Gárdonyi ​Géza könyvtára 4 csillagozás

Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára

Az ​irodalomtörténet – de a köztudat is – Gárdonyi Gézát (1863-1922) igen tág érdeklődésű, végtelen tudásvágyú, nagyon olvasott és művelt íróként tartja számon, ennek ellenére a kutatók mindeddig alig vizsgálták mintegy tízezer kötetes könyvhagyatékát. Ez az ellentmondás vezette az egri főiskolán könyvtár szakon végző Varga Zitát, hogy szakdolgozatában az egri Gárdonyi Géza Emlékmúzeumban őrzött könyvanyagot behatóan elemezze. A szerző mindenekelőtt a nagy író személyiségét, szellemi karakterét alakító olvasmányélményeit rekonstruálja, természetesen egykorú utalásokra, vallomásokra, levelekre, visszaemlékezésekre alapozva. Sorra-rendre beszámol életrajzának művelődési-olvasási vonatkozásairól, külön az iskolaévekről és külön-külön a tanítói, újságírói és szépírói pályaszakaszról, majd jellemzi Gárdonyit, a könyvgyűjtőt (pl. összeszámlálja, milyen bejegyzéseket tett olvasmányaiba, mit emelt ki, milyen cikkeket vágott ki a lapokból stb.). Tanulmánya fő részében behatóan analizálja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Róla szól: Gárdonyi Géza

>!
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637283048

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára

Érdekes volt benézni Gárdonyi könyvtárába: ez is bizonyítja, hogy egy emberről mennyire árulkodnak a könyvei, olvasmányai. Ez az áttekintés G. G. életéről, olvasmányairól, műveiről kellőképpen felcsigázott, alig várom, hogy belevessem magam a könyveibe.
A fél csillag levonás a könyvben maradt apró hibák, pontatlanságok miatt van, amit nem ártott volna kijavítani a megjelentetés kapcsán.

pwz I>!
Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára

Dicséret Zitának :)! Ezt még fősulis korában írta és nyolc hónapig kutatta Gárdonyi könyvtárát. Egészen érdekes dolgok derültek ki. Így, ezt olvasva kicsit más fénybe helyezhetjük Gárdonyi műveit. Ezt persze tessék pozitív értelemben venni :D! Gárdonyi kedvelőknek jó szívvel ajánlom, jó kis „mankó” az életmű egészének, vagy részének a jobb megértéséhez! :)

>!
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637283048
bbea>!
Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára

Gárdonyiról nem sokat tudok. Két regényét olvastam összesen, eddig. De hogy ennyire nem tudok róla semmit, azt nem is gondoltam volna. Micsoda sokrétű érdeklődésű író volt! Egy zárkózott, visszahúzódó, befelé forduló ember a könyvek csodás világában. Remek kis dolgozat ez Gárdonyi könyvtáráról, öröm volt olvasni.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

A poéta Isten tolmácsa, aki megismerteti velünk az élet kincseit.

60. oldal

Uzsonna>!

Igazi értékek csak azok a művek amelyek minden műveltségű emberben azonos szép rezgést keltenek.

60. oldal

bbea>!

Annak ellenére, hogy az írónak tekintélyes könyvtára lehetett már az egri éveit megelőző időkben is – erről tanúskodnak azok a krónikák is, amelyek bemutatják Egerbe költözésének történetét, hogy hogyan vonultak végig az egri utcákon az író könyveivel, könyvszekrényeivel megrakott szekerek – könyveinek elrendezéséről, könyvtárának berendezéséről csak az egri éveiből vannak adatok.

41. oldal

Uzsonna>!

Nagyon érdekesek Gárdonyinak a témaválasztással, „témabecsléssel” kapcsolatos nézetei is. Szerinte csak az az örökszép, amit szívünkkel olvasunk. Az írónak csak olyan történeteket szabad írni, amelyeknek érzi a hősét. Így fogalmaz: „Szereted, vagy hogy valaki más szereti, vagy hogy ő szeret valakit. Az olyan figurát, akit nem aranyoz be semmiféle szeretet, csak szemléljük. Mihelyt azonban van valakije, vagy ő valakije valakinek, nekünk is valakink.”

60. oldal

Uzsonna>!

Az irodalomtörténet íróinak azt felelem: legerősebben hatott rám Darwin. Harmincéves elmúltam, mikor a kezembe vettem, s nem bírtam másra gondolni hetekig, mint az ő okoskodására. Talán azért is hatott rám olyan megragadó erővel, mert a r. k. iskolában, ahol lelkemet idomították, Darwint mindig olyan hangon emlegették: mintha azt mondták volna: Dummer August. S én belekezdve a munkába, egy fenséges erejű tudással találkoztam. Elkábított, megszégyenített, fölemelt. Én nem azt olvastam ki a munkából, hogy az ember a majomtól származik, hanem azt, hogy az emberi test a természet törvényei szerint épül, és hogy a beleszállt léleknek ideiglenes hajléka.
Gondolkodásom köznapi alacsonyságából való felemelkedése ennél a munkánál kezdődött. Ez volt az ajtó-sarkvas, amelyben az ajtóm megfordult.

7. oldal

Uzsonna>!

A lélek késő vénségéig fejlődik, és sok lépcsőfokon haladoz fölfelé. Épp az olvasmányaiból ítélheti meg ki-ki fejlődését.

8. oldal

1 hozzászólás
Uzsonna>!

A pszichológusnak azt felelem: az emberben minden könyv nyomot hagy, jegyet ver a lélekre, mint az obeliszkre a képíró. De bár külsejében tele van az obeliszk jeggyel, a márvány minőségét ez nem változtatja meg. Meggyőződésem szerint születésünkben magunkkal hozzuk a márványunkat, s nem a belénk vivődő jegyekből alakulnak.

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Péter: A Petőfi kézirattól az elsodort forgókupoláig
Keresztury Dezső: Híres magyar könyvtárak
Varga Katalin – Mészárosné Szentirányi Zita (szerk.): Összehasonlít(hat)ó könyvtárügy
Sáráné Lukátsy Sarolta: A Betűországtól a Könyvkirályig
Csapodi Csaba – Tóth András – Vértesi Miklós: Magyar könyvtártörténet
Guillaume de Laubier – Jacques Bosser: A világ legszebb könyvtárai
Antalóczi Lajos: Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár története (1793-1996)
Péter László (szerk.): A Somogyi-könyvtár száz éve
Bánfalvi Lászlóné: Az ózdi könyvtárkultúra története 1.
Kaarina Niskala: Tietoa ja tarinoita