A ​zöld torony 31 csillagozás

Varga Katalin: A zöld torony Varga Katalin: A zöld torony Varga Katalin: A zöld torony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Három hetedikes úttörő, Zsuzsa, Zoltán és Péter kiskoruk óta elválhatatlan jóbarátok. Van egy közös titkuk: a félig mesés, félig valóságos romvár, a zöld torony, ahol a Világ Titka rejtezik: itt fognak ők is berendezkedni, és romantikus kalandok várnak rájuk. A költői képzeletű Zoltán építi legbuzgóbban közös ábrándvilágukat, mígnem az osztályukban feltűnik az igézően szép szőke Szilvia, és felrobbantja a baráti hármast. A zöld torony egyre inkább elveszti varázsát, és végül a visszavonhatatlanul eltűnt gyermekkor jelképévé válik, de a válságtól megzökkent barátság, úgy tűnik, még egyszer helyreállhat, most már komolyabb és érettebb formát öltve.

Eredeti megjelenés éve: 1978

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2006
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631181901 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Móra, Budapest, 2004
184 oldal · ISBN: 9631178838 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Móra, Budapest, 1978
250 oldal · ISBN: 9631112225 · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Lilla>!
Varga Katalin: A zöld torony

Anyukám régi könyvei közt leltem rá a mamámnál. Úgy gondolom, jól tettem, hogy elhoztam és még aznap elkezdtem olvasni, hogy megtaláltam.
Aranyos kis könyv, bár Szilvia nem kicsit volt idegesítő, ahogy az sem, hogy vagy százszor hangzott el a Becs szó! vagy a Becsület szavamra mondatok. (tudom, ez is annak a kornak a rész, de számomra idegesítő volt :D)
Akik a barátságról, a barátságokat próbára tevő problémák, és egy kedves kis történetről akar olvasni, annak bátran ajánlom! :)

Uzsonna>!
Varga Katalin: A zöld torony

No itt van leírva, hogy lehetsz igazi hercegnő! Dobd el a többi csicsamicsát, és olvasd el ezt! :-)

icu79>!
Varga Katalin: A zöld torony

Hogy az egyik szereplőt idézzem: Ennek a Szilviának én szálanként téptem volna ki a haját! :)
A történet nagyon tanulságos, kedves és megmosolyogtató (nyilván 20 éve másképp nyilatkoztam volna erről). A barátságról szól és arról, hogy a felnőtté válás rögös útjain szem előtt kell tartani, hogy mi az igazán fontos, meg arról, hogy ahhoz, hogy különbséget tudjuk tenni jó és rossz között, meg kell ismernünk mindkettőt.

deaxx P>!
Varga Katalin: A zöld torony

Elszomorított ez a regény, nagyon együttéreztem mindegyik karakterrel. Nem egyszerű hetedikesnek lenni. Hitelesen mutatja be a korosztályt, de a nyelv… az már kicsit kopottas.

Egydélutános olvasmánynak szántam, és annak tökéletes volt.

Rena213>!
Varga Katalin: A zöld torony

Egy egyszerű, a 70-es, 80-as évekre jellemző általános iskolás éveket mutat be. Igaz ez már lehet kicsit vontatott vagy idegen is a számunkra, de nekem tetszett. A serdülőkori tesze-tosza viselkedés, a megfogalmazhatatlan érzések tömkelege elég szépen megjelennek a történetben. Együtt tudtam érezni az új kislány okozta bonyodalmakkal, főleg Zsuzsa szemszögéből, és én is nagyon ellenszenveztem a szépségével visszaélő, butuska Szilviával. Ez a történet jó kis kikapcsolódás volt, pedig tartottam a régisége miatt.

Andee_Sis >!
Varga Katalin: A zöld torony

Nem mai könyv már, de ma is nagyon aktuális. Három kiskamasz barátságát ismerhetjük meg, egy letűnt korszakban, egy a mainál sokkal „lassabb” világban, amikor még egy régi képeslap képe alapján egy utazás tervezgetése, az álmodozás és a boldog várakozás jelentette az iskola utáni programot. (Ma már két kattintással fény derülne több titokra.) Túléli vajon a gyerekek sokéves barátsága az első fellángolás szépségét, esetlenségét, a csalódást, a féltékenységet? Mi a fontosabb a barátság vagy a szerelem? Az írónő különös eszközökkel mégis nagyon szemléletesen tárta elénk a kamaszok lelki világát, a hangulatok ingadozását, a belső vívódásokat. Érdekes olvasmány volt.

ilu_milu>!
Varga Katalin: A zöld torony

Könnyed, magával ragadó olvasmány tanulsággal. Nem tudtam letenni, tehát 5 csillagot érdemel!

Doresz>!
Varga Katalin: A zöld torony

Erre tényleg az az egyik legtalálóbb szó, hogy „aranyos”. :) Nem gyakran olvasok pöttyös könyveket, ezt is ajándékba kaptam, ezért került elolvasásra… és nem bántam meg. Egy történet a barátságról, ami sebezhető, szétrombolható és nem mindig sikerül ismét olyanná válnia, amilyen volt.
Szilviát nagyon tudtam utálni… :)


Népszerű idézetek

icu79>!

Ha valakinek titka van, szép titka van, ragyog.

139. oldal

deaxx P>!

Az ember sohasem tudhatja, hogyan is áll a felnőttekkel.

157. oldal - A romok


Hasonló könyvek címkék alapján

Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Thury Zsuzsa: Zalai nyár
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
L. M. Montgomery: Szerelmek
Bónyi Adorján: Holdsugár
Jean Webster: Erre csak Patty képes
Rachel Renée Russell: Szülinap