Magányos ​csillag 1 csillagozás

Varga Dániel: Magányos csillag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​27. század közepére az ember uralja a Galaxis háromnegyedét. A fény sebességének leküzdhetetlen korlátját megkerülve, egy Átjárórendszer nyit kaput a diadalmas faj számára a végtelen meghódításához. Az egymással versengő szuperhatalmak egyformán tisztelik és védik a nehezen kiépített útvonalak pótolhatatlan pilléreit.
Azonban megtörténik az elképzelhetetlen – a feminista Államszövetség és ősellensége, az apajogú Unió csillaghatárán keringő Zodiac bolygó Átjárója megsemmisül. A Földnél háromszor nagyobb, mediterrán planéta holdjával együtt elszakad az emberiség többi részétől.
Miközben a két csillagközi hatalom egymással versengve megpróbál ismét kapcsolatot létesíteni vele, a Zodiacon feltámadnak a felszín alatt mindig is meglévő törzsi fundamentalista ellentétek, és véres polgárháború veszi kezdetét.
Ebből a küzdelemből nem maradhat ki senki; éppúgy színt kell vallani a bolygón büntetését töltő renegát vadászpilótának, mint a népét vesztett ifjú nomád… (tovább)

>!
Kornétás, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155937330

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Noro>!
Varga Dániel: Magányos csillag

„Mi, emberek néha teszünk logikátlannak tűnő dolgokat is, szupercomputer barátom”

„Nimrod az idegenek bolygólyának a lehetséges pontos helyét fejtegette, a kisaszony azt, ahogy a hosszú S60V pengével kettesével aprította a bestiákat”

"A „Változás Vihara” légiflotta 112 vadászpilótája szembetalálta magát egy felrobbanó 400 kilotonnás atombombával. Kék villanás vakító fénye égette semmivé a 832 támadórakétát"

Az emberek által belakott világűrben egyetlen bolygó létezik, ahol idegen eredetű romok találhatóak. E romok között három kisgyerek olyan eszközök birtokába kerül, amelyek tulajdonságai – ahogy mondani szokás – megkülönböztethetetlenek a mágiától. Tizenhárom évvel később a bolygó melletti csillagkapu felrobban, így a világ hirtelen elszakad a civilizációtól. Az itt rekedt két kultúra – egy férfiközpontú, egy pedig feminista – szinte azonnal egymásnak esik. A háború azonban az eddig jóformán figyelmen kívül hagyott, régóta szunnyadó romokra is hatást gyakorol.

A Magányos Csillag a magyar sci-fi azon irányzatát követi, amelybe a Mysterious Universe vagy az Eshtar-trilógia is tartozik: űrhajókat, ultramodern fegyvereket, félisteni hatalmú idegen intelligenciákat vonultat fel látványos keretek között. Jó ötletei vannak, izgalmas történettel áll elő, de ebben a formában mégsem kellett volna megjelentetni. Elsősorban azért nem, mert nem látott szerkesztőt. Stílusa csiszolatlan, néha szinte zavaros, a dialógusok központozása rossz, tele van „indokolatlan” idézőjelekkel, és legalább 1000-szer elköveti azt a bűnt, hogy nem írja ki betűvel a számneveket. De még egy alapos hejesírás-ellenőrzés is elkelt volna.

Apropó számok: a sztori borzalmas mennyiségű felesleges számadatot tartalmaz. A csatákat mintha egy taktikai számítógép mesélné, mert emberi nézőpontból egyáltalán nem életszerű ennyi statisztikát feldolgozni, pláne lövöldözés közben. A főhősök életkora (20 év) pedig szabályos állandó jelzővé (epitheton ornans) lép elő: ha nem szerepel minden páros oldalon, akkor egyszer sem. Aztán az időről időre előkerülő történelmi adalékokban sem szerencsés azt részletezni, hogy X évvel ezelőtt Y nevű illetőnek N darab Z típusú űrhajója volt. A világ nem ezektől lesz színesebb.

Egy világteremtő űroperában persze jó, ha a történelmi háttérről is megtudunk valamit, de érdemesebb lenne az összefüggésekbe beavatni az olvasót. Például hogyan szakadt ketté ilyen élesen az emberiség, apajogú és anyajogú civilizációra? off És hogyan marad fenn ez a törés változatlanul félezer éven át? off Tetszetős, eredeti ötlet, hogy az egyik főszereplő egy állami ítéletvégrehajtó, az ő karakterén keresztül pedig a történet azt is körüljárja, miként látja e jövő emberisége a halált, valamint a bűnt és a büntetést. (Bónuszként azt is megtudjuk, mit gondoltak erről az ősi idegenek, vagyis ez mondhatni központi téma és kulturális konfliktusforrás az egész könyvben.) Másfelől viszont úgy érzem, hogy a „feminista” szót eléggé elkoptatja, mintha az Államszövetséget nem is lehetne másképp jellemezni. Itt lehetett volna a kultúra más vonásaira is hangsúlyt fektetni, mert ha mindig csak egy szóban foglaljuk össze, akkor egy idő után sztereotípia lesz belőle.

Akadnak még más, kisebb problémák is, amelyekbe egy tapasztalt tesztolvasó belekérdezhetett volna, de azok nem kulcsfontosságúak. A lényeg az, hogy a stíluson még nagyon sokat kell finomítani, a világot pedig adatok helyett pedig információkkal kell kitölteni. Mert az alapötlet és a sztori tényleg jók voltak.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Raana Raas: Árulás
Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Raana Raas: Ellenállók
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
Margaret Atwood: Testamentumok
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Szellemhadtest
Simon Jimenez: Elveszett madarak