A ​siker tintája 64 csillagozás

Kalandos lépések az írói karrier útján
Varga Bea: A siker tintája

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572961

Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 23

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

@TiaRengia szőnyegbombázáshoz hasonlatos idézet kiírásaival a fülembe ültette a bogarat. A bogár pedig addig sugdolózott, amíg elindultam a Libribe. Segítséggel. Az ember sose menjen egyedül sok könyv közé, mert ott marad, vagy ha mégis kitalál, akkor is üres tárcával. A másik tanulság, olyannal se menjen, aki szintén függő. Duplán veszélyes. Tehát Libri. Acélos logikával a Hobbi, szabadidő, Tankönyvek, segédkönyvek polcok felé vettük az irányt. Természetesen szemeket kétoldalt letakarva, hogy ne eshessünk kísértésbe a többi könyv kapcsán. Röpke félóra kutakodás után nem találtuk. Tudom rögtön megkérdezhettük volna, de ilyet csak az tesz aki nem ismeri a keresgélés örömét. Visszatérve, fél óra után megkérdeztünk egy eladót, ő sem tudta, ezért a pénztárpulthoz vezetett minket ahol megnézték. Szórakoztató irodalomnál lesz, mondták. Kisvonatot alkotva immár négyen indultunk a megadott irányba. És ott volt. Megvettem, elolvastam. Valóban szórakoztató.
Hogy Varga Bea (On Sai ) milyen író, arról fogalmam nincs. Értékelések szerint jó vagy nagyon jó. Azt hiszem, nem vagyok a célcsoportja. Szinte biztos nem, hiszen azt is ebből a könyvből tudtam meg, létezik olyan, hogy misztikus romantika. A jó hír, hogy ez nem is számít, mert a szerző általánosságban (és zsánerenként is) ad valóban használható tanácsokat, fed fel jellemző írói hibákat. Nem úgy, mint például Robert McKee, aki már-már matematikai fogalmakig vezeti vissza az írást, vagy nem olyan átfogóan részletesen, mint Alexander Steele-től a Kezdő írók kézikönyve, és nem is olyan, mint személyes kedvencem a Drámaírás művészete Egri Lajostól, azonban ez inkább előnye, mint hátránya. Varga Bea szépen rendezetten a nagy egyenetlenségeket gyalulja le és a hazai boldoguláshoz ad hasznos tippeket, és ilyen szempontból valóban hiánypótló. Egyszóval a könyv remek és olvasmányos. Forgassátok, használjátok bátran. Alkossatok, gyarapodjatok. Egyedül a címét nem szeretem, de azt betudom a személyes rossz ízlésemnek.

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nagyon vártam már a megjelenést, mert egy hiánypótló könyvről beszélhetünk. Az írópalánták nagy hasznát vehetik, mert közvetlenül, viccesen, de mégis halálosan komolyan adja a szerző az iránymutatást. A szerkezet különleges, egy-egy téma után többféle variációban következhet a folytatás, ide-oda lehet ugrani az oldalak között az adott kérdésnek megfelelően.
Ez nem egy egyszer olvasós könyv, át kell rágni többször is, nagyon ajánlom a kezdő íróknak.

>!
pat P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Hadd szögezzem le rögtön: á, én nem akarok megtanulni írni, se ebből a könyvből, se más forrásművekből; nem is tudok írni, és nincsenek is ilyen ambícióim; meg még a könyvkiadáshoz sem értek. Szóval csak olvasó vagyok, de az lelkes. Meg kritikus. :)
Tehát a könyvet csak szórakoztatódási céllal olvastam, és igen, szórakozni kiválóan szórakoztam, érdekelt, pikk-pakk átrágtam magam rajta. (Egyébként Varga Bea írásait alapvetően mindig így szoktam olvasni, még akkor is, ha épp nem vagyok célcsoport, vagy mikor a csillagos égig felhúzom magam rajtuk. Szerintem ez azért van – ragadt ám rám valami a könyvből :) – mert remek érzéke van a dramaturgiához meg az érzelmi horgokhoz, és vicces is.)
Hogy meg lehet-e belőle tanulni írni? Hááát, szerintem semmilyen egy-könyvből se lehet, hanem van az írás művészetének (gondolom) meglehetősen nagy elméleti tudásanyaga, kell hozzá valami tanár-féleség, aztán kell tíz évig gyakorolni, és akkor van rá esély, hogy jó lesz. (Ez egyébként az utolsó fejezetekből ki is derül, és szerintem tök jó, hogy ezt így kimondja: ha nem tanultál, gyakoroltál tíz évig, nem tudsz írni, punktum. Gyakorolni kell. Ha csak nem vagy korszakalkotó zseni. De nem vagy, nyugi. :) Szóval arra jó, hogy megnézzük benne, az alatt a tíz éves tanulás-gyakorlás alatt mire és miért kell majd fókuszálni, mi miért fontos tényleg, illetve mire kell még extra öt évet szánni mondjuk egy sci-fi írónak.
Nekem a legérdekesebb egyébként az volt, amit a könyvkiadásról, a könyvek pozicionálásáról, zsánertisztaságáról, célcsoport-szöveg-borító-marketing egységéről, kiadói megfontolásokról írt. Mondom, érdekes volt, és sokat gondolkoztam, és indulataim is voltak. Mert persze, kell a gazdasági szemlélet, de mikor a közgazdász gondolkodást olyan témákban vetik be, mint pl. az egészségügy vagy a művészetek (irodalom, ugyebár – igen, a szórakoztató is), hiába lesznek racionálisak a meghozott döntések, azok bizony időnként nagyon cinikusan hangzanak. De hát nyilván kellenek ezek a megfontolások… Gondolom, bizonyos kiadók fogyási adatai, megjelent címeinek számai, vagy bizonyos konkrét könyvek fogadtatása stb. kiválóan illusztrálják ezt. Én meg kicsit elkeseredtem. Jó azért, hogy látni még a magyar könyvpiacon kevésbé racionális, kockázatos, érdekes döntéseket – amik hát igen, gyakran fiaskót jelentenek gazdasági szempontból, de azért pl. a magyar fantasztikum ügyét (meg az én életminőségemet de ez ugye mellékszál :), talán előre mozdítják.
Szóval elgondolkodtató a könyv, na.
Vannak persze kevésbé erős vonásai is – nekem néha kicsit túlegyszerűsítőnek, túláltalánosítónak tűnt és sokat ismételte magát – de tény, még én is megértettem, mi az a dramaturgiai ív. Alapszinten, nyilván. :)
Leginkább talán az zavart, hogy elég strukturálatlan a könyv felépítése, szinte random követik egymást a különböző témájú fejezetek – tudom, tudom, az iránytüvek szerint kellett volna olvasni, de akkor is. Kell a logikus szerkezet egy könyvbe, punktum.

>!
TiaRengia IMP
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Annyira jó érzés olyan könyvet olvasni, ami nem szépirodalom, mégis, a rendkívül igényesen átgondolt felépítésnek köszönhetően az ember alig várja, hogy félretehesse a dolgait és olvashassa tovább! Ezt nevezem példamutatásnak, ha már egy könyv arról szól, hogy miként kell jól megírni egy könyvet.

Stílusa is megfelelő, nem túl szájbarágós, helyenként finom humorral is operál, alázatra nevel, ezek mind-mind nagyon szimpatikus dolgok. Külön megemlítendő, milyen lehelethalványan képes a szorongó olvasót terelni a megoldás felé, közben nem rejti véka alá, hogy bizony, az is megeshet, hogy tehetségünk, az nincsen. És attól még lehetünk boldogok (max nem fogunk könyvet megjelentetni).

Mivel nem vagyok különösebben nagy fantasy, YA, vagy sci-fi fogyasztó, értelemszerűen nem is tervezek eme műfajokban írni. Mindezek ellenére élvezetes volt az ehhez kapcsolódó fejezetek tanulmányozása is. Varga Bea (vagyis On Sai), mint a fenti műfajok szerzője nagyon pontosan tudja, kiket takarnak ezen zsánerek olvasói. (Ugyanebben éreztem a könyv hátrányát is, végig úgy kezelte az olvasót, mintha az kizárólag szórakoztató könyvet szeretne írni.) A gyermekirodalom célközönségéről szóló rész teljesen a módszertani szemináriumok emlékét hozta vissza :)

A munkafüzet-szerű részeket inkább csak gondolatban oldottam meg, mivel nem szokásom a könyveimbe firkálgatni. Ezeken az üres lapokon én is szívesebben vettem volna konkrét jó és elrettentő példákat létező művekből, ebben Alexander Steele könyve jobb volt. Ja és én sorrendben olvastam a fejezeteket, nem ugrabugráltam, hiába próbáltak bevonni ebbe a játékba.

A könyv abszolút megérdemli az öt csillagot, ezzel együtt jelezném az írópalántáknak, hogy ne ez legyen az egyedüli könyv, amit elolvasnak írástechnika tantárgyból. De ez is legyen köztük!

>!
ap358 P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Annyira kevés írásról szóló könyvet találni a hazai piacon, hogy ez már szinte kihagyhatatlannak számít. Amit én személy szerint nagyon sérelmezek, hogy nem 10-15 évvel korábban jelent meg.
Ha valaki írni szeretne, akkor először a saját nyelvét, a nyelvtani és írástechnikai szabályokat kell elsajátítania, majd következik ez a könyv. Ez nem tanít meg arra, miként kell helyesen megalkotni egy mondatot, de arra igen, hogy az író miket tartson szem előtt, amikor a gondolatokat a lapra veti. Az a mondat beleillik-e a cselekménybe?
A közvetlen hangnemnek köszönhetően nincs meg a száraz tananyag hatása, de nem is engedi lazára a gyeplőt, így nem lehet azt érezni, mintha csak blogbejegyzések összessége lenne.
Nagyon jól felépített útmutató.
Azokat az apró, finom elemeket vázolja, amelyeken a legtöbb író elcsúszik. Így olvasva minden egyszerűnek és logikusnak tűnik, de ha valaki évek óta ír, akkor észrevehette, hogy bizony nem egy csapdába (vagy összesbe?) belelépett már, és saját kárán tanult. Ez a könyv segít abban, hogy a legtöbb bukkanót kikerüljék és letisztázhassanak egy-egy történetet.
Amivel kettős érzésem támadt, azok a példák. Ahol voltak, ott egyből nyilvánvalóvá lett téve a hiba és annak elkerülési módja. Ahol nem lett prezentálva, ott rám volt bízva a példa, ami töprengésre késztetett, ez által az olvasás gördülékenysége megszakadt. Viszont arra ösztönzött, igenis kezdjek foglalkozni a dologgal, ne csak a szemem legeltessem a betűkön.
A szerkezeti felépítés ellenére sorban haladtam, mert az ilyen könyvekkel mindig hamar végzek (vagy elvérzek). Utólag ezt is átfutottam a választási lehetőségek alapján, és a kevés lépés ellenére megmosolyogtatott, hogy a célcsoportokat nem tudtam kikerülni.
Ez a könyv az íróknak/írásban érdekelteknek alap. Ajánlanám még minden könyves bloggernek is, hogy értékeléseik pontosabbak és precízebbek lehessenek. Kisebb magánkiadásban megjelenőknek egyenesen kötelezővé tenném, még mielőtt bármit megjelentetnének.
Bízom benne, hogy az írónő még meglep minket hasonló oktató jellegű írásokkal, akár kitérve a zsánerekre, dramaturgiára. Az íróközösségnek szüksége van ilyen könyvekre!

>!
luthienlovemagic IP
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Amikor először meghallottam, hogy On Sai írástechnikai könyv írásán gondolkodik, nagyon megörültem neki. Akkoriban még inkább fanfictiont írtam, de már próbálkoztam saját világokban is írogatni, aminek aránya azóta megfordult, így pont jókor jött A siker tintájának a megjelenése, mert momentán elakadtam a világaim felvázolása közben, és kellett egy löket, amire megfelelőnek bizonyult ez az írástechnikával foglalkozó kötet.

„A kezedben egy lapozgatós könyvet tartasz. Minden fejezet végén eldöntheted, merre haladsz tovább.” Szól a tanács a könyv bevezető fejezetében. Amikor először olvastam januárban nem foglalkoztam ezzel a tanáccsal, hanem sorban elolvastam a fejezeteket, mert kíváncsi voltam a teljes könyvre, és arra, hogy így olvasva egymásra épül-e. Azt tapasztaltam nagyrészt igen, főleg az írástechnikai részek, a lélektaniak pedig mélyítik a témákat. Aztán jött a második kézbe vétel, ahol már a lapozgatós módszert választottam, és kiderült, hogy így is működik a kötet, bár nem mindig arra irányított, ami érdekelt, így néhol ugrottam részeket, és kerestem helyettük olyat, ami jobban megragadott, így felfedeztem, melyek azok a fejezetek, amik a saját szintemen a legtöbb többletinformációt adták. És itt van az egyik kulcsa a könyvnek: az olvasó a saját írói szintjéhez mérten haladhat tovább az olvasás során.

Számomra a legerősebb részek az írás pszichológiájáról szóló fejezetek voltak. Azokon nagyon látszott, hogy a szerző viselkedéselemzőként benne van a témában, és szeret is róla írni/beszélni. A másik erőssége a humor. Az egész könyvet átjárja egyfajta játékosság, ami miatt pár oldal után elfelejti az ember, hogy írástechnikai könyvet olvas.

A könyv hátrányát a szerző maga is megfogalmazza a könyv végén: „Ha kezdőként először olvastál az írás szakmai alapjairól, lehet, hogy egy kis írói blokkot fog okozni.” Akiknek ez az első írástechnikával foglalkozó anyag, amit a kezükbe vesznek, azoknak tényleg tömény lehet, de kisebb adagokban talán jobban emészthető, és közben a gyakorlati feladatok is megoldhatóak.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2018/03/varga-be…

>!
Rémálom
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nem interaktív könyvként, ide-oda lapozgatva olvastam, mivel könyvtári szerzemény volt, egyszerre akartam gyorsan elolvasni, később biztosan kipróbálom máshogy is az olvasását.

Bár nagy újdonságokat nem mondott nekem a könyv, leginkább érdekes volt olvasni a jól összefoglalt írástechnikai dolgokat – főleg a világteremtés, a zsánerekhez tartozó írói eszközök segítettek. Érdekes volt látni pl. azt az érvelést, hogy a sci-fi eddig inkább világközpontú volt, és felismertem, hogy igen, valószínű ezért nem voltam és vagyok oda a hard sci-fiért. Szintén érdekesnek találtam: Az apróbb különbségek, ahogyan a férfiak és a nők viszonyulnak a karakterek ábrázolásához témát vagy hogy milyen tipikus hibákat vétenek az írók nemtől, kortól és foglalkozástól függően. (Hejj, de ráismertem a kezdő írós hibáimra még a régi időkből. :D)

Szintén segített az is, hogy a leírásaimon hogyan javíthatok – bele se gondoltam volna, hogy a tanulásstílus akár befolyásolhatja azt, hogy milyen érzékszervi leírásokat használ egy író. (Erről jut eszembe, keresnem is kell ehhez egy internetes tesztet.)

A szerkesztés és a kiadóba kerülés, a lektori vélemények születése mind, mind izgalmas téma volt. Habár úgy érzem olvastam volna még ezt a könyvet tovább – vagy több cikket még Varga Beától – így is egy tök jó, szórakoztató és hasznos könyv ez.

2 hozzászólás
>!
Szentinel
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Ez a könyv jóval értékesebb annál, mint amennyibe kerül. Nem csak szimplán írástechnikai tanácsok vannak benne, hanem ínyencségek a magyar könyvkiadással kapcsolatban, és az élet örökérvényű tanulságai.

Varga Bea (On Sai) olyan szerző, akire felnézek. Megannyi kemény akadályt gördített elé az élet, de mindegyiken átjutott, és az út közben megszerzett tudás egy részét átadja nekünk. Ezek a tanácsok pedig sokkal hitelesebben hatnak egy olyan író szájából, aki TUDJA, mit is jelent Magyarországon magyar szerzőnek lenni, mint egy olyantól, aki csak pofázik bele az internetbe, és életében még egy regényt sem volt képes befejezni és publikálni. On Sai azzal is tisztában van, hogy nem érdemes szárazan, szakkönyvszerűen fogalmazni, ezért a könyv szerkezete játékos. Minden fejezet végén vannak iránytűk, melyek eligazítanak téged egy másik oldalra, ahol a téged érdeklő információkat találod. Én ezzel nem éltem, és inkább egyenesen haladtam.

A fejezetek egymástól jól elkülöníthetők, és hol az író választott zsáneréről olvashatunk infókat, hol az írás pszichológiai megközelítéséről, a könyvkiadásról, tényekről és tévhitekről, korcsoportokról, elvárásokról stb. Sok információval magam is tisztában voltam, de azért jól esett új dolgokat is megtudni. Végre megerősítést nyert az az elméletem, hogy az élet egy pocsék dramaturg. De komolyan. Túl sok dolog történik benne értelem nélkül, amiből nem tudsz tanulságot levonni. Ezzel szemben a fikcióírásban, mikor mesélsz, lehetetlen elkerülni az ok-okozatot. A könyvpiaccal és a korhatárokkal kapcsolatos infókért pedig örök hála. Most már legalább mindenkinek egyértelmű, hogy milyen könyvet milyen kiadónak és célközönségnek célszerű kiadni. Segít megérteni egy-két múltban történt könyves bukást.

Azonban A siker tintája érezhetően azoknak az íróknak szól, akik mindenképpen szeretnének maguknak egy sikeres írói karriert felépíteni, épp emiatt a könyv kihangsúlyozza a kompromisszumkészséget. Ebben az olvasatban megannyi író „kizárásra kerül” a csomagból, gondolok itt például az olyanokra, mint a féltéglás fantasyszerzők, akik ugye mindig túlírnak. De említhetném még China Miéville-t is, aki nagyon sok mindent képes beáldozni a világépítés oltárán, vagy Kim Stanley Robinsont, hasonló okokból. Viszont ez segít is megérteni, miért nem ért el nálunk sok szerző komoly sikereket. A siker tintája jellegzetesen a magyar piaccal foglalkozik, és a magyar olvasók olvasási szokásait helyezi előtérbe. Emiatt (is) érzem úgy, hogy ez egy hiánypótló kötet. Ha eddig írástechnikai könyvekkel találkoztam, azok túlságosan is az angolszász piacra alapoztak.

A siker tintáját célszerű mindenkinek elolvasni, aki az írással foglalkozik, vagy szeretne íróvá válni a jövőben. Persze nem biztos, hogy minden tanácsot meg tud fogadni a szerző (a kedvenc íróim között több is akad, akik durván áthágják őket), de hogy új ismeretekkel fog bővülni, abban biztos vagyok. A könyv emellett gyorsan olvasható, könnyen emészthető, jól szerkesztett (minimális elgépelést találtam csak) és a puhafedeles kivitel miatt még szállítani sem volt nehéz. A borító egyszerű, de a célnak megfelel, és jó volt látni, hogy került információ az íróról a kötet végébe. Varga Bea egy interjúban ízt nyilatkozta, hogy kockázatos vállalkozás volt a kiadó részéről kiadni A siker tintáját. Az én véleményem (és tapasztalatom) pedig az, hogy ez a könyv bestsellernek született. =)

1 hozzászólás
>!
atalant I
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Mit lehet írni egy olyan könyvről, amely alapvetően az írásról szól és a könyvekről?
Nem tudom.
Ha az ember forgolódik egy kicsit kiadói berkekben, akkor óhatatlanul is ragad rá ez és az, így számottevő új információval nem lettem gazdagabb. Legtöbbjükkel darabokban már találkoztam (bár alkalmazni nehezebb őket, mint ismerni). Egy abszolút laikusnak vagy olyasvalakinek, aki most kezd írói álmokat dédelgetni, esetleg már rég túl van a kezdeten, mégis izgalmas élmény lehet bekukkantani a függöny mögé, és az őket legjobban érdeklő témákat csokorba gyűjtve olvasgatni.
Fontos tudnunk azonban, hogy ez nem egy tankönyv (már csak terjedelmi okokból sem). Aki azt várja, hogy ezt a könyvet elolvasva megtudja majd a publikációig tartó út atombiztos titkait, az sajnos eltévedt. Egy jó spagettihez sem elég önmagában egy olasz nagymama reszketeg kézzel felfirkantott receptje. Szükség van a hozzávalókra, edényekre, konyhára és ránk is. Na, meg hogy nekikezdjünk.
Ez a kötet is inkább egy amolyan kalauzféle, amely felvillantja a szükséges összetevőket (vagy azok egy részét), de nem főzi meg helyettünk a spagettit. Innentől csak az olvasón áll vagy bukik, hogy miket fogad meg a leírtakból és hogyan képzi magát tovább. Hiszen ahogy egy nálam sokkal okosabb embertől hallottam: írni könnyű. Jól írni viszont piszkosul nehéz.

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Ez egy érdekes és tanulságos könyv volt, bár nem az én műfajom. Mindenesetre aki írói babérokra pályázik, annak érdemes elolvasni és megfogadni a benne foglaltakat, mivel az írónő az egyik kedvencem és remekül ír.
Szuperek az alkotásai, számomra tökéletesek a könyvei, semmi kifogásolni valót nem találtam bennük. Élvezettel olvastam mindet, remek világokat teremt, sziporkázó humorérzékkel megáldott, ugyanakkor mindig mély érzelmekről, csodás emberi értékekről szólnak. Minden megtalálható benne, amit az olvasó elvárhat.
Csodás karakterek, izgalom, kaland, szerelem, mindez remekül megalkotva.


Népszerű idézetek

>!
TiaRengia IMP

Az olvasás nemcsak empátiára nevel, hanem segíti a lelki problémák feldolgozását is.

107. oldal Meseírás

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
>!
Molymacska 

Gyakori kérdés, hogy a romantikát, az erotikát és a pornót mi különbözteti meg. Egyszerű: mennyire konkretizáljuk, ki mijét hova rakja.

154. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

1 hozzászólás
>!
Molymacska 

A meg nem írt zseniális kéziratok olyanok, mint az el nem mondott szerelmi vallomások: szép emlékek, de nem lesz belőlük szex.

13. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
Molymacska 

„Írtam egy regényt, a műfaja dráma” Ezt a mondatot akkor ejtsük ki, ha egy szerkesztőre harci csapást szeretnénk mérni, pl. utcai támadás során. Teljesen biztos, hogy tíz másodpercre lefagy, elkezd magában motyogni, míg mi nyugodtan kirabolhatjuk.

150. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

A diktatúrákban társadalomkritikaként mindig virágzik a sci-fi, mert ha nincs szólásszabadság, a szépírók behúzódnak a fantasztikum vagy a mese égisze alá.

160. oldal Sci-fi (SF)

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: sci-fi
>!
cintiatekla P

Jégszőke. Bármilyen meglepő, de a jég nem szőke, a szó a hajfestékek dobozáról szivárgott a regényekbe. Jó dolog, hogy az írók a szókincsüket a bevásárlóközpontokban is bővítik, de a könyvtár sokkal praktikusabb e a célra.

85. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

3 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

A írás azon kevés szakmák egyike, ahol az öregedés előny, hiszen élettapasztalatot hoz.

12. oldal "Miért nem mondják meg a szerkesztők, ha tehetségtelen vagyok?"

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

Rendkívül kevés az új ötlet a könyvkiadásban. Aki azt hiszi, hogy ő eredetit alkotott, sokszor egyszerűen csak nem elég olvasott.

29. oldal Ellophatják a kéziratomat?

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

Nyelvileg a szex az egyik legnehezebben megírható dolog. A magyar nyelvben a szeretkezés részleteire obszcén vagy orvosi kifejezések vannak, ezért nagy kihívás az aktus megírása. Igazán szép erotikát nagyon kevesen képesek ábrázolni. (Sokan amúgy nem is fárasztják magukat ezzel, vagy szentül hiszik, hogy az elvárás az “érzékien buja ajkak”.)

153. oldal Romantika

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

2 hozzászólás
>!
cintiatekla P

A regények mellé gyakran szinopszist, azaz áttekintőt kérnek a kiadók. (A rezümé és az expozé szót ritkán használják a szórakoztató irodalomban. Csendben megjegyzem, hogy a szinapszis, a-val pedig az idegsejtek kapcsolódási pontját jelenti.)

24. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Radnóti Miklós: Bori notesz
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
József Attila: József Attila összes versei
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai