Kutyafülűek 33 csillagozás

Varga Domokos: Kutyafülűek Varga Domokos: Kutyafülűek Varga Domokos: Kutyafülűek

Varga ​Domokos, Kossuth-díjas író varázslatos műve a Kutyafülűek. Varázslatos, mind tartalmát, mind keletkezésének körülményeit tekintve. A könyvben az író saját családjáról, feleségéről és hat gyermekéről mesél, végtelen egyszerűséggel és túláradó szeretettel.Szívből ajánljuk ezt a kedves írást fiatal és kezdő szülőknek, és… mindenkinek."Ma már nyíltan bevallhatom, hogy a Kutyafülűek, amelyet a fanyar humoráért becsülnek sokan, halni hurcolt életek nyögéseinek, nyöszörgéseinek hallatán fogant a budapesti Gyűjtőfogház úgynevezett Kisfogházában. Rövid kis kezdőfejezetét még szabadlábon írtam ugyan, valamikor 1956 nyarán, de magát a könyvet csak két évvel később kezdtem papírra vetni ott, abban az emeletes épületben, amelynek a tövében naponta folytak akkoriban az akasztások. A halálraítéltek néhány földszinti cellában várták sorsuk beteljesedését. Én úgynevezett „kisítéletes” voltam, mégis teli aggodalommal: kibírja-e családom azt az időt, amíg hazajutok innen, hiszen hat kicsi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1966

>!
Hét Krajcár, Budapest, 2002
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638250720 · Illusztrálta: Vida Magdolna, Vida Sarolta
>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1985
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632116348 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz
>!
Móra, Budapest, 1979
216 oldal · ISBN: 9631116328 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz

4 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Aquarius 
Varga Domokos: Kutyafülűek

Hogy milyen egy család élete, ahol sok a gyerek? Megtudhatjuk Varga Domokos könyvéből. Kiragadott történetek a gyermekek mindennapjairól, csintalankodásaikról, egyéniségük fejlődéséről, problémáikról, és a nagy kérdés: milyen feladatok hárulnak a szülőkre? Mi a legjobb nevelési módszer? Mi történik, ha nem használ a szép szó, a büntetés a verés? Hogyan lehet kezelni a dolgokat, ha saját lelkiismeretünk is lázong esetenként?
Mozgalmas könyv, érdekes konklúziókkal. Vidám, néha szomorú, de mindenképpen érdekes – mint az élet.

>!
Tiger205
Varga Domokos: Kutyafülűek

Legyen kutyafüle annak, aki nem olvassa el! :)
De komolyan, börtönben ilyet írni?
Olvassátok el, megéri!
gyerekemnek mégsem tetszett annyira, s így olvasva tényleg nem 13 éven aluliaknak való, s sajna az idő is elszállt felette

7 hozzászólás
>!
Gergő_80
Varga Domokos: Kutyafülűek

Nem is a könyv értékelésével kezdeném.
Sok ismerősömnek, barátomnak mesélek a molyról, hogy milyen jó oldal és mennyire ösztönöz, hogy olvassak. Mesélek a kihívásokról is, amik kapcsán sokszor megkapom, hogy akkor nem is azt olvasom, amit szeretnék, hanem sokkal inkább azt, ami a kihívás teljesítéséhez kell.
Rengeteg futó kihívásom van s tényleg szempont, hogy egy könyv hány helyre passzol. És ezzel együtt is, valamilyen csoda folytán (ezt mindenki hitvallása szerint döntheti el) sokszor, nagyon gyakran talál meg a jó könyv a legjobb pillanatban. (Most épp vár rám egy komoly beszélgetés.) Így volt ez most is…
És akkor most tényleg a könyvről. :)
Egy hatgyerekes családapa vicces, néhol szomorkás de mindig szeretettől fűtött elbeszélései ezek az ötvenes évekből (de minden mondata időtálló). Sok vívódással, sok nyitva hagyott kérdéssel. Egyszerű, könnyen olvasható történetek. Bevallom sokat nevettem és sokszor egészen elérzékenyültem az olvasás során.
Kedvenc!

>!
Galóca
Varga Domokos: Kutyafülűek

Nem olvastam, hallgattam, de azt hiszem, hogy ez hozzáadott az élményhez. Dunai Tamás hangja által még hétköznapian emberibbnek éreztem a történeteket, az életüket. Ja, és marcangolós.

1 hozzászólás
>!
heysunny P
Varga Domokos: Kutyafülűek

Én azt hittem, ez gyerekkönyv, de így az olvasása után rá kellett jönnöm, hogy nagyon nem… ezért elég mást vártam, mint amit végül kaptam. Tulajdonképpen nem tudom, milyen korosztálynak is íródott ez a könyv? Bár gondolom, ha lenne gyerekem, akkor jobban szívemhez szólt volna a könyv. De még így gyerek nélkül se vagyok benne biztos, hogy mennyire működik az a fajta nevelés, ami kirajzolódik a sorokból. :D Az biztos, hogy humoros, néhol jót nevettem, Gergőt nagyon megszerettem. De összességében nem igazán kötött le, és a rajzok sem tetszettek.

>!
Török_Mónika
Varga Domokos: Kutyafülűek

kedves hangnemben íródott, könnyű olvasmány, bár a benne szereplő „nevelési elvek” láttán nem egyszer felszaladt a szemöldököm.

>!
Vándor
Varga Domokos: Kutyafülűek

Igazán szeretni való könyv, megérte elolvasni.

>!
Kis_Andrea
Varga Domokos: Kutyafülűek

Ez a második könyvem az írótól, és bizony nem csalódtam. Sokszor (számomra) szívszorító, és néhol mulatságos anekdoták egy nagycsaládos édesapától. Mély szeretettel és megértéssel ír a gyermekeiről (bár itt-ott a testi fenyítésről vallott nézeteivel nem értek egyet, igaz ő is lelkiismeret furdalással nyilatkozik erről). Az azért érződik a történeteknél, hogy melyek íródtak a börtönben töltött idő alatt, ezeknél jól érződik, hogy gondolatban a családjához menekült az író, és ebből merített erőt. Ez az átszellemültség az utolsó néhány fejezetben kicsit hiányzott is (ezek a szabadulás után íródtak). Mindenesetre mindenkinek ajánlom! :-)

>!
Lahara ISP
Varga Domokos: Kutyafülűek

Nem tudom, miért jelent meg a Móránál, ez egyáltalán nem gyerekkönyv. Gyerekekről szól, de nem gyerekeknek szánt. Emiatt csalódás.


Népszerű idézetek

>!
PuPilla

Nincs megírva senkinek a sorsa: változatok végtelenjét kínálja az élet. Lehetőségekkel és kockázatokkal teljes – épp ez a gyönyörű benne. Még akkor is ha végül elveszünk.

>!
Aquarius 

A gyerekeknek nincsenek és nem is lehetnek világos fogalmai róla, milyenek vagyunk mi, nagyok. Mintha Olümposz ködében élnénk, számukra elérhetetlen és megérthetetlen világban. (…) Annál nagyobb a csalódásuk, mikor később, serdülőfélben, rádöbbennek egy nap, hogy a felnőttek is milyen korlátoltak, kicsinyesek, irigyek, hazugok, kegyetlenek – nincs Olümposz, nincs két világ, csak egyetlemegy.

108. oldal

>!
Galóca

Nekik (a lányoknak) az kell, hogy szerelmes szívvel kötődjenek másokhoz, értük és általuk legyenek szépek, jók, okosak. Ez ad nekik szárnyakat.

14 hozzászólás
>!
Galóca

A gyerekeknek, ha egyszer megszülettek, akarni kell. Akarni és akarni. S mindig valami mást, mindig valami többet az előírtnál, ha agyonütik is őket. . . . Mit tehet arról a fa, ha gyökere alapfalat bont meg, betonlapot mar szét. De azért haragusznak rá és jó, ha csak megcsonkítják érte.

>!
Galóca

Bennük a tudás és a birtoklás érzése még sokkal szétválaszthatatlanabbul él együtt, mint mibennünk. Hisz attól a pillanattól fogva, mikor először kapták be anyjuk csecsét, hogy minden izmukat megfeszítve, ökölbe szorított kézzel kezdjék el színi belőle a tápláló tejet, napról-napra nagyobb részt kerítenek hatalmukba a világból.

>!
Galóca

Megtöretett szülői szívünk egy valamit mélyen megértett ezekben az időkben, egy nagyon egyszerűnek látszó, de nagyon bonyolult igazságot. Azt, hogy a lányok nem fiúk. Még csak nem is hasonlítanak hozzájuk.

>!
Aquarius 

El-eltűnődöm néha: mi teszi egy apa, egy anya gyerekeit annyifélékké? Az enyémek is mind élesen elütő jellemek, hiába keltek és nőnek egy fészekben.

62. oldal

>!
Aquarius 

Lehet, hogy nekem túl érzékeny rá a fülem, de sokszor egy-egy ártatlan megjegyzés sérti. Gúnyt vagy lenézést sejtek mögötte, annak a tőlem idegen erkölcsi felfogásnak a gőgjét, mely jámbor ostobaságnak, sőt szégyennek tartja, ha egy családban sok a gyerek.

63. oldal

>!
Aquarius 

Hat-nyolc-tízéves gyerekek nagyon ritkán romlottak, vagy tán sohase azok. Az egyik jobban, a másik kevésbé igazodik a felnőtt világrendhez, a nagyok akaratának erővonalaihoz.

125. oldal

>!
Aquarius 

Ha elzárok egy utat a gyerek elől, akkor egy másikat kell nyitnom előtte, mégpedig az ő vágyai és hajlamai irányában.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brunella Gasperini: Én és ők
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Garaczi László: Hasítás
Honoré de Balzac: Goriot apó
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön
Fekete István: Fészekrablás
Szász Imre: Basa
Vojnich Iván: Zuhatag visszatér
Fekete István: Bogáncs
Mocsár Gábor: Csöngetésre vakkants!