A zöld torony 31 csillagozás
Három hetedikes úttörő, Zsuzsa, Zoltán és Péter kiskoruk óta elválhatatlan jóbarátok. Van egy közös titkuk: a félig mesés, félig valóságos romvár, a zöld torony, ahol a Világ Titka rejtezik: itt fognak ők is berendezkedni, és romantikus kalandok várnak rájuk. A költői képzeletű Zoltán építi legbuzgóbban közös ábrándvilágukat, mígnem az osztályukban feltűnik az igézően szép szőke Szilvia, és felrobbantja a baráti hármast. A zöld torony egyre inkább elveszti varázsát, és végül a visszavonhatatlanul eltűnt gyermekkor jelképévé válik, de a válságtól megzökkent barátság, úgy tűnik, még egyszer helyreállhat, most már komolyabb és érettebb formát öltve.
Eredeti megjelenés éve: 1978
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

Anyukám régi könyvei közt leltem rá a mamámnál. Úgy gondolom, jól tettem, hogy elhoztam és még aznap elkezdtem olvasni, hogy megtaláltam.
Aranyos kis könyv, bár Szilvia nem kicsit volt idegesítő, ahogy az sem, hogy vagy százszor hangzott el a Becs szó! vagy a Becsület szavamra mondatok. (tudom, ez is annak a kornak a rész, de számomra idegesítő volt :D)
Akik a barátságról, a barátságokat próbára tevő problémák, és egy kedves kis történetről akar olvasni, annak bátran ajánlom! :)

Hogy az egyik szereplőt idézzem: Ennek a Szilviának én szálanként téptem volna ki a haját! :)
A történet nagyon tanulságos, kedves és megmosolyogtató (nyilván 20 éve másképp nyilatkoztam volna erről). A barátságról szól és arról, hogy a felnőtté válás rögös útjain szem előtt kell tartani, hogy mi az igazán fontos, meg arról, hogy ahhoz, hogy különbséget tudjuk tenni jó és rossz között, meg kell ismernünk mindkettőt.

Egy egyszerű, a 70-es, 80-as évekre jellemző általános iskolás éveket mutat be. Igaz ez már lehet kicsit vontatott vagy idegen is a számunkra, de nekem tetszett. A serdülőkori tesze-tosza viselkedés, a megfogalmazhatatlan érzések tömkelege elég szépen megjelennek a történetben. Együtt tudtam érezni az új kislány okozta bonyodalmakkal, főleg Zsuzsa szemszögéből, és én is nagyon ellenszenveztem a szépségével visszaélő, butuska Szilviával. Ez a történet jó kis kikapcsolódás volt, pedig tartottam a régisége miatt.

Nem mai könyv már, de ma is nagyon aktuális. Három kiskamasz barátságát ismerhetjük meg, egy letűnt korszakban, egy a mainál sokkal „lassabb” világban, amikor még egy régi képeslap képe alapján egy utazás tervezgetése, az álmodozás és a boldog várakozás jelentette az iskola utáni programot. (Ma már két kattintással fény derülne több titokra.) Túléli vajon a gyerekek sokéves barátsága az első fellángolás szépségét, esetlenségét, a csalódást, a féltékenységet? Mi a fontosabb a barátság vagy a szerelem? Az írónő különös eszközökkel mégis nagyon szemléletesen tárta elénk a kamaszok lelki világát, a hangulatok ingadozását, a belső vívódásokat. Érdekes olvasmány volt.

Erre tényleg az az egyik legtalálóbb szó, hogy „aranyos”. :) Nem gyakran olvasok pöttyös könyveket, ezt is ajándékba kaptam, ezért került elolvasásra… és nem bántam meg. Egy történet a barátságról, ami sebezhető, szétrombolható és nem mindig sikerül ismét olyanná válnia, amilyen volt.
Szilviát nagyon tudtam utálni… :)