Mimi 8 csillagozás

Várdy-Huszár Ágnes: Mimi Várdy-Huszár Ágnes: Mimi

A regény egy fiatal magyar bárónő hősi küzdelmeit rajzolja meg a korabeli süllyedő világban. Galánffy Mimi, a kor felfogásával szemben, mély barátságot köt a szergényparaszti sorban élő Marival és a zsidó származású Eszterrel. Később, családja ellenzését és osztálya szokásait félretéve, feleségül megy a társadalmilag alatta lévő Péterhez.
1944-ben, a holocaust borzalmai között bátor küzdelmet vív a kiirtással fenyegetett magyar zsidóságért. Társadalmi osztályának romjai közül a nyugati hontalanságban keres menekülést.

>!
Mundus, Budapest, 2007
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639501621 · Fordította: Szaffkó Péter
>!
Csokonai, Debrecen, 1997
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632601025 · Fordította: Szaffkó Péter

Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

l2njpx>!
Várdy-Huszár Ágnes: Mimi

Milliószor olvastam, pedig azért nem a szépirodalom csúcsa, de megboldogult romantikus kamaszkoromban nagyon megérintett az egész.

csilla0923>!
Várdy-Huszár Ágnes: Mimi

Nagyon gyorsan végigolvastam, daráltam az oldalait. Gyönyörű könyv, jól megírt történet. Szívesen olvastam volna még tovább.

Annigine>!
Várdy-Huszár Ágnes: Mimi

Egy könnyed regénynek indult, aztán egyre jobban torlódtak fel a problémák: előbb a család, aztán Magyarország megszállásának irányából.
Sok fájdalmon ment keresztül Mimi és Péter is, de ez megerősítette a kapcsolatukat, hiszen csak az ilyen megpróbáltatások után tudja értékelni az ember a boldogságot.
Szinte filmbeillő volt minden mozdulat, gyönyörűen építgette egymásra az eseményeket az Írónő, nagyon tetszett.
Kicsit keserédes lett a vége, kíváncsi vagyok, hogy a többiekkel pontosan mi történt. Azért örülök, hogy esélyt kapott ez a gyönyörű pár egy szép jövőre :)

>!
Csokonai, Debrecen, 1997
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632601025 · Fordította: Szaffkó Péter
Helgácska>!
Várdy-Huszár Ágnes: Mimi

Nekem tetszett a regény, a jellemábrázolások, ahol találkozhatunk az akkori (és mai) társadalom tipikus figuráival. Nővére, a szép, csinos, de ledér fiatal lány, aki megszeg minden erkölcsi normát, bár kegyes hozzá a sors, nem fizet túl nagy árat ezért. Bátyja, a művelt, okos, fiatal arisztokrata, aki sokat tesz a birtok fennmaradásáért, nem mulatókban, szórakozóhelyeken tölti idejét, először a sors kegyeltjének tűnik, aztán nem kerülheti el tragédiáját. Mimi, aki bátor, nem olyan szép, de talpig becsületes, vállalja a véleményét, tiszteli a hagyományokat, szüleit, nagyapját, mégis szembeszáll vele, ha a jövőjéről van szó.Nem halad feltétlenül a kor eseményeivel, szembeszáll a rendszerrel, megvédi barátait, élete kockáztatásával. Szerelmét vállalja a szegénysége, kirekesztettsége ellenére, egy percig nem inog meg. Annyit szenvednek emiatt, és közben tudjuk, hogy mindjárt véget ér a korszak, semmi értelme a sok szenvedésnek, véget érnek a társadalmi különbségek, sőt, borítékolom, hogy szülőhazáját is el kell hagynia , ha életben akar maradni. Miért is? Hiszen ő megvédett mindenkit, szegény sorsú barátnőjét éppúgy, mint gazdag, zsidó barátait és családjukat, megosztotta vele házukat, mindenét, elítélte a nácizmust, a szélsőjobboldalt. Akkor miért kellett menekülnie? És annak a szegény sorsú osztálytársának, akinek nagyapja fizette a tanulmányait, mégis ott látta viszont Bécs fele, kétségbeesetten, a menekülőket szállító vonatról lemaradva?
Öt csillag, mert jó volt olvasni, az írónő valósághűen ábrázolta a történelmi korszakot, eseményeket, jó és rossz történéseket egyaránt. Remélem, egyre több ilyen mű fog születni az elkövetkező időszakban.


Népszerű idézetek

Annigine>!

Tudod, Eszter, szinte minden ember olyan mint egy hópehely (…) Mindegyik ki van téve a nap és a szél kénye-kedvének. Mindegyiknek a sorsát rajta kívül álló erők határozzák meg.

158. oldal (Csokonai, 1997)


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Závada Pál: Természetes fény
Anna Seghers: A hetedik kereszt
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Jerzy Andrzejewski: Nagyhét Varsóban
Patrick Modiano: Dora Bruder
Kertész Imre: Sorstalanság
Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
Kertész Ákos: Még a kapanyél is elsülhet