk az ismeretlen tájba, mely mi magunk vagyunk, valaki mással, egy ismeretlen, arctalan idegenvezetővel az oldalunkon. Amikor a vidék dombjaihoz, patakjaihoz, rétjeihez, fáihoz, településeihez és az évszázadok óta letaposott ösvényekhez érünk, olyan helyeken vándorlunk, ahol korábban soha, és mégis minden olyan, mint hazatérni. Az olvasás lehetővé teszi, hogy mások gondolatait gondoljuk, és azok mégis saját tudatunkká, saját vidékünkké legyenek.

161. oldal Niklas Rådström: Egy szegény bolond

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Chöpp >!

Milyen boldog voltam csupán két perccel ezelőtt, szomorú emlékekbe merülve.

181. oldal Benn Q. Holm: A család árnyékában

Chöpp >!

… könnyedén lebegve aludt, mint egy végtelen vízi álomban, gyermekien, nem tudván, hogyan lép be a táj az emberbe, és hagyja testében néma képmását…

27. oldal Anna-Karin Palm: Impregnatio

Chöpp >!

Az idő múlik, az ember megállíthatatlanul változik, és olyan felismerhetetlenné válik, hogy ezt a terhet egyetlen szó sem képes cipelni.

82. oldal Christina Hesselholdt: Nincs béke a koponyában

Chöpp >!

Nem szédített el a lenyűgöző látvány, mélyen magamba szívtam a rémületet. Olyan volt, mint szétmorzsolódni Isten körmei alatt.

175. oldal Marie Hermanson: Mézeshold

Chöpp >!

Amúgy naponta bemagoltam pár oldalt az Idegen szavak szótárából. Most értem csak meg, hogy a tanárok mosolya nem elismerő volt, amikor idegen szavak lenyűgöző arzenálját zúdítottam rájuk, hanem türelmes és elnéző. Mindent megtettem, amit tudtam, hogy ne tűnjek feltörekvőnek, s épp ezért látszottam annak.

180. oldal Benn Q. Holm: A család árnyékában

Chöpp >!

Valami halálféle telepedett ránk… egy hosszúra nyúló lelki szárazság…

22. oldal Mats Kolmisoppi: Vírus

Chöpp >!

Mi a rosszabb: meghalni, vagy tudattal bírni?

83. oldal Christina Hesselholdt: Nincs béke a koponyában

1 hozzászólás
Chöpp >!

Itt mindenki szépen szenvedett.

24. oldal Mats Kolmisoppi: Vírus


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szöllősi Adrienne (szerk.): Huszadik századi skandináv novellák
Kjell Askildsen: A thesszaloniki kutyák
Jo Nesbø: A Patkánysziget és más történetek
Bjarte Breiteig: Fantomfájások
Kjell Askildsen: Úgy, mint azelőtt
Jo Nesbø: A féltékenység-szakértő és más történetek
Jávorszky Béla (szerk.): Féltékenység
Neil Gaiman: Északi mitológia
Szöllősi Adrienne – Vaskó Ildikó (szerk.): Johannes szívderítő temetése
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai