A ​szomjas troll 88 csillagozás

Kis viking legendárium
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767808 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
130 oldal · ISBN: 9789636768980 · Illusztrálta: Maros Krisztina

Kedvencelte 12

Most olvassa 8

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Varró Dani verselése. Igen, profi, igen, fülbemászó a ritmusa, dallama, olyannyira, hogy az ember önkéntelenül rímelve válaszol aztán a kölköknek. De. Az a rengeteg hibás ragozás, magánhangzó-rövidülés, lehagyott szó végi mássalhangzó, az zavart annyira, hogy ne tudjam igazán szeretni. Pedig nagyon jó hangosan olvasni, tényleg, és egy alkalommal meg is jegyzi, hogy azért a hiba, mert a troll nem tud helyesen ragozni, de a többinél?

A kaland-regény-kockázat lapozgatós a második felében nagyon tetszett amúgy. Csak a fentiek, ugye.

5 hozzászólás
>!
pat P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Ez az olvasás nagyon izgalmas elemekből tevődött össze:
1. Elolvastam ez első három rövidebb (úgy a kötet harmadát kitevő) verset. Mesét. Gyorsan, magamban, csendben. (Ez, mint utóbb kiderült, hiba volt.) Óvatosan letettem a könyvet, kissé arrébb toltam, mintha mi sem történt volna.
2. Egy kissé hosszúra nyúlt vonatúton belelapoztam a negyedik, a hosszú, a kaland-játék-kockázat jellegű mesébe. Ez nagyon kellemes két, két és fél óra volt, többször meghaltam, a Valhallában is jártam néhányszor, harcimókusokkal, orkokkal, trollokkal, de még egy hableánnyal is találkoztam, remek volt, repült az idő. (Nem sikerült az összesféleképpen elolvasnom, és teljesíteni a küldetést is csak egyszer sikerült – mert nem könnyű ám – , majd ha visszatér hozzám a példányom, még lapozgatom majd.)
3. Célszemélynek (5) a strandon olvastuk fel az anyjával felváltva, és hát te jó ég, hangosan, mély átéléssel, mesetempóban olvasva, hát csodálatos! Mondjuk a két felolvasó alapvetően szükséges hozzá, mert kihívás a kacskaringós szövegét elolvasni neki, pl. kiolvasni azt szépen, hogy „elerdeitörpéskedett”, meg ritmizálva, gondosan artikulálva elszavalni, hogy „bemüzlizve, narancslézve”.
4. Miután egy ülésben elolvastuk ugye az első hármat (az óratörpés lett az abszolút kedvencünk), meggyőztük a gyermeket, hogy a nagyon, nagyon, nagyon hosszú utolsóba nem kezdünk már bele, mert ránk esteledik, bezárják a strandot, ránk köszönt a tél, szuperhumánok veszik át az uralmat a Balaton partján, és minden ilyesmi. Ez nehéz feladat volt, de sikerült. (Aztán én jól lemaradtam végül A leprikónok átkának az olvasgatásáról, ezt sajnálom.)

Emlékezetes olvasás volt, mindenesetre. Örülök, hogy magamnak is vettem egy példányt, nem csak ajándékba.

16 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Bár az utolsó mesébe egy kicsit belezavarodtam és meg is untam a végére a sok választási lehetőséget, azért ez egy határozottan kellemes és szórakoztató kötet. Vicces és fantáziadús, nagyon jók a képek is, színesek, kedvesek.

>!
Mesemondó IP
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Hát ez k**** cuki lett.
Már az első, trollos költemény megfogott. Voltak benne rímek, amitől falnak mentem, de jó értelemben, és ez a trend folytatódott később is. Le a kalappal a különböző versformák előtt, meg azért is, mert megvolt a gyerekfantasy hangulat, lehet ezzel az ovisokat szoktatni a idejekorán a D&Dre. Az óratörpés versben főleg a szövegezés tetszett, a hablegénynél a poénok (amik épp kellően voltak fájdalmasak), a leprikónoknál meg végleg elszabadult bennem a szerepjátékos, és csakazértis meg kellett nyernem a küldetést, bár közben többször belefulladtam a tengerbe. Írtam már én is ilyet, nem egyszerű, ezért külön piros pont jár, és remekül működik még gyerekek számára érthető szinten is.
spoiler
Ja, és az illusztrációk is k**** cukik.

>!
sztinus P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Ó, de jó, hogy ezt megvettem, és bàrmikor újraolvashatom!!
Elsőre a kedvencem az óratörpe.
A nap szava a heringízű ràgó!! Muhaha!!!

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

A szomjas troll
Egészen egyszerűen zseniális. Csak így egyszerűen: Z S E N I Á L I S.

A kíváncsi óramanó
Még egy ilyen kis ebadta szerzetet! Nagyon szerettük!

A kis hablegény
Icinyke-picinykét – az előbbiek miatt – jobbat vártunk, de szó se róla, a maga nemében egyedülálló ez is.

A leprikónok átka
Csodás utazás egy varázslatos mesevilágban. Próbáld ki a szerencsédet! Ragassz még egy levelet a lóheréhez, gyűjts ébenfekete hollótollat és bodorodó leprikón pipafüstöt szárnyas malacoddal és saját koponyájában elveszett kifordított gatyájú öcséddel, hogy megmentsétek a viking felnőtteket debill 5 évesekké avanzsáló átoktól! Vigyázz! Szerezz be minden varázstárgyat, ahol teheted, fogyassz lakkaszörpöt és vesd a mókusok elé a fagyidat menekülés közben, különben véged! (Kivéve, ha nem ez éppen a célod, mert akkor csak nyalogasd nyugodtan tovább!) Üdvözlettel: egy szerencsés anya-lány páros, akik csak egyszer haltak meg (véletlenül), meg egyszer hót szándékosan.
I M Á D T U K ! ! !

>!
Boglárka_Madar P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Varró Dani ismét egy egyedi, izgalmas, humoros könyvvel örvendeztette meg kisebb (és nagyobb) olvasóit. Én sem tudok mást tenni, csak rajongani ezért a kis viking legendáriumért.
A troll, az óramanó és a kis hablegény történetei a messzi északról egy-egy szeletét mutatták meg ennek a varázslatos világnak. Az utolsó (és leghosszabb) mese az elátkozott vikingekről viszont már egy komplex történet, fel-felbukkannak benne az első három meséből megismert fő- és mellékszereplők. Persze, hogyha szerencsés az olvasó és sikerrel végigjárja eme fordulatokkal és kalandokkal tarkított mesét. Itt ugyanis bármi megtörténhet, és nem mindig koronázza siker a kalandozásokat. Nekem nagyon tetszett ez a szerepjátékokra hajazó mese, még úgy is hogy elsőre kb a feladatok harmadánál elbuktam. :D
Imádom, hogy Dani ilyen kreatívan faragja a rímeket és a történeteket, hogy a könyveiben mindig ott a humor és mindig tud újat mutatni.
A könyv hangulatához és témájához illeszkedő fantasztikus illusztrációkat is meg kell említenem, Maros Krisztina szuper munkát végzett.
Engem a könyv teljesen elvarázsolt, még Dórival is teszek egy próbát – bár talán nem teljesen ő a célcsoport-, mindenesetre ennek a könyvnek a polcomon a helye, kell belőle saját példány.

7 hozzászólás
>!
Hintafa P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

A lakkaszörpre szomjazó Kalle troll, a múlhatatlan kíváncsiságával egy egész város életét megbolygató kíváncsi óratörpe, a kis hablegény kalandjai rövidebbek, a legnagyobb részt a leprikónok átkától sújtott vikingek megpróbáltatásai teszik ki. Sokáig tanakodtunk, hogy melyik a kedvencünk és egyáltalán kell-e kedvencet választani (mindenképpen). De mint eddig oly sokszor, csak az derült ki, hogy mindig azt kell a legjobban szeretni, amit éppen olvasunk.

A felfedezés boldogságát nyújtó kis viking legendárium világát többféle módon is átszövi a játékosság. A különféle versformákban vidámkodó történetek olykor megmosolyogtató, máskor meglepő -még Kierkegaard-nak is akadt – rímpárjai, a hétköznapi, gyereknyelvben előforduló szavak (bébikönnyű) kicsattanó hangulatjavítók. Visszaköszönnek olyan klasszikusok, mint Arany, Petőfi, Grimm, Andersen (a többi felfedezésének örömét meghagyom nektek), ráadásul a meséket nem választja el a szigorú pont. A szereplők itt-ott újra felbukkannak, előremozdítják, átszövik egymás történetét.

A leprikónok átka alatt infantilissá vált felnőtteket megmenteni vágyó kis viking harcos története a legfordulatosabb. A régi Kaland-játék-kockázat olvasói döntések alapján formálódó történeteiről ismert kötetei szolgáltak alapul. (Micsoda munka lehetett megírni és végigkövetni a sok választásból fakadó ösvényeket. Dehát azért vagyok én az olvasó, hogy a szerző erőfeszítésében a fotelből gyönyörködjek.) Mialatt az átok megtöréséhez szükséges varázsfőzet hozzávalóit keresgélitek, a választásaitokból fakadó szerteágazó utatok során az előző részekből megismert hősök is visszatérnek egy-egy pillanatra. A döntés egyébként valós kockázattal jár -mire sikerre vittem a vállalkozást legalább kétszer meghaltam-, de ennek az élét a szöveg múlhatatlanul vidám hangvétele tompítja.

Talán nem olyan elvetemült gondolat az sem, hogy a szerző saját gyerekeiről mintázhatta egyik-másik szereplőt, de az olvasó természetes önzése azt mondatja velem, hogy igazából úgyis az a lényeg, hogy az én gyerekeim benne vannak. És ki tudja, talán a tieitek is.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/11/06/varro_daniel_a_szomj…

3 hozzászólás
>!
vorosmacska P
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Varró Dani a Maszat-hegyével teljesen elvarázsolt, így ha alkalmam adódik, ma is elolvasom verses meséit spoiler.
Izgatottan vágtam a zord északi legendákra épülő dallamos mesekalandba. És valójában most sem csalatkoztam: ízlelgettem pattogós rímeit, megismertem különös lényeit (voltak itt trollok, orkok, leprikónok, törpék, szárnyas malac stb), szerettem a mesei hagyományokat megtörő megoldásait és megtudtam, mi az a lakka, azontúl, hogy minden troll imádja. spoiler.
Kedvenc mesém is lett, mégpedig A kis hablegény, és elálmodoztam róla, hogy Koppenhága után, ahol a kis hableány szobra áll spoiler, Budapest a kis hablegényről híresül el, netán szobra is lesz, tenger híján valahol a Duna partján.
A leghosszabb mese, A leprikónok átka, ami több mint a könyv felét kiteszi, egy kissé kifogott rajtam. Az ide-oda lapozgatás közben, amit eléggé utáltam, jócskán belevesztem a történetbe, előbb olvastam el a végét mint a közepét (többször is) és néha nehezen követtem, ki kinek mond mit és miért teszi azt, amit tesz – úgyhogy amikor a könyv végére értem, örömmel nyugtáztam, hogy itt a vége, nem hagytam ki semmit és a sztori is valamennyire összeállt a fejemben.
Felnőttként is élvezetes olvasmány, gyerkőccel azért nagyobb kaland lehet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Mesemondó IP

Az útiláda mélyén, amint felnyílt a vaspánt,
Egy bőrkötéses könyvet találsz heverve hasmánt,
Meg egy kis, kék, kerekded kristályt, a napkövet, ni,
mivel a nap irányát mindig tudod követni,
az ég hiába felhős, vagy szállt már le az este,
hogy a nap hol van, ezzel meglátod akkor is te.

69. oldal, A leprikónok átka

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

1 hozzászólás
>!
_natalie_ IP

„Ki ivott a narancslémbe?”
háborgott a házba lépve.
Föl volt dúlva, felettébb föl:
"Ki evett a müzlicskémből,
mikor volt még benne ennyi?
Azt még meg akartam enni!
Az még hagyján, hogy napestig
munkát végzünk, nehéz testit,
száll szakállunk alól szitok,
bányásszuk a bauxitot,
de hogy a bányából este
holtfáradtan hazaesve,
arra jöjjön meg a törpe:
narancslevem kihörpölve,
alszanak az ágyacskámba,
csokis müzlim megcsócsálva,
amit meg direkt nem ettem,
az már mégis tűrhetetlen!
Lámpásomat le is rakom,
csákányom a földhöz csapom,
búcsút mondok én, de végleg,
az erdeitörpeségnek!"

31. oldal, A kíváncsi óratörpe

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

>!
_natalie_ IP

„Az emberek hülyék” mondta erre a rák, "nem szeretnek elsüllyedni hajóikkal a tengerben, azt hiszik, hogy az valami krízis, nem tudják, hogy itt zöldebb a hínár, és ringat a víz is (…)

48. oldal, A kis hablegény

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

>!
vorosmacska P

Én nem bánom bambaságom, nem jó mindent tudni, mer
elvész a világ varázsa.

13. oldal

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

>!
AeS P

„Aszél hozott” mondta Eino,
a jó szóra juszt se hajló,
a kíváncsi lébenkanál:
"Aszél, hogy hát én ugyebár
egy erdei törpe vagyok,
volt is erdőm, ennél nagyobb,
saját különbejáratú,
volt benne zsiráf meg tatu,
másmilyen volt, mint ez, majmos,
csak az történt, hogy hát sajnos
bumm, felrobbant véletlenül."

28. oldal - A kíváncsi óratörpe (Jelenkor, 2018)

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

>!
_natalie_ IP

(…) de mit volt mit tenni, nyakába kapta az uszonyát, és elindult a dán halászhajók felé vezető irányba, csak úszott és úszott hónapokon át a halászhajókat keresgélgetve, és tett a szebbnél szebb időjárási jelenségekre, míg végül megpillantott egy hajót, ami szardíniákat fogott ki százszámra, és magát ügyesen szardíniának álcázva a tengerbe kivetett hálóba bemászott. „De rút kis szardínia vagy” mondták a halászok, ami nagyon rosszul esett a kis hablegénynek, és csak azért nem fakadt keservesen sírva sós könnyeivel tovább gyarapítva az óceán víz alatti földrétegek ásványaiból származó temérdek sóját, nehogy leleplezze az inkognitóját.

52. oldal, A kis hablegény

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

>!
_natalie_ IP

„Megszomjaztam, tyű, az ördög! Innák egy kis lakkaszörpöt!”
mondta trollunk (mert a trollok nem ragoznak helyesen).
Állt egy ház ott, kocsmaforma, oda rúgott ki a fjordra,
abba ment be Kalle troll egy trollhoz képest sebesen.

Tudjátok-e mi a lakka? Nincs túlzottan szép alakja,
ráadásul sárga is, de hát az íze az pöpec.
Ó, mocsári hamvas szeder, minden troll csak ilyet vedel,
kólaszörp vagy jaffaszörp, te közelébe sem jöhetsz!

9. oldal, A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium


Hasonló könyvek címkék alapján

Limpár Ildikó: Emlékek tava
Bombicz Judit: Csodák könyve
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska
Tamás Zsuzsa: Mesék a Teljességhez
Boncsér Orsolya: Fogd rá a jetire!
Kőrösi Zoltán: Ami a szívedet brummja…