Amikor ​lejár az idő 32 csillagozás

Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Mit tennél, ha egy olyan világba születnél, ahol minden ember egyformán látja a saját és mások halálának időpontját? Ha létezésed minden egyes pillanatát beárnyékolná annak a napnak a dátuma, amikor számodra minden véget ér? – teszi fel a kérdést Kymin, aki az életén átvezetve cáfolja meg az olvasó nyilvánvalónak tűnő válaszait.
Kymin huszonnégy éves lány, a feje felett lebegő számok azt mutatják, hogy egy év két hónap tizenöt óra és nyolc perc van még hátra az életéből, amit arra áldoz, hogy
megmentse magát.
A regény világában minden ember fölött ott lebeg a halála időpontja, de a főhőssel ellentétben a legtöbbjük nem küzd ellene, természetesnek veszi. Ezek a számok határozzák
meg az életüket. Az iskolai tantervet, a munkavállalást, a párválasztást, de még az olyan hétköznapi cselekedeteiket is, mint az ügyintézés vagy a bevásárlás.
Kymin úgy dönt: nem nyugszik bele a sorsába…

>!
K.u.K. / Lapkiadó, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155361791

Kedvencelte 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kriszet_Paulinusz P>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Érdekes a téma, de nekem nem lett, nem volt egész. Az írásmóddal nincsen baj, de nagyon távol tartott a történettől. Kymin szívóssága idegesített. Tudom ez egy tipikus lázadó történet, de nem tudtam átérezni a problémáját. Értem, hogy nem akart beletörődni az életébe, de pontosan azt éreztem, ami a könyv végefelé felmerül, hogy amikor beleavatkozunk a dolgokba, akkor óhatatlanul megváltoztatjuk másokét is. Az a bizonyos pillangószárnycsapás. A vége pedig annyira nem logikusan zárult, hogy csak néztem. Miért? És hogyan? Csak ezeket kérdezgettem magamtól. Egy olvasásnak megfelel, de maga a történet váza, logikája alaposabb kidolgozást igényelt volna. Az írásmód szép és tiszta, de kellett volna valami plusz mellé.

DeathQueen P>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

„Ha egy nap arra ébredsz majd, hogy boldog vagy, ne kutass tovább, mert minden más utáni vágyódás csak telhetetlenségből fakadó időpazarlás.”

Nagyon jó az alapötlete a könyvnek, de úgy érzem, hogy nem lett rendesen kidolgozva minden részlete. Ha az írónő még egy kicsit odafigyelt volna, akkor többet is ki lehetett volna hozni belőle, de nyilván neki is vannak más elfoglaltságai, minthogy egyes témáknak jobban utánanézzen. Ezen kívül olyan sok bajom nem volt könyvvel.

PatyiMoly>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Wow.
Teljesen tudatlanul vágtam bele ebbe a regénybe. Azt hittem, készen állok arra, amiket egy ilyen témájú könyv tartogat, ám Kymin és Dren története meglepett, letaglózott, elgondolkodtatott.

”Érdekes gondolkodású lények vagyunk mi, emberek. A holnapban élünk, miközben nincs jelenünk és a múltra hivatkozunk.”

Vajon mit tennék, ha tudnám a halálom időpontját?
Bevallanám életem szerelmének az érzelmeim?
Nem tudom.
Ti mit tennétek?

kivimango>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

A borító nagyon gyengére sikeredett, de a könyv minősége jó és kényelmesen használható. A fülszövegből megismert alaphelyzet kicsit elcsépeltnek tűnt, de egészen más szemszögből vázolja az egészet, mint az eddig olvasottak. A történetet nem mondanám sem izgalmasnak, sem pörgősnek, inkább elgondolkodtat. Szereplőket is kedveltem végig. Élvezhető, szerethető, érdekes, elgondolkodtató.
Részletesebben: https://mizuvelem.blog.hu/2018/11/10/vargakitti_amikorl…

adamszo P>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Az alapötlet kiváló. Viszont a könyv túl rövid ahhoz, hogy igazán kiteljesedjen ez az ötlet. Túl sok minden kerül említésre, túl röviden. Én szívesen olvastam volna kicsit részletesebben a társadalom, a gazdaság működéséről. Illetve nekem jobban tetszett volna, ha a spoiler Viszont, mindezek ellenére is végig fenntartotta az érdeklődésemet és olvastatta magát, kíváncsivá tett. Szóval azt nem mondom, hogy rossz könyv lett volna, mert az nem lenne igaz. A világ, a társadalom bemutatására is jó volt, csak nagyon kevés. Illetve a példák is tetszettek, amikkel kiszól az olvasóhoz és összehasonlítja a könyv és mi valós világunkat.

„ És ha most az öt perc elé egy "csak” szócskát gondolnál, akkor „játsszunk” mi egyet! Képzelj el egy pénztárcát. A te pénztárcádat tele pénzzel. Kezdj el visszaszámolni háromszáztól, miközben én minden egyes másodpercben kiveszek majd belőle egy dollárt, és sosem adom vissza. Minek neveznéd ezt? Játéknak vagy lopásnak? "

A könyv végén feltett kérdésre meg a válaszom pedig az lenne, hogy próbálnám megéli az életben az apró örömöket. Próbálnám a világot olyan hellyé teremteni, mint a diszkó, ahol nem látszanak a számok. Propagálnám, hogy az utcákon olyan lámpák legyenek, az iskolákban is, a középületekben stb. Illetve közeledvén a halálhoz próbálnék én is túlélni, mert azzal semmit sem veszíthetek, ha megpróbálom.
Összességében jó könyv volt és olvastatta magát, viszont sajnos sok lehetőség maradt benne kibontatlanul.

Zsolt_Csurgó>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Először csak furcsa, utána mellbevágó,később szívbemarkoló,a legvége megdöbbentő, az egész könyv egyben pedig lebilincselő !!

Skooty>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Voltak benne hibák ezt én is látom. De összességben tetszett. Lehetett volna sokkal hosszabban kifejteni rengeteg a szál amiben bőven van még megválaszolatlan kérdés. Ezeket leszámítva egy igazán izgalmas alap ötlettel van dolgunk. Fontos, érdekes és elgondolkodtató kérdéseket vet fel. Néhány oldal után csak ültem és merengtem ezen a fiktív világon. Hogy milyen is lenne valójában. Néha milyen megváltást jelenthet a tudatlanság. Nem életem könyve volt ezt el kell ismernem. De ajánlom ha egy rövidke kis olvasmányra vágytok. Ami kérdéseket vet fel és kicsit kizökkent a hétköznapok monotonitásából.

Lilla_900218>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Szerintem a jó könyv ismérve, hogy magával ragad, megmozgatja a képzeletet, sírhatunk, nevethetünk, elgondolkodhatunk rajta, na ez a könyv pont ilyen. Ezt a könyvet kézirat formában olvashattam az elsők között, gyakorlatilag 5 laponként, vártam minden este a folytatást mint egy jó sorozatnál.

Hanon13>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Szuper alapkoncepció, csak kevés volt neki az oldal. A téma maga volt túlságosan is erős egy ilyen rövidke szösszenetnek, pedig erről akár 400-500-as kötet is születhetett volna, annyi morális és érzelmi kérdést vet fel.
Maga a történet élvezhető volt, volt benne pár fordulat, amire abszolút nem is számítottam. Azonban itt jön a szerintem egyik legnagyobb hibája, az írásmód. Úgy éreztem, íráskészség tekintetében ez inkább egy young adult könyvnek menne csak el, ahhoz viszont túl sok kérdést vet fel, a felére pedig nem is kapunk megfelelő választ. Valahogy sosem sikerült átéreznem, hogy Kymin min is megy keresztül, nem voltak megfelelőek számomra a mondatok.
Azonban mindentől függetlenül nem bántam meg hogy elolvastam. Nem hozta el számorma azt a hatást, amit igazán vártam, de mégis jó volt olvasni. Első könyvnek mindenképpen ígéretes, remélem majd még olvashatok az írónőtől más, hasonló zsánerű könyvet.

Viktória_Fábián>!
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Az eleje kicsit kaotikus volt. Viszont ahogy haladtam annál szívesebben olvadtam. Az árvaházi jelenet különösen megrendítő volt. A végét még most sem értem, egy oldalban volt elrendezve,kicsit emésztenem kell. Összeségében örülök,hogy olvashattam.


Népszerű idézetek

kivimango>!

Erre szoktuk mi mondani, hogy a halál olyan, mint egy jó vendég. A vártnál előbb érkezhet, de sohasem késik.

52. oldal

kivimango>!

Ha egy nap arra ébredsz majd, hogy boldog vagy, ne kutass tovább, mert minden más utáni vágyódás csak telhetetlenségből fakadó időpazarlás.

88-89. oldal

kivimango>!

Fura dolog, amikor megkérdik az embertől, hogy az eddigi élete során mi volt a legszebb, legboldogabb emléke. Elkezd gondolkodni, kutat az emlékek között, és a végén szégyenkezve állapítja meg, hogy nem tudja. De miért nem? Talán azon egyszerű okból, amiért én sem tudom. Mert sosem a jelenben éltem. Érdekes gondolkodású lényeg vagyunk mi, emberek. A holnapban élünk, miközben nincs jelenünk és a múltra hivatkozunk.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: A Vétkes
Patrick Ness: Soha nincs vége
Stephen King: Éjszakai műszak
James Dashner: Tűzpróba
J. D. Robb: Halálos hálátlanság
Andri Snær Magnason: LoveStar
Dmitry Glukhovsky: Metró 2035
Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
Josephine Hart: Gyűlöllek
William R. Forstchen: Az utolsó nap