Zsé ​meg a haverok 24 csillagozás

Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ismered a Kis Nicolas-t? A már nálunk is klasszikusnak számító francia ifjúsági regény főhősei végre megtalálták magyar barátaikat! Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.

Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. Sárkánycsapdát építenek (igaz, sajnos más esik bele), (majdnem) nindzsává képzik magukat, elkergetik az ellenséges sziú indiánokat, tóban úsznak, lángost falnak, és kardot faragnak. Szóval csak olyasmit csinálnak, aminek értelme van. Közben pedig megértéssel vegyes lemondással és rengeteg humorral szemlélik a felnőttek csetlését-botlását.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370406 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · ISBN: 9789634371861 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ismét egy kedves, aranyos ifjúsági regényt sikerült elolvasnom, melyben minden adott volt egy remek kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz. Garantálom, hogy az ifjú olvasók, azaz a könyv célközönsége is jól fog szórakozni. Egy-két fejezet pedig annyira viccesre sikerült, hogy hangosan nevetgéltem, egyszóval nagyon élveztem.

A történet egy kis falucskában játszódik, ahová Zsé pár éve költözött a szüleivel, akik megunván a zajos, füstös és zsúfolt várost, csendes és nyugalmas helyre vágytak. Zsé, becsületes nevén Zsigmond, nem tűnt ezért szomorúnak, sőt, teljesen feltalálta magát, és hamarosan barátokra is talált.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/varga-balint-zse-m…

>!
meseanyu MP
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Ez most bejött szorosan Ludmilla mellé (nem mondom, hogy mögé, mert egyelőre nem tudom, melyik a jobb (ja, és közben rájöttem, hogy nem is egy kategóriában vannak, mert ezt az ifjúságiba raktuk)), ez is olyan helyes, vicces, nyári hangulatú. Olyan dumák vannak benne, hogy sokszor hangosan nevettem, és irtó aranyos ez a kis csapat, meg nagyon vonzó a falusi hangulat. Féltem, mert a szerző ifjúsági könyveitől nem voltam elájulva, de ezzel most megvett kilóra.

>!
Hintafa P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Két ifjúsági krimi után Varga Bálint új könyvében a kamaszok kistestvéreinek mesél Zsé meg a haverok viselt dolgairól.
Zsé a szüleivel a fővárosból költözik a nyugodt és kiegyensúlyozottabb életvitel, az önerőből megtermelt élelmiszerek, a napfény és a jó levegő reményében egy faluba. De persze minden viszonylagos. Mert itt van például Endre, a nyugalom megzavarására alkalmas házörző kecske, akit apu az egész könyvben próbál humánus módon megfejni. Erről a sajátos falusi gyerekmenyországról mesél Zsé, vagyis Zsigmond hét, a gyerekkor gondtalanságát, a közös bandázások örömét idéző fejezetben -egyben bepillantást kapunk a ránk váró kiskamasz allűrökre. Rátkai Kornél kedves illusztrációi is ezt a huncut csintalanságot hangsúlyozzák.
A lazán egymás mellé fűzött történetekből bontakozik ki a család és Zsé barátainak élete.

Ahogy előző könyveiben, most is nagyon karakteres szereplőket hívott életre a szerző, akik oly mértékben kiemelkednek a lapokból, hogy az olvasó könnyen felismeri saját környezetének egy-egy jellegzetes figuráját. Akár a vegyszerek nagy barátját, Giza nénit, vagy a minden problémára megoldást jelentő szigszalagok nagykövetét. Annyira, hogy ami Boriszéknál a szigszalag, az az én mikrokörnyezetemben a “szilo” nevet viselő csodaszer.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2017/10/24/varga_balint_zse_es_a…

10 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Varga Bálint nem csak az ifjúsági krimiben ír fantasztikusan, hanem a fiatalabb korosztály számára is tökéletes művet hozott. Zsé meg a haverok egy igazi komisz csapat történeteit mutatja be, hogy miként űzik az unalmat minél messzebb maguktól. Mindent kitalálnak, hogy élvezzék a nyarat: volt nindzsaedzés, tökéletes csapdaépítés sárkányok elfogásához és még azt is kiderítették, hogy hol lakik a Kaszás ember. Kell ennél több a gyerekeknek? Naná! Úgyhogy ezekhez a kalandokhoz még jó pár ehhez hasonlót talál az olvasó ebben a könyvben!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/11/varga-balint…

>!
Citrompor
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

A fülszöveg a Kis Nicholas-hoz hasonlítja Zsét és haverjait. Bár én nem olvastam még Kis Nicholas-t, a hangulat nekem is olyan vidáman és bohókásan francia volt, mint amilyen A cukrozott omlettben is. Szórakoztató, könnyed kikapcsolódás, jókat mosolyogtam olvasás közben. Egyedül azt találtam furcsának, hogy a kb. 8-10 éves, túláradóan élénk fantáziával megáldott főszereplők ilyen gyermetegek legyenek spoiler. Számos helyzet, amit a gyerkőcök ténykedése generál, néhol már túlzó volt nekem.

>!
Gelso P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Hasonlóan cuki és humoros, mint az Orsi és a tankok leszámítva az utóbbi történelmi komolyságát – míg Zsé, azaz Zsiga története végig megőrzi humoros gyökerét, mégha itt is találunk tragikomikus momentumokat.
Kedves, aranyos, vicces (vagy siralmas) a szülők botladozásait nyomon követni mialatt beletanulnak a falusi lét rejtelmeibe és nehézségeibe, tőlük sokkal könnyebb dolga van Zsének, aki csont nélkül befogadja a kecskét, farigcsálja vég nélkül a fakardokat, tizenháromezer-kilencszázhét-tizenháromezer-nyolcszáztízre győzi le Artúrt buszralövésben, könnyedén fordítja Kaszás Ember szavait, hallgatja Giza néni okosságait a fűnyírásról, berzenkedés nélkül prézlizi a vágott csirke combjait, dobja a (TNT-)bombafejeseket a tóba, vagy akár bámulja Forma1 helyett Beton Béla traktorműsorát a nyugágyban fekve… hát igen, ezek kérem a falusi létforma egyes elemei, és még sok más, amit Zsé és a haverjai élveznek..
Nem tudom, még a Merítés pontomat, de az biztos, ha megadom az 1 pontot, az a Kekec c. rész miatt lesz – ezt élveztem, de nagyon

Amúgy szerintem az egész könyv könnyen felejthető, de ami majdhogynem végérvényesen beleég az emlékezetedbe az Zsé panírozó alakja, papa gondterhelten laptopozó alakja, mama szikrázó szemmel, összeszorított szájjal palacsintát sütő alakja, miközben mondja: „Lakjál, jól fiam, rendesen, mert egy ideig nem eszel frissen vágott csirkét.” (Zsé: „Én addig ettem, amíg a hasam már piszkosul feszült, mert ha a mama egyszer azt mondja, hogy egy ideig nem lesz frissen vágott csirke, akkor nem is lesz.” )
És hát a Kaszás Ember felejthetetlen alakja úgy egészében, meg Giza néne fűtengerben lengedező alakja… egyszóval ez a könyv talán felejthető, de nem egykönnyen felejthető főhősökkel…
Aranyos – elsősorban kalandvágyó kisfiúknak…(2-3-4. osztályosoknak). meg vidékre készülő értelmiségnek – bővítésre és átdolgozásra váró kézikönyv féle.

>!
Annamarie P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Nagyon kedves kis könyv ez, jó volt olvasni.
Zsigmond, azaz Zsé szüleivel vidékre költözik, hogy egy új, harmonikus rendben éljék életüket. A valóságban persze minden kissé bonyolultabb, viszont sokkal szórakoztatóbb is, ahogy ennek Zsé hangot is ad. A bajsza alatt somolygó gyerek nem retten meg a váratlan helyzettől, és új haverokat gyűjt maga köré, ahol változatlanul folytathatja komoly gyerekségét, kardot faraghat, nindzsa képzést tarthat, sziú indiánokat kergethet. Már rögtön az első fejezet elnyerte tetszésemet, ahol az egyik gyerek azt bizonygatja, hogy szigetelő szalaggal bizony mindent meg lehet javítani, ezt az apukájától tanulta. Frenetikus, akárcsak az értelmiségi szülők gyakorlatiassá válása (?). A kis Zsé pedig szeretettel fogadja szülei minden próbálkozását.
Kicsit olyan volt, mint a G.Durrell könyvek kisiskolás változata.

>!
Uzsonna
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Aki szereti a vicces történeteket, az jól szórakozhat Zsé és falusi haverjainak kalandjain, kalamajkáin. Ehhez hozzájön még a két értelmiségi szülő csetlése-botlása, és sok jó falusi fazon, nem beszélve az állatokról, és így csak még többet nevethetünk! Nekem egy kicsit már sok is volt a fergeteges szituációból, de a könyv végére egész jól hangulatba jöttem. Az illusztrációk nagyon jól kiegészítik a történetet.

>!
encus625 P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Kizárólag azért vettem kézbe ezt a könyvet, mert egy kihíváshoz kellett egy Zs betűvel kezdődő könyv. Egész jól választottam ki ezt a kedves kis ifjúsági könyvet. Vicces, szórakoztató, nyári kalandokban bővelkedő könyv. Felnőttként is remek szórakozás, mert a szövege nagyon jó, a grafikák is rendben vannak. Szerintem az eredeti célcsoportban is sikert arat.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370406 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
1 hozzászólás
>!
Oláh_Zita P
Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Bár messze nem én vagyok a célkorosztály, nagyon jól éreztem magam Zséékkel, a kalandjaikkal, a csetlőbotló és szerethető hétköznapjaikkal.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

A mama és a papa ma ártatlanul megvádoltak, és ez nekem fájt, pont ott, ahol a pólómnak a zsebe van, és ezt meg is mondtam nekik, mire persze mind a ketten nekiálltak sajnálkozni. A mama legalábbis mindenképpen, de a papa, ő azért megjegyezte, hogy nehogy már a gyereknek legyen igaza.

53. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– Kisifiam, tudod, hogy a papa nem szereti, ha ellenkezel.
– Tudom.
– Akkor ne ellenkezz vele annyit.
– De én nem is ellenkezem vele semennyit se.
– Amikor a múltkor mondta, hogy menj a fenébe, mit mondtál neki? – kérdezte a mama, és fáradtan a kötényébe törölte a kezét.
– Csak azt akartam, hogy pontosítson.
– Hogy pontosítson?
– Nézd, mama – ültem le karddal a kezemben. – Mindig azt mondod, legyünk pontosak. Én csak pontosan tudni akartam, hogy hova küld el. Egyik percben a francba, aztán a fenébe. Ráadásul meg sem mondta sem a franc, sem a fenének a pontos címét.

58-59. oldal

>!
AniTiger MP

    – Mit mondott? – érdeklődött Artúr.
    – Hogy menjünk el hozzá, mert mutatni akar nekünk valamit.
    – A levágott gyerekfejeket – suttogta Borisz.
    – Kértek már tőled kölcsön észt? – hajolt felé Artúr. – Csak mert nem kéne adnod. Nincs olyan sok, hogy pazarold.

70. oldal

1 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Persze a mama meg a papa az Imrüst akarták hívni, de én mondtam nekik, hogy ugyan már, a Kaszás Ember a legjobb kertész a faluban, mire egymásra néztek, és közölték, hogy rendben van, de nekem kell beszélnem vele, ami egyértelmű, mert csak én értem, amit mond. A papáék is értenék, ha akarnák, de nem akarják, amire az a legjobb példa, hogy amikor reggel megjött, így szólt:
– Suttyoré hitrátesz.

53. oldal

>!
AniTiger MP

A tudás nem kor kérdése, hanem a hozzáértésé!

46. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– (…) A sárkányok nem is hánynak tüzet – mutattam neki.
– Azt te honnan tudod?
– Kipróbáltam.
– Tüzet hánytál?
– Csak hánytam. Az ebédet az iskolában, de az pont olyan.

12. oldal

>!
CsakSimánDorka P

– (…) aztán biciklire ülünk, hazatekerünk, és ha ezt megcsináljuk már párszor, néhány hét és nindzsák leszünk. Te melyik akarsz lenni?
– A lángosos nindzsa? – kérdezte Artúr lelkesen. – Olyan van, ugye?
– Úgy értem, hogy föld vagy levegő vagy víz vagy tűz vagy villám vagy jég – soroltam. –
Van ezenkívül fém-, büdösség-, alak-, hang-, gyorsaság-, hegyikő-, gravitáció-, természet-, füst-, és gondolatnindzsa – soroltam, aztán a homlokomra csaptam. – Meg persze a zöld nindzsa.
– Lángosos nindzsa nem lehetek?
– Olyan nincs- válaszoltam.
(…)
– De lehetne – erősködött Artúr.
Lehetni minden lehetne – feleltem. – Simán lehetnél az a nindzsa, aki úgy dobálja a lángost, mint a bumerángot, és így győzi le Lord Kardamomot.

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár
>!
rohanoazis P

Ez egy kémikus vita így – tette csípőre a kezét Julianna.
– Kémikus? – kérdezte Artúr.
– Adakémikus – forgatta a szemét Juli.

14. oldal

>!
rohanoazis P

[a papámnak] ügye volt Endrével, a kecskével. Szokás szerint ment a huzavona, mert a papám mindenáron meg akarta fejni az Endrét, az Endre viszont ki akarta rúgni a papám fogát.

15. oldal