Kamaszkrónika 4 csillagozás

Varga Domokos: Kamaszkrónika Varga Domokos: Kamaszkrónika

„Egyetlen ​könyvemben sem tártam annyi szégyenem a világ elé, mint épp ebben! Kamaszgyerekeim idétlenségeit, kudarcait, kínjait nem adhattam ki az olvasóknak, hát kiadtam hajdani kamaszmagaméit… Így lettek ők e kötetben kicsit könnyedébben, vidámabban kamaszodó lények, mint a valóságban. S így lettem én látszólag: a nevelés minden titkában tájékozott, már-már bosszantóan magabiztos apa… Bocsáttassák meg nekem ez a látszat” – írta vallomásos könyvének első kiadása elé Varga Domokos, aki teljes szívvel vállalta apai sorsát, melynek még a terheiben is örömét lelte, élete párjával együtt. De minden titkukról ő sem ejthetett szót. Ránk bízta, hogy a kamaszfájdalmak, szülői gondok, tűnődések gazdag szőttesét ki-ki hogyan teríti saját családja asztalára, megtoldva a saját emlékeivel, fájdalmaival, gondjaival, tűnődéseivel.
Reméljük, hogy ez a különösen fontos könyv sok-sok mai kamasznak, szülőnek és pedagógusnak válik hasznára és gyönyörűségére. S hisszük, hogy amire minden kamasz… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Hét Krajcár, Budapest, 2004
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639596000 · Illusztrálta: Vida Magdolna
>!
Kossuth, Budapest, 1971
144 oldal · puhatáblás

Enciklopédia 7


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

evic>!
Varga Domokos: Kamaszkrónika

Régivágású kis könyv ez, egymás mellé szedegetett kamaszgondokról. Derűs, életvidám, lendületes, hasonlóan az író többi „gyerekes” könyvéhez. Igaz, hogy a világ (ezen belül leginkább a kommunikáció) sokat változott a könyv megírása óta, de ez nem zavaró. Varga Domokos elsősorban a személyiség fejlődését boncolgatja. A szülőknek vagy nevelőknek adott tanácsok többségét ma is hasznosnak találtam. Főleg a saját kamaszkori tapasztalatait, helyenként hét gyermeke nevelése során adódott eseteket írja le. Vicces, hogy a könyvbéli kamaszok nagyszüleimmel vagy a szüleimmel lehetnek most egyidősek, mégis a leírás akár mai kamaszokról is készülhetett volna.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

    Szenvedni többféleképpen lehet. Úgy is, hogy nőjön az ember általa, s úgy is, hogy tönkremenjen bele.

104. oldal, Vallomás a fejlődés fokairól (Kossuth, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
Carmilla >!

Aki az élet valamennyi kockázatát ki akarja kerültetni a gyerekeivel, az az élni- és küzdeni tudás képességétől fosztja meg őket. De a kalandok örömétől is.

74. oldal, Vallomás a csalóka messzeségről (Kossuth, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: kockázat
Carmilla >!

    Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.

75. oldal, Vallomás a csalóka messzeségről (Kossuth, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: kaland
Carmilla >!

    A bántás és az ártás ösztöne – mások megalázásáé és megrövidítéséé – alighanem mindnyájunkban ott fészkel. De a kamaszkorban rendszerint végleg eldől, hogy ez kerekedik-e felül bennünk, vagy az emberi jóakarat.

16. oldal, Vallomás a saját neveletlenségemről (Kossuth, 1971)

Carmilla >!

    Könyvekben mi is gazdagok voltunk és vagyunk. De különben igazán jót tett nekik, hogy nem dúskáltak földi javakban. Nincs szomorúbb, mint ha egy-egy gyereket kicsi korától fogva mindennel agyontömnek, játékkal, ruhával, édességgel, pénzzel, hogy végül már csak a drága luxuscikkekre vágyik, vagy azokra sem, csak a szüleitől való szabadulásra, a családján túli világ még valami újat sejtető izgalmára.

50. oldal, Vallomás a szegények szolidaritásáról (Kossuth, 1971)

Carmilla >!

A túlságosan magukba vesző fiatalok jobban el is magányosodnak, jobban el is félszegednek, mint a többiek: könnyen válnak tétova idegenné a való világban.

71. oldal, Vallomás a csalóka messzeségről (Kossuth, 1971)

Carmilla >!

(…) Csakhogy akik az emberek nagy részét hitványnak, aljasnak és rosszindulatúnak tartják, azok holtukig mérgezik maguk körül a levegőt, a bizalomra hajlók viszont a puszta várakozásukkal is sokakat késztetnek tisztességre, jóakaratra, segítőkészségre.

82. oldal, Vallomás a vendégekről (Kossuth, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: bizalom
Carmilla >!

(…) Feleségem – érthető módon – nem mindig lelkesedett, amikor új cipő vagy új ruha helyett megint egy-két ócska könyvvel állítottam be, de gyengébb pillanataiban azért bevallotta: ő is hálás érte.

24. oldal, Vallomás a visszakamaszodásról (Kossuth, 1971)

Carmilla >!

…a serdülőfélben levő gyerekek közül sokan túlérzékenyek. Könnyen kapnak olyan lelki sebeket, amik esetleg évekig elsajognak bennük.
    Évekig? Egy életen át! Én legalább még ma is érzem annak a könnyeit hullató, árva kamasznak a kínját. Még mosolyogni sem tudok rajta. Rágondolok, és megüt a fájdalom, harmincnégy esztendő távolából is.

30. oldal, Vallomás a könnyen hulló könnyekről (Kossuth, 1971)

Carmilla >!

A társtalanságot semmiféle injekció vagy tabletta nem gyógyíthatja. Csak elven társak, igaz barátok. Az, hogyha van kihez kilépni önmagunkból, s van kit bebocsátani titkaink tárházába.

35. oldal, Vallomás a szülői be nem tokosodásról (Kossuth, 1971)


Hasonló könyvek címkék alapján

Pinczésné Palásthy Ildikó: Dráma, pedagógia, pszichológia
Buda Béla: A személyiségfejlődés és a nevelés szociálpszichológiája
Frenkl Sylvia – Rajnik Mária: Életesemények a fejlődéslélektan tükrében
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Dominique Bénard – Jacqueline Collier Jespersen: A Zöld Sziget
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
Carl Gustav Jung: A személyiség fejlődése
Christa Meves: A neveléshez bátorság kell
Radnai Béla: Fejlődés- és neveléslélektan