Egy ​vagy kettő? 1 csillagozás

Összenőtt ikrek Magyarországon
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő?

A könyv célja összefoglalni az összenőtt ikrekkel kapcsolatos mai tudásanyagot. Részletesen tárgyalja a kialakulásukra, gyakoriságukra, típusaikra vonatkozó természettudományos, orvosi-patológiai ismereteket. Emellett bemutatja a velük kapcsolatos gazdag néprajzi, orvos- és jogtörténeti, etikai és kultúrtörténeti vonatkozásokat is konkrét példákon keresztül. Elsődlegesen a hazai viszonylatokat helyezi előtérbe, s az egyes témák tárgyalásakor lehetőleg magyar vonatkozású adatokat közöl. A könyvhöz CD-ROM melléklet tartozik. Ebben a könyv fejezeteinek bővített, szakemberek számára kiegészített és részletes bibliográfiával ellátott változata található meg.

>!
Kossuth, Budapest, 2008
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630955492

Enciklopédia 20


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő?

Alapos, átfogó tanulmány, sok kultúrtörténeti érdekességgel. Az esetleírások is érdekesek, és nem ám ilyen Blikk színvonalú tálalása a témának… Ezt azért is tartom szükségesnek kiemelni, mert amikor megemlítik a szerzők, hogy manapság, „felvilágosult korunkban” már nem szokás cirkuszban mutatni a torzszülötteket, rögtön eszembe jutott, hogy ja, persze: mert ott van helyette az internet meg a televízió! (Pl. TLC Bizarr testek című műsora…) Szóval hiánypótló ez a könyv olyan szempontból is, hogy nem a csámcsogós bulvár, de nem is annyira a szakorvosi-tudományos irányból közelíti meg a témát, hanem az ismeretterjesztés igényességével szól az olvasókhoz.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

    Aji Dahaka (Azsi-Dahaka) ősi perzsa halálisten, illetve a csalás és hazugság démona. Általában három fejjel ábrázolták, míg egész testén skorpiók és gyíkok láthatók. Alakja az idők folyamán antropomorfizálódott, a korábbi sárkány emberi alakot vett fel. Később egyes helyi uralkodók is tőle származtatták magukat.

259. oldal, XIV. - Ikertorzok az emberi kultúrában, művészetben (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: démon
Carmilla >!

[…] Ha terhes nő tököt lop, kopasz lesz a gyereke. Ha a nő hosszú hajú gyermeket kiván, kukoriczát kell lopnia.

193. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: lopás
Carmilla >!

    Medencéjüknél (ülőcsontjuknál) összenőtt ikrek voltak az orosz Mása és Dása Krivoshyljapova, akik 1950. január 4-én Moszkvában születtek. Születésük után az anyjuknak azt mondták, hogy a gyermekei meghaltak, valójában azonban elvitték – lényegében erőszakkal elvették! – őket. Egy szovjet kutatóintézetben kísérleti körülmények között, félig-meddig izoláltan nevelték fel őket. 1993–2003 között Mása és Dása volt a legidősebb élő összenőtt ikerpár a világon. 2003. április 17-én Dása, aki alkoholista volt, szívinfarktusban meghalt. Mása ekkor sem egyezett bele szétválasztásukba, így nagy adag altatót adtak be neki. 17 órával később ő is meghalt.

230. oldal, XIII. - Az összenőtt ikrek és torzszülöttek etikai, jogi illetve vallástörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)

Carmilla >!

    Marduk kettőzött feje a felfokozott isteni erőt jelképezi. A kétfejű vagy négyarcú istenek ember és isten között közvetítettek – minden oldal felé egyaránt fordulva.

238. oldal, XIV. - Ikertorzok az emberi kultúrában, művészetben (Kossuth, 2008)

Carmilla >!

    Az egypetéjű ikrek gyermekei genetikai szempontból féltestvérek. Egypetéjű férfiak egypetéjű nőkkel történő házasságából született gyermekek törvényesen unokatestvérek, de genetikailag testvéreknek felelnek meg.

20. oldal, III. 6 - Az ikrek típusának megállapítása (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
Carmilla >!

    Egyes ősi mítoszok a törzs őseiként tartottak számon ikreket. Ez a hiedelem az amerikai indiánok, illetve óceániai népek körében is gyakori volt. Ezekben az eredetmondákban az egyik iker a jó, a másik a rossz princípiumot képviselte. Egy másik gyakran felbukkanó vélekedés, hogy a különnemű ikrek már a méhen belül incestust követnek el, ezért például egyes indiai népek feláldozták őket.

181. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: hiedelem · ikrek
1 hozzászólás
Carmilla >!

    Galénosz (Kr. u. kb. 130-200) írta le Ad Pisonem de theriaca liber című művében, hogy egy gazdag, de csúf külsejű ember szép gyermeket akart nemzeni. Ezért fatáblára festetett le egy szép fiút, s megparancsolta feleségének, hogy coitus közben azt nézze. Ilyen módon nem az apára, hanem a lefestetthez hasonló gyermeket sikerült létrehozniuk!

184. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: közösülés
Carmilla >!

[…] Szent Jeromos azt írta, hogy az anya olyan tárgyhoz hasonlító gyermeket hoz majd a világra, amilyen tárgyat a közösülés legizgalmasabb perceiben látott.

185. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: közösülés
Carmilla >!

    1983-ban egy cseh patológusnő írt le egy különlegesen ritka intracranialis fetus in fetu esetet. Egy halva világra jött koraszülött fiúnál hydrocephalia volt a klinikai diagnózis. A koponyán belüli, teratomára emlékeztető anyag hisztológiai vizsgálata során 21 apró, fejletlen magzatot találtak. Legtöbbjüknek differenciált alsó végtagjai voltak, néhány amnionnal is rendelkezett.

63. oldal, VI. 3. 3 - Belső paraziták (fetus in fetu) (Kossuth, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: koraszülött
Carmilla >!

[…] Szeparáltan, a szétválasztó műtétet követően legtovább a kubai Josephine Hinojosa élt, ő 99 évesen halt meg, 1912. november 15-én. Testvére, Guadelupe, a szétválasztást követően halt meg.

71. oldal, VIII. 3. 3 - Az összenőtt ikrek életkilátásai (Kossuth, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Andie Brock: Válni vagy nem válni?
Czeizel Endre: Születésünk titkai
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik
Donald Gibb – Sabaratnam Arulkumaran: A magzatmonitorozás gyakorlata
Szabó András: A császármetszés kultúrtörténete
Szabó A. Ferenc: Az abortusz ellenszerei
Raffai Jenő: Megfogantam, tehát vagyok
Kandász Andrea: Szülőszoba
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Hirschler Imre: Szülőszoba, tessék belépni!