Az ​írás és a könyv története 5 csillagozás

Várkonyi Nándor: Az írás és a könyv története Várkonyi Nándor: Az írás és a könyv története

Mind ​az írás-, mind a könyvtörténet szigorú szaktudományok, hatalmas szakirodalmi bázissal, nemzetközi kutatási eredményekkel, egyre megújuló és a régebbieket avulttá tévő koncepciókkal és teóriákkal. Várkonyi Nándor most megjelent könyve azonban nem szigorú értelemben vett szaktudományos munka, így keletkezése idejétől (az ötvenes években vetette papírra a szerző) függetlenül ma is érvényesnek tekinthető. Várkonyi 1943-ban közreadott egy kis füzetnyi írástörténetet, ám a témán továbbra is dolgozott, műve azonban csak most jelenhetett meg. A vaskos kötet a kezdetektől a 18. század végéig tekinti át az írás és az írásrendszerek történetét, az írástörténet keretei közé foglalva a könyv (és elődei) történelmét is. Adatszerűen természetesen számos ponton módosult azóta a kép (Várkonyi nem tudhatott sem a krétai, ún. lineáris B írás megfejtéséről – épp csak jegyzetben utal egy erre irányuló kezdeményezésre –, sem az újabb egyiptológiai és sumerológiai kutatásokról stb.), ám a szerző… (tovább)

demon>!
Várkonyi Nándor: Az írás és a könyv története

Várkonyi Nándor minden könyvét, írását elragadtatva olvastam és olvasom újra. Ezt is!