A ​füvészkerti galeri 20 csillagozás

Váradi József: A füvészkerti galeri

Váradi József második regényének hőseit jól ismerjük Molnár Ferenc klasszikusából: Áts Feri, a két Pásztor, Boka és Nemecsek Ernő mind felbukkannak A füvészkerti galeri lapjain. De a Pál utcai fiúké helyett most a másik oldal mindennapjaiba nyerhetünk pillantást: a főváros legszegényebb gyerekei közül kikerült vörösingeseknek választaniuk kell az einstandok és bandaháborúk kamaszvilága és a felelősségteljes felnőtt élet között.
Az 1910-es évekbe átemelt történetből nem csupán a korabeli rikkancsok életét ismerhetjük meg, a regényben megelevenedik a világháború előtti békeidők Budapestjének pezsgése, ahol a korzók és kávéházak csillogása mellett maszatos arcú utcagyerekek árulták a legfrissebb híreket. Az utca hercege után Váradi József újra a pesti utcák krónikásaként mesél barátságról és felnőtté válásról, miközben aranyszívű csibészei tartásból és becsületből is példát mutatnak.

>!
Libri, Budapest, 2016
496 oldal · ISBN: 9789633107331
>!
Libri, Budapest, 2016
492 oldal · ISBN: 9789634331421

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Áts Feri


Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

annasimple>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Egyszerűen nem találom a szavakat. Annyira szerettem volna még tovább olvasni, próbáltam húzni, ameddig csak lehetett, mert egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen. Ez a könyv számomra maga volt a béke, a megnyugvás. Nagyon jó volt megismerni a másik oldal történetét. Annyi érzelmet váltott ki belőlem ez a könyv, a szereplők, akik mind a szívemhez nőttek egytől egyig. Imádtam a galerival kalandozni az akkori Budapest utcáin, elképesztett ezeknek a nehéz sorsú gyerekeknek a jólelkűsége, a kitartása. Bárcsak én is részese lehetnék egy ilyen csapatnak, akik egy kis kávémérésben tengetik szabadidejüket, ami tele van jószívű emberekkel, szeretettel és békével. Főleg, ha egy olyan mentora van valakinek, mint Muki?

Én azt mondom, mindenkinek szüksége van egy olyan emberre az életében, mint Muki.

Olvassátok, tökéletes!

Baba082>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Én úgy gondolom, hogy az embernek azért van szüksége a zenére, a festészetre, szobrászatra, és az irodalomra, hogy a lelke mélyén lévő örök gyermek, és a haláltól félő felnőtt ember kicsit megkönnyebbüljön amikor alkot, illetve amikor mások alkotásával megismerkedik.
Ez a könyv beteljesítette ezt a vélt kritériumomat. Kedvenc könyvet avattam Váradi József regényével, és tiszta szívből köszönöm neki, hogy megírta ezt.
Első ránézésre kétkedve vettem a kezembe a kötetet, mert bevallom nem szeretem, amikor valaki mások szellemi termékeire kapaszkodva hozza létre a sajátját. Ám kb a 10. oldalnál rájöttem, hogy ez nem egy végtelenített Pál utcai fiúk, és ez nem is annak farvizén evickélő történet, hanem épp ellenkezőleg. Annak a regénynek tiszteletbeli folytatása, szemszög váltása, mert Váradi Józsefet lenyűgözték a pesti csibészek, és ahogy sokan mások, ő is kiolvasta a sorok közül, hogy Áts Feri bizony az egyik legtiszteletreméltóbb pesti srác.
Én nem tudom értékelni rendesen ezt a könyvet, nem vagyok irodalmár, nem állok le elemzéseket írni, én csak azt tudom mondani, hogy ha valaki szívében élnek a Pál utcaiak, akkor ezt olvassa el, mert a történet így kerek, ráadásul az igazi főhajtás Nemecsek Ernő előtt ebben a könyvben teljesedik ki.
Rengeteget nevettem olvasás közben, és bevallom most is sírok, ahogy írom ezt, ugyanis az imént csuktam be a könyvet, vissza kell vinnem a könyvtárba, így friss az élmény, de azt gondolom maradandó lesz, mert megszerettem a szereplőket Mukit, Áts Ferit, a seprűs Vilma nénit, a mindig csendes pultos hölgyet, a két Pásztort, Poldit, Macit, Fürgét, Betyárt… most épp Bokáért aggódom.
Pestet mindig is szerettem, hiszen itt nőttem fel, és ha az ember eltekint a szeméttől, zajtól, bizony rájön, hogy milyen bája van ennek a városnak, a benne élő emberek mennyi lenyomatot hagytak maguk után, jókat, rosszakat vegyesen. Ez a könyv csak bemutatja azt a kort, amikor a tisztelet még erősen élt minden ember szívében, az első világháború előtti néhány évet, amikor a kaszinókban, kávéházakban, az utcán pezsgett az élet. Városi legendákat említ Váradi, elmesél olyan sztorikat, amik már rég meghalt emberekről szólnak, de a mai napig nem koptak ki a köztudatból, maximum nem emlékszünk már az eredetükre.
Imádni való könyv, és megérdemli, hogy Molnár Ferenc könyve mellé kerüljön a polcra. Olvassátok el!

mackótestvér P>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Furcsa volt, hogy egy minimális párhuzamos történetvezetés is volt benne, de ez is úgy lett megoldva, hogy ne érezzük „majmolásnak”. Érdekes volt bepillantani a „Grund-háború” hátterébe is, és talán pont emiatt lesznek fanyalgók is, ami szintén érthető, hiszen van akinek a PUF története szent és sérthetetlen. Ettől függetlenül, ahogy egy háborúban illik megismerni mindkét oldal történetét, úgy itt is érdekes volt végigkisérni egy hosszab szakaszát a már-már felnovő ex vörösingeseknek. A Galeri szemléletesen mutatja be az 1910-es évek belvárosat. Érdekes lehet főleg azoknak, akik nap mint nap villamosoznak el a kiskörúton, vagy valamilyen dolguk van az Üllői út, vagy az Andrássy út környékén…Szóval a könyv jól lett megírva, a rövid, nem unalmas kis történet szösszenetek élvezetesek, a helyszínek és a békebeli szereplők pedig megadják a sava -borsát az egésznek. Néha olyan múlt századi homály árad a könyvből és mintha hallanánk is a lovak patájának kopogását a macskakövön, miközben a száguldó négykerekűek lassan ellepik az Astóriát és a klasszikus villamos mellett már ezek a pöfögő szörnyetegekre is figyelni kell az egyszeri polgárnak. Én is borbélyt szeretnék, beretválást, előre köszönést a mérnök úrnak, finom falatokat a púlt alól és vidéki magyar gyümölcsöt, jóízű nevetést …vagy talán csak a gyerekkorom ….

E_W>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Jaj ez a könyv…! Összefacsarta a szívemet.

Ki fantáziált már arról, hogy bárcsak lenne a Pál utcai fiúknak még egy része, hogy tovább élvezhessük a szereplők társaságát, és elmerülhessünk az 1900-as évek pesti hangulatában? Most itt a lehetőség.

Félreértés ne essék, ez nem egy Pál utcai fiúkos átirat. Való igaz, hogy megjelennek benne az ismert karakterek, de minimális a párhuzamos történetvezetés, és a könyv egyharmadában véget is ér az ismert alaptörténet, onnantól kezdve pedig a Galeri életét követhetjük nyomon. És ezek a srácok legalább annyira a szívemhez nőttek, mint a Grundos banda.

A regénynek hajszálpontosan sikerül megragadnia a korabeli Budapest hangulatát, ezenfelül betekintést nyerhetünk a rikkancsok mindennapjaiba. Az egyik kedvenc jelentem az volt, amikor spoiler Habár az utcán farkastörvények uralkodnak, a Galerinek a jószívűség, az illedelmesség és a csibészbecsület a legfontosabb. Szívesen olvastam volna még tovább, habár a vége egyszerűen tökéletes úgy, ahogy van. spoiler

Sajnálom, hogy ez a regény ilyen kevés figyelmet kapott eddig, de jó szívvel tudom ajánlom mindenkinek! Aki kicsit újra gyerek szeretne lenni, vagy elmerülne egy cseppnyi békességben a rohanó világunk közepette, azok ki ne hagyják!

Beáta_Juhász_2>!
Váradi József: A füvészkerti galeri

Húú, ez nagyon jó volt. Bevallom, azért vettem meg, mert magát az ötletet szupernek tartottam, megírni milyen lehetett egyik kedvenc történetem a másik oldal szemszögéből. De azért csodálkoztam a könyv méretén, mégis mit fogok olvasni benne erről a témáról ilyen hosszan?
De a könyv sokkal többet adott ennél, bepillantást a századfordulós Pest (nem Budapest!) életébe, bemutatva a legnépszerűbb helyeket, embereket és legfőképpen bemutatva, hogy mit érhet el egy csapat gyerek, ha összefog; ha nincs én csak mi és főleg, hogyha akad egy pártfogójuk, aki igazán szereti őket.
Idealista? Igen. Megkérgesedett felnőtt szívemnek néhol túlságosan is. Jó volt elmerülni egy ilyen idealista világban? Igen. Nagyon is.
Elviszem magammal Muki személyét, aki elvarázsolt. És Váradi Józsefét is, akit eddig nem ismertem; de aki néhány gondolatával, és a regényen keresztül átadott érzéseivel szintén belopta magát a szívembe.


Népszerű idézetek

Brigi_Kriszti>!

Tudni kell elengedni és elegánsan veszíteni, mert később lehet, hogy azzal nyerünk igazán. Elengedni a bánatot, a gyülölködést, a rosszat. Az embernek mindig csak annyi baja van, amennyit csinál magának. … A túl sok érzelem bizonytalanná teheti a dolgokat. Elgyengít. Mindig gondold át, mit nyerhetsz vagy veszíthet, amikor belevágsz valamibe. … Néha azzal nyersz igazán, ha hagyod a dolgokat úgy, ahogy vannak. Ahogy lenniük kell, és továbblépész. Ettől ismerszik meg, hogy felnőtt az ember. Aki mérlegelve dönt, és ha kell, akkor okosan enged. Na, az már nem gyerek.

136-137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · elengedés · gyűlölet · rossz · továbblépés
Baba082>!

– Az mindegy, honnan származik az ember. Az a lényeg, hogy tiszta lelkű legyen. És hogy soha ne áruljon el se embert, sem pedig fontos ügyet.

129. oldal

Blanka08>!

"Mélyen megrendült szívvel tudatjuk a világgal, hogy NEMECSEK ERNŐ elhunyt.
Emlékezzünk tisztelettel a Pál utcai HŐS emléke előtt, akit bátor, tiszta és igaz lelke most Isten országába vezérelt.
NEMECSEK ERNŐ volt az, aki egyedül, egy igazi férfihoz méltóan megvédte a Pál utcai Grundot.
NEMECSEK ERNŐ szerette a barátait és tisztelte az ellenfeleit.
NEMECSEK ERNŐ soha nem árult el senkit és semmit ezen a világon.
NEMECSEK ERNŐ egy igazi jellem volt, ezért NEMECSEK ERNŐ tiszteletet érdemel.
NYUGODJON BÉKÉBEN NEMECSEK ERNŐ, A HŐS, AKIBŐL MOST ANGYAL LETT, A KIS CSIBÉSZEK VÉDŐANGYALA."

172. oldal

Baba082>!

Nézd, Feri. vannak olyan harcok az életben, amiről csak azt hisszük, hogy meg kell vívnunk. Aztán történik valami, és megváltozik a véleményünk. Megváltozhat minden egyetlen pillanat alatt, nem hogy egy ember véleménye. ilyenkor van olyan eset, hogy úgy jár jobban az ember, ha egyszerűen elengedi az egészet…

136. oldal

Brigi_Kriszti>!

Nemecseket sokra tartotta, de Nemecsek igazi énjét, mindazt, ami ennek a vézna, jelentéktelennek tűnő kis srácnak a lelkében rejlik, most ismerte fel igazán. Nemecsek arca ki volt pirosodva,keze remegett, hangja alig volt, de a szemében olyan tűz lobogott, amitől abban a pillanatban még Áts is elbizonytalanodott.

151-152. oldal

E_W>!

– Kisbetűvel írták a nevét. Pedig a kerület legnagyobb hőse volt. Kiállt a sajátjaiért, és nem adott el senkit sem. Nem hazudott, nem lopott, nem csalt. (…) Jó srác volt, Muki bácsi kérem… Nagyon jó srác – motyogta Áts Feri.
– Ferikém, nyugodj meg. Tudod, Ferikém, Isten mindig tudja, hogy mit akar, éppen ezért semmi sem történik véletlenül. Ha elhívta a barátodat, akkor azért volt, mert neki nagyobb szüksége volt rá, mint azoknak, akik között ez a srác itt töltötte az idejét a földön. Érted? Az angyaloknak őmellette van a helyük. Csak van az úgy néha, hogy ezeket az angyaloknak egy kis időre ide küldi közénk.
– De miért?
– Azért, hogy megismerjenek minket kívül, belül, es hogy tudják, kire és hogyan kell majd fentről vigyázniuk. De egyszer aztán minden angyal hazatér… – mondta kedvesen.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Áts Feri · Nemecsek Ernő
E_W>!

Áts Feri és a két Pásztor testvér élete sokban hasonlított egymásra. (…) Már most többet tudtak arról, hogy miket is tesz az élet az emberrel, és hogy tud megváltozni az ember sorsa egyetlen pillanat alatt. (…) Ez a tudás volt az, amit a szemükben látni lehetett.

40 - 41 oldal

Kapcsolódó szócikkek: Áts Feri
Brigi_Kriszti>!

Azóta ők is jobban figyelnek az anyjuk minden szavára, dacára mindannak, amit mások gondoltak róluk. Nem voltak ők annyira rossz srácok, dolgoztak a piacon és az utcán is, imádták az anyjukat, csak hát ügye az a két rémisztő szempár…
Azoktól valahogy mindenki félt. Hideg, rideg, dörzsölt és éles volt a Pásztor fivérek minden pillantása, olyan, amit ha meglátsz, azonnal tudod: ők nem pojácák, ők bizony tudnak valamit. Sőt! Sokkal többet tudnak ezek mindenről.

40. oldal

Baba082>!

– Boka bevonult… – motyogta Áts.
Muki nagyot sóhajtott, mert Áts szeme bizonyította, hogy milyen az, amikor a csibészszív megszakad.

490. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Bán Mór: A Holló háborúja
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Spiró György: Fogság
Trux Béla: Akkon ostroma
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Benkő László: A végső tenger I-III.
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája