A könyv célja összefoglalni az összenőtt ikrekkel kapcsolatos mai tudásanyagot. Részletesen tárgyalja a kialakulásukra, gyakoriságukra, típusaikra vonatkozó természettudományos, orvosi-patológiai ismereteket. Emellett bemutatja a velük kapcsolatos gazdag néprajzi, orvos- és jogtörténeti, etikai és kultúrtörténeti vonatkozásokat is konkrét példákon keresztül. Elsődlegesen a hazai viszonylatokat helyezi előtérbe, s az egyes témák tárgyalásakor lehetőleg magyar vonatkozású adatokat közöl. A könyvhöz CD-ROM melléklet tartozik. Ebben a könyv fejezeteinek bővített, szakemberek számára kiegészített és részletes bibliográfiával ellátott változata található meg.
Egy vagy kettő? 1 csillagozás

Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon
Alapos, átfogó tanulmány, sok kultúrtörténeti érdekességgel. Az esetleírások is érdekesek, és nem ám ilyen Blikk színvonalú tálalása a témának… Ezt azért is tartom szükségesnek kiemelni, mert amikor megemlítik a szerzők, hogy manapság, „felvilágosult korunkban” már nem szokás cirkuszban mutatni a torzszülötteket, rögtön eszembe jutott, hogy ja, persze: mert ott van helyette az internet meg a televízió! (Pl. TLC Bizarr testek című műsora…) Szóval hiánypótló ez a könyv olyan szempontból is, hogy nem a csámcsogós bulvár, de nem is annyira a szakorvosi-tudományos irányból közelíti meg a témát, hanem az ismeretterjesztés igényességével szól az olvasókhoz.

Aji Dahaka (Azsi-Dahaka) ősi perzsa halálisten, illetve a csalás és hazugság démona. Általában három fejjel ábrázolták, míg egész testén skorpiók és gyíkok láthatók. Alakja az idők folyamán antropomorfizálódott, a korábbi sárkány emberi alakot vett fel. Később egyes helyi uralkodók is tőle származtatták magukat.
259. oldal, XIV. - Ikertorzok az emberi kultúrában, művészetben (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

[…] Ha terhes nő tököt lop, kopasz lesz a gyereke. Ha a nő hosszú hajú gyermeket kiván, kukoriczát kell lopnia.
193. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

Medencéjüknél (ülőcsontjuknál) összenőtt ikrek voltak az orosz Mása és Dása Krivoshyljapova, akik 1950. január 4-én Moszkvában születtek. Születésük után az anyjuknak azt mondták, hogy a gyermekei meghaltak, valójában azonban elvitték – lényegében erőszakkal elvették! – őket. Egy szovjet kutatóintézetben kísérleti körülmények között, félig-meddig izoláltan nevelték fel őket. 1993–2003 között Mása és Dása volt a legidősebb élő összenőtt ikerpár a világon. 2003. április 17-én Dása, aki alkoholista volt, szívinfarktusban meghalt. Mása ekkor sem egyezett bele szétválasztásukba, így nagy adag altatót adtak be neki. 17 órával később ő is meghalt.
230. oldal, XIII. - Az összenőtt ikrek és torzszülöttek etikai, jogi illetve vallástörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

Marduk kettőzött feje a felfokozott isteni erőt jelképezi. A kétfejű vagy négyarcú istenek ember és isten között közvetítettek – minden oldal felé egyaránt fordulva.
238. oldal, XIV. - Ikertorzok az emberi kultúrában, művészetben (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

Az egypetéjű ikrek gyermekei genetikai szempontból féltestvérek. Egypetéjű férfiak egypetéjű nőkkel történő házasságából született gyermekek törvényesen unokatestvérek, de genetikailag testvéreknek felelnek meg.
20. oldal, III. 6 - Az ikrek típusának megállapítása (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

Egyes ősi mítoszok a törzs őseiként tartottak számon ikreket. Ez a hiedelem az amerikai indiánok, illetve óceániai népek körében is gyakori volt. Ezekben az eredetmondákban az egyik iker a jó, a másik a rossz princípiumot képviselte. Egy másik gyakran felbukkanó vélekedés, hogy a különnemű ikrek már a méhen belül incestust követnek el, ezért például egyes indiai népek feláldozták őket.
181. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

Galénosz (Kr. u. kb. 130-200) írta le Ad Pisonem de theriaca liber című művében, hogy egy gazdag, de csúf külsejű ember szép gyermeket akart nemzeni. Ezért fatáblára festetett le egy szép fiút, s megparancsolta feleségének, hogy coitus közben azt nézze. Ilyen módon nem az apára, hanem a lefestetthez hasonló gyermeket sikerült létrehozniuk!
184. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

[…] Szent Jeromos azt írta, hogy az anya olyan tárgyhoz hasonlító gyermeket hoz majd a világra, amilyen tárgyat a közösülés legizgalmasabb perceiben látott.
185. oldal, XII. - Az ikrek, ikertorzok, valamint a megcsodálás néprajzi, irodalmi, orvostörténeti vonatkozásai (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

1983-ban egy cseh patológusnő írt le egy különlegesen ritka intracranialis fetus in fetu esetet. Egy halva világra jött koraszülött fiúnál hydrocephalia volt a klinikai diagnózis. A koponyán belüli, teratomára emlékeztető anyag hisztológiai vizsgálata során 21 apró, fejletlen magzatot találtak. Legtöbbjüknek differenciált alsó végtagjai voltak, néhány amnionnal is rendelkezett.
63. oldal, VI. 3. 3 - Belső paraziták (fetus in fetu) (Kossuth, 2008)
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő? Összenőtt ikrek Magyarországon

[…] Szeparáltan, a szétválasztó műtétet követően legtovább a kubai Josephine Hinojosa élt, ő 99 évesen halt meg, 1912. november 15-én. Testvére, Guadelupe, a szétválasztást követően halt meg.
71. oldal, VIII. 3. 3 - Az összenőtt ikrek életkilátásai (Kossuth, 2008)