Karácsony ​hava / Hófehérke karácsonya 24 csillagozás

Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Varga Katalin, a nagysikerű Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája című, számtalan kiadást megért könyvek írója ezt a képeskönyvet elsősorban óvodáskorúaknak szánja, noha a kisiskolások is élvezni fogják. A két mese a kitűnő rajzolók segítségével úgy készült, hogy segítséget nyújtson az óvodai környezetismereti foglalkoztatásokhoz, de ugyanakkor a gyerek maga is, egyedül is forgathassa. A kevés szöveget könnyű fejben tartani, az ismeretek, fogalmak nagy részét a képek maguk is elmondják. Mert ismeretanyagot nyújt a fordulatokban gazdag Hófehérke-történet is, hiszen a legismertebb Grimm-meseszereplők bemutatása mellett a gyerekolvasó itt találkozik a tél természeti viszontagságaival, és azokkal a népi, karácsonyi szokásokkal, figurákkal, amelyek ebbe a mesevilágba természetesen beleilleszkedhettek. A gyerek nagyon szereti a saját magáról szóló történeteket és kedvenc meséinek folytatását.
Ehhez kívánunk jó szórakozást!

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1988
64 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631537064 · Illusztrálta: Rogán Ágnes, Rogán Miklós, F. Győrffy Anna

Kedvencelte 5

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Még nincs karácsonyi hangulatom, de hirtelen eszembe jutott ez a régi kis… képregény? képeskönyv? minek nevezzem? még talán rajzolt regénynek is lehetne. :)

Két aranyos, humoros történet egy kötetben, amelyeknek a poénjait évekig idéztük a legkülönbözőbb helyzetekben, és szerintem ha most írnék egy SMS-t a húgomnak, azzal a kérdéssel, hogy „Legyek hókotró?”, rögtön visszaírna, hogy „Inkább szemetes.”

Az első történet egy hétköznapi, jelenbeli (80-as évek) magyar városban játszódik, ahol a legkülönbözőbb családok várják a karácsonyt (majd az újévet), beleértve a háromnemzedékes nagycsaládot és az 1 db öreg nénit plusz 1 db cicát tartalmazó családot is.* :) Különbségtétel nélkül mindenütt vidámság és szeretet uralkodik, a giccs legkisebb jele nélkül. Humoros helyzetek váltják egymást (a gyerekek kóbor macskát kérnek a Mikulástól, a Mikulásnak vécére kell menni, szóval csupa kisgyereknek való poén :)), a végén pedig minden rendbe jön.

A második pedig egy aranyos, jól sikerült meseparódia. A jól ismert Grimm-mesék szereplői bukkannak fel sorra, némileg szokatlan összeállításban: Hamupipőke már királyné, de azért sk. tölti a libát (koronával a fején), a törpék gyerekek (Hófehérke jól meg is regulázza őket), a farkas rongyos ruhában könyörög egy kis kóstolóért, a folyton érő aranyalmafa pedig most is érik (pedig tél van). És úgy általában irtó nagy a karácsony előtti felfordulás, de azért Meseországban is mindenki örül. (Na jó, a farkas talán nem, de meg is érdemli a galád.)

Jó emlék, oda fogom adni a gyerekem kezébe is.

* Konkrétan erről jutott eszembe most ez a könyv. Illetve inkább füzet. Mert a néni cicáját úgy hívják, hogy Kunitzer Szonja. És én több, mint húsz év után most tudtam meg, hogy ez egy extra poén volt a szövegben, amelyet csak a vájtfülűek értettek: mert hogy a Kun Erzsébet írói álneve (?) volt a Kunitzer Szonja. :D Márpedig a rejtvénykirálynő ’88-ban még élt és virult.

4 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Szintén gyerekkori könyv, amiben mindkét mese nagyon szerethető. Az elsőben jó volt visszaemlékezni a régi karácsonyokra, amikor volt még közért, és minden egy picit lassabb volt.
A második történet ötletesen felvonultatott sok-sok meseszereplőt, pl. Holle anyót, meg Hófehérkét és a törpöket. Aranyos mese kerekedett ki belőle, amiben visszautalnak a nem mesebeli szereplőkre is az előző történetben.
Klasszikus karácsonyi mesék, a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa Mosodája írőnőjétől. (Azt hiszem, azokat is újra szeretném olvasni)

1 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Az első történet jobban tetszett, mint a második. Tele van aranyos, részletgazdag rajzokkal, a gyerekek szívesen nézegették, beszélgettek róla.
A mese nekem annyira nem tetszett, de a rajzok miatt biztosan elővesszük még, mert sokat lehetett róluk beszélgetni.

Nevotil>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Karácsony környékén általában a kezembe szokott akadni. Mindig is tetszett, hiszen jó lenne tudni, hogy mit is csinálnak a meseszereplők, amikor éppen nem zajlik a meséjük :)

Zsolt_Imre_Szilágyi>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Nagyon szeretem, a legaranyosabb karácsonyi gyermekkönyvek egyikének tartom. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a magam és generációm számára ez némiképpen kordokumentum is, hiszen az első történet korszaka egybeesik az én korai gyermekkorommal. Minden karácsony környékén előveszem és elolvasom ezt a könyvet, nagyon szívesen nosztalgiázom vele. Amellett örülök, hogy mások számára is ilyen jó gyermekkori emlékeket jelent ez a kis könyv.

dittta>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Nincs nélküle karácsony már vagy 25 éve:) Az ünnep része nálam ez a könyv.

gambara>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Minden Karácsony előtt elolvasom! És mindig szeretném, ha több oldalból állna!

bfg3 P>!
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya

Inkább csak végiglapoztam, most nem volt hangulatom végigolvasgatni a sok kis feliratot. Talán majd máskor.


Hasonló könyvek címkék alapján

Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Csukás István: A karácsonyfát meghoztuk
Csukás István: Mese a hóemberről
Végh György: Különös karácsony
Radvány Zsuzsa: Karácsonyi készülődés
F. Nagy Gábor: Mikulás
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Julia Donaldson: Bot Benő
Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában