Aki ​szépen butáskodik 80 csillagozás

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Az Aki szépen butáskodik egy különleges apanapló. Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. Egy fiatalember apává válásának pillanatképei. A Nők Lapja olvasói 2011 óta követhetik nyomon a költő apuka tolmácsolásában a három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait, a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csibészségeit, csatározásait és megbékéléseit. Varró Dániel humoros és szeretetteli írásaiból kiderül, hogyan váltak egy családdá, és azt is végig kísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden furcsaságával. A hét év alatt született feljegyzésekből készült ez a válogatáskötet.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767792 · Illusztrálta: Szűcs Édua
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
282 oldal · ISBN: 9789636768096

Enciklopédia 15


Kedvencelte 8

Most olvassa 9

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Nekem ez csillagos ötös. Nem a cukiság faktor miatt, bár már nagypapa korú vagyok, és úgy nézhetnék a srácokra, mint az unokáimra, hanem mert imádtam a humorát, a nyelvi humort. Varró Dani költőként, irodalmárként nagyszerűen mutatja be, ahogy a gyerekek megismerkednek a nyelvvel, a beszéddel, ami állandó humorforrás.
Magamban heherésztem, vihogtam, kacarásztam, kuncogtam, különösen Misit imádtam.
A másik meg az, amennyire bölcs apaként viszonyul a szerző a fiúkhoz, és amilyen ironikusan kezeli saját esendőségeit is. Most mondjam azt, hogy egy ilyen könyv ezerszer inkább kedvet teremt egy népes családhoz, mint száz demagóg propaganda videó? Nem mondom. :) Kinek a pap, kinek a papné.
A műfaj: rövid tárcák, a Nők Lapjában már megjelentek, ha elolvas belőlük egyet az ember, akkor rögtön tudhatja, mire számíthat.

9 hozzászólás
Chöpp P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Gyermekkönyvtárban találtam rá. Még senki sem kölcsönözte ki előttem. Nagyon megörültem neki, mert Varró Dani munkásságát – lévén kortársam – nagy érdeklődéssel figyelem. Csodálatos versekkel lepett meg fiatal felnőttként (zsebre dugott kézzel a Bögre azúrban), verses meséket és mondókákat nyújtott, amikor szükségünk volt rá itthon a gyerekekkel. Szóval nagy összhangban zajlik az életünk. Nekem két, neki három gyermek, ő ír, én olvasom, közösen vihorászunk (biztosan Dani is, de én nagyon, a gyerkőcök meg ott, ahol számukra vicces a sztori), szóval ez egy sikertörténet.
Nehéz a választás, de egy paraszthajszállal nálam Varró Dani vezet Lackfi János előtt. De mindkettő híveként lelkesen szurkolok: Hujj, hujj, hajrá, előre! Csak így tovább, fiúk!!

dtk8 P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

A szülői kollektív tudat lenyomata esős napokra.
(Hangosan nevettem a héven.)

sztinus>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Dehogy ötös! Hatos, kb a milliomodikon.
Csúcsjó sztorik, jó, hogy mindent lejegyzett a kisgyerekes èvekből-aranyköpésekből.
Napi hármat olvastam, kivève tegnap, amikor az utolsó 15-egyben lecsúszott.
Ajànlatos otthon olvasni, hangosan felröhögôs!

Porcsinrózsa>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Úgy gondolom, a könyv megvásárlása részemről telitalálat volt. Varró Dánielnek a gyermekei éleslátásáról,szókimondásáról szóló írásait ismertem már korábbról, a Nők Lapja hasábjairól.Amikor ehhez könyv alakban is hozzájutottam, nagyjából sejtettem, mit fogok kapni.Mégis az újdonság varázsával hatott rám a fiúk tiszta logikája, nyelvi leleményessége. Hol csendben bazsalyogtam,hol harsányan nevettem ezeken a "gyerekszáj – történeteken."Hálásan köszönöm a szerzőnek, no meg a három fiúnak a sok – sok derűs percet, amiben a gyűjteményes könyv mellett részem volt.Bizonyosan ez lesz a polcomon az egyik pihentető kézikönyv, ha kikapcsolódásra vágyom, mert többször is kézbe vehető.Milyen kár, hogy a gyerekeink olyan hamar megnőnek,és kinövik ezt a tiszta és kedves ártatlanságot is! Bátran ajánlom e művet leendő szülőknek, hogy kedvet kapjanak a gyermekvállaláshoz.Továbbá gyakorló, fiatal szülőknek, hogy ne csüggedjenek, ha úgy érzik, mára már elég a kicsi csemetéikből.No és persze olvassa el minden nagypapa meg nagymama, aki már elfelejtette, milyen volt gyereknek lenni.Balzsam lesz a fájós csontokra, izületekre,pont úgy, mint az unokák, és megértik azokat a gondolatmeneteket, melyekről eddig esetleg úgy vélték:Ez a gyerek butaságokat beszél, vagy csinál Mert ugye, AKI SZÉPEN BUTÁSKODIK, arra nem lehet haragudni!

2 hozzászólás
_natalie_néven_ IP>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

rajongó vagyok. remélem Varró úr, bővül még a család, mert ezt bármeddig elolvasgatnám. addig is elkezdem elölről. kikapcsol, megmosolyogtat, elbűvöl. a Nők Lapját is sokáig csak ezekért az írásokért vettem meg. először belelapoztam, hogy van-e, mert nem mindben volt.
utólag elmondhatom, ennek nem örültem, mert várni csak úgy jó, ha mindig ugyanabban az időben érkezel. aztán most ideért. talán jól vártam mégis.
a Maszat-hegyet is sokszor megmásztam ám. ott kezdődött a rajongás.

makitra P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Békés Pál BÁLDOR-ját nem taszította le képzeletbeli trónjáról, de Varró Dániel gyerektörténetei is ott vannak a szeren. Humorosak, aranyosak, önironikusak – nevetsz a gyerekkel, nevetsz a szülőn és persze néha magadon is, még akkor is, ha nem vagy szülő. A szerzőhöz méltóan kreatívak a gyerekek is és úgy tűnik, sikerült megragadni a család hangulatát, így kapunk egy kis intim betekintést is az író világába is. Számomra ugyanakkor túl sok történetet zsúfoltak össze, feltűnnek azok az ismétlődések, amik egy heti újság olvasásakor kevésbé, kicsit tömény az anyag, de ennek ellenére bőven élvezhető.

latinta P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Háromgyerekes anyukának, aki vagyok apukának lenni csupa öröm. :)

    Be kell vallanom, hogy ezeket az írásokat nem olvastam – spoiler –, mégis kissé ismerős helyzetekkel szembesültem, hiszen tényleg nagyon is kell a gyerekeknek a „túléléshez a cukiság” (ahogy a középsőm szokta volt emlegetni az ő lemenőivel kapcsolatban).

    Az azért igazán árulkodó (is) tud lenni, hogy a gyermek milyen szavakat/mondatokat ejt ki a száján legelőször – meg azután folyamatosan. Merthogy azért ő is a helyzetéből indul ki, oda szocializálódik :), onnan lesi el a mintát, ahonnan a legközelebb kapja kézhez-szájhoz… :)

    Sokszor volt olyan érzésem, hogy ezt mi is megéltük már, szinte szó szerint – ám ez azért nem jelenti azt, hogy minden családban mindig minden ugyanúgy van, sőt: minden másképpen…

    Mindazonáltal igen hálás vagyok Varró Dánielnek, hogy megírta, összeszedte ezt a csodavilág-történetsorozatot. Sokan elmondhatjuk ezután, hogy: helyettem is írta.
(De azért nem feltétlenül biztatnék minden leendő apukát-anyukát, hogy vérmes reményeket tápláljon, hátha kiadják majd az ő történeteit is. Azonban „házi használatra” egész nyugodtan próbálgassa a szárnyait…)

1 hozzászólás
szucsiani P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Varró Dániel gyermekszáj történeteit már a Nők Lapjában is szívesen olvastam, mert nagyon szerethetőek, humorosak voltak. Ebben kötetben ezekből kapunk egy rendkívül jó válogatást.
Sok-sok vidám percet, és felhőtlen szórakozást kaptam tőle. Imádtam olvasni!

Az egyik kedvenc történetem az állatkerti látogatás volt, ahol kisfia számára az állatokon kívül minden más, még a billenős kuka is érdekesebb volt. Amikor szülei elvitték a kisunokámat a vadasparkba, tökéletesen ugyanezt az élményt élték át.

Szávitrí P>!
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Varró Dániel gyerekei nagyon szórakoztatóak, és édesapjuk nem kevésbé szórakoztatón ír róluk. Persze ez kit lep meg? Jancsi a kedvencem. :)


Népszerű idézetek

_natalie_néven_ IP>!

    – Egyszer eszünk felhőt reggelire?

279. oldal, Misi, Jancsi, Béni és a szárnyaló képzelet (Jelenkor, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: felhő
1 hozzászólás
Citrompor P>!

– Nem vagy éhes, Misi?
– Nem.
– Ettél mást, mint fagyit?
– Ettem mást, mint fagyit.
– Mit ettél mást, mint fagyit?
– Tölcsért.

106. oldal, Misi és a mert korszak

Kapcsolódó szócikkek: fagylalt
1 hozzászólás
puncsoscukor63 P>!

Nem mondanám, hogy nem vagyok rendszerető, szeretem a rendet, ha van, de jobban szeretném, ha magától lenne.

35. oldal, Misi és a különböző szemléletmódok (Jelenkor, 2018)

latinta P>!

    Hogy Misi igazságérzete milyen mélyen gyökerezik, arra egy esti meseolvasás során döbbentem rá. Tudni kell Misiről, hogy rettenthetetlen, nem fél semmitől, és kifejezetten szereti azokat a meséket, amikben sokat harcolnak, és semmilyen vérszomjas mesebeli szörnytől nem ijed meg. Egyik este, inkább Jancsi kedvéért Csukás István Sün Balázs című verses meséjét olvastam a fiúknak. „Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház. Abban lakott hét süntestvér: Sün Aladár, Sün Piroska, Sün Adorján, Sün Dorottya, Sün Demeter, Sün Tihamér s a legkisebb: Sün Balázs” – így kezdődik a mese, ami arról szól, hogy a legkisebb testvér, Sün Balázs mindig kiszorul a házból, és a küszöbön kell aludnia. Ezért inkább elköltözik, és épít magának egy saját házat, de egy viharos estén megjelennek nála a testvérei, akiknek elvitte házukat a szél, bekéredzkednek, és a végén Sün Balázs újra, a saját házából is kiszorul a küszöbre. Ártatlannak tűnő, jópofa kis verses mese, tudtommal több óvoda is el van nevezve Sün Balázsról, Misit mégis mélyen megrázta lelkileg. Gyanítom, azért, mert a legtöbb mesében történhetnek akármilyen ijesztő dolgok, lehetnek akármilyen gonoszak a gonoszok, a végén mindig győz az igazság. A Sün Balázsban viszont hiába nincsenek se ijesztő dolgok, se gonoszok, nem győz az igazság, és ez sokkal jobban felkavarja Misit, mint egy Döbrögi vagy Darth Vader, aki a végén megbűnhődik vagy megjavul. Úgyhogy amikor a legközelebbi meseolvasásnál felmerült, hogy olvassuk-e a Sün Balázst, Misi azt mondta:
    – Inkább ne olvassuk, mert a Sün Balázs, az nagyon durva.

216-217. oldal, Misi és az igazságérzet (Jelenkor, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Csukás István
4 hozzászólás
dtk8 P>!

Rejtély, hogy eleve miért Misire adjuk a zoknit, aki utálja, és az első adandó alkalommal leveszi, miközben a cicát, aki él-hal a zoknikért, teljes zoknimegvonással sújtjuk. Nincsen logika a világban.

16. oldal

latinta P>!

    – Jancsi, ne nyomkodd a sütőt! – szóltam rá a múltkor, mert Jancsi nagyon szereti a háztartási készülékeket átprogramozni.
    – Nem nyomkodom – mondta Jancsi. – Csak izélgetem.
    De még ezt is überelte a rózsaszín kakaós pohár esete.
    – Jancsi – kérdeztem tőle egyik reggel –, melyik pohárba kéred a kakaót?
    – Ebbe! – mutatott rá Jancsi a rózsaszín gyerekpohárra.
    – A rózsaszínbe? – kérdeztem vissza.
    – Nem! – mondta Jancsi. – Nem a rózsaszínbe, hanem a rózsaszínba.
    Erre a fordulatra igazán nem számítottam. Hogy a kétéves kisfiam a vegyes hangrendű összetett szavak helyes toldalékolásáról nyit velem vitát.

163. oldal, Jancsi precíz (Jelenkor, 2018)

_natalie_néven_ IP>!

    Amikor a Tagore sétányon sétálgattunk, Misi mindkét zsebét dugig tömte kavicsokkal.
    – Mit csinálsz, Misi? – kérdeztük tőle.
    – Hazaviszem ezeket a kavicsokat – mondta Misi.
    – Miért?
    – Azért, mert elültetem a kertben, és akkor kinőnek belőle a szobrok.

152. oldal, Misi és Déry Tibor bácsi szobra (Jelenkor, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: kavics
_natalie_néven_ IP>!

    (…) Egy szó, mint száz: küzdöttem a fiókkal, de nem akart kinyílni sehogy.
    Jancsi egy ideig figyelte az ügyetlenkedésemet, aztán megszólalt:
    – Szerintem a Lackfi János ezt ki tudja nyitni.
    – Miért gondolod? – kérdeztem meghökkenve.
    – Mert még ő híresebb is nálad – mondta Jancsi.

262. oldal, Misi, Jancsi és a szemtelenkedés (Jelenkor, 2018)

1 hozzászólás
Citrompor P>!

Az én kisfiam a legcukibb gyerek a világon. Ez nyilván nem igaz, de közben meg evidens, hogy mégis. Tök nagy szerencse egyébként, hogy az enyém pont ilyen cuki. Más szülőknek ijesztően csúnya gyerekeik vannak.

7. oldal

dtk8 P>!

Vajon mi a legjobb ajándék egy kisbaba számára? Megpróbálom kilesni, mi csalja a kisfiam arcára a legnagyobb mosolyt. Nos, a válasz kissé megdöbbentő: az, ha a tévében Fásy Ádám Zeneexpressz című műsorában Zámbó Krisztián énekel.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fásy Ádám · Zámbó Krisztián

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
Birtalan Ferenc: Tarisznyában a tenger
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Ranschburg Jenő: Szülők lesznek
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan