Szülés ​és születés 8 csillagozás

Lélektanon innen és túl
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

A ​szülés és születés eseményeit napjainkra oly mértékben „bekebelezte” az egészségügy, hogy szinte elfelejtjük, a szülés és születés nem kizárólag orvosi esemény. A „hivatalos” terhesgondozás és a medikalizált szülészet bár meghatározza napjaink gyakorlatát, azonban csak egyik lehetséges változata annak a mindennapi csodának, (a)hogy ember születik. Ez a könyv számos további megközelítést is körüljár: a magyar népi hagyományoktól a művészetekig, az apák érintettségétől az antropológiai megfigyelésekig, a szülés archetípusától a beavatási szertartásokig, hogy csak néhányat említsünk. A könyv így korántsem csak azok érdeklődésére tarthat számot, akik éppen gyereket várnak. Mindenki hasznos szempontokkal gazdagodhat, aki szeret egy jelenséget több oldalról szemügyre venni, a kézenfekvő dolgokat mégis megkérdőjelezni és azok mélyebb összefüggéseit átgondolni. Az olvasó eleinte talán elbizonytalanodik, hiszen egy jól megszokott, viszonylag jól ismert megközelítést kell egy időre… (tovább)

>!
Pólya, 2010
216 oldal · ISBN: 9789630695084

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Anibell P
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Vannak benne érdekes részek, de jellemzően kevéssé gyakorlatias. Hosszan taglalja a könyv, hogy a kórházi szülés milyen rettenetes, közben a jelentősen javuló baba-mama halálozási statisztikákat egy mondattal elintézi. A szerzők szerint a kórház egy gyár, a baba egy termék és az anya mellékes tényező, ugyanakkor alig-alig térnek ki arra, hogyan lehet mégis a kórházi szülést a szerintük kívánatos holisztikus szemlélethez igazítani. A kispapa elolvasta az apa szerepéről szóló fejezetet, megtudta, hogy pénisz irigysége lesz, féltékeny lesz amiért ő nem tud szülni, és mentálisan teljesen kész van a szex nélkülözése miatt, és hogy a férfiak ijedten tapasztalják a vért, a fájdalmat és a tehetetlenségüket a szülőszobában… Ő a fejezet alapján egyest adott a könyvre.

5 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Ha nem a sokadik témába vágó könyv lett volna- viszonylag rövid idő alatt, és ha már nem undorodnék minden ilyen témájú olvasmánytól, és ha már nem lenne bennem az érzés, hogy inkább már járjunk a gyakorlatnál, akkor jobban tetszett volna.
Ellenben, az első pár fejezet kifejezetten tetszett, aztán amikor már a biológiába belebonyolódtunk, már annyira nem.

2 hozzászólás
>!
About_a_girl
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Az apákra vonatkozó részek kivételével nagyon tetszett, sok dologban megerősített, és a különböző kultúrák szokásait részletező fejezeteket is nagyon élveztem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór
Frédérick Leboyer: A gyöngéd születés
Stanley E. Sagov: Otthonszülés
Ugocsai Gyula: A császármetszés
Elizabeth Davis – Debra Pascali-Bonaro: Orgazmikus szülés
Arlene Eisenberg – Sandee Hathaway – Heidi Murkoff: Az a 9 hónap
Hirschler Imre: Szülőszoba, tessék belépni!
Polgár Anikó: Régésznő körömcipőben
Melany Brown: Csoda születik