A ​siker tintája 182 csillagozás

Kalandos lépések az írói karrier útján
Varga Bea: A siker tintája

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572961

Enciklopédia 11


Kedvencelte 26

Most olvassa 21

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

FeketeAlex I>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Úgy gondoltam, mindenképp elolvasom ezt a könyvet, mielőtt még bármivel is a kiadóhoz szaladnék. Hasznosnak találtam, sok újdonságot tanultam meg belőle, néha magamra ismertem (néha fájt is). Fél csillagot vontam le amiatt, hogy túl sok volt a női-férfi dolog. (Amin a legjobban felvontam a szemöldököm, az volt, hogy ha férfiként nőknek írunk, szerelem mindenképp kerüljön bele, mert azt szeretik. Mivaaan? Nem egy nőt hallottam már arra panaszkodni, mennyire nem kellett volna a szerelmi szál az adott könyvbe/filmbe, ami alapból nem volt romantikus.)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572961
11 hozzászólás
kellyolvas P>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nagyon vártam már a megjelenést, mert egy hiánypótló könyvről beszélhetünk. Az írópalánták nagy hasznát vehetik, mert közvetlenül, viccesen, de mégis halálosan komolyan adja a szerző az iránymutatást. A szerkezet különleges, egy-egy téma után többféle variációban következhet a folytatás, ide-oda lehet ugrani az oldalak között az adott kérdésnek megfelelően.
Ez nem egy egyszer olvasós könyv, át kell rágni többször is, nagyon ajánlom a kezdő íróknak.

pat P>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Hadd szögezzem le rögtön: á, én nem akarok megtanulni írni, se ebből a könyvből, se más forrásművekből; nem is tudok írni, és nincsenek is ilyen ambícióim; meg még a könyvkiadáshoz sem értek. Szóval csak olvasó vagyok, de az lelkes. Meg kritikus. :)
Tehát a könyvet csak szórakoztatódási céllal olvastam, és igen, szórakozni kiválóan szórakoztam, érdekelt, pikk-pakk átrágtam magam rajta. (Egyébként Varga Bea írásait alapvetően mindig így szoktam olvasni, még akkor is, ha épp nem vagyok célcsoport, vagy mikor a csillagos égig felhúzom magam rajtuk. Szerintem ez azért van – ragadt ám rám valami a könyvből :) – mert remek érzéke van a dramaturgiához meg az érzelmi horgokhoz, és vicces is.)
Hogy meg lehet-e belőle tanulni írni? Hááát, szerintem semmilyen egy-könyvből se lehet, hanem van az írás művészetének (gondolom) meglehetősen nagy elméleti tudásanyaga, kell hozzá valami tanár-féleség, aztán kell tíz évig gyakorolni, és akkor van rá esély, hogy jó lesz. (Ez egyébként az utolsó fejezetekből ki is derül, és szerintem tök jó, hogy ezt így kimondja: ha nem tanultál, gyakoroltál tíz évig, nem tudsz írni, punktum. Gyakorolni kell. Ha csak nem vagy korszakalkotó zseni. De nem vagy, nyugi. :) Szóval arra jó, hogy megnézzük benne, az alatt a tíz éves tanulás-gyakorlás alatt mire és miért kell majd fókuszálni, mi miért fontos tényleg, illetve mire kell még extra öt évet szánni mondjuk egy sci-fi írónak.
Nekem a legérdekesebb egyébként az volt, amit a könyvkiadásról, a könyvek pozicionálásáról, zsánertisztaságáról, célcsoport-szöveg-borító-marketing egységéről, kiadói megfontolásokról írt. Mondom, érdekes volt, és sokat gondolkoztam, és indulataim is voltak. Mert persze, kell a gazdasági szemlélet, de mikor a közgazdász gondolkodást olyan témákban vetik be, mint pl. az egészségügy vagy a művészetek (irodalom, ugyebár – igen, a szórakoztató is), hiába lesznek racionálisak a meghozott döntések, azok bizony időnként nagyon cinikusan hangzanak. De hát nyilván kellenek ezek a megfontolások… Gondolom, bizonyos kiadók fogyási adatai, megjelent címeinek számai, vagy bizonyos konkrét könyvek fogadtatása stb. kiválóan illusztrálják ezt. Én meg kicsit elkeseredtem. Jó azért, hogy látni még a magyar könyvpiacon kevésbé racionális, kockázatos, érdekes döntéseket – amik hát igen, gyakran fiaskót jelentenek gazdasági szempontból, de azért pl. a magyar fantasztikum ügyét (meg az én életminőségemet de ez ugye mellékszál :), talán előre mozdítják.
Szóval elgondolkodtató a könyv, na.
Vannak persze kevésbé erős vonásai is – nekem néha kicsit túlegyszerűsítőnek, túláltalánosítónak tűnt és sokat ismételte magát – de tény, még én is megértettem, mi az a dramaturgiai ív. Alapszinten, nyilván. :)
Leginkább talán az zavart, hogy elég strukturálatlan a könyv felépítése, szinte random követik egymást a különböző témájú fejezetek – tudom, tudom, az iránytüvek szerint kellett volna olvasni, de akkor is. Kell a logikus szerkezet egy könyvbe, punktum.

anemona P>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nyíltan megmondom: nem hiszem, hogy a kezembe vettem volna ezt a könyvet, ha nem vágyom olyan nagyon az On Sai kitüntetésre. Én nem török írói babérokra, nincsenek ilyen irányú ambícióm – amit egyébként most, az olvasás után, nem is igazán bánok, hiszen a rengeteg információ miatt még alkalmatlanabbnak érezném magam a feladatra, mint valaha.
Ezt persze nem azért mondtam, hogy bárkinek a kedvét szegjem. Ez is egy szakma, amelynek minden csínját-bínját ismernie kell annak, aki komolyan veszi a munkáját. Ez a könyv pedig egy abszolút igényesen összeállított ismertető a legfontosabb tudnivalókról, a legáltalánosabb buktatókról, szóval mindenről, amire érdemes odafigyelni. Olyan szempontokról is hallhattam, amely eszembe sem jutott volna.
Számomra ez egy roppant érdekes betekintés volt a kulisszák mögé, és továbbra is mély tiszteletem mindenkié, aki a szerzőhöz hasonló szinten űzi a mesterséget.

ap358 P>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Annyira kevés írásról szóló könyvet találni a hazai piacon, hogy ez már szinte kihagyhatatlannak számít. Amit én személy szerint nagyon sérelmezek, hogy nem 10-15 évvel korábban jelent meg.
Ha valaki írni szeretne, akkor először a saját nyelvét, a nyelvtani és írástechnikai szabályokat kell elsajátítania, majd következik ez a könyv. Ez nem tanít meg arra, miként kell helyesen megalkotni egy mondatot, de arra igen, hogy az író miket tartson szem előtt, amikor a gondolatokat a lapra veti. Az a mondat beleillik-e a cselekménybe?
A közvetlen hangnemnek köszönhetően nincs meg a száraz tananyag hatása, de nem is engedi lazára a gyeplőt, így nem lehet azt érezni, mintha csak blogbejegyzések összessége lenne.
Nagyon jól felépített útmutató.
Azokat az apró, finom elemeket vázolja, amelyeken a legtöbb író elcsúszik. Így olvasva minden egyszerűnek és logikusnak tűnik, de ha valaki évek óta ír, akkor észrevehette, hogy bizony nem egy csapdába (vagy összesbe?) belelépett már, és saját kárán tanult. Ez a könyv segít abban, hogy a legtöbb bukkanót kikerüljék és letisztázhassanak egy-egy történetet.
Amivel kettős érzésem támadt, azok a példák. Ahol voltak, ott egyből nyilvánvalóvá lett téve a hiba és annak elkerülési módja. Ahol nem lett prezentálva, ott rám volt bízva a példa, ami töprengésre késztetett, ez által az olvasás gördülékenysége megszakadt. Viszont arra ösztönzött, igenis kezdjek foglalkozni a dologgal, ne csak a szemem legeltessem a betűkön.
A szerkezeti felépítés ellenére sorban haladtam, mert az ilyen könyvekkel mindig hamar végzek (vagy elvérzek). Utólag ezt is átfutottam a választási lehetőségek alapján, és a kevés lépés ellenére megmosolyogtatott, hogy a célcsoportokat nem tudtam kikerülni.
Ez a könyv az íróknak/írásban érdekelteknek alap. Ajánlanám még minden könyves bloggernek is, hogy értékeléseik pontosabbak és precízebbek lehessenek. Kisebb magánkiadásban megjelenőknek egyenesen kötelezővé tenném, még mielőtt bármit megjelentetnének.
Bízom benne, hogy az írónő még meglep minket hasonló oktató jellegű írásokkal, akár kitérve a zsánerekre, dramaturgiára. Az íróközösségnek szüksége van ilyen könyvekre!

K_A_Hikari I>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

„Az írás játék, ezt nem szabad soha elfelejteni. Merjünk játszani, merjünk élni!”

Segít, hogy (talán) ne bukdácsoljunk annyit ezen a rögös, kacskaringós és igen hosszú úton, amit íróként választottunk.
Szárnybontogató íróknak, új dolgokat tanulni akaróknak, tudásukat elmélyíteni vágyóknak egyaránt jó választás Ha már legalább egyszer írtál a National Novel Writing Month alkalmával, és lapul a gépedet egy (fél)kész kézirat, hajrá, lapozd fel ezt a könyvet.
Kalandra hív a szerző, méghozzá nagyon jó stílusban.
Kedvet kaptam ahhoz, hogy írjak egy teljesen új novellát, esetleg nekiálljak csiszolni valamelyik kéziratomat.
Biztosan sokszor fogom kézbe venni, mert ez egy olyan könyv lett, ami minden olvasással mást tanít(hat) az embernek.

Blogbejegyzés interjúval: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/06/varga-bea-s…

TiaRengia I>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Annyira jó érzés olyan könyvet olvasni, ami nem szépirodalom, mégis, a rendkívül igényesen átgondolt felépítésnek köszönhetően az ember alig várja, hogy félretehesse a dolgait és olvashassa tovább! Ezt nevezem példamutatásnak, ha már egy könyv arról szól, hogy miként kell jól megírni egy könyvet.

Stílusa is megfelelő, nem túl szájbarágós, helyenként finom humorral is operál, alázatra nevel, ezek mind-mind nagyon szimpatikus dolgok. Külön megemlítendő, milyen lehelethalványan képes a szorongó olvasót terelni a megoldás felé, közben nem rejti véka alá, hogy bizony, az is megeshet, hogy tehetségünk, az nincsen. És attól még lehetünk boldogok (max nem fogunk könyvet megjelentetni).

Mivel nem vagyok különösebben nagy fantasy, YA, vagy sci-fi fogyasztó, értelemszerűen nem is tervezek eme műfajokban írni. Mindezek ellenére élvezetes volt az ehhez kapcsolódó fejezetek tanulmányozása is. Varga Bea (vagyis On Sai), mint a fenti műfajok szerzője nagyon pontosan tudja, kiket takarnak ezen zsánerek olvasói. (Ugyanebben éreztem a könyv hátrányát is, végig úgy kezelte az olvasót, mintha az kizárólag szórakoztató könyvet szeretne írni.) A gyermekirodalom célközönségéről szóló rész teljesen a módszertani szemináriumok emlékét hozta vissza :)

A munkafüzet-szerű részeket inkább csak gondolatban oldottam meg, mivel nem szokásom a könyveimbe firkálgatni. Ezeken az üres lapokon én is szívesebben vettem volna konkrét jó és elrettentő példákat létező művekből, ebben Alexander Steele könyve jobb volt. Ja és én sorrendben olvastam a fejezeteket, nem ugrabugráltam, hiába próbáltak bevonni ebbe a játékba.

A könyv abszolút megérdemli az öt csillagot, ezzel együtt jelezném az írópalántáknak, hogy ne ez legyen az egyedüli könyv, amit elolvasnak írástechnika tantárgyból. De ez is legyen köztük!

Beatrice8>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Miután rájöttem, hogy On Sai is bekerült nálam a bevásárlólistáját is elolvasnám csoportjába a kedvenc íróimon belül, nem volt kérdés, hogy ezt a könyvet is el fogom olvasni, annak ellenére, hogy nem akarok és soha nem is akartam író lenni. Nem csalódtam. Ez a könyv olvasói szempontból is sok érdekességet tartogatott. Több okát is megtudtam, hogy egyes könyvek miért nem tetszenek, hogy mit ront el egy író, amit én aztán tudatalatt észreveszek. A második legérdekesebb téma számomra a könyvkiadás volt. Mint olvasó, ezt az ügyet eléggé a szívemen viselem :D.
A stílus szokásosan fantasztikus. A nevetés most sem maradt el.
Az egyetlen, amit fel tudok hozni negatívumként az, hogy voltak dolgok, amiket sokszor leírt egymás után. De persze ez lehet, hogy az én hibám, amiért nem lapozgatós könyvként, hanem oldalról oldalra olvastam a könyvet.
Megtudtam belőle új információkat, érdekes és szorakoztató volt.

diamondfox>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Ez egy tanulságos, oktató kötet, ami mégsem a száraz szakanyaggal fáraszt, hanem Bea utánozhatatlan stílusában vezet rá egy-egy lényegtelennek tűnő hibára, ami mégis az egész könyvet felboríthatja. Kicsit féltem ettől a könyvtől, mert nem vagyok író, anno elszórakoztam egy fanfictionnel és boldog ember voltam, illetve még középsuliban próbálkoztam egy novellapályázattal, de annak olyan nevetséges lett a végkimenetel, hogy eléggé elvette a kedvem tőle… na, mindegy is.

Úgy terveztem, hogy folyamatosan fogok haladni, nem ugrálok, ez természetesen kb. a második fejezetnél megdőlt, annyira csábított a másik ajánlott fejezet címe. Végül lemásoltam magamnak a tartalomjegyzéket és jelöltem, hogy mit olvastam már és mit nem: érdekes módon a stílusok, témák maradtak utoljára, pedig azt hittem, azokkal fogok kb. kezdeni. Tetszett, hogy interaktívvá tette a fejezetek végén lévő kis feladatokkal az egészet és be kell valljam: azt hittem ez egy tök gyorsan haladós olvasmány lesz és… nem. Nagyon nem. Közben kellett mást is olvasnom, hogy ülepedjen az anyag, és hogy én hogyan tudom hasznosítani ezeket. Például a blogomon is át kell írnom a műfaj szót, mert én is kevertem a témával. És ez tök jó, hogy magamnak is tudtam hasznot húzni úgymond ebből az olvasmányból.
A stílust ugye már említettem, éreztem, hogy ez tényleg Bea kezemunkája, igyekszik segíteni minden kezdőnek (és akár nem kezdőnek), és szerintem is kötelező lenne minden írói babérokra törő embernek. Szívből ajánlom :)

2 hozzászólás
Rémálom P>!
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nem interaktív könyvként, ide-oda lapozgatva olvastam, mivel könyvtári szerzemény volt, egyszerre akartam gyorsan elolvasni, később biztosan kipróbálom máshogy is az olvasását.

Bár nagy újdonságokat nem mondott nekem a könyv, leginkább érdekes volt olvasni a jól összefoglalt írástechnikai dolgokat – főleg a világteremtés, a zsánerekhez tartozó írói eszközök segítettek. Érdekes volt látni pl. azt az érvelést, hogy a sci-fi eddig inkább világközpontú volt, és felismertem, hogy igen, valószínű ezért nem voltam és vagyok oda a hard sci-fiért. Szintén érdekesnek találtam: Az apróbb különbségek, ahogyan a férfiak és a nők viszonyulnak a karakterek ábrázolásához témát vagy hogy milyen tipikus hibákat vétenek az írók nemtől, kortól és foglalkozástól függően. (Hejj, de ráismertem a kezdő írós hibáimra még a régi időkből. :D)

Szintén segített az is, hogy a leírásaimon hogyan javíthatok – bele se gondoltam volna, hogy a tanulásstílus akár befolyásolhatja azt, hogy milyen érzékszervi leírásokat használ egy író. (Erről jut eszembe, keresnem is kell ehhez egy internetes tesztet.)

A szerkesztés és a kiadóba kerülés, a lektori vélemények születése mind, mind izgalmas téma volt. Habár úgy érzem olvastam volna még ezt a könyvet tovább – vagy több cikket még Varga Beától – így is egy tök jó, szórakoztató és hasznos könyv ez.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

TiaRengia I>!

Az olvasás nemcsak empátiára nevel, hanem segíti a lelki problémák feldolgozását is.

107. oldal Meseírás

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
9 hozzászólás
Molymacska>!

Gyakori kérdés, hogy a romantikát, az erotikát és a pornót mi különbözteti meg. Egyszerű: mennyire konkretizáljuk, ki mijét hova rakja.

154. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

1 hozzászólás
Dilaida P>!

Tanuljuk meg észrevenni és tudatosítani a sikert! Átélni, örülni neki, akkor is, ha máshogy jön, mint ahogy mi szeretnénk.

35. oldal, Mi számodra a siker?

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: siker
4 hozzászólás
Molymacska>!

A meg nem írt zseniális kéziratok olyanok, mint az el nem mondott szerelmi vallomások: szép emlékek, de nem lesz belőlük szex.

13. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

cintiatekla P>!

Jégszőke. Bármilyen meglepő, de a jég nem szőke, a szó a hajfestékek dobozáról szivárgott a regényekbe. Jó dolog, hogy az írók a szókincsüket a bevásárlóközpontokban is bővítik, de a könyvtár sokkal praktikusabb e a célra.

85. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

3 hozzászólás
Molymacska>!

„Írtam egy regényt, a műfaja dráma” Ezt a mondatot akkor ejtsük ki, ha egy szerkesztőre harci csapást szeretnénk mérni, pl. utcai támadás során. Teljesen biztos, hogy tíz másodpercre lefagy, elkezd magában motyogni, míg mi nyugodtan kirabolhatjuk.

150. oldal (Könyvmolyképző, 2017)

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

TiaRengia I>!

A írás azon kevés szakmák egyike, ahol az öregedés előny, hiszen élettapasztalatot hoz.

12. oldal "Miért nem mondják meg a szerkesztők, ha tehetségtelen vagyok?"

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

FeketeAlex I>!

Tanuljatok meg boldognak lenni!

37. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

FeketeAlex I>!

Meg kell érteni, hogy a vita mindig az írónak árt, alaposan lejáratja magát.

79. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

1 hozzászólás
FeketeAlex I>!

A szórakoztató irodalom nem jelent igénytelenséget.

197. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján


Hasonló könyvek címkék alapján

M. Baranyai Anikó – Andrási Adél: Írók bibliája
M. Baranyai Anikó: Karakterépítés
M. Baranyai Anikó: Önmagáért beszél
M. Baranyai Anikó: Író leszek
Szabó Borka: Mit csinál a hogy is hívják?
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?
M. Baranyai Anikó: Röviden többet
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek
M. Baranyai Anikó: Írói jelen-lét
Váczi István: A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve