Zsé ​meg a haverok 8 csillagozás

Varga Bálint: Zsé meg a haverok Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ismered a Kis Nicolas-t? A már nálunk is klasszikusnak számító francia ifjúsági regény főhősei végre megtalálták magyar barátaikat! Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.

Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. Sárkánycsapdát építenek (igaz, sajnos más esik bele), (majdnem) nindzsává képzik magukat, elkergetik az ellenséges sziú indiánokat, tóban úsznak, lángost falnak, és kardot faragnak. Szóval csak olyasmit csinálnak, aminek értelme van. Közben pedig megértéssel vegyes lemondással és rengeteg humorral szemlélik a felnőttek csetlését-botlását.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · ISBN: 9789634371861 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370406 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ismét egy kedves, aranyos ifjúsági regényt sikerült elolvasnom, melyben minden adott volt egy remek kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz. Garantálom, hogy az ifjú olvasók, azaz a könyv célközönsége is jól fog szórakozni. Egy-két fejezet pedig annyira viccesre sikerült, hogy hangosan nevetgéltem, egyszóval nagyon élveztem.

A történet egy kis falucskában játszódik, ahová Zsé pár éve költözött a szüleivel, akik megunván a zajos, füstös és zsúfolt várost, csendes és nyugalmas helyre vágytak. Zsé, becsületes nevén Zsigmond, nem tűnt ezért szomorúnak, sőt, teljesen feltalálta magát, és hamarosan barátokra is talált.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/varga-balint-zse-m…

>!
meseanyu MP
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ez most bejött szorosan Ludmilla mellé (nem mondom, hogy mögé, mert egyelőre nem tudom, melyik a jobb (ja, és közben rájöttem, hogy nem is egy kategóriában vannak, mert ezt az ifjúságiba raktuk)), ez is olyan helyes, vicces, nyári hangulatú. Olyan dumák vannak benne, hogy sokszor hangosan nevettem, és irtó aranyos ez a kis csapat, meg nagyon vonzó a falusi hangulat. Féltem, mert a szerző ifjúsági könyveitől nem voltam elájulva, de ezzel most megvett kilóra.

>!
CsakSimánDorka P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Varga Bálint nem csak az ifjúsági krimiben ír fantasztikusan, hanem a fiatalabb korosztály számára is tökéletes művet hozott. Zsé meg a haverok egy igazi komisz csapat történeteit mutatja be, hogy miként űzik az unalmat minél messzebb maguktól. Mindent kitalálnak, hogy élvezzék a nyarat: volt nindzsaedzés, tökéletes csapdaépítés sárkányok elfogásához és még azt is kiderítették, hogy hol lakik a Kaszás ember. Kell ennél több a gyerekeknek? Naná! Úgyhogy ezekhez a kalandokhoz még jó pár ehhez hasonlót talál az olvasó ebben a könyvben!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/11/varga-balint…

>!
Hintafa P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Két ifjúsági krimi után Varga Bálint új könyvében a kamaszok kistestvéreinek mesél Zsé meg a haverok viselt dolgairól.
Zsé a szüleivel a fővárosból költözik a nyugodt és kiegyensúlyozottabb életvitel, az önerőből megtermelt élelmiszerek, a napfény és a jó levegő reményében egy faluba. De persze minden viszonylagos. Mert itt van például Endre, a nyugalom megzavarására alkalmas házörző kecske, akit apu az egész könyvben próbál humánus módon megfejni. Erről a sajátos falusi gyerekmenyországról mesél Zsé, vagyis Zsigmond hét, a gyerekkor gondtalanságát, a közös bandázások örömét idéző fejezetben -egyben bepillantást kapunk a ránk váró kiskamasz allűrökre. Rátkai Kornél kedves illusztrációi is ezt a huncut csintalanságot hangsúlyozzák.
A lazán egymás mellé fűzött történetekből bontakozik ki a család és Zsé barátainak élete.

Ahogy előző könyveiben, most is nagyon karakteres szereplőket hívott életre a szerző, akik oly mértékben kiemelkednek a lapokból, hogy az olvasó könnyen felismeri saját környezetének egy-egy jellegzetes figuráját. Akár a vegyszerek nagy barátját, Giza nénit, vagy a minden problémára megoldást jelentő szigszalagok nagykövetét. Annyira, hogy ami Boriszéknál a szigszalag, az az én mikrokörnyezetemben a “szilo” nevet viselő csodaszer.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2017/10/24/varga_balint_zse_es_a…

10 hozzászólás
>!
B_Niki P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

A fülszöveg a Kis Nicholas-hoz hasonlítja Zsét és haverjait. Bár én nem olvastam még Kis Nicholas-t, a hangulat nekem is olyan vidáman és bohókásan francia volt, mint amilyen A cukrozott omlettben is. Szórakoztató, könnyed kikapcsolódás, jókat mosolyogtam olvasás közben. Egyedül azt találtam furcsának, hogy a kb. 8-10 éves, túláradóan élénk fantáziával megáldott főszereplők ilyen gyermetegek legyenek spoiler. Számos helyzet, amit a gyerkőcök ténykedése generál, néhol már túlzó volt nekem.

>!
Uzsonna
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Aki szereti a vicces történeteket, az jól szórakozhat Zsé és falusi haverjainak kalandjain, kalamajkáin. Ehhez hozzájön még a két értelmiségi szülő csetlése-botlása, és sok jó falusi fazon, nem beszélve az állatokról, és így csak még többet nevethetünk! Nekem egy kicsit már sok is volt a fergeteges szituációból, de a könyv végére egész jól hangulatba jöttem. Az illusztrációk nagyon jól kiegészítik a történetet.

>!
dianna76 P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Az első pár fejezetbe nem sikerült belefeledkeznem. Kicsit idétlenségnek éreztem. Aztán belezökkentem ezekbe a humoros történetekbe. Olyannyira, hogy újraolvastam az első fejezeteket is. S másodjára azokat is élveztem. Szeretem a könyvekben amikor a gyerekek teljesen ártatlanul kalamajkát okoznak. Végül tényleg kellemes kikapcsalódást jelentettek Zsé kalandjai. A falusi környezet ill. a tipikusan ottani élet nagyon tetszett. Kedvencem természetesen Endre lett.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370406 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

A mama és a papa ma ártatlanul megvádoltak, és ez nekem fájt, pont ott, ahol a pólómnak a zsebe van, és ezt meg is mondtam nekik, mire persze mind a ketten nekiálltak sajnálkozni. A mama legalábbis mindenképpen, de a papa, ő azért megjegyezte, hogy nehogy már a gyereknek legyen igaza.

53. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– Kisifiam, tudod, hogy a papa nem szereti, ha ellenkezel.
– Tudom.
– Akkor ne ellenkezz vele annyit.
– De én nem is ellenkezem vele semennyit se.
– Amikor a múltkor mondta, hogy menj a fenébe, mit mondtál neki? – kérdezte a mama, és fáradtan a kötényébe törölte a kezét.
– Csak azt akartam, hogy pontosítson.
– Hogy pontosítson?
– Nézd, mama – ültem le karddal a kezemben. – Mindig azt mondod, legyünk pontosak. Én csak pontosan tudni akartam, hogy hova küld el. Egyik percben a francba, aztán a fenébe. Ráadásul meg sem mondta sem a franc, sem a fenének a pontos címét.

58-59. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– (…) A sárkányok nem is hánynak tüzet – mutattam neki.
– Azt te honnan tudod?
– Kipróbáltam.
– Tüzet hánytál?
– Csak hánytam. Az ebédet az iskolában, de az pont olyan.

12. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Persze a mama meg a papa az Imrüst akarták hívni, de én mondtam nekik, hogy ugyan már, a Kaszás Ember a legjobb kertész a faluban, mire egymásra néztek, és közölték, hogy rendben van, de nekem kell beszélnem vele, ami egyértelmű, mert csak én értem, amit mond. A papáék is értenék, ha akarnák, de nem akarják, amire az a legjobb példa, hogy amikor reggel megjött, így szólt:
– Suttyoré hitrátesz.

53. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– (…) aztán biciklire ülünk, hazatekerünk, és ha ezt megcsináljuk már párszor, néhány hét és nindzsák leszünk. Te melyik akarsz lenni?
– A lángosos nindzsa? – kérdezte Artúr lelkesen. – Olyan van, ugye?
– Úgy értem, hogy föld vagy levegő vagy víz vagy tűz vagy villám vagy jég – soroltam. –
Van ezenkívül fém-, büdösség-, alak-, hang-, gyorsaság-, hegyikő-, gravitáció-, természet-, füst-, és gondolatnindzsa – soroltam, aztán a homlokomra csaptam. – Meg persze a zöld nindzsa.
– Lángosos nindzsa nem lehetek?
– Olyan nincs- válaszoltam.
(…)
– De lehetne – erősködött Artúr.
Lehetni minden lehetne – feleltem. – Simán lehetnél az a nindzsa, aki úgy dobálja a lángost, mint a bumerángot, és így győzi le Lord Kardamomot.

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár