A ​füvészkerti galeri 26 csillagozás

Váradi József: A füvészkerti galeri

Váradi József második regényének hőseit jól ismerjük Molnár Ferenc klasszikusából: Áts Feri, a két Pásztor, Boka és Nemecsek Ernő mind felbukkannak A füvészkerti galeri lapjain. De a Pál utcai fiúké helyett most a másik oldal mindennapjaiba nyerhetünk pillantást: a főváros legszegényebb gyerekei közül kikerült vörösingeseknek választaniuk kell az einstandok és bandaháborúk kamaszvilága és a felelősségteljes felnőtt élet között.
Az 1910-es évekbe átemelt történetből nem csupán a korabeli rikkancsok életét ismerhetjük meg, a regényben megelevenedik a világháború előtti békeidők Budapestjének pezsgése, ahol a korzók és kávéházak csillogása mellett maszatos arcú utcagyerekek árulták a legfrissebb híreket. Az utca hercege után Váradi József újra a pesti utcák krónikásaként mesél barátságról és felnőtté válásról, miközben aranyszívű csibészei tartásból és becsületből is példát mutatnak.

>!
Libri, Budapest, 2016
496 oldal · ISBN: 9789633107331
>!
Libri, Budapest, 2016
492 oldal · ISBN: 9789634331421

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Áts Feri


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Baba082>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Én úgy gondolom, hogy az embernek azért van szüksége a zenére, a festészetre, szobrászatra, és az irodalomra, hogy a lelke mélyén lévő örök gyermek, és a haláltól félő felnőtt ember kicsit megkönnyebbüljön amikor alkot, illetve amikor mások alkotásával megismerkedik.
Ez a könyv beteljesítette ezt a vélt kritériumomat. Kedvenc könyvet avattam Váradi József regényével, és tiszta szívből köszönöm neki, hogy megírta ezt.
Első ránézésre kétkedve vettem a kezembe a kötetet, mert bevallom nem szeretem, amikor valaki mások szellemi termékeire kapaszkodva hozza létre a sajátját. Ám kb a 10. oldalnál rájöttem, hogy ez nem egy végtelenített Pál utcai fiúk, és ez nem is annak farvizén evickélő történet, hanem épp ellenkezőleg. Annak a regénynek tiszteletbeli folytatása, szemszög váltása, mert Váradi Józsefet lenyűgözték a pesti csibészek, és ahogy sokan mások, ő is kiolvasta a sorok közül, hogy Áts Feri bizony az egyik legtiszteletreméltóbb pesti srác.
Én nem tudom értékelni rendesen ezt a könyvet, nem vagyok irodalmár, nem állok le elemzéseket írni, én csak azt tudom mondani, hogy ha valaki szívében élnek a Pál utcaiak, akkor ezt olvassa el, mert a történet így kerek, ráadásul az igazi főhajtás Nemecsek Ernő előtt ebben a könyvben teljesedik ki.
Rengeteget nevettem olvasás közben, és bevallom most is sírok, ahogy írom ezt, ugyanis az imént csuktam be a könyvet, vissza kell vinnem a könyvtárba, így friss az élmény, de azt gondolom maradandó lesz, mert megszerettem a szereplőket Mukit, Áts Ferit, a seprűs Vilma nénit, a mindig csendes pultos hölgyet, a két Pásztort, Poldit, Macit, Fürgét, Betyárt… most épp Bokáért aggódom.
Pestet mindig is szerettem, hiszen itt nőttem fel, és ha az ember eltekint a szeméttől, zajtól, bizony rájön, hogy milyen bája van ennek a városnak, a benne élő emberek mennyi lenyomatot hagytak maguk után, jókat, rosszakat vegyesen. Ez a könyv csak bemutatja azt a kort, amikor a tisztelet még erősen élt minden ember szívében, az első világháború előtti néhány évet, amikor a kaszinókban, kávéházakban, az utcán pezsgett az élet. Városi legendákat említ Váradi, elmesél olyan sztorikat, amik már rég meghalt emberekről szólnak, de a mai napig nem koptak ki a köztudatból, maximum nem emlékszünk már az eredetükre.
Imádni való könyv, és megérdemli, hogy Molnár Ferenc könyve mellé kerüljön a polcra. Olvassátok el!

annasimple>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Egyszerűen nem találom a szavakat. Annyira szerettem volna még tovább olvasni, próbáltam húzni, ameddig csak lehetett, mert egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen. Ez a könyv számomra maga volt a béke, a megnyugvás. Nagyon jó volt megismerni a másik oldal történetét. Annyi érzelmet váltott ki belőlem ez a könyv, a szereplők, akik mind a szívemhez nőttek egytől egyig. Imádtam a galerival kalandozni az akkori Budapest utcáin, elképesztett ezeknek a nehéz sorsú gyerekeknek a jólelkűsége, a kitartása. Bárcsak én is részese lehetnék egy ilyen csapatnak, akik egy kis kávémérésben tengetik szabadidejüket, ami tele van jószívű emberekkel, szeretettel és békével. Főleg, ha egy olyan mentora van valakinek, mint Muki?

Én azt mondom, mindenkinek szüksége van egy olyan emberre az életében, mint Muki.

Olvassátok, tökéletes!

dpart>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Érdekes volt. Valóban más megvilágításba helyezte a piros ingeseket. Felnőttként. De sokkal inkább betekintést ad a könyv a századelő pesti életébe, a közéleti személyek kisebb és nagyobb problémáiba. Teszi ezt úgy, hogy a rikkancsok mindennapjaiba csomagolja be a történéseket.
Számomra egy kissé negédes volt.

Fapicula>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Nagy reményekkel kezdtem neki, de az én ízlésemnek ez túl idilli, túl érzelgős volt.
Az alapötlet tetszett, és az író személye is felkeltette a kíváncsiságomat, így gondoltam belevágok.
Nekem az az érzésem, hogy túlzsúfolt lett, bőven elég lett volna külön-külön feldolgozni a témákat. Mert a témaválasztások nem lettek volna rosszak, de így egy könyvbe ömlesztve sok volt.
Az első rész megállta volna a helyét egy különálló kötetben – igaz, rövid lett volna, de egy teljes értékű történet. Időben sem kellett volna áthelyezni, jó lett volna a Pál utcai fiúk korában.
Ezek után a második rész már inkább század eleji életképekről szólt, a harmadik még csak a fiúkról sem igazán. Itt lett nekem túl szirupos az olvasmány. Mindenki a lelke mélyén jó, a fiúk szentek és igazak és kedvesek és a legdolgosabbak és bátrak és erkölcsösek és Muki maga az Isten. Minden csak Mukiról szólt, a fiúk valahol elvesztek a háttérben. Pedig az első részben pont az tetszett, hogy a Füvészkertiek sem rosszak – ahogy Molnár regényében sem – és az Ő szemszögükből is érdekes olvasmány lehet a történet.
A harmadik részre már kifejezetten érzelgős lett, nem szerettem olvasni, de félbe hagyni sem akartam. Annyira igaz erre a kötetre is, hogy a kevesebb, több. A stílus sem tetszett, erőltetett volt néhol és modoros, érződött, hogy a szerzőnek nem ez a szokásos beszédkörnyezete. Vége felé a fejezeteknél meg már határozottan lehetett érezni, hogy talált egy jó korabeli hírt, eseményt, amit mindenképp bele akart írni a könyvbe, ha beleillik, ha nem.
Az utolsó 10 oldal azért nem volt rossz, az tornászta fel a 3 * értékelést 3,5 *-ra, de csak amiatt a pár oldal miatt nem volt indokolt plusz 400 oldalt beleírni a könyvbe. Szépen össze lehetett volna dolgozni az első résszel is.
Illetve jobb lett volna külön kötetként – nem kihagyva 400 oldalt – de valami más címen. Nekem olvasás közben a rikkancsokról szóló film járt végig az eszemben, gondolom nem véletlenül, és ezért sem tartottam szerencsésnek így összemosni a két kort és a kétféle/háromféle történetszálat.

E_W I>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

„Nézd, Feri. Vannak olyan harcok az életben, amiről csak azt hisszük, hogy meg kell vívnunk. Aztán történik valami, és megváltozik a véleményünk. Megváltozhat minden egyetlen pillanat alatt, nem hogy egy ember véleménye. ilyenkor van olyan eset, hogy úgy jár jobban az ember, ha egyszerűen elengedi az egészet…"

Jaj ez a könyv…! Összefacsarta a szívemet.

Ki fantáziált már arról, hogy bárcsak lenne a Pál utcai fiúknak még egy része, hogy tovább élvezhessük a szereplők társaságát, és elmerülhessünk az 1900-as évek pesti hangulatában? Most itt a lehetőség.

Félreértés ne essék, ez nem egy Pál utcai fiúkos átirat. Való igaz, hogy megjelennek benne az ismert karakterek, de minimális a párhuzamos történetvezetés, és a könyv egyharmadában véget is ér az ismert alaptörténet, onnantól kezdve pedig a Galeri életét követhetjük nyomon. És ezek a srácok legalább annyira a szívemhez nőttek, mint a Grundos banda.

A regénynek hajszálpontosan sikerül megragadnia a korabeli Budapest hangulatát, ezenfelül betekintést nyerhetünk a rikkancsok mindennapjaiba. Az egyik kedvenc jelentem az volt, amikor spoiler Habár az utcán farkastörvények uralkodnak, a Galerinek a jószívűség, az illedelmesség és a csibészbecsület a legfontosabb. Szívesen olvastam volna még tovább, habár a vége egyszerűen tökéletes úgy, ahogy van. spoiler

Sajnálom, hogy ez a regény ilyen kevés figyelmet kapott eddig, de jó szívvel tudom ajánlom mindenkinek. Aki kicsit újra gyerek szeretne lenni, vagy elmerülne egy cseppnyi békességben a rohanó világunk közepette, azok ki ne hagyják!

Beáta_Juhász_2>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Húú, ez nagyon jó volt. Bevallom, azért vettem meg, mert magát az ötletet szupernek tartottam, megírni milyen lehetett egyik kedvenc történetem a másik oldal szemszögéből. De azért csodálkoztam a könyv méretén, mégis mit fogok olvasni benne erről a témáról ilyen hosszan?
De a könyv sokkal többet adott ennél, bepillantást a századfordulós Pest (nem Budapest!) életébe, bemutatva a legnépszerűbb helyeket, embereket és legfőképpen bemutatva, hogy mit érhet el egy csapat gyerek, ha összefog; ha nincs én csak mi és főleg, hogyha akad egy pártfogójuk, aki igazán szereti őket.
Idealista? Igen. Megkérgesedett felnőtt szívemnek néhol túlságosan is. Jó volt elmerülni egy ilyen idealista világban? Igen. Nagyon is.
Elviszem magammal Muki személyét, aki elvarázsolt. És Váradi Józsefét is, akit eddig nem ismertem; de aki néhány gondolatával, és a regényen keresztül átadott érzéseivel szintén belopta magát a szívembe.


Népszerű idézetek

Brigi_Kriszti>!

Tudni kell elengedni és elegánsan veszíteni, mert később lehet, hogy azzal nyerünk igazán. Elengedni a bánatot, a gyülölködést, a rosszat. Az embernek mindig csak annyi baja van, amennyit csinál magának. … A túl sok érzelem bizonytalanná teheti a dolgokat. Elgyengít. Mindig gondold át, mit nyerhetsz vagy veszíthet, amikor belevágsz valamibe. … Néha azzal nyersz igazán, ha hagyod a dolgokat úgy, ahogy vannak. Ahogy lenniük kell, és továbblépész. Ettől ismerszik meg, hogy felnőtt az ember. Aki mérlegelve dönt, és ha kell, akkor okosan enged. Na, az már nem gyerek.

136-137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · elengedés · gyűlölet · rossz · továbblépés
Baba082>!

– Az mindegy, honnan származik az ember. Az a lényeg, hogy tiszta lelkű legyen. És hogy soha ne áruljon el se embert, sem pedig fontos ügyet.

129. oldal

Blanka08>!

„Mélyen megrendült szívvel tudatjuk a világgal, hogy NEMECSEK ERNŐ elhunyt.
Emlékezzünk tisztelettel a Pál utcai HŐS emléke előtt, akit bátor, tiszta és igaz lelke most Isten országába vezérelt.
NEMECSEK ERNŐ volt az, aki egyedül, egy igazi férfihoz méltóan megvédte a Pál utcai Grundot.
NEMECSEK ERNŐ szerette a barátait és tisztelte az ellenfeleit.
NEMECSEK ERNŐ soha nem árult el senkit és semmit ezen a világon.
NEMECSEK ERNŐ egy igazi jellem volt, ezért NEMECSEK ERNŐ tiszteletet érdemel.
NYUGODJON BÉKÉBEN NEMECSEK ERNŐ, A HŐS, AKIBŐL MOST ANGYAL LETT, A KIS CSIBÉSZEK VÉDŐANGYALA.”

172. oldal

Baba082>!

Nézd, Feri. vannak olyan harcok az életben, amiről csak azt hisszük, hogy meg kell vívnunk. Aztán történik valami, és megváltozik a véleményünk. Megváltozhat minden egyetlen pillanat alatt, nem hogy egy ember véleménye. ilyenkor van olyan eset, hogy úgy jár jobban az ember, ha egyszerűen elengedi az egészet…

136. oldal

E_W I>!

– Kisbetűvel írták a nevét. Pedig a kerület legnagyobb hőse volt. Kiállt a sajátjaiért, és nem adott el senkit sem. Nem hazudott, nem lopott, nem csalt. […] Jó srác volt, Muki bácsi kérem… Nagyon jó srác – motyogta Áts Feri.
– Ferikém, nyugodj meg. Tudod, Ferikém, Isten mindig tudja, hogy mit akar, éppen ezért semmi sem történik véletlenül. Ha elhívta a barátodat, akkor azért volt, mert neki nagyobb szüksége volt rá, mint azoknak, akik között ez a srác itt töltötte az idejét a földön. Érted? Az angyaloknak őmellette van a helyük. Csak van az úgy néha, hogy ezeket az angyaloknak egy kis időre ide küldi közénk.
– De miért?
– Azért, hogy megismerjenek minket kívül, belül, es hogy tudják, kire és hogyan kell majd fentről vigyázniuk. De egyszer aztán minden angyal hazatér… – mondta kedvesen.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Áts Feri · Nemecsek Ernő
Brigi_Kriszti>!

Nemecseket sokra tartotta, de Nemecsek igazi énjét, mindazt, ami ennek a vézna, jelentéktelennek tűnő kis srácnak a lelkében rejlik, most ismerte fel igazán. Nemecsek arca ki volt pirosodva,keze remegett, hangja alig volt, de a szemében olyan tűz lobogott, amitől abban a pillanatban még Áts is elbizonytalanodott.

151-152. oldal

E_W I>!

Áts Feri és a két Pásztor testvér élete sokban hasonlított egymásra. […] Már most többet tudtak arról, hogy miket is tesz az élet az emberrel, és hogy tud megváltozni az ember sorsa egyetlen pillanat alatt. […] Ez a tudás volt az, amit a szemükben látni lehetett.

40 - 41 oldal

Kapcsolódó szócikkek: Áts Feri
norbert_hellacopter>!

Akad olyan lélek, amelyik nem ismeri azt a szót, hogy árulás. Nem tud vele mit kezdeni, mert egyszerűen nem tudja, hogy mi az. Nem érzi az ízét. Nem tudja, hogy keserű, és azt sem, hogy mérgező. De nem érzi a szó fájdalmát sem, mert még soha nem fájt neki az általa ütött seb. Ha egy ilyen lélek találkozik egy árulóval, bele fog égni a szívébe: aki áruló, az mindent és mindenkit elárul!

Brigi_Kriszti>!

Azóta ők is jobban figyelnek az anyjuk minden szavára, dacára mindannak, amit mások gondoltak róluk. Nem voltak ők annyira rossz srácok, dolgoztak a piacon és az utcán is, imádták az anyjukat, csak hát ügye az a két rémisztő szempár…
Azoktól valahogy mindenki félt. Hideg, rideg, dörzsölt és éles volt a Pásztor fivérek minden pillantása, olyan, amit ha meglátsz, azonnal tudod: ők nem pojácák, ők bizony tudnak valamit. Sőt! Sokkal többet tudnak ezek mindenről.

40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: A könyvárus lány
Fábián Janka: Emma évszázada
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Zoltán Gábor: Orgia
Gárdos Péter: Hajnali láz
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Tomcsik Nóra: A hazatérés
Bauer Barbara: A fényfestő
Fábián Janka: Cholera-napló
Fábián Janka: A német lány