A ​siker tintája 21 csillagozás

Kalandos lépések az írói karrier útján
Varga Bea: A siker tintája

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakirodalom.
Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.
Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák?
Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához?
Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?
Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.
Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?
Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.
Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!
Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait!
Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572961

Kedvencelte 6

Most olvassa 16

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nagyon vártam már a megjelenést, mert egy hiánypótló könyvről beszélhetünk. Az írópalánták nagy hasznát vehetik, mert közvetlenül, viccesen, de mégis halálosan komolyan adja a szerző az iránymutatást. A szerkezet különleges, egy-egy téma után többféle variációban következhet a folytatás, ide-oda lehet ugrani az oldalak között az adott kérdésnek megfelelően.
Ez nem egy egyszer olvasós könyv, át kell rágni többször is, nagyon ajánlom a kezdő íróknak.

>!
atalant I
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Mit lehet írni egy olyan könyvről, amely alapvetően az írásról szól és a könyvekről?
Nem tudom.
Ha az ember forgolódik egy kicsit kiadói berkekben, akkor óhatatlanul is ragad rá ez és az, így számottevő új információval nem lettem gazdagabb. Legtöbbjükkel darabokban már találkoztam (bár alkalmazni nehezebb őket, mint ismerni). Egy abszolút laikusnak vagy olyasvalakinek, aki most kezd írói álmokat dédelgetni, esetleg már rég túl van a kezdeten, mégis izgalmas élmény lehet bekukkantani a függöny mögé, és az őket legjobban érdeklő témákat csokorba gyűjtve olvasgatni.
Fontos tudnunk azonban, hogy ez nem egy tankönyv (már csak terjedelmi okokból sem). Aki azt várja, hogy ezt a könyvet elolvasva megtudja majd a publikációig tartó út atombiztos titkait, az sajnos eltévedt. Egy jó spagettihez sem elég önmagában egy olasz nagymama reszketeg kézzel felfirkantott receptje. Szükség van a hozzávalókra, edényekre, konyhára és ránk is. Na, meg hogy nekikezdjünk.
Ez a kötet is inkább egy amolyan kalauzféle, amely felvillantja a szükséges összetevőket (vagy azok egy részét), de nem főzi meg helyettünk a spagettit. Innentől csak az olvasón áll vagy bukik, hogy miket fogad meg a leírtakból és hogyan képzi magát tovább. Hiszen ahogy egy nálam sokkal okosabb embertől hallottam: írni könnyű. Jól írni viszont piszkosul nehéz.

>!
Molymacska 
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Lehet kedvenc egy íróknak szóló könyv? nem tudom, de azt igen, hogy mindenképpen hasznos volt. Azt hiszem, először kezdjük az elején…
Akármennyire is izgalmasra akarta tervezni az írónő, én ellenálltam, és lapozgatás helyett (ami nekem rengeteg sok idő lett volna) sorban haladtam, és meglepő, de így is szépen fel volt építve az egész, nem okozott gondot (na jó, egy-két helyen ugyanazok a szófordulatok túl hamar voltak egymás után, de ez nem akkora tragédia) ellenben így is imádtam, mert vicces volt, szemléletes, és elgondolkoztató. Amiatt, mert rengeteg személynek szólt, volt olyan, amit már rengeteg helyen olvastam (de néha más szemszöget kapott ami nagyon pozitívum) ellenben örültem, hogy teljesen új dolgokat is olvashattam, ami közelebb hozta a hibáimat magamhoz.
Ami külön nagyon élvezetes volt, hogy néha a lapozgatós verzió miatt, néha a magyarázatok javítása miatt olyan poénok kerültek bele, amely miatt nem úgy éreztem magam, hogy ez egy tankönyv, amin görnyedni kell, és görcsösen csinálni, hanem ami megnevettetett, és ami egy jó iránymutatás volt számomra.
Ami hibája volt a könyvnek (és ezt most mindenki kritikával kezelje, aki olvassa) hogy számomra, ahol volt konkrét példa, sokkal érthetőbb volt. Máshol is érthető, de volt egy-két hely, ahol leültem gondolkozni, hogy hol találkozhattam ilyen helyzettel és amúgy is… Ez nem baj, de a jobb/gyorsabb feldolgozást segítette volna a több példa (ahol viszont volt, ott nagyon ütős, egyből érthető és átgondolható volt, amiért külön gratulálok. Nekem a párbeszédeknél lévő írásjelek az egyik gyengéim, és eddig sehogy se tudtam rendesen kezelni őket, de a példamondat! Remek volt!)
A másik ami nekem picit hiányzott, hogy egy-egy témáról látszott, hogy egy ilyen könyvet lehetne csak arról írni, és kicsit kevés volt a könyv. Néhol úgy éreztem, picit el van vágva az egész, vagy inkább úgy van lezárva, hogy gondolkodj rajta, és ha nem megy, keress meg írókat (kurzusokat) ott segítenek. Remélem, az ilyen témákból is lesz ilyen írói könyv, mert iszonyúan élveztem olvasni.
Ha valaki ír, az első lépésnek ezt a könyvet ajánlom. Második lépésnek pedig van ötlet, mit csináljon az író, és én is így teszek (mondjuk betelepítem a WC-be is a helyesírási szótárat. Oda MÉG nem került, de próbáljuk ki, miért ne? :D ) Mindenképpen érdemes volt elolvasni, néhány dolgot más szemszögből látni. Remek volt :)

6 hozzászólás
>!
dora_horvath_cat IP
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Az írástechnikai könyvek jellemzően szárazak és nyögvenyelősek – ez nem az, sőt. Olvastatja magát, az ember szinte falja az egyszerűen, közérthetően – néhol humorosan – megfogalmazott sorokat, melyek egyszerűségük mögött mély tartalommal bírnak.
Kicsit ez a könyv hibája is, a komoly tartalomnak nem feltétlenül van alkalma, ideje leülepedni. Ennek ellensúlyozására persze nem barokk körmondatokat szeretnék látni, sokkal inkább több példát.
(Nem zavart volna, ha emiatt megnövekszik az oldalak száma. De lehet, hogy egy fiatal, tapasztalatlan érdeklődőt elriasztana.)

Pozitívuma még az, hogy olyan témákat is érint, amelyeket más hasonló könyvek nem. Például írói módszerek – végre megtudtam, hogy más is ír úgy, ahogy én (mozaikolás).

>!
Morhen
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

A könyvet leginkább a jó hosszúságú szoknyához tudom hasonlítani. Elég hosszú, hogy lefedje a témát, de elég rövid, hogy felkeltse az érdeklődést.
Szerintem szépen összegyűjtötte és rendszerezte azt az írói tudást, aminek egy részét sok olvasással lehet érezni, de megfogalmazni nem tudná ilyen formában.
A másik oldalról viszont részemről teljesen új dolgokat is olvastam, hogyan zajlanak az egyes folyamatok. Érzésem szerint ezek sem hatalmas titkok, de akiknek semmilyen tapasztalatuk kiadókkal kapcsolatban, azoknak nagy segítség elképzelni, hogy mi történik a „fekete dobozban”, milyen döntési mechanikák dolgoznak és ezeket hogyan lehet számunkra pozitívan befolyásolni.
Szívesen ajánlom minden írás iránt érdeklődőnek. Személy szerint ezt a könyvet „kapudrog”-ként kell kezelni az íráshoz. Ha valaki rákap és felkelti a kíváncsiságát, akkor kezébe fog venni „komolyabb” szakirodalmat vagy elkezd rendszeresen írni.
Én már írogattam egy ideje olyan szinten, amilyenen (TK-sok szevasztok!) de ezután szerintem utána fogok nézni más írástechnikai könyveknek is.
Az értékelésemet egy Family guy jelenettel zárom, ami már a könyv megvétele óta a fejemben van: https://www.youtube.com/watch…

6 hozzászólás
>!
Daremo
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Szerintem alapmű lesz ez az amatőr íróknak. Imádtam a stílusát, könnyed és közvetlen, olyan érzést keltett bennem, mintha csak nekem mesélne az írónő, csak az én problémáimmal akarna foglalkozni, nekem akarna segítséget nyújtani. Imádtam a humorát, ami miatt nem lett száraz, tankönyvszagú a könyv, hanem könnyen emészthető. Külön tetszettek a fejezetek végén a gondolatébresztő kérdések és a feladatok (bár megmondom őszintén, a kérdések betűtípusa nekem nem tetszett, most lehet, hogy az én szemem olyan rossz, de ezeket a sorokat nehezebben tudtam olvasni), tényleg minden fejezet végén tudtam rajta elmélkedni, és a második átolvasásnál szerintem ki is fogok nevezni egy füzetet a gondolataimnak.
Nekem főleg az írók lelkével foglalkozó részek tetszettek, például az írói válságok taglalása. Azt hiszem, nekem most pont az ilyen jellegű írásokra, hátsón billentésekre van szükségem, és örülök, hogy egy ilyen, íróknak szóló könyv az alkotás ezen részével is foglalkozik.
Remélem, lesz még ehhez hasonló könyve Beának. :)

>!
H_Nikó
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Ez a könyv egy kincs.
Amikor még csak mondogatták, hogy jön egy új írástechnikai könyv, nem igazán hozott lázba. Aztán a beleolvasásnál már gyanítottam, hogy aha, ez valami különleges. Mostanra rájöttem, miért.
Imádtam. Egy percig sem untatott, de néha megálltam, és félretettem, mert szinte minden oldalon akadt olyan dolog, amin gondolkoznom kellett. Azonnal. És nem azért, mert kényszerítettek.
Miután becsuktam a könyvet, vagy egy óráig járkáltam fel-alá a szobámban(a kinesztetikus észlelésem kapta a legnagyobb pontszámot), és beszéltem magamhoz(bár az auditív csak harmadik lett, két ponttal maradt le a vizuálistól. Meglepően közel vannak egymáshoz.) Sokat. Megfogalmaztam magamnak, mit és miről akarok írni. A gyengeségeimre gondoltam, meg arra, hogyan tornázhatnám fel őket. Megerősítettem magamnak, hogy igen, a srácaim jelleme, motivációja, célja valahogy mindig tisztább, erősebb, mint a lányoké. Ez, gondolom, valami lélektani jelenség. Egy-egy hasonló gondolatszálat addig csűrtem-csavartam, amíg végül elfelejtettem, honnan indultam ki. Meglehetősen élveztem a játékot.
Nagyon sok kérdés fogalmazódott meg bennem olvasás közben. Jó író vagyok? Ha nem, jó leszek valaha? Mi van, ha nem tudok megújulni? Mi van, ha csak ismételgetem önmagamat? Mi van, ha soha nem leszek képes megszabadulni a kliséktől? Ha a regényem olyan lesz, mint száz másik? Mennyi időbe telik elolvasni ezer könyvet? Hogy mit jelent számomra a siker? Hol is kezdjem?
Rengeteg érdekesség található a könyvben, a pszichológiai részekért pluszpont jár. Olyan dolgokat is említ, amik eszedbe sem jutnak írás előtt, közben, és után, de, miközben olvasol, bólogatsz, hogy igen, ez jellemző rám, pontosan ezt csinálom. És az olvasottak alapján nem is egyedüliként. Nem emlékszem, hol említette az írónő, hogy az írás út önmagunkhoz, de végül is mindegy. Ha elolvasod a könyvet, tudni fogod, hogy igaza van. És hogy ez mennyire, de mennyire elképesztő és fantasztikus és csodálatos.
Ha felismered a hibáidat, gyengeségeidet, és el is fogadod, hogy csiszolnod kell rajtuk, kicsit önbizalomromboló a könyv. Ha jó író akarsz lenni, akkor emellett motiváló. Jelentem, útnak indulok a 90% felé.
Kell egy kis idő, amíg feldolgozod a tartalmat, főleg, ha gyorsan haladsz és elolvasod egyben. Még teljesen kezdőnek sem kell lenned. Ütni fog. Egyrészről, mert hű, milyen jó, hogy ezeket most már mind tudod, másrészről, hogy valahogy hasznosítanod is kellene az anyagokat. Ég veled, boldog tudatlanság! Nélküled jobb lesz az élet.

Nagyon tetszett a könyv felépítése, számomra megvalósult a játékosság része is. Kihasználtam a lehetőséget, és ide-oda ugráltam benne. Közben az agyamban lejátszódó egyszemélyes párbeszéd valahogy így nézett ki: „Hm, ez is érdekel, aha, ez is, meg ez is, akkor következőnek elolvasom ezt, aztán ezt, aztán visszajövök ehhez a részhez, meg ez a két fejezet összekapcsolódik, szóval egymás után fogom elolvasni őket.”

Röviden: ha valaki azt mondja neked, hogy A siker tintája kötelező olvasmány íróknak, ne kételkedj benne. Nem fog tehetségessé tenni, és nem juttat egyenesen valamelyik kiadóba, de tanácsokat ad, és segít elindulni egy úton, vagy átirányít egy másikra. Mindenképp megéri elolvasni, mert bármerre is indulsz, az utazás izgalmas lesz. Ha pedig eltévednél, annyiszor veszed kézbe a könyvet, ahányszor csak szeretnéd.

>!
Szyszyyy
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Tömören; Hasznosnak találtam. :)
Jó, hogy valaki írt egy ilyen könyvet is.

>!
mogyorosivivienne 
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Tanulást még így nem élveztem!

>!
rszilver I
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Humorosan megfogalmazott útmutató, komoly tartalommal.


Népszerű idézetek

>!
Molymacska P

Gyakori kérdés, hogy a romantikát, az erotikát és a pornót mi különbözteti meg. Egyszerű: mennyire konkretizáljuk, ki mijét hova rakja.

154. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

1 hozzászólás
>!
Molymacska P

A meg nem írt zseniális kéziratok olyanok, mint az el nem mondott szerelmi vallomások: szép emlékek, de nem lesz belőlük szex.

13. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
Molymacska P

„Írtam egy regényt, a műfaja dráma” Ezt a mondatot akkor ejtsük ki, ha egy szerkesztőre harci csapást szeretnénk mérni, pl. utcai támadás során. Teljesen biztos, hogy tíz másodpercre lefagy, elkezd magában motyogni, míg mi nyugodtan kirabolhatjuk.

150. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
cintiatekla P

A regények mellé gyakran szinopszist, azaz áttekintőt kérnek a kiadók. (A rezümé és az expozé szót ritkán használják a szórakoztató irodalomban. Csendben megjegyzem, hogy a szinapszis, a-val pedig az idegsejtek kapcsolódási pontját jelenti.)

24. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
Molymacska P

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy a novellapályázat számos olyan készséget fejleszt, ami később majd jól jön az írói pályafutás során:
(…)
ha pénzt kap érte, akkor otthon a család végre elhiszi, hogy van értelme az írásnak.

44. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
Molymacska P

A szókincs alapvetően olvasással bővül. Nem baj az, ha átveszünk szókapcsolatokat a nagy elődöktől, de próbáljuk meg nem százéves kifejezéseket használni. (És olvasgassunk nyelvészeti lapokat, nagyon viccesek…)

84. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
cintiatekla P

A kiadókban föl sem merül, hogy visszaéljenek a beküldött írásokkal, sőt, amikor az író ilyeneket kérdez, pontosan úgy merednek rá, mint ha egy nagy cégnél az álláskereső megkérdezné„ hogy a pénzügyes szokott-e sikkasztani.

29. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
cintiatekla P

Jégszőke. Bármilyen meglepő, de a jég nem szőke, a szó a hajfestékek dobozáról szivárgott a regényekbe. Jó dolog, hogy az írók a szókincsüket a bevásárlóközpontokban is bővítik, de a könyvtár sokkal praktikusabb e a célra.

85. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
BMD

A kiadóban megpróbálják őt elviselni, ameddig bírják. Amikor már aktívan menekül előle a szerkesztőség, akkor kiteszik a szűrét.

77. oldal, Hogyan fogadjuk a kritikát? - A siker tintája (Könyvmolyképző Kiadó, 2017)

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
BMD

Vannak örökzöld témák, mint a cicák, kutyák, dinoszauruszok stb.

103. oldal, Meseírás - A siker tintája (Könyvmolyképző, 2017)

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Radnóti Miklós: Bori notesz
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
József Attila: József Attila összes versei
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai