Amikor ​lejár az idő 16 csillagozás

Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Mit tennél, ha egy olyan világba születnél, ahol minden ember egyformán látja a saját és mások halálának időpontját? Ha létezésed minden egyes pillanatát beárnyékolná annak a napnak a dátuma, amikor számodra minden véget ér? – teszi fel a kérdést Kymin, aki az életén átvezetve cáfolja meg az olvasó nyilvánvalónak tűnő válaszait.
Kymin huszonnégy éves lány, a feje felett lebegő számok azt mutatják, hogy egy év két hónap tizenöt óra és nyolc perc van még hátra az életéből, amit arra áldoz, hogy
megmentse magát.
A regény világában minden ember fölött ott lebeg a halála időpontja, de a főhőssel ellentétben a legtöbbjük nem küzd ellene, természetesnek veszi. Ezek a számok határozzák
meg az életüket. Az iskolai tantervet, a munkavállalást, a párválasztást, de még az olyan hétköznapi cselekedeteiket is, mint az ügyintézés vagy a bevásárlás.
Kymin úgy dönt: nem nyugszik bele a sorsába…

>!
K.u.K. / Lapkiadó, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155361791

Kedvencelte 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
pat
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Szó se róla, ez egy borzasztóan érdekes alapötlet. És olyan alapötlet méghozzá, amit úgy tényleg jól megírni, logikusan, minden aspektusból végiggondolva, a következmények következményeit is számba véve, hát… Maradjunk annyiban hogy igényelne egyrészt buldogmakacsságú logikát, másrészt sokkal, sokkal több tudást a társadalom és az egyének működéséről, természettudományos mindenfélékről, mint amit én például csak elképzelni is tudok most hirtelen, végiggondolni is rettenet. Az általam ismert írók közül talán Frank Schätzingnek passzolna csak az ügy – Kim Stanley Robinson tutira elszúrná az emberi aspektust, szerintem.
Szóval ezt a témát közepesen megírni is szép teljesítmény lenne. És a könyvben vannak is szép ötletek, jó gondolatok – az iskolarendszerről, a kórházakról például, egy-egy mondatban nagyon érdekes dolgok villantak fel.
De sajnos, sajnos, pár nagyon alapvető problémával is küzd a regény.
A szép koncepciót meglehetősen nagy mértékben kiheréli, hogy (általában egy érdekes ötlet, drámai történés, vagy csak úgy a hatás kedvéért) felborítja az író az alaphelyzet következetességét: pl. tutira akkor halsz meg, amikor a számaid lejárnak – kivéve, ha baleset, gyilkosság, vagy öngyilkosság jön közbe; ráadásul, balesetből is van rendes, meg soron kívüli is. Szóval időnként lazán meghalhatsz a lejárat előtt, máskor meg súlyos sérülésekkel is ki kell húznod a végig, csak mert a történet így kívánja. Nem lehet így komolyan venni a végzetszerűséget, kérem.
És hogy ez az egész rendszer mikor, miért, meg hogyan? Bármi magyarázat, természettudományos alapok, netán valami kvantumhabla legalább? (Én azt a sci-fi címkét kérdőjelesnek is érzem igazából.)
A kötet írástechnikai aspektusával sem voltunk egy nevezőn – szerintem komoly témájú, felnőtteknek szánt írásművekhez ennél jóval izmosabb írni tudás szükséges.

Fentiek ellenére, viszonylag sokáig úgy voltam vele, hogy hát nehéz téma, komoly kihívás, nem túl jó, de végül is nem bánt senkit – aztán nagyjából úgy a gördeszkás srácos jelenettől kezdve egyre bizarrabb, irreálisabb, életszerűtlenebb és komolyan vehetetlenebb (gondolom, ezt nem így írják, nem baj) dolgok történtek, ráadásul mindenféle teljesen nonszensz halálesetek meg mindenféle érzelmi-lélektani bakugrások kíséretében. Az utolsó egy, azaz egy oldal pedig, hát. Ha már addig elküzdöttük magunkat, meg lehetett volna azt írni rendesen, és főleg a nélkül a másfél mondatos „indoklás” nélkül.

>!
PatyiMoly P
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Wow.
Teljesen tudatlanul vágtam bele ebbe a regénybe. Azt hittem, készen állok arra, amiket egy ilyen témájú könyv tartogat, ám Kymin és Dren története meglepett, letaglózott, elgondolkodtatott.

”Érdekes gondolkodású lények vagyunk mi, emberek. A holnapban élünk, miközben nincs jelenünk és a múltra hivatkozunk.”

Vajon mit tennék, ha tudnám a halálom időpontját?
Bevallanám életem szerelmének az érzelmeim?
Nem tudom.
Ti mit tennétek?

>!
kivimango
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

A borító nagyon gyengére sikeredett, de a könyv minősége jó és kényelmesen használható. A fülszövegből megismert alaphelyzet kicsit elcsépeltnek tűnt, de egészen más szemszögből vázolja az egészet, mint az eddig olvasottak. A történetet nem mondanám sem izgalmasnak, sem pörgősnek, inkább elgondolkodtat. Szereplőket is kedveltem végig. Élvezhető, szerethető, érdekes, elgondolkodtató.
Részletesebben: https://mizuvelem.blog.hu/2018/11/10/vargakitti_amikorl…

>!
Zsolt_Csurgó
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Először csak furcsa, utána mellbevágó,később szívbemarkoló,a legvége megdöbbentő, az egész könyv egyben pedig lebilincselő !!

>!
Lilla_900218
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Szerintem a jó könyv ismérve, hogy magával ragad, megmozgatja a képzeletet, sírhatunk, nevethetünk, elgondolkodhatunk rajta, na ez a könyv pont ilyen. Ezt a könyvet kézirat formában olvashattam az elsők között, gyakorlatilag 5 laponként, vártam minden este a folytatást mint egy jó sorozatnál.

>!
PalPat
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Érdekes az alapötlet. Nem pont ilyen befejezésre számítottam de azért jó volt. Nagyon elgondolkodtató könyv. Ajánlom mindenkinek.

>!
RedHaribel
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

A Világunk egyik alapvető és legfontosabb törvénye az Idő, mely meghatározza a mindennapi életünket. Néha áldás, néha átok, de elfutni nem tudunk előle.
A könyv egy alapvetően komor világban játszódik, azonban ezt ellensúlyozza az írónő könnyed stílusa és humora (még ha fekete humor is). Az események pörgésében teljesen el lehet veszni, ugyanakkor néha megáll az ember, leteszi a könyvet és elgondolkodik. Elgondolkodik rajta mit is vár az élettől, mik a legfontosabb dolgok és kik a legfontosabbak számára.
A könyvet nehéz besorolni bármilyen kategóriába, de most őszintén…fontos ez? Nem hiszem h egy ötlet születésénél azon gondolkodik az író vajon hova kerül a könyvesboltban a könyve. Pontosan ez az, amit írói szabadságként emlegetünk, olykor mégis megfeletkezünk róla.
Olvasás közben sokszor úgy éreztem néhány részt jobban ki lehetne fejteni és mélyebben elmerülni a komolyabb gondolatokban és témákban, ugyanakkor azzal hogy ezt nem tette meg csak fokozta az érzést bennem, miszerint „nincs rá idő” és ez tökéletesen beleillett a képbe, ezzel is fokozva a könyv hangulatát.
A karakterek szerethetőek és a főszereplő személyén keresztül beleveszhetsz ebbe a világba. Főszereplőnk nem tökéletes, hoz rossz döntéseket, a hangulatához mérten dönt és cselekszik. Azt hiszem mindannyian jártunk már ebben a cipőben. Egy huszonéves már felelős a döntéseiért és felnőttként kezelik, ugyanakkor ez nem így működik. Nem növünk fel egyik percről a másikra, csupán tanulunk a hibáinkból és napról napra próbálunk kevesebb és kevesebb önző és gyerekes döntést hozni.
Összességében ezt a könyvet mindenkinek tudom ajánlani függetlenül kortól, nemtől, hittől és életfelfogástól, mert egy dolog biztos… bárhol is vagy a világon, bárki is vagy, az idő téged is ugyanúgy a markában tart, mint bárki mást.
Első könyvként az írónőnek sikerült megtalálnia a saját hangját és felfedezni a hiányosságait, így személy szerint nagyon várom a következő könyvét.

Jó olvasást mindenkinek!

„Van az a fajta csend, ami képes szinte megsüketíteni az embert.”

Ha egy olyan világban élnék ahol pontosan tudnám mennyi időm van hátra, gyanítom ugyanúgy élnék és gondolkodnék ahogyan most is. Semmit nem érzek feleslegesen elvesztegetett időnek, mert minden ami történt valami, az út melyet végigjártam tett azzá aki ma vagyok. Amit megtanultam az az, hogy legyünk őszinték másokkal még ha bizarrnak is érezzük. Tehát abban a világban is pontosan itt ülnék a kanapén, „molyolnék” miközben a Deadpool játékkal játszom. :)

>!
Ambrus_Andrea
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Érdekes,elgondolkodtató írás.Szerethető főszereplők,végig izgalmas, tetszett a befejezés is.

>!
Adrian_Fürst
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Mélyen elgondolkodtató alapötlet, mely az elejétől kezdve logikusan van felépítve és színesen van felvázolva. Mind a szereplők, mind a társadalom élete felettébb érdekesen alakul ebben a különös világban, ahol csak az idő számít.
A cselekmény izgalmas és tele van váratlan fordulattal.
Izgalmas írás, melyet a váratlan fordulatok miatt szívesen olvas az ember.
Bátran ajánlom mindenkinek!

>!
Viktória_Fábián
Varga Kitti: Amikor lejár az idő

Az eleje kicsit kaotikus volt. Viszont ahogy haladtam annál szívesebben olvadtam. Az árvaházi jelenet különösen megrendítő volt. A végét még most sem értem, egy oldalban volt elrendezve,kicsit emésztenem kell. Összeségében örülök,hogy olvashattam.


Népszerű idézetek

>!
kivimango

Erre szoktuk mi mondani, hogy a halál olyan, mint egy jó vendég. A vártnál előbb érkezhet, de sohasem késik.

52. oldal

>!
kivimango

Ha egy nap arra ébredsz majd, hogy boldog vagy, ne kutass tovább, mert minden más utáni vágyódás csak telhetetlenségből fakadó időpazarlás.

88-89. oldal

>!
kivimango

Fura dolog, amikor megkérdik az embertől, hogy az eddigi élete során mi volt a legszebb, legboldogabb emléke. Elkezd gondolkodni, kutat az emlékek között, és a végén szégyenkezve állapítja meg, hogy nem tudja. De miért nem? Talán azon egyszerű okból, amiért én sem tudom. Mert sosem a jelenben éltem. Érdekes gondolkodású lényeg vagyunk mi, emberek. A holnapban élünk, miközben nincs jelenünk és a múltra hivatkozunk.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
J. D. Robb: Halálos hálátlanság
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
James Dashner: Tűzpróba
Andri Snær Magnason: LoveStar
Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
Stephen King: A tűzgyújtó
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dmitry Glukhovsky: Futu.re