Váncsa ​István szakácskönyve 25 csillagozás

Ezeregy recept
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Váncsa ​István szakácskönyvének új, bővített kiadásában negyven év munkáját gyűjti egybe. Egyedülálló mű, amely szakácskönyvnek nélkülözhetetlen, olvasmánynak pedig roppant szórakoztató. Hatalmas receptanyagot, 1125 különleges receptet tartalmaz, miközben a konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája. Mindaz benne van, amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz, és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a tüzet.
A kötet kibővült az eddig írott legalaposabb… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634330615
>!
Vince, Budapest, 2013
620 oldal · ISBN: 9789633030608
>!
Vince, Budapest, 2003
556 oldal · ISBN: 9789639552012

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szelén>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

A leghumorosabb, legszórakoztatóbb szakácskönyv, amihez szerencsém volt életemben.
Sok-sok recept, amik fénykép nélkül szerepelnek, de ez jó, mert nem a látvány a lényeg.
Inkább ahogy elképzeli az ember, ahogy készülnek, az dominál.
És rájöttem, nálunk itthon sosincs elég ital, mert Váncsa István gyakorlatilag mindenhez használ ezt vagy azt :)
A legtöbbet receptet egészen biztos nem fogok soha megcsinálni, de ettől függetlenül, a többi könyvét is a polcomon akarom tudni.

lamucat>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Elolvastam, ízlelgettem, és nagyon élveztem!! Közben főztem is belőle, finomakat! De nem is ez a lényege, mert finomakat más receptek alapján is sikerült már előállítanom. A lényeg az a hihetetlen műveltség, intelligencia, szenzációs írni tudás, amivel Váncsa ezt az egész főzés- művészetet tárgyalja. Nem véletlenül írtam, hogy olvasom ezt a könyvet, mert az egyes ételcsoportok bevezetője is valódi kultúrtörténeti, gasztronómiai esszé, de az egyes receptekben is bőven találni ilyen értékeket.
De azért azt nem gondolom, hogy sokan kezdenek főzni az alábbi receptszövegek alapján (csak példaként):
„Lábosba teszek egy apró, hetvendekás polipot, ráöntök 3,5 deci uzót…”
„Veszek fél kiló tisztított tintahalat, ez kb. nyolc állatkát jelent, lemetszem a csápjaikat…”
„Gőz fölött felolvasztok nyolcvan deka csokoládét,…”

A könyvről egyébként nagyszerű értékelést írt Uj Péter:
http://nol.hu/lap/mo/20110302-a_vancsa-piramis

Habók P>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Maximális csillag. nem azért amit leírt – ezekből inkább ötleteket használtam, nem a konkrét recepteket – hanem azért, ahogy leírja. Ilyen szakácskönyvet utoljára kedvenc Lénárdom írt – de még az sem volt ennyire szórakoztató.

piccola>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

egy adag Váncsa nagy adag sznobizmussal fűszerezve, de a végeredmény elég szórakoztató

4 hozzászólás
tillaitamas>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

„Konyhaművészetünk szabadtéri gyakorlását illetően az első problémát a tűzrakás szokta jelenteni. Van, amikor ez egyben az utolsó probléma is, minthogy a többi gondot a helyszínre siető tűzoltók veszik le a vállunkról…”
A kötelező kűr (receptek) is kiváló, de a szabadon választott rész (fejezet felkonf.) annyira jó, hogy magában megállná a helyét.

1 hozzászólás
entropic P>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Nagyon szórakoztató, de közben kicsit frusztráló is: én sose fogok ilyen ételeket főzni ilyen alapanyagokból, pedig de jó lenne. (Bár az is igaz, hogy én nem töltenék félnapokat a konyhában egyetlen étel kedvéért sem.)


Népszerű idézetek

lamucat>!

Nincs borzasztóbb dolog, mint birkapörköltet enni és üdítőt inni utána.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: birkapörkölt
zördög>!

Ez a könyv nem fehérjékről, zsírokról, szénhidrátokról és egyebekről szól, hanem arról, hogy főzni (és enni) öröm.

6. oldal

lamucat>!

Télidőn viszont reggelizünk, ha kell, ha nem. …Fölserkenünk pirkadatkor, mármint hajnali hat és tíz között, jégvirágok az ablakon, azon túl fehér világ, vagy legalábbis mi annak gondoljuk, tehát mindenekelőtt pálinka jut a szervezetbe, nem sok, egyetlen korty csupán. Ott áll az üveg az almáriumban, mellette vastag falú kicsiny pohárka, teleöntjük, lehúzzuk, de csak egyszer. Maximum kétszer, háromnál többször semmiképp. Utunk a kamrába vezet, nagy fazék, abban hideg töltött káposzta, ez az, amire vágyunk,…

361. oldal

lamucat>!

Konyhaművészetünk szabadtéri gyakorlását illetően az első problémát a tűzrakás szokta jelenteni. Van, amikor ez egyben az utolsó probléma is, minthogy a többi gondot a helyszínre siető tűzoltók veszik le a vállunkról, mely esetben annak kell örvendenünk, ha a tisztelt ünnepi vendégkoszorú – darabra legalábbis – megvan, és esetleg annak, hogy csak a házunk égett porig, holott ezzel az erővel háromszáz hektár erdőt is felperzselhettünk volna.

383. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Rupáner-Gallé Margó: Rupáner-konyha
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái