Segítség, ​támadnak a betűk! (Alfabéta Mágustanoda 1.) 47 csillagozás

Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Aki szépen énekel, az zeneiskolába megy, aki pedig gyerekként varázserővel rendelkezik és kisüti a mobilt, az mágusnak tanulhat.

Ám az Alfabéta Mágustanodában tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetnek.

Kófic és Lilla mégis ír, így egyik kalamajka jön a másik után.

Mit tegyenek, ha Lilla lila lesz, és sehogy sem sikerül visszafesteni? Ráadásul világgá akar menni! Ezt mégsem hagyhatja Kófic.

Egy titokzatos háromlábú papagáj is az iskolában kóborol. Vajon segít, vagy nevet rajtuk, miközben nyelvtani versekkel csúfolódik?

A nyelvtant népszerűsítő, humorban gazdag történetet minden olyan alsósnak ajánljuk, aki utál írni, és még sosem harapta fenéken az irodalom leckéje.

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző tollából On Sai néven számos népszerű regény született. A Segítség, támadnak a betűk! a tizedik megjelenő írása.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575399 · Illusztrálta: László Maya

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Kovács Kófic


Kedvencelte 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Ez a történet most nagyon jólesett kicsit meggyötört lelkemnek.
Annyira jó volt olvasni, hogy kétszer egymás után újra olvastam.
Lehet hétéves kortól ajánlják, de egy harminc év felettinek is szuper szórakozást tud nyújtani.
A rajzok nagyon cukik, némelyen jót mosolyogtam.
És mivel az írónő stílusa kiemelkedő, biztos, hogy folytatni fogom a varázs kalandokat. :)
Újra olvasós! :)

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Nekem bejött ez a mese, és az egész könyvet nagyon jópofának tartom az illusztrációkkal együtt, amik totálisan passzolnak a történethez.

Felnőtteknek pihentető kikapcsolódás, gyerekeknek izgalmas kaland ez a történet, hiszen a mese főszereplői harmadikos gyerekek, akik nagy kalamajkába keverednek egy varázslókat képző iskolában. Könnyed hangvételű, gyorsan olvasható és fordulatokban gazdag olvasmánynak tartom, felnőtt létemre elnevetgélte a vicces szójátékokon – mint a felnőttek nevének az összevonása, például: Bohó Kata = Bohóka (az igazgatónő) vagy Kalmár Majka = Kalamajka (a gyerekek ofője) – meg a furcsa pókszellemes vonalon.

Akadnak kérdéseim, de az első és legfontosabb: Hol a folytatás? <3

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/03/alfabeta-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575399 · Illusztrálta: László Maya
luthienlovemagic IP>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Az írónak alapvetően jó ötletei vannak, és ez itt sincs másként. Az iskola neve (Alfabéta Mágustanoda) és a furcsa szabályok említése rögtön az elején bevonzza az olvasót, amit csak fokoz a kezdésből kipattanó bonyodalom. Mindezt humorral és játékos stílusban adja elő a főszereplő kisfiú szemszögéből. Azonban ez az erős kezdés a történet legnagyobb problémája is, mert a későbbiekben nem tudja tartani ezt a szintet. A fogalmazással a későbbiekben sincs semmi gond, sőt, vannak poénok és aranyos, megmosolyogtató jelenetek, de a történet közben ellaposodik, a végére már-már unalomba is fullad. Ehhez nagyban hozzájárult nálam a szemszögkarakter pimaszsága, ami majd’ nyolcvan oldalon keresztül egy idő után fárasztóvá válik, nem humorossá, pedig ez lenne az írói szándék.

A kötet alapszituációja nagyon megtetszett, főleg az, hogy hogyan lehet egy olyan hétköznapi és egyszerű dologból probléma, mint az írás. Érdekelt, mit hoz ki a szerző ebből az alaphelyzetből, merre kanyarítja a kalandot. Mert a kezdés alapján kalandra számítottam, de hamar kiderült, hogy a főszereplő, Kófic és a barátja, Lilla csetléséről-botlásáról és a történet előrehaladásához szükséges cselekedeteiről van csupán szó. Mivel az egész inkább volt komikus, mint kalandos, ám a végére már nem is tudtam nevetni.

László Maya most is zseniális illusztrációi ugyanakkor sokat javítottak az összképen. Mindig nagyon jól eltalálja az adott könyv stílusát, ami most sincs másként. A képei nagyon illenek a könyvhöz, jól kiegészítik a szöveget, amikből kiemelkednek a képregényszerű beírások.

Bővebben (A bejegyzésben spoilerek előfordulhatnak!)
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/07/varga-b…

Molymacska P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Kicsiként (amikor még csacsogós, mindenkivel beszélgetős lány voltam) nagyon szerettem az olyan mesekönyveket, amik a nyelvvel játszanak. Olyanokat, amikből szavakat tudtam tanulni, és amiket öröm volt olvasni. Nos sajnálom, hogy ilyen hamar felnőttem, vagy hogy Varga Bea nem írta meg hamarabb ezt a könyvet, mert kicsiként biztosan a kedvenc rongyosra olvasóm könyvem lett volna.
A történet valami zseniálisra sikerült: nem csak a mágusiskola, és a mágia szabályai (amelyben a varázslat csak is rímbe szedve valósulhat meg), hanem a Kófic és Lilla története is. Egy percre meg nem álló, kalandos, élvezetes történet, ami annyira jól sikerült. Még felnőttként is kíváncsi voltam, hogy mi lesz a vége. spoiler
A történet azért s izgalmas, mert Kófic vezeti a szálakat, és annyira gyerekgondolkodása van. Nem csoda, hiszen gyerek (meglepő ugye), de felnőttként néha az ember elfeledkezik arról, mennyire kreatívak tudnak lenni a gyerekek, és mennyire máshogy gondolkoznak, mint mi. Ez nem csak az elrontott varázslat helyrehozásánál mutatkozik meg, de a felnőttekkel való beszédben is spoiler. Néha pont emiatt nagyokat nevettem, mert egyrészt kívülről kicsit abszurd, de mégis gyerekgondolkodással teljesen logikus lépések voltak leírva.
A mese központi eleme a nyelv, a szavak, és kifejezések. Nekem nagyon tetszett, hogy aköré épült a történet, hiszen így a fiatalok spoiler megtanulhatják a szavak jelentését, és helyesírást is. Na és persze a csodamesés versecskék, amikkel varázsolni is lehet: mosolyt az arcokra, mert annyira viccesek, mégis jól hangoznak.
Bár kicsit idős vagyok a könyvhöz, de azért nekem is egy jó élmény volt olvasni. Valószínűleg lelkesebben várom folytatást, mint azok, akiknek készült, vagy On Sai rajongó az Artúrt. Remélem a folytatással nem kell sokat várni :)

kratas P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Kérem szépen, hol van a folytatás?
Aranyos volt, könnyed és nagyon humoros, imádtam :)
Még több ilyet szeretnék. Kötetben és oldalban is.

diamondfox P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Ez aranyos volt :)
Köszönöm a nyereményt a Blogturné klubnak! Eljutott hozzám, gyorsan ki is olvastam nagy Simsezések közepette, amíg dolgoztak a szerencsétlenek :D
Szóval ez egy mágusmese, ahol pontosan azt kaptam és még többet, ami a fülszövegben szerepelt – ez pedig kellemes csalódás volt. Őszintén nem tudtam, hogy mire kellene gondolnom, de nagyon örülök, hogy Bea ennyire sokoldalú és nem csak az űrben tud bolyongani és világot megrengetni, hanem a mágusokat is oktatná :) Aranyos, tanulságos mese, kíváncsian várom a többi részt! ♥

ap358 P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

A könyv az írással, olvasással ismerkedő gyerekeknek szól, így minden tekintetben kiestünk a célcsoportból. Ennek ellenére elmondhatom, ez a történet a kisebbeknél is megállja a helyét. A rövidsége, az illusztrációk könnyítik a felolvasást, akárcsak az aranyos, szerethető történet. Szerintem a karakterek pajkosságai és őrült ötletei is közelebb állnak az óvodás gondolkodáshoz, mintsem egy harmadikos iskolás gyerekéhez. Pont ezek a humoros csínytevések voltak azok, amik miatt a kicsiknek nagyon tetszett a történet, jókat nevettek rajta, főleg a pókszellem, és persze a pukis varázslat vitte a pálmát. Ez a könyv többször is elő fog kerülni, és remélem, minél hamarabb megjelenik a folytatása is.
A történet a fülszöveg alapján a helyesírást akarja népszerűsíteni, és nyitó kötethez mérten itt még kisebb adagot kapunk ebből, ezért nem ijeszti el a gyerekeket az olvasástól. E mellett a gyerekek nem csak azt tanulhatják meg, miként kell helyesen leírni a szavakat, de azt is, miként kell kiejteni, ami ugyebár segít magában az értelmezésben, írásban is. Az utóbbi miatt viszont kénytelen vagyok fél csillagot levonni. Sok szleng, jövevényszó és átvett kifejezés van a köztudatban, amik teljesen be is épültek, de egyesek szerintem nem szépek, főleg nem egy gyerek szájából. Ilyennek tartom pl. a kaja, kajál, stb. szavakat is, és mivel a könyv először akadt a kezünkbe, ezért ösztönösen felolvastam. Amit kaptam érte a lányomtól… Igen, pár szleng helyett ki lehetett volna aknázni a magyar nyelv szépségét.

Ács_Milán >!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Ó, de jól esett most ez a történet! Annak ellenére, hogy kisiskolás gyerekeknek ajánlott, én felnőttként is nagyon jól szórakoztam rajta. Többször mosolyra húzódott a szám a vicces jeleneteken. Hatalmas előnye a könyvnek, hogy rövid, tömör fejezetekből áll és nincs benne felesleges szöveg, ami tölteléknek jó, de másra nem.
A történetben előforduló szereplők nevein hangosan felnevettem. Nagyon találóak és mulatságosak voltak. Ezeket a neveket muszáj ki is emelni, mert zseniálisak! A biztonsági őr: Csönd Ödön, az ofő: Kalmár Majka (Kalamajka), és a legjobb: a takarítónő: Suvick néni. ☺
Az illusztrációk is jók voltak – ugyan a színes illusztrációkat jobban szeretem –, passzoltak a történethez.
Nagyon hamar a végére értem és várom a folytatást!

Oláh_Zita P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Az a típusú történet, amiből még kérne az ember. Játékos, könnyed és mégis tele tanítással és mondanivalóval. Először értetlenül felhúztam a szemem, miért nem írhatnak a mágustanoncok… A könyvet kinyitva azonnal megértettem, zseniális ötlet. A világ, a kalandok, a „nyelvtani-magyarázatok” mind-mind különleges, ahogy ez a könyv is.

2020
Az ilyen könyveket éri meg újra olvasni, mert sokadszorra is élmény az olvasása. Humoros, izgalmas cselekménnyel, és a szófordulatok, amik galibát okoznak zseniálisak. Kis- és nagy gyerekeknek való.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Varga Bea: Segítség, támadnak a betűk!

Alfabéta Mágustanoda 1

Aranyos és vicces könyvecske volt, bár természetesen nem az én korosztályomnak íródott, ezért persze nem is lett kedvenc. Viszont jókat derültem a párbeszédeken, nagyon vicces könyv és ha lenne unokám biztos gondoskodnék róla, hogy elolvassa.
Nagyon szeretem a szerző alkotásait, ezért ezt sem hagyhattam ki.


Népszerű idézetek

ap358 P>!

Leírt szavaiddal vigyázz! Ha rosszul írod, pórul jársz!

11. oldal

ap358 P>!

Mindenre van megoldás, nem igaz?

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kovács Kófic
K_A_Hikari >!

(…) az ember legjobb barátjának is lehetnek hibái.

9. oldal

K_A_Hikari >!

Amíg ott lapultunk az ajtó mögött, szemben velünk,a nyitott vécéajtóból egy papagáj pislogott ki. A hasa sárga volt, a szárnya kék, és a fején egy kis zöld pamacs látszott. Már az is furcsa volt, hogy vécére megy egy papagáj, de még jobban meglepődtünk, amikor kijjebb totyogott.
– Te, ennek három lába van! – suttogta döbbenten Lilla.

34. oldal

K_A_Hikari >!

Apa mindig mondja, hogy előbb gondolkozzak, aztán cselekedjek, mert pórul fogok járni.

55. oldal

K_A_Hikari >!

Szeret varázsköpenyt és nyakkendőt hordani. Egyszerre. Apu szerint ez béna, mert vagy köpeny, vagy nyakkendő van az emberen. De anyu szerint aranyos dolog, és illik Kalamajka szórakozott természetéhez.

18-19. oldal

AnitaZoé P>!

Régen málló szellemecske varázsportól szellentesz-e?

66. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: Így lehetsz kalóz
David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2.
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Kertész Erzsi: Lássatok csodát!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert…
Davide Cali: Azért nem írtam leckét, mert…