A ​siker tintája 50 csillagozás

Kalandos lépések az írói karrier útján
Varga Bea: A siker tintája

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572961

Enciklopédia 3


Kedvencelte 10

Most olvassa 23

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

@TiaRengia szőnyegbombázáshoz hasonlatos idézet kiírásaival a fülembe ültette a bogarat. A bogár pedig addig sugdolózott, amíg elindultam a Libribe. Segítséggel. Az ember sose menjen egyedül sok könyv közé, mert ott marad, vagy ha mégis kitalál, akkor is üres tárcával. A másik tanulság, olyannal se menjen, aki szintén függő. Duplán veszélyes. Tehát Libri. Acélos logikával a Hobbi, szabadidő, Tankönyvek, segédkönyvek polcok felé vettük az irányt. Természetesen szemeket kétoldalt letakarva, hogy ne eshessünk kísértésbe a többi könyv kapcsán. Röpke félóra kutakodás után nem találtuk. Tudom rögtön megkérdezhettük volna, de ilyet csak az tesz aki nem ismeri a keresgélés örömét. Visszatérve, fél óra után megkérdeztünk egy eladót, ő sem tudta, ezért a pénztárpulthoz vezetett minket ahol megnézték. Szórakoztató irodalomnál lesz, mondták. Kisvonatot alkotva immár négyen indultunk a megadott irányba. És ott volt. Megvettem, elolvastam. Valóban szórakoztató.
Hogy Varga Bea (On Sai ) milyen író, arról fogalmam nincs. Értékelések szerint jó vagy nagyon jó. Azt hiszem, nem vagyok a célcsoportja. Szinte biztos nem, hiszen azt is ebből a könyvből tudtam meg, létezik olyan, hogy misztikus romantika. A jó hír, hogy ez nem is számít, mert a szerző általánosságban (és zsánerenként is) ad valóban használható tanácsokat, fed fel jellemző írói hibákat. Nem úgy, mint például Robert McKee, aki már-már matematikai fogalmakig vezeti vissza az írást, vagy nem olyan átfogóan részletesen, mint Alexander Steele-től a Kezdő írók kézikönyve, és nem is olyan, mint személyes kedvencem a Drámaírás művészete Egri Lajostól, azonban ez inkább előnye, mint hátránya. Varga Bea szépen rendezetten a nagy egyenetlenségeket gyalulja le és a hazai boldoguláshoz ad hasznos tippeket, és ilyen szempontból valóban hiánypótló. Egyszóval a könyv remek és olvasmányos. Forgassátok, használjátok bátran. Alkossatok, gyarapodjatok. Egyedül a címét nem szeretem, de azt betudom a személyes rossz ízlésemnek.

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nagyon vártam már a megjelenést, mert egy hiánypótló könyvről beszélhetünk. Az írópalánták nagy hasznát vehetik, mert közvetlenül, viccesen, de mégis halálosan komolyan adja a szerző az iránymutatást. A szerkezet különleges, egy-egy téma után többféle variációban következhet a folytatás, ide-oda lehet ugrani az oldalak között az adott kérdésnek megfelelően.
Ez nem egy egyszer olvasós könyv, át kell rágni többször is, nagyon ajánlom a kezdő íróknak.

>!
TiaRengia IMP
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Annyira jó érzés olyan könyvet olvasni, ami nem szépirodalom, mégis, a rendkívül igényesen átgondolt felépítésnek köszönhetően az ember alig várja, hogy félretehesse a dolgait és olvashassa tovább! Ezt nevezem példamutatásnak, ha már egy könyv arról szól, hogy miként kell jól megírni egy könyvet.

Stílusa is megfelelő, nem túl szájbarágós, helyenként finom humorral is operál, alázatra nevel, ezek mind-mind nagyon szimpatikus dolgok. Külön megemlítendő, milyen lehelethalványan képes a szorongó olvasót terelni a megoldás felé, közben nem rejti véka alá, hogy bizony, az is megeshet, hogy tehetségünk, az nincsen. És attól még lehetünk boldogok (max nem fogunk könyvet megjelentetni).

Mivel nem vagyok különösebben nagy fantasy, YA, vagy sci-fi fogyasztó, értelemszerűen nem is tervezek eme műfajokban írni. Mindezek ellenére élvezetes volt az ehhez kapcsolódó fejezetek tanulmányozása is. Varga Bea (vagyis On Sai), mint a fenti műfajok szerzője nagyon pontosan tudja, kiket takarnak ezen zsánerek olvasói. (Ugyanebben éreztem a könyv hátrányát is, végig úgy kezelte az olvasót, mintha az kizárólag szórakoztató könyvet szeretne írni.) A gyermekirodalom célközönségéről szóló rész teljesen a módszertani szemináriumok emlékét hozta vissza :)

A munkafüzet-szerű részeket inkább csak gondolatban oldottam meg, mivel nem szokásom a könyveimbe firkálgatni. Ezeken az üres lapokon én is szívesebben vettem volna konkrét jó és elrettentő példákat létező művekből, ebben Alexander Steele könyve jobb volt. Ja és én sorrendben olvastam a fejezeteket, nem ugrabugráltam, hiába próbáltak bevonni ebbe a játékba.

A könyv abszolút megérdemli az öt csillagot, ezzel együtt jelezném az írópalántáknak, hogy ne ez legyen az egyedüli könyv, amit elolvasnak írástechnika tantárgyból. De ez is legyen köztük!

>!
luthienlovemagic IP
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Amikor először meghallottam, hogy On Sai írástechnikai könyv írásán gondolkodik, nagyon megörültem neki. Akkoriban még inkább fanfictiont írtam, de már próbálkoztam saját világokban is írogatni, aminek aránya azóta megfordult, így pont jókor jött A siker tintájának a megjelenése, mert momentán elakadtam a világaim felvázolása közben, és kellett egy löket, amire megfelelőnek bizonyult ez az írástechnikával foglalkozó kötet.

„A kezedben egy lapozgatós könyvet tartasz. Minden fejezet végén eldöntheted, merre haladsz tovább.” Szól a tanács a könyv bevezető fejezetében. Amikor először olvastam januárban nem foglalkoztam ezzel a tanáccsal, hanem sorban elolvastam a fejezeteket, mert kíváncsi voltam a teljes könyvre, és arra, hogy így olvasva egymásra épül-e. Azt tapasztaltam nagyrészt igen, főleg az írástechnikai részek, a lélektaniak pedig mélyítik a témákat. Aztán jött a második kézbe vétel, ahol már a lapozgatós módszert választottam, és kiderült, hogy így is működik a kötet, bár nem mindig arra irányított, ami érdekelt, így néhol ugrottam részeket, és kerestem helyettük olyat, ami jobban megragadott, így felfedeztem, melyek azok a fejezetek, amik a saját szintemen a legtöbb többletinformációt adták. És itt van az egyik kulcsa a könyvnek: az olvasó a saját írói szintjéhez mérten haladhat tovább az olvasás során.

Számomra a legerősebb részek az írás pszichológiájáról szóló fejezetek voltak. Azokon nagyon látszott, hogy a szerző viselkedéselemzőként benne van a témában, és szeret is róla írni/beszélni. A másik erőssége a humor. Az egész könyvet átjárja egyfajta játékosság, ami miatt pár oldal után elfelejti az ember, hogy írástechnikai könyvet olvas.

A könyv hátrányát a szerző maga is megfogalmazza a könyv végén: „Ha kezdőként először olvastál az írás szakmai alapjairól, lehet, hogy egy kis írói blokkot fog okozni.” Akiknek ez az első írástechnikával foglalkozó anyag, amit a kezükbe vesznek, azoknak tényleg tömény lehet, de kisebb adagokban talán jobban emészthető, és közben a gyakorlati feladatok is megoldhatóak.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2018/03/varga-be…

>!
Rémálom
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Nem interaktív könyvként, ide-oda lapozgatva olvastam, mivel könyvtári szerzemény volt, egyszerre akartam gyorsan elolvasni, később biztosan kipróbálom máshogy is az olvasását.

Bár nagy újdonságokat nem mondott nekem a könyv, leginkább érdekes volt olvasni a jól összefoglalt írástechnikai dolgokat – főleg a világteremtés, a zsánerekhez tartozó írói eszközök segítettek. Érdekes volt látni pl. azt az érvelést, hogy a sci-fi eddig inkább világközpontú volt, és felismertem, hogy igen, valószínű ezért nem voltam és vagyok oda a hard sci-fiért. Szintén érdekesnek találtam: Az apróbb különbségek, ahogyan a férfiak és a nők viszonyulnak a karakterek ábrázolásához témát vagy hogy milyen tipikus hibákat vétenek az írók nemtől, kortól és foglalkozástól függően. (Hejj, de ráismertem a kezdő írós hibáimra még a régi időkből. :D)

Szintén segített az is, hogy a leírásaimon hogyan javíthatok – bele se gondoltam volna, hogy a tanulásstílus akár befolyásolhatja azt, hogy milyen érzékszervi leírásokat használ egy író. (Erről jut eszembe, keresnem is kell ehhez egy internetes tesztet.)

A szerkesztés és a kiadóba kerülés, a lektori vélemények születése mind, mind izgalmas téma volt. Habár úgy érzem olvastam volna még ezt a könyvet tovább – vagy több cikket még Varga Beától – így is egy tök jó, szórakoztató és hasznos könyv ez.

2 hozzászólás
>!
Kedves_Könyvek I
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Aki egyszer a bűvkörébe kerül ennek a könyvnek (ezek inkább az írópalánták lesznek), képtelen lesz letenni. Bár minden tanár ilyen szórakoztatóan, érthetően tudna tanítani! Akkor biztos jobban élvezném az infót vagy a törit!
Nagyon részletes és informatív ez az írástechnikai lapozgatós könyv. Én mondjuk sorrendben olvastam, de mindenképpen érdemes újra és újra elővenni, mert minden tudás nem ragad meg egyszerre az ember fejében.
Az írás eddig misztikum volt. Ma már egy becsületbeli szakmává vált. Varga Bea lerántotta a leplet az írókat övezte kozmikus rejtályekről. Ma már bárki lehet író, aki hisz benne, van kitartása, jó ötletek feszítik szét a koponyáját, és nem rest tanulni.
Mert bizony az írás is tanulható, ezáltal pedig tanulni is kell.

>!
atalant I
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Mit lehet írni egy olyan könyvről, amely alapvetően az írásról szól és a könyvekről?
Nem tudom.
Ha az ember forgolódik egy kicsit kiadói berkekben, akkor óhatatlanul is ragad rá ez és az, így számottevő új információval nem lettem gazdagabb. Legtöbbjükkel darabokban már találkoztam (bár alkalmazni nehezebb őket, mint ismerni). Egy abszolút laikusnak vagy olyasvalakinek, aki most kezd írói álmokat dédelgetni, esetleg már rég túl van a kezdeten, mégis izgalmas élmény lehet bekukkantani a függöny mögé, és az őket legjobban érdeklő témákat csokorba gyűjtve olvasgatni.
Fontos tudnunk azonban, hogy ez nem egy tankönyv (már csak terjedelmi okokból sem). Aki azt várja, hogy ezt a könyvet elolvasva megtudja majd a publikációig tartó út atombiztos titkait, az sajnos eltévedt. Egy jó spagettihez sem elég önmagában egy olasz nagymama reszketeg kézzel felfirkantott receptje. Szükség van a hozzávalókra, edényekre, konyhára és ránk is. Na, meg hogy nekikezdjünk.
Ez a kötet is inkább egy amolyan kalauzféle, amely felvillantja a szükséges összetevőket (vagy azok egy részét), de nem főzi meg helyettünk a spagettit. Innentől csak az olvasón áll vagy bukik, hogy miket fogad meg a leírtakból és hogyan képzi magát tovább. Hiszen ahogy egy nálam sokkal okosabb embertől hallottam: írni könnyű. Jól írni viszont piszkosul nehéz.

>!
Molymacska P
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Lehet kedvenc egy íróknak szóló könyv? nem tudom, de azt igen, hogy mindenképpen hasznos volt. Azt hiszem, először kezdjük az elején…
Akármennyire is izgalmasra akarta tervezni az írónő, én ellenálltam, és lapozgatás helyett (ami nekem rengeteg sok idő lett volna) sorban haladtam, és meglepő, de így is szépen fel volt építve az egész, nem okozott gondot (na jó, egy-két helyen ugyanazok a szófordulatok túl hamar voltak egymás után, de ez nem akkora tragédia) ellenben így is imádtam, mert vicces volt, szemléletes, és elgondolkoztató. Amiatt, mert rengeteg személynek szólt, volt olyan, amit már rengeteg helyen olvastam (de néha más szemszöget kapott ami nagyon pozitívum) ellenben örültem, hogy teljesen új dolgokat is olvashattam, ami közelebb hozta a hibáimat magamhoz.
Ami külön nagyon élvezetes volt, hogy néha a lapozgatós verzió miatt, néha a magyarázatok javítása miatt olyan poénok kerültek bele, amely miatt nem úgy éreztem magam, hogy ez egy tankönyv, amin görnyedni kell, és görcsösen csinálni, hanem ami megnevettetett, és ami egy jó iránymutatás volt számomra.
Ami hibája volt a könyvnek (és ezt most mindenki kritikával kezelje, aki olvassa) hogy számomra, ahol volt konkrét példa, sokkal érthetőbb volt. Máshol is érthető, de volt egy-két hely, ahol leültem gondolkozni, hogy hol találkozhattam ilyen helyzettel és amúgy is… Ez nem baj, de a jobb/gyorsabb feldolgozást segítette volna a több példa (ahol viszont volt, ott nagyon ütős, egyből érthető és átgondolható volt, amiért külön gratulálok. Nekem a párbeszédeknél lévő írásjelek az egyik gyengéim, és eddig sehogy se tudtam rendesen kezelni őket, de a példamondat! Remek volt!)
A másik ami nekem picit hiányzott, hogy egy-egy témáról látszott, hogy egy ilyen könyvet lehetne csak arról írni, és kicsit kevés volt a könyv. Néhol úgy éreztem, picit el van vágva az egész, vagy inkább úgy van lezárva, hogy gondolkodj rajta, és ha nem megy, keress meg írókat (kurzusokat) ott segítenek. Remélem, az ilyen témákból is lesz ilyen írói könyv, mert iszonyúan élveztem olvasni.
Ha valaki ír, az első lépésnek ezt a könyvet ajánlom. Második lépésnek pedig van ötlet, mit csináljon az író, és én is így teszek (mondjuk betelepítem a WC-be is a helyesírási szótárat. Oda MÉG nem került, de próbáljuk ki, miért ne? :D ) Mindenképpen érdemes volt elolvasni, néhány dolgot más szemszögből látni. Remek volt :)

6 hozzászólás
>!
u_san
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Na, ez után a könyv után is örülök neki, hogy nem dédelgetek írói karriert. Inkább csak hobbyból írok magamnak. (De ez az első mondat azért senki mást ne riasszon el a dologtól.)
Az irodalom, és az írás is eléggé élénken foglalkoztat, írogatok is magamnak (és mint a fenti mondat mutatja tényleg csak hobbyból) és az írástechnikai könyvek világa sincs olyan messze tőlem. (Mert hát ki ne szeretné jól csinálni azt, amit csinál.) Ezen érdeklődés okán került a kezembe ez a könyv is.
És első pillantásra talán egy kicsit riasztónak tűnik a dolog. De ettől eltekintve rendkívül hasznos kis jószág lehet az ember kezében. Külön pozitívum, hogy zsánerek tekintetében is szolgát útravalóval, és a lapozgatós mivolta egy kicsit fellazítja a szigorú tankönyvszerű megjelenést.
Olvasás közben néha voltak pusztába kiáltott: „Jó, de akkor mégis hogyan csináljam! „ megmozdulásaim. De mindent összevetve tényleg hasznos, és nem utolsó sorban végtelenül humoros könyv. Az ember néha inkább beszélgetésnek érzi az olvasását.

>!
Nienna001
Varga Bea: A siker tintája

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Végigszaladtam ezen a könyvön, mert szórakoztató volt. Kb. félútig követtem a kiszabott irányokat, lapozgattam szorgalmasan, utána azonban már sorban haladtam a fejezetekkel. A zsánerirodalomról és szabályairól, a hazai helyzetről széleskörű képet ad.

Egy szakmai tankönyv lehet izgalmas? Lehet, ha On Sai (Varga Bea) írja! Belevitte a humort, ami a könyveit is jellemzi. Miután befejeztem, az elejétől elolvastam a lapozgatásra felhívó részeket, és vigyorogtam rajtuk, szinte mindegyiknél volt valami az adott fejezetre utaló szellemesség.

A jó tanácsok, avagy szabályok láttán azonban az lett az érzésem, hogy a drága kis fanfictionömet a legelejéről újra kellene írni, mélyen elgondolkodva azon, hogy kigyomláljam belőle a könyv hatására felismert hibákat. Ami elég nagy meló lesz, ha neki vágok végül. (De nem most egy hónappal a szakdoga leadási határidő előtt.)

Ami még jó volt, hogy felismertem, hogy hógolyó módszerrel alkotok, tehát bár neki indulok egy vázlattal, a karakterek időnként másfelé akarnak menni. Ez pedig egyáltalán nem baj.

Jó a saját példány, mert a feladatokat is el szeretném végezni, amin most csak átfutottam, de most nem ezek az elsők (hanem a szakdoga).


Népszerű idézetek

>!
TiaRengia IMP

Az olvasás nemcsak empátiára nevel, hanem segíti a lelki problémák feldolgozását is.

107. oldal Meseírás

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
>!
Molymacska P

Gyakori kérdés, hogy a romantikát, az erotikát és a pornót mi különbözteti meg. Egyszerű: mennyire konkretizáljuk, ki mijét hova rakja.

154. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

1 hozzászólás
>!
Molymacska P

A meg nem írt zseniális kéziratok olyanok, mint az el nem mondott szerelmi vallomások: szép emlékek, de nem lesz belőlük szex.

13. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
Molymacska P

„Írtam egy regényt, a műfaja dráma” Ezt a mondatot akkor ejtsük ki, ha egy szerkesztőre harci csapást szeretnénk mérni, pl. utcai támadás során. Teljesen biztos, hogy tíz másodpercre lefagy, elkezd magában motyogni, míg mi nyugodtan kirabolhatjuk.

150. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

A diktatúrákban társadalomkritikaként mindig virágzik a sci-fi, mert ha nincs szólásszabadság, a szépírók behúzódnak a fantasztikum vagy a mese égisze alá.

160. oldal Sci-fi (SF)

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

Kapcsolódó szócikkek: sci-fi
>!
cintiatekla P

Jégszőke. Bármilyen meglepő, de a jég nem szőke, a szó a hajfestékek dobozáról szivárgott a regényekbe. Jó dolog, hogy az írók a szókincsüket a bevásárlóközpontokban is bővítik, de a könyvtár sokkal praktikusabb e a célra.

85. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

3 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP

A írás azon kevés szakmák egyike, ahol az öregedés előny, hiszen élettapasztalatot hoz.

12. oldal "Miért nem mondják meg a szerkesztők, ha tehetségtelen vagyok?"

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

Rendkívül kevés az új ötlet a könyvkiadásban. Aki azt hiszi, hogy ő eredetit alkotott, sokszor egyszerűen csak nem elég olvasott.

29. oldal Ellophatják a kéziratomat?

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

>!
TiaRengia IMP

Nyelvileg a szex az egyik legnehezebben megírható dolog. A magyar nyelvben a szeretkezés részleteire obszcén vagy orvosi kifejezések vannak, ezért nagy kihívás az aktus megírása. Igazán szép erotikát nagyon kevesen képesek ábrázolni. (Sokan amúgy nem is fárasztják magukat ezzel, vagy szentül hiszik, hogy az elvárás az “érzékien buja ajkak”.)

153. oldal Romantika

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján

2 hozzászólás
>!
cintiatekla P

A regények mellé gyakran szinopszist, azaz áttekintőt kérnek a kiadók. (A rezümé és az expozé szót ritkán használják a szórakoztató irodalomban. Csendben megjegyzem, hogy a szinapszis, a-val pedig az idegsejtek kapcsolódási pontját jelenti.)

24. oldal

Varga Bea: A siker tintája Kalandos lépések az írói karrier útján


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Radnóti Miklós: Bori notesz
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
József Attila: József Attila összes versei
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai