A ​nehezen nevelhető felnőtt 2 csillagozás

Varga Zoltán: A nehezen nevelhető felnőtt

Ez ​a könyv több mint 50 év intenzív pszichoterápiás munkájára épül, melynek során a szerző több ezer segítséget kérő gyerek és szülő életének legszemélyesebb részleteibe nyert betekintést. Lebilincselő olvasmány gyerekre vágyó (vagy kimondottan nem vágyó), leendő vagy épp jelenleg is gyereket “nevelő” szülőknek.

A szerző kérlelhetetlenül gyerekpárti. Vallja, hogy a gyerek nem kis felnőtt, hanem a felnőtt embertől minőségében eltérő érdekes, izgalmas és tiszteletre méltó lény, akit még akkor sem érdemes és hasznos alárendeltnek tekinteni, ha egyébként önálló életvitelre képtelen. A könyv terápiás esetekből vett, igaz történetekkel támaszt alá egy – a mai Magyarországon – radikálisnak számító felfogást az egészséges szülő-gyerek kapcsolatról. Nem átall olyanokat állítani, mint hogy a jó példa hatástalan, a szülőnek nem kell következetesnek lennie, és értelmetlen és veszélyes a gyereket “megóvni” a megmásíthatatlan és néha akár kegyetlen valóságtól, mert ha törekvésünk ne… (tovább)

>!
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631257731

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Sonnenschein>!
Varga Zoltán: A nehezen nevelhető felnőtt

Egy menedzserek, első számú vezetők körében végzett munkájáról vele készített nagyinterjúban találkoztam először dr Varga Zoltán pszichológussal. Ennek vége felé tettek említést a könyvéről. Megrendeltem, megkaptam. Akkor szembesültem vele, hogy ez nem is felnőttekről szól.Gyerekekről szól. Vagyis mégsem. …. és mégis.
50 év pszichoterápiás tapasztalatait mutatja be arról, hogy a felnőttek viselkedése – még a legnagyobb jóindulattal, törődéssel átszőtt is – hogyan rontja el a gyerekeket, hogyan csinál belőlük kockafelnőtteket, akik végül majd elkövetik mindazon hibákat, amelyeket az ő szüleik elkövettek az ő nevelésüknél. …..hacsak nem találkoznak valamilyen ok miatt Varga doktorra vagy e könyvével.
Olyan, mint egy görbetükör, csak épp vérkomoly az egész. … hihetetlenül jó stílusban megírva. Egy olyan ember, személyiség által, aki valószínűleg maga sem bírta, tűrte a sztereotípiákat, a rendszerek „elnyomásait”, okoskodó tanait, az „így szokás”-okat, aki minden korban és helyzetben saját maga tudott lenni. Nagyon tetszett. Mindenkinek ajánlott.

A könyv és a szerző honlapja: http://nenefe.hu/


Népszerű idézetek

vargajudit P>!

Szerencsére ha egy gyereket igazán szeretnek a szülei, akkor még a nevelést is csaknem sértetlenül kibírja, és élhet boldogan.

13. oldal

1 hozzászólás
vargajudit P>!

Mindenekelőtt: olyan embert, akinek nincs humora, bármilyen tevékenységet végezne is, nem szabad beengedni az iskolaépületbe.
(…)
A humorérzék nélküli pedagógus katasztrófa.

233. oldal

1 hozzászólás
vargajudit P>!

Hogy milyen lesz a jövő társadalma, az egyáltalán nem független, sőt oki összefüggésben van a közélet, ha úgy tetszik a „politika”, vagyis a politikusi garnitúra emberi minőségével.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth A. Grosshans – Janet H. Burton: Ki az úr a háznál?
Thomas Armstrong: Tényleg ADHD-s a gyerekem?
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Miriam Kaufman: Hogyan segítsünk depressziós kamasz gyermekünknek?
Klaniczay Sára: A gyermekkori dadogásról
Fischer Eszter: Modern mostohák
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Cziegler Orsolya: Okos gyerekek, gyerekes felnőttek
Steve Biddulph: Lányos szülők kézikönyve