Gelléri ​Andor Endre 1 csillagozás

Vargha Kálmán: Gelléri Andor Endre

Vargha Kálmán, a kitűnő irodalomtörténész új könyve egységben mutatja fel Gelléri Andor Endre életének történetét irodalmi munkásságának kibontakozásával. Ismert adatok és új kutatások alapján, részint először itt publikált dokumentumok, levelek segítségével vázolja fel életútját, s értő, érzékeny novellaelemzésekkel közelíti meg Gelléri Andor Endre tündéri realizmusá-nak immár halhatatlan titkát.

Róla szól: Gelléri Andor Endre

>!
Gondolat, Budapest, 1986
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 963281715X

Népszerű idézetek

mintha>!

A következő tavasszal újra behívják. 1941. április 8-án búcsúlevelet hagy hátra kétéves kislányának.
Kedves kis Ágnesom! ma visznek a háborúba; mire olvasni tudsz, megérted, hova mentem. És azt akarom üzenni: mindenem voltál; könyvet akartam Neked írni; gyönyörű könyveket, hogy tetsszen Neked! S még csak annyit: ha valami érne, az elmúltak minden erejével, lépésről lépésre melletted leszek. Ha bajban vagy: kiálts hozzám. Jövök, segítek. Csókollak, Ágnes – s adja az Isten, hogy ezt a levelet ketten nevetve olvassuk –; drága leánykám –; édes, tündéri gyermekem. Apád.

171. oldal

mintha>!

Még aznap este Füst Milánnak is ír. Hangulatvilága jóra fordulásáról és közeli hazatéréséről akar mesterének hírt adni.
Kedves Milán úr, kimásztam a nyavalyából, s már dalolgatok, ahogy ezt az ember szokta. S miután le is szerelünk, ihaj, nagyon bolondos vagyok. Írt Ön nekem a legutóbbi jajgatásomra választ? Én akkor azt hittem: utolsó perceim azok. S tessék, most gyertyavilágnál, egy deka jó szemes kávéból való italt kavargatok s azt képzelem: még cigarettafüst is ömlik az agyaraim közül. Talpra állt beteg vagyok; hálás azért, hogy a szívem még dobog. S ezt elsőül Önnek írja meg fia Gelléri Andor Endre. P. S. Talán marhavagonocskákban, vasárnap elgördülünk innen fenségesen. Jó az Isten, jó az Isten!

170-171. oldal

mintha>!

A Füst Milán által gondosan megőrzött dokumentumok, levelek, levelezőlapok, írásbeli üzenetek, kéziratok ismeretében nyilvánvaló, hogy az 1930-as évek elején kezdődő kapcsolat tartós volt és intenzív, meghitt barátságnak is lehetne nevezni, bár jellegében, stílusában, érintkezési formáiban végig megmaradt a mester és a tanítvány viszonyának, amelyet Gelléri minden igyekezetével úgy értékelt át magában, és úgy élt meg, mint apa és fiú összetartozását.

134. oldal

mintha>!

Egy ilyen izgalmas kaland során, mint az élet, nem lehet rendszeresen olvasni. Olvasom, persze hogy olvasom a kortársakat és a modern világirodalmat, de egyszerre csak felbukkan Szophoklész vagy Homérosz, és ilyenkor aztán isten veled, modern világirodalom. Vagy nekibukom a szociológiának, a történelemnek, a közgazdaságnak, vagy felütök egy csillagászatot és bennefeledkezem.

124-125. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vasy Géza (szerk.): Sánta Ferenc
Laczkó András: Fekete Gyula
Czine Mihály: Móricz Zsigmond
Hajdu Ráfis: Sarkadi Imre
Levendel Júlia: Vörösmarty Mihály
Szajbély Mihály: Jókai Mór
Paku Imre: Juhász Gyula 1883–1937
Béládi Miklós: Illyés Gyula
Varga József: Ady és kora
Kenyeres Zoltán: Tündérsíp