55. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​szomjas troll 141 csillagozás

Kis viking legendárium
Varró Dániel: A szomjas troll Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2019
Felolvasta: Mácsai Pál
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767808 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
130 oldal · ISBN: 9789636768980 · Illusztrálta: Maros Krisztina

Kedvencelte 20

Most olvassa 17

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

pat P>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Ez az olvasás nagyon izgalmas elemekből tevődött össze:
1. Elolvastam ez első három rövidebb (úgy a kötet harmadát kitevő) verset. Mesét. Gyorsan, magamban, csendben. (Ez, mint utóbb kiderült, hiba volt.) Óvatosan letettem a könyvet, kissé arrébb toltam, mintha mi sem történt volna.
2. Egy kissé hosszúra nyúlt vonatúton belelapoztam a negyedik, a hosszú, a kaland-játék-kockázat jellegű mesébe. Ez nagyon kellemes két, két és fél óra volt, többször meghaltam, a Valhallában is jártam néhányszor, harcimókusokkal, orkokkal, trollokkal, de még egy hableánnyal is találkoztam, remek volt, repült az idő. (Nem sikerült az összesféleképpen elolvasnom, és teljesíteni a küldetést is csak egyszer sikerült – mert nem könnyű ám – , majd ha visszatér hozzám a példányom, még lapozgatom majd.)
3. Célszemélynek (5) a strandon olvastuk fel az anyjával felváltva, és hát te jó ég, hangosan, mély átéléssel, mesetempóban olvasva, hát csodálatos! Mondjuk a két felolvasó alapvetően szükséges hozzá, mert kihívás a kacskaringós szövegét elolvasni neki, pl. kiolvasni azt szépen, hogy „elerdeitörpéskedett”, meg ritmizálva, gondosan artikulálva elszavalni, hogy „bemüzlizve, narancslézve”.
4. Miután egy ülésben elolvastuk ugye az első hármat (az óratörpés lett az abszolút kedvencünk), meggyőztük a gyermeket, hogy a nagyon, nagyon, nagyon hosszú utolsóba nem kezdünk már bele, mert ránk esteledik, bezárják a strandot, ránk köszönt a tél, szuperhumánok veszik át az uralmat a Balaton partján, és minden ilyesmi. Ez nehéz feladat volt, de sikerült. (Aztán én jól lemaradtam végül A leprikónok átkának az olvasgatásáról, ezt sajnálom.)

Emlékezetes olvasás volt, mindenesetre. Örülök, hogy magamnak is vettem egy példányt, nem csak ajándékba.

16 hozzászólás
meseanyu P>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Bár az utolsó mesébe egy kicsit belezavarodtam és meg is untam a végére a sok választási lehetőséget, azért ez egy határozottan kellemes és szórakoztató kötet. Vicces és fantáziadús, nagyon jók a képek is, színesek, kedvesek.

pannik>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Aztaaaa, hát ez mennyre jó már :)
Teljesen felvillanyozott ez a kis könyvecske, le vagyok nyűgözve. Elképesztő, hogy mennyi frappáns, vicces, ütős rímet faragott Varró Dániel, ez igazán nagy teljesítmény. Üzenem azoknak akik a ragozási hibákat kiszúrták és felrótták az írónak, hogy próbáljanak meg csak 4-5 versszakot rímben összerakni úgy, hogy a tartalom élvezhető legyen, csak egy kis játék, egy próba, látni fogják mennyire de mennyire nehéz versben mondani el egy történetet nemhogy ilyen hosszan csak egy kis szösszenetet. (Ezzel azt akarom mondani, hogy ha valahol nem tökéletes a ragozás mert éppen úgy jött ki a rím, akkor az megbocsátható, legalábbis számomra teljesen élvezhető maradt mindegyik mese). Varró Dánielnek viszont ez nagyszerűen sikerül, tetszettek a mesék, csodásak a képek, rajongtam a szereplőkért és a rímek, komolyan lenyűgözött, hogy mindezt versben mondta el.
Nagyon friss, jelenkori alkotás de valahogy mégis mintha időtlen időket idézne. Tetszett ez a skandináv vonal, olyan csodás szinonimákkal dolgozik, olyan szép magyar szavak vonulnak fel amik szintén melengették a szívemet.
Legkevésbé az utolsó mese tetszett, az ötlet ott is nagyon szuper, örültem, hogy van beleszólásom a történésbe és eleinte lelkesen lapozgattam a választásom szerinti oldalakra, de aztán valahogy a módszer mégis a mese kárára ment, mert elvesztettem a fonalat :) ettől függetlenül tetszett ez is.
Szóval gratulálok Varró Úr, ez a kis könyvecske nagy kedvenc lett, jól meg van írva, ügyes és zseniálisak a rímek.

Mesemondó IP>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Hát ez k**** cuki lett.
Már az első, trollos költemény megfogott. Voltak benne rímek, amitől falnak mentem, de jó értelemben, és ez a trend folytatódott később is. Le a kalappal a különböző versformák előtt, meg azért is, mert megvolt a gyerekfantasy hangulat, lehet ezzel az ovisokat szoktatni a idejekorán a D&Dre. Az óratörpés versben főleg a szövegezés tetszett, a hablegénynél a poénok (amik épp kellően voltak fájdalmasak), a leprikónoknál meg végleg elszabadult bennem a szerepjátékos, és csakazértis meg kellett nyernem a küldetést, bár közben többször belefulladtam a tengerbe. Írtam már én is ilyet, nem egyszerű, ezért külön piros pont jár, és remekül működik még gyerekek számára érthető szinten is.
spoiler
Ja, és az illusztrációk is k**** cukik.

sztinus>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Ó, de jó, hogy ezt megvettem, és bàrmikor újraolvashatom!!
Elsőre a kedvencem az óratörpe.
A nap szava a heringízű ràgó!! Muhaha!!!

1 hozzászólás
Chöpp P>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

A szomjas troll
Egészen egyszerűen zseniális. Csak így egyszerűen: Z S E N I Á L I S.

A kíváncsi óramanó
Még egy ilyen kis ebadta szerzetet! Nagyon szerettük!

A kis hablegény
Icinyke-picinykét – az előbbiek miatt – jobbat vártunk, de szó se róla, a maga nemében egyedülálló ez is.

A leprikónok átka
Csodás utazás egy varázslatos mesevilágban. Próbáld ki a szerencsédet! Ragassz még egy levelet a lóheréhez, gyűjts ébenfekete hollótollat és bodorodó leprikón pipafüstöt szárnyas malacoddal és saját koponyájában elveszett kifordított gatyájú öcséddel, hogy megmentsétek a viking felnőtteket debill 5 évesekké avanzsáló átoktól! Vigyázz! Szerezz be minden varázstárgyat, ahol teheted, fogyassz lakkaszörpöt és vesd a mókusok elé a fagyidat menekülés közben, különben véged! (Kivéve, ha nem ez éppen a célod, mert akkor csak nyalogasd nyugodtan tovább!) Üdvözlettel: egy szerencsés anya-lány páros, akik csak egyszer haltak meg (véletlenül), meg egyszer hót szándékosan.
I M Á D T U K ! ! !

Boglárka_Madar P>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Varró Dani ismét egy egyedi, izgalmas, humoros könyvvel örvendeztette meg kisebb (és nagyobb) olvasóit. Én sem tudok mást tenni, csak rajongani ezért a kis viking legendáriumért.
A troll, az óramanó és a kis hablegény történetei a messzi északról egy-egy szeletét mutatták meg ennek a varázslatos világnak. Az utolsó (és leghosszabb) mese az elátkozott vikingekről viszont már egy komplex történet, fel-felbukkannak benne az első három meséből megismert fő- és mellékszereplők. Persze, hogyha szerencsés az olvasó és sikerrel végigjárja eme fordulatokkal és kalandokkal tarkított mesét. Itt ugyanis bármi megtörténhet, és nem mindig koronázza siker a kalandozásokat. Nekem nagyon tetszett ez a szerepjátékokra hajazó mese, még úgy is hogy elsőre kb a feladatok harmadánál elbuktam. :D
Imádom, hogy Dani ilyen kreatívan faragja a rímeket és a történeteket, hogy a könyveiben mindig ott a humor és mindig tud újat mutatni.
A könyv hangulatához és témájához illeszkedő fantasztikus illusztrációkat is meg kell említenem, Maros Krisztina szuper munkát végzett.
Engem a könyv teljesen elvarázsolt, még Dórival is teszek egy próbát – bár talán nem teljesen ő a célcsoport-, mindenesetre ennek a könyvnek a polcomon a helye, kell belőle saját példány.

Újra olvasás 2021: Mivel már Dórit is elég nagynak és okosnak ítéltem (no meg kiválasztotta a polcról), így közösen is elolvastuk. Hát, szerencsém volt, nem hiába az én lányom, imádta. A leprikónok átkát rögtön szeretné is újrajátszani. Haha. :D

7 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Már a fülszöveg és a cím is sokat sejtető. A szomjas troll a skandináv és kelta mitológia világába és lényei közé kalauzolja el olvasóját, zömében játékosan rímelő verses, kisebb részt prózai formában. A versek ötletesek, dallamosak, a szerző kreatívan valósítja meg az ötleteit ebben a formátumban, viszont a ráerőszakolt rímfaragás miatt néhol nem stimmel a ragozás, és más nyelvtani hibák is előfordulnak. A címadó mesénél, A szomjas trollnál ez még elnézhető, mert meg is jegyzi a szerző, hogy Kalle nem tud helyesen ragozni, de a többinél értetlenül álltam a jelenség felett. Varró Dániel ugyanis tud írni, nagyon is, vannak zseniális szófordulatai, ezért nem értettem, hogyan csúszhattak be ilyen hibák. Bár van egy olyan érzésem, hogy szándékos volt, de akkor is nagyon zavaró tudott lenni, főleg egy ilyen igényesen összeállított könyvnél. Az is látszott, hogy a szerző inkább a versírásban van otthon, mert A kis hablegény a többi történetnél gyengébbre sikerült. Szép próbálkozás a paródiára, de inkább cuki volt, mint vicces, és ezért kevés. A másik három történet azonban a hibáik ellenétre annyira felhúzza a kötetet, hogy összességében jóra tudom értékelni.

Műfaját tekintve az első két mese verses elbeszélés, a harmadik prózai alkotás, a negyedik pedig a Kaland-Játék-Kockázat szerepjáték könyvekhez hasonlít, de ehhez nem kell dobókocka, az olvasó választhat, merre megy tovább a zárójelben lévő számok alapján. A első három történet körülbelül a könyv egyharmadát teszi ki, a negyedik pedig a többit. Mikor először belelapoztam, furcsállottam, de mikor elolvastam A leprikónok átkát, minden kétségem elszállt, mert ez a legzseniálisabb a négy történet közül. Kreatív, és edzi az emlékezetet, kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozás nyújthat a kaland, a kellékek összegyűjtése.

A szöveg után az illusztrációkról is ejtenék pár szót. Maros Krisztina rajzai nagyon igényesek, kidolgozottak. Szép, élénk színekkel dolgozik, ötletes a különböző mesealakok megrajzolása, egyedi az ábrázolás- és látásmód, ami sokszínű fantáziára és a szöveggel való összhangra utal. Szinte együtt élnek a képek Varró Dániel írásaival.

A szomjas troll egy minden szempontból igényes mesekönyv, amin csak néhány gyengébb szövegi megoldás ront egy kicsit, de szerencsére nem annyit, hogy ez érdemben befolyásolja az összhatást. Változatos hosszúságú és hangvételű mesék alkotják, amik közül kiemelkedik a szerepjátéknak is beillő A leprikónok átka, főleg a szövevényes, izgalmas története és a kreatív ötletei miatt.

Bővebben (A bejegyzés spoilereket tartalmaz!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/07/varro-d…

Hintafa P>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

A lakkaszörpre szomjazó Kalle troll, a múlhatatlan kíváncsiságával egy egész város életét megbolygató kíváncsi óratörpe, a kis hablegény kalandjai rövidebbek, a legnagyobb részt a leprikónok átkától sújtott vikingek megpróbáltatásai teszik ki. Sokáig tanakodtunk, hogy melyik a kedvencünk és egyáltalán kell-e kedvencet választani (mindenképpen). De mint eddig oly sokszor, csak az derült ki, hogy mindig azt kell a legjobban szeretni, amit éppen olvasunk.

A felfedezés boldogságát nyújtó kis viking legendárium világát többféle módon is átszövi a játékosság. A különféle versformákban vidámkodó történetek olykor megmosolyogtató, máskor meglepő -még Kierkegaard-nak is akadt – rímpárjai, a hétköznapi, gyereknyelvben előforduló szavak (bébikönnyű) kicsattanó hangulatjavítók. Visszaköszönnek olyan klasszikusok, mint Arany, Petőfi, Grimm, Andersen (a többi felfedezésének örömét meghagyom nektek), ráadásul a meséket nem választja el a szigorú pont. A szereplők itt-ott újra felbukkannak, előremozdítják, átszövik egymás történetét.

A leprikónok átka alatt infantilissá vált felnőtteket megmenteni vágyó kis viking harcos története a legfordulatosabb. A régi Kaland-játék-kockázat olvasói döntések alapján formálódó történeteiről ismert kötetei szolgáltak alapul. (Micsoda munka lehetett megírni és végigkövetni a sok választásból fakadó ösvényeket. Dehát azért vagyok én az olvasó, hogy a szerző erőfeszítésében a fotelből gyönyörködjek.) Mialatt az átok megtöréséhez szükséges varázsfőzet hozzávalóit keresgélitek, a választásaitokból fakadó szerteágazó utatok során az előző részekből megismert hősök is visszatérnek egy-egy pillanatra. A döntés egyébként valós kockázattal jár -mire sikerre vittem a vállalkozást legalább kétszer meghaltam-, de ennek az élét a szöveg múlhatatlanul vidám hangvétele tompítja.

Talán nem olyan elvetemült gondolat az sem, hogy a szerző saját gyerekeiről mintázhatta egyik-másik szereplőt, de az olvasó természetes önzése azt mondatja velem, hogy igazából úgyis az a lényeg, hogy az én gyerekeim benne vannak. És ki tudja, talán a tieitek is.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/11/06/varro_daniel_a_szomj…

3 hozzászólás
vorosmacska>!
Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Varró Dani a Maszat-hegyével teljesen elvarázsolt, így ha alkalmam adódik, ma is elolvasom verses meséit spoiler.
Izgatottan vágtam a zord északi legendákra épülő dallamos mesekalandba. És valójában most sem csalatkoztam: ízlelgettem pattogós rímeit, megismertem különös lényeit (voltak itt trollok, orkok, leprikónok, törpék, szárnyas malac stb), szerettem a mesei hagyományokat megtörő megoldásait és megtudtam, mi az a lakka, azontúl, hogy minden troll imádja. spoiler.
Kedvenc mesém is lett, mégpedig A kis hablegény, és elálmodoztam róla, hogy Koppenhága után, ahol a kis hableány szobra áll spoiler, Budapest a kis hablegényről híresül el, netán szobra is lesz, tenger híján valahol a Duna partján.
A leghosszabb mese, A leprikónok átka, ami több mint a könyv felét kiteszi, egy kissé kifogott rajtam. Az ide-oda lapozgatás közben, amit eléggé utáltam, jócskán belevesztem a történetbe, előbb olvastam el a végét mint a közepét (többször is) és néha nehezen követtem, ki kinek mond mit és miért teszi azt, amit tesz – úgyhogy amikor a könyv végére értem, örömmel nyugtáztam, hogy itt a vége, nem hagytam ki semmit és a sztori is valamennyire összeállt a fejemben.
Felnőttként is élvezetes olvasmány, gyerkőccel azért nagyobb kaland lehet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Mesemondó IP>!

Az útiláda mélyén, amint felnyílt a vaspánt,
Egy bőrkötéses könyvet találsz heverve hasmánt,
Meg egy kis, kék, kerekded kristályt, a napkövet, ni,
mivel a nap irányát mindig tudod követni,
az ég hiába felhős, vagy szállt már le az este,
hogy a nap hol van, ezzel meglátod akkor is te.

69. oldal, A leprikónok átka

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

1 hozzászólás
Natalie_Danaisz IP>!

„Ki ivott a narancslémbe?”
háborgott a házba lépve.
Föl volt dúlva, felettébb föl:
"Ki evett a müzlicskémből,
mikor volt még benne ennyi?
Azt még meg akartam enni!
Az még hagyján, hogy napestig
munkát végzünk, nehéz testit,
száll szakállunk alól szitok,
bányásszuk a bauxitot,
de hogy a bányából este
holtfáradtan hazaesve,
arra jöjjön meg a törpe:
narancslevem kihörpölve,
alszanak az ágyacskámba,
csokis müzlim megcsócsálva,
amit meg direkt nem ettem,
az már mégis tűrhetetlen!
Lámpásomat le is rakom,
csákányom a földhöz csapom,
búcsút mondok én, de végleg,
az erdeitörpeségnek!"

31. oldal, A kíváncsi óratörpe

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Natalie_Danaisz IP>!

„Az emberek hülyék” mondta erre a rák, "nem szeretnek elsüllyedni hajóikkal a tengerben, azt hiszik, hogy az valami krízis, nem tudják, hogy itt zöldebb a hínár, és ringat a víz is (…)

48. oldal, A kis hablegény

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

vorosmacska>!

Én nem bánom bambaságom, nem jó mindent tudni, mer
elvész a világ varázsa.

13. oldal

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Citrompor P>!

Vagány vitéz vagyok, meg tényleg nagyon laza,
de hosszú volt az út, és most vágyom már haza.

93. oldal, A leprikónok átka

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

AeS P>!

„Aszél hozott” mondta Eino,
a jó szóra juszt se hajló,
a kíváncsi lébenkanál:
"Aszél, hogy hát én ugyebár
egy erdei törpe vagyok,
volt is erdőm, ennél nagyobb,
saját különbejáratú,
volt benne zsiráf meg tatu,
másmilyen volt, mint ez, majmos,
csak az történt, hogy hát sajnos
bumm, felrobbant véletlenül."

28. oldal - A kíváncsi óratörpe (Jelenkor, 2018)

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

pannik>!

Oszt mit kezdjek annyi ésszel? Válasszal mindenre késszel?
Én nem bánom bambaságom, nem jó mindent tudni, mer
elvész a világ varázsa…

13. oldal

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Natalie_Danaisz IP>!

(…) de mit volt mit tenni, nyakába kapta az uszonyát, és elindult a dán halászhajók felé vezető irányba, csak úszott és úszott hónapokon át a halászhajókat keresgélgetve, és tett a szebbnél szebb időjárási jelenségekre, míg végül megpillantott egy hajót, ami szardíniákat fogott ki százszámra, és magát ügyesen szardíniának álcázva a tengerbe kivetett hálóba bemászott. „De rút kis szardínia vagy” mondták a halászok, ami nagyon rosszul esett a kis hablegénynek, és csak azért nem fakadt keservesen sírva sós könnyeivel tovább gyarapítva az óceán víz alatti földrétegek ásványaiból származó temérdek sóját, nehogy leleplezze az inkognitóját.

52. oldal, A kis hablegény

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium

Natalie_Danaisz IP>!

„Megszomjaztam, tyű, az ördög! Innák egy kis lakkaszörpöt!”
mondta trollunk (mert a trollok nem ragoznak helyesen).
Állt egy ház ott, kocsmaforma, oda rúgott ki a fjordra,
abba ment be Kalle troll egy trollhoz képest sebesen.

Tudjátok-e mi a lakka? Nincs túlzottan szép alakja,
ráadásul sárga is, de hát az íze az pöpec.
Ó, mocsári hamvas szeder, minden troll csak ilyet vedel,
kólaszörp vagy jaffaszörp, te közelébe sem jöhetsz!

9. oldal, A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll Kis viking legendárium


Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Jeney Zoltán: Rév Fülöp és Nyár Lőrinc
Limpár Ildikó: Emlékek tava
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska
Boncsér Orsolya: Fogd rá a jetire!