Az ókeresztény írók ránk maradt művei jelentősen hatottak az egész európai kultúrára. Szerzőik a keresztény tradíciónak az idők próbáját kiállt képviselői; olyan klasszikusok, akik – Vanyó László megfogalmazása szerint megőrizték egyidejűségüket a jelenkorral. E kötet a nemrég elhunyt szerzőnek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Ókeresztény Egyház- és Irodalomtörténet Tanszék vezetőjének utolsó munkája. Vanyó László neve hazánkban elválaszthatatlan ókeresztény irodalomtól és dogmatörténettől: aki a XX. század második fele óta az egyházatyák írásaival akart foglalkozni, nem kerülhette meg tankönyveit, fordításait. Az általa szerkesztett könyvsorozatok – Ókeresztény írók, Ókeresztény örökségünk – a magyar egyháztörténelem eddigi legnagyobb patrisztikus szöveggyűjteményét alkotják. Jelen kötete az ókeresztény kor több száz írójának életrajzát és munkásságát ismerteti a II. századtól a VI. századig.
Ókeresztény írók lexikona 2 csillagozás

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szent István Kézikönyvek Szent István Társulat