Kislányom, ​édesem 8 csillagozás

Varga Katalin: Kislányom, édesem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jovankából ​Johanna lett. Apából, a kedves, okos magyar újságíróból eltűnt szerb hadifogoly; Kertész Mártából, a zárda legjobban tanuló, leghithűbb növendékéből deportált zsidó. Egy tizenhárom éves kislány körül felborul az élet. A közeli szomszédok feljelentik őket, egy ismeretlen szeplős férfi viszont segít apát megkeresni. Aki nem tud magyarul, magyarnak vallja magát, aki elbújik a pince mélyén, az hisz a szabadságban; és anya, a mindig vidám, okos pedagógus hol hazudik, hol váratlanul pofon üti Jovankát. A második világháború otthont, tájat, lelket feldúló iszonyatát tárja fel a lebilincselően izgalmas, lüktetően drámai és érzelmekben gazdag regény. Varga Katalin verseiben, gyerekeknek írott vidám történeteiben, a hallatlanul népszerű Gőgös Gúnár Gedeonban és Mosó Masa mosodájában bebizonyította, hogy ismeri és szereti a gyerekeket. Első ifjúsági regényével azt bizonyítja be, hogy emberszámba veszi őket, és kíméletlen őszinteséggel szól hozzájuk a felnőttvilág súlyos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1971
254 oldal · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
rill
Varga Katalin: Kislányom, édesem

Azt hiszem, lehetne kötelező olvasmány belőle, még akkor is, ha szerepel benne a felszabadulás szó. Szerettem, hogy Jovanka tényleg gyerek-, illletve kiskamasz-szemmel mesél, pontosan úgy, ahogy egy gyerek felfoghatta az akkori történéseket. Az a rész, ahol az álmok váltogatják egymást, gyönyörű és bizonyos szavak, mondatok biztosan megmaradnak bennem. (a kislányom, édesem; a letakart arcú lány, ha jó leszek, cukrot kapok, Gülbaba, stb.)

1 hozzászólás
>!
kr_gyorgyi
Varga Katalin: Kislányom, édesem

Tizenegy vagy tizenkét éves lehettem, amikor először olvastam, és emlékszem, akkor nagyon meg voltam lepődve, hogy ezt a Gőgös Gúnár Gedeonos Varga Katalin írta. Tulajdonképpen tetszett a könyv, igaz, bizonyos részek nagyon megráztak benne, mint például a menekültekkel teli teherautó lebombázása, meg a katonaságból megszökött fiú hullájának a közszemlére tétele.
Most legutóbb, mikor olvastam, kicsit már látszott rajta, hogy első regénye az írónak, de ez a véleményemen nem sokat változtatott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Szabó Magda: Álarcosbál
Ákosfalvi Helén: Judit rendet csinál
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Nagy Méda: A Szalánczy-lányok szerencséje
Beczássy Judit: Egyszer vagyok fiatal
Dánielné Lengyel Laura: A tulsó parton
Blaskó Mária: Multvári leányok
Z. Tábori Piroska: Új utak
Altay Margit: Erzsébet férjhez megy