Szülés ​és születés 10 csillagozás

Lélektanon innen és túl
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

A ​szülés és születés eseményeit napjainkra oly mértékben „bekebelezte” az egészségügy, hogy szinte elfelejtjük, a szülés és születés nem kizárólag orvosi esemény. A „hivatalos” terhesgondozás és a medikalizált szülészet bár meghatározza napjaink gyakorlatát, azonban csak egyik lehetséges változata annak a mindennapi csodának, (a)hogy ember születik. Ez a könyv számos további megközelítést is körüljár: a magyar népi hagyományoktól a művészetekig, az apák érintettségétől az antropológiai megfigyelésekig, a szülés archetípusától a beavatási szertartásokig, hogy csak néhányat említsünk. A könyv így korántsem csak azok érdeklődésére tarthat számot, akik éppen gyereket várnak. Mindenki hasznos szempontokkal gazdagodhat, aki szeret egy jelenséget több oldalról szemügyre venni, a kézenfekvő dolgokat mégis megkérdőjelezni és azok mélyebb összefüggéseit átgondolni. Az olvasó eleinte talán elbizonytalanodik, hiszen egy jól megszokott, viszonylag jól ismert megközelítést kell egy időre… (tovább)

>!
Pólya, 2010
216 oldal · ISBN: 9789630695084

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

FruzsinaRacz>!
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Ha nem a sokadik témába vágó könyv lett volna- viszonylag rövid idő alatt, és ha már nem undorodnék minden ilyen témájú olvasmánytól, és ha már nem lenne bennem az érzés, hogy inkább már járjunk a gyakorlatnál, akkor jobban tetszett volna.
Ellenben, az első pár fejezet kifejezetten tetszett, aztán amikor már a biológiába belebonyolódtunk, már annyira nem.

2 hozzászólás
bronzvilag>!
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Én nagyon köszönöm ezt a könyvet Varga Katának és Suhai Gábornak. Sok éve, még hallgató koromban olvastam először, és most, várandósságom alatt olvasom másodjára. Mindkétszer nagy hatással volt rám. Akkor egy újfajta szemlélet adott, tele csupa érdekességgel, most viszont olyan volt, mint egy stabil, gyengéd támasz, vállra tett meleg kéz. Segített visszaadni a saját kompetenciám érzését, és a részletes fiziológiai-pszichológiai magyarázatokkal elméleti síkon is megérteni azoknak a komplex folyamatoknak a sokaságát, ami a várandóssággal jár. Nemcsak intellektuális szinten volt megnyugtató, hanem érzelmi szinten is, például a rossz alvásom jópár fokkal javult, miután olvasni kezdtem. Biztos lehetne még részletgazdagabb a könyv, de nekem pont az tetszett, hogy ilyen pontos, tömör, befogadható, mégis gazdag, átgondolt és kellő szenvedéllyel/ tudományos háttérrel megfogalmazott információmennyiséget tartalmaz. A párom és köztem több gyümölcsöző beszélgetést indított el.

About_a_girl>!
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Az apákra vonatkozó részek kivételével nagyon tetszett, sok dologban megerősített, és a különböző kultúrák szokásait részletező fejezeteket is nagyon élveztem.

Aemitta>!
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés

Jó olvasnivaló volt: a babavárás, szülés és születés lélektana, kultúrantropológiai megközelítéssel. 20 év távlatában viszont a könyv bizonyos fejezetei, részei már elavultnak számítanak, egy felfrissített, új kiadásra pedig sajnos nincs sok esély.


Népszerű idézetek

Aemitta>!

A múlttól persze nem lehet megszabadulni, nem elég csak a jövőt felépíteni, de arra is szükség van, hogy elrendezzük magunkban a múltat. Ha nem tesszük meg, a terhesség alatt robbanhat ki az egész. És minél fájdalmasabb a múlt, annál nagyobb a robbanás…


Hasonló könyvek címkék alapján

Czeizel Endre: Születésünk titkai
Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
Szabó A. Ferenc: Az abortusz ellenszerei
Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór
Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül
Kozma Ani: Kezdet és vég
Károlyi Natália – Korausz Etelka – Sződy Judit – W. Ungváry Renáta: Szülők lettünk!
Ugocsai Gyula: A császármetszés
Sz. Makó Hajnalka – Veszprémi Béla (szerk.): A párkapcsolattól a gyermekágyig
Hedvig Montgomery: Szülői varázslat 2.