Katonák ​– lelkészek, tábori lelkészek 1 csillagozás

Varga A. József: Katonák – lelkészek, tábori lelkészek

A ​Katonák – lelkészek, tábori lelkészek címmel összeállított könyv a magyar tábori lelkészet történetét kívánja bemutatni, mégpedig olyan formában, amelyben a katonai oldal véleményei és meglátásai is helyet kapnak. A keresztény országok tábori lelkészetének történetén belül a magyar tábori lelkészet szervezeti és cselekvési lehetőségei a tőlünk nyugatabbra fekvő országokhoz képest bonyolultabban alakultak és többszöri megszüntetésen majd újrakezdésen mentek át.

A tábori vagy katonai lelkészet a hadsereg önálló lelkészi szervezete, az egyház missziós küldetésének egyik területe, amelyik a rendes egyházmegyei, illetve kerületi szervezettől elkülönülten, az egyes vallásfelekezetek felépítésének elveit követve működött és működik. Az élen a tábori püspök – a zsidó vallás esetében tábori rabbi – áll, amennyiben katonai rangja is van, akkor általában tábornoki rendfokozatban. Kinevezése az állam és az egyház megegyezése alapján, a római katolikus püspök esetében a Vatikánnal… (tovább)

>!
Zrínyi, Budapest, 2010
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633275030

Kiemelt értékelések

MilanMor>!
Varga A. József: Katonák – lelkészek, tábori lelkészek

Borovi József után hiánypótló mű. Azóta sem jelent meg a témában e kettő után semmi, ami történelmi szemmel és átfogóan (a teljes történetét) vizsgálta volna a témát. Bár lehetne kritizálni, de ezt majd inkább akkor, ha már valaki újra feldolgozza a témát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Maruzs Roland: Tábornoki kar 1945–1956
Aradi Gábor – Szabó Péter: A tolnai hadosztály a Don-kanyarban
Gottl Jenő – Mojzer László: Hadseregünk ellátása a világháborúban
Punka György: A „Messzer”
Szlankó Bálint: Maximum nulla áldozattal
Fehér Béla – Szécsi Noémi: Hamisgulyás
Pataki Kálmán – Tódor János: Hová tűnnek a katonák?
Magyarország és a védelmi igazgatás rendszere
Virágh Ildikó: Kardokkal ékesített
Márkus István: Forradalom és szabadságharc 1848-49