Tia 5 csillagozás

Elengedés-regény
Varga Lóránt: Tia

Honnan jöttünk, kik vagyunk? Hová tartunk? Mi az élet értelme? Mi van a halál után? Olyan kérdések ezek, amiket legalább egyszer mindenki föltesz. Nincs ezzel másképpen e regény hősnője, Tia sem, akinek az életét egészen születésétől kezdve – sőt, még korábbról – követhetjük végig. Bármelyikünk lehetne Tia: csodákkal és csalódásokkal teli gyerekkor, hullámvölgyekkel és vargabetűkkel tarkított küzdelmes felnőttlét… Ám Tia élete hatalmas fordulatot vesz, és ettől fogva már kettős úton kísérjük őt tovább: egy Külső és egy Belső, egy fizikai és egy spirituális úton. Hogy Tia, és vele mi, olvasók válaszokat találunk-e az élet nagy kérdéseire, és hogy megérkezünk-e a „kikötőbe” – döntsék el Önök!

>!
Zimber-könyvek, Budapest, 2018
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158072038

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Thervinga>!
Varga Lóránt: Tia

Varga Lóránt: Tia Elengedés-regény

Először olvasok végig úgy egy könyvet, hogy nem a tartalom fog meg, hanem az írónak a stílusa.
Varga Lóránt írásaira a facebook-on figyeltem fel, és a második novella után gondolkodás nélkül megvettem a Tia c. könyvét, ami azonban nagyon nem az én világom.
Tia az én olvasatomban egy „steril”, életképtelen, ostoba, minden gyakorlatiasságot nélkülöző, burokban létező nőszerű képződmény. Mindvégig ellenszenves volt, talán az utolsó 100 oldalon „engedtem be magamhoz”, amikor már kezdte érteni a lényeget.

A könyv szerintem határozottan női regény, főként mert a dolgokat az érzelmek szemszögéből közelíti meg. Kicsit Coelho-s, helyenként kicsit szájbarágós. Mindemellett képes arra, hogy megfelelő szövegkörnyezetben egyetlen mondatba sűrítse a létezés esszenciáját.

A stílus zseniális, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Vannak benne nagyon szép és hasznos gondolatok. Tartalmában nekem nem tudott ugyan újat mutatni, de a szavakon keresztül megmutatkozó kiforrott jellem (természetesen az íróé és nem a főhősé) kárpótolt.
A fiatalabb korosztálynak ajánlanám inkább.
Nem egy olyan könyv, amit újra olvasnék, viszont az írótól mindenképp szeretnék még olvasni, valami olyasmit, ami mindvégig a mélyben van, ahol a karakterek már nem kezdő játékosok, és nem kell a tartalmat ennyire részletesen magyarázni.
Ezt a könyvet elengedem.
De az írót még nem :)

Könyves_Mackó>!
Varga Lóránt: Tia

Varga Lóránt: Tia Elengedés-regény

Tulajdonképpen azért regisztráltam (holott ez nagyon nem szokásom, de megörültem, hogy valaki feltette), hogy elsőként írhassak ehhez a könyvhöz pár szót!
Amikor a kezembe vettem arra gondoltam, hogy na ezzel elleszek egy ideig. Ez volt az első tévedésem. 700 oldal, de gyakorlatilag pár nap alatt átrohantam rajta. Holott olvasás közben visszatérő kényszeremmé vált, hogy most meg kéne állni és elgondolkodni az egészen. Mégsem lassítottam.
Nagyon-nagyon régen olvastam olyan könyvet, ami regényként ennyi gondolatot ébresztett bennem. Rendkívül gazdag írás, de eközben nem lassul, nem unalmasodik el. Fura, hogy a szerző férfi, mert ismeri a női agyat, az már biztos. De azért a könyv nem női regény (a következő a férjem lesz). Hát hogy lehetne az, ha az élet minden területével foglalkozik, élet, halál, szerelem, érzések, önismeret, meditáció… Nem is tudom, mi még.
Azt hiszem, most, hogy pár perce becsuktam, értek mindent, amit üzenni akar, de azt is hiszem, hogy újra fogom olvasni hamarosan, mert biztosan érzem, hogy ezer olyan apróság van benne, amire nem figyeltem fel. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy még koránt sem értem el a könyv mondanivalójának teljes mélységét. Szeretem azokat a könyveket, amikben marad kianázni való tartalék, és szerintem én most alig értem el ennek a bányának a felét.
Az biztos, hogy Tiával álmodok hetekig.
Valamikor a vége felé eszembe jutott Szepesnek a Vörös Oroszlánja, de azt kell mondjam, ez mélyebben ki van dolgozva, több benne a megfejteni való utalás, hasonlat, titok. Persze talán az már túl régen íródott, vagy fiatal nőként olvastam, nem tudom. Ez most biztosan jobban beégett, mint akkor az.
Gazdagabb lettem, hála Tiának.


Népszerű idézetek

apolka29>!

Ha nincs idő, nincs történés, vagy éppen minden egyszerre történik, ami tulajdonképpen ugyanaz. Az embernek is idő kell, hogy felfogja önmagát és az őt érő eseményeket. Másként megőrülne vagy megvilágosodna.

Varga Lóránt: Tia Elengedés-regény


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Marilyn Miller: Hozzád láncolva
Mira Sabo: Amikor elszabadulnak az indulatok
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
J. K. Smith: Káosz a köbön
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Anne L. Green: Arcátlan csábító
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.