Váncsa ​István szakácskönyve 29 csillagozás

Ezeregy recept
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Váncsa ​István szakácskönyvének új, bővített kiadásában negyven év munkáját gyűjti egybe. Egyedülálló mű, amely szakácskönyvnek nélkülözhetetlen, olvasmánynak pedig roppant szórakoztató. Hatalmas receptanyagot, 1125 különleges receptet tartalmaz, miközben a konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája. Mindaz benne van, amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz, és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a tüzet.
A kötet kibővült az eddig írott legalaposabb… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634330615
>!
Libri, Budapest, 2016
670 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634330615
>!
Libri, Budapest, 2016
672 oldal · ISBN: 9789634331780

2 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Váncsa szakácskönyvet nem azért vesz az ember a kezébe, hogy főzzön, hanem, hogy jót mulasson és különböző ételek qvint essenciáját megismerhesse. Jelenesetben leginkább a kolbász és a töltött káposzta megdicsőülése volt számomra a legjobb.
Ha mégis Váncsából akarnék főzni legelőször is be kell szereznem kellő mennyiségű és minőségű bort, sört, pálinkát, konyakot, whiskyt, alkoholt. Majd miután az éppen használandó szesz felét megittam már tök mindegy, hogy mi készül, úgyis kómába esnék.
Jó étvágyat! Egészségünkre!

3 hozzászólás
Szelén>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

A leghumorosabb, legszórakoztatóbb szakácskönyv, amihez szerencsém volt életemben.
Sok-sok recept, amik fénykép nélkül szerepelnek, de ez jó, mert nem a látvány a lényeg.
Inkább ahogy elképzeli az ember, ahogy készülnek, az dominál.
És rájöttem, nálunk itthon sosincs elég ital, mert Váncsa István gyakorlatilag mindenhez használ ezt vagy azt :)
A legtöbbet receptet egészen biztos nem fogok soha megcsinálni, de ettől függetlenül, a többi könyvét is a polcomon akarom tudni.

mézesmogyifelhő>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Most úgy írok értékelést hogy nem olvastam el a könyvet, de egy szakácskönyvet hogyan is lehetne végig olvasni. A szakácskönyv inkább arra való hogy napmint nap forgassuk, belemerüljünk újra és újra. Sok helyen olvastam jó vélemeényeket erről a könyvről, de eddig felulmúlta ez elvárásaimat. A helyi könyvtárból vettem ki, mert időszerűvé vált az egyik kis birkánk levágása – szegény Luciferke :( – és az interneten láttam hogy Váncsa Istvánnak vannak birkás receptjei. Már biztos vagyok benne hogy hamarosan lesz belőle saját példány a konyhában. Birkás recept jó sok van benne de még birka kolbász is :) Sok sok vadas recept ,amiket szintén imádunk. Annyira szórakoztató olvasni a bevezetőket ez egyes ételtípusok előtt!

lamucat>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Elolvastam, ízlelgettem, és nagyon élveztem!! Közben főztem is belőle, finomakat! De nem is ez a lényege, mert finomakat más receptek alapján is sikerült már előállítanom. A lényeg az a hihetetlen műveltség, intelligencia, szenzációs írni tudás, amivel Váncsa ezt az egész főzés- művészetet tárgyalja. Nem véletlenül írtam, hogy olvasom ezt a könyvet, mert az egyes ételcsoportok bevezetője is valódi kultúrtörténeti, gasztronómiai esszé, de az egyes receptekben is bőven találni ilyen értékeket.
De azért azt nem gondolom, hogy sokan kezdenek főzni az alábbi receptszövegek alapján (csak példaként):
„Lábosba teszek egy apró, hetvendekás polipot, ráöntök 3,5 deci uzót…”
„Veszek fél kiló tisztított tintahalat, ez kb. nyolc állatkát jelent, lemetszem a csápjaikat…”
„Gőz fölött felolvasztok nyolcvan deka csokoládét,…”

A könyvről egyébként nagyszerű értékelést írt Uj Péter:
http://nol.hu/lap/mo/20110302-a_vancsa-piramis

Habók P>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Maximális csillag. nem azért amit leírt – ezekből inkább ötleteket használtam, nem a konkrét recepteket – hanem azért, ahogy leírja. Ilyen szakácskönyvet utoljára kedvenc Lénárdom írt – de még az sem volt ennyire szórakoztató.

piccola>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

egy adag Váncsa nagy adag sznobizmussal fűszerezve, de a végeredmény elég szórakoztató

4 hozzászólás
tillaitamas>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

„Konyhaművészetünk szabadtéri gyakorlását illetően az első problémát a tűzrakás szokta jelenteni. Van, amikor ez egyben az utolsó probléma is, minthogy a többi gondot a helyszínre siető tűzoltók veszik le a vállunkról…”
A kötelező kűr (receptek) is kiváló, de a szabadon választott rész (fejezet felkonf.) annyira jó, hogy magában megállná a helyét.

1 hozzászólás
entropic P>!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve

Nagyon szórakoztató, de közben kicsit frusztráló is: én sose fogok ilyen ételeket főzni ilyen alapanyagokból, pedig de jó lenne. (Bár az is igaz, hogy én nem töltenék félnapokat a konyhában egyetlen étel kedvéért sem.)


Népszerű idézetek

Gulliver_HUN>!

Pontos mennyiségeket a receptekben nem mindig írok, vagy ha mégis, a kedvem ellenére teszem, szerintem ugyanis az ember a konyhában nem szokott méricskélni, ennek értelme sem volna, hiszen a felhasználandó alapanyagok mennyisége vagy egymáshoz viszonyított aránya a konkrét anyagok konkrét minőségétől is függ, továbbá a szakács ízlésétől, az időjárási viszonyoktól, a planéták állásától, a politikai helyzettől és még annyi mástól. Azt se szívesen adom meg, hogy mennyi ideig süssünk, mondjuk, egy egész libát. Addig süssük, ameddig kész nincs.

6. oldal

Gulliver_HUN>!

Az alábbi recept némiképp meglepő összetételű, mustár és banán együtt, ámde nem azért születtünk erre a világra, hogy egész életünkben paprikás krumplit faljunk, hanem hogy kísérletezzünk és gondolkozzunk, amint ezt már Öveges professzor is megmondta.

218. oldal Szentsügér mustármártásban, vele sült banánnal

Kapcsolódó szócikkek: banán · mustár · Öveges József
Gulliver_HUN >!

Ha látunk egy lapos fejű, bugyirózsaszín állatot, nagy szemekkel és enyhén sértődött arckifejezéssel, süssük meg sóban, abból baj nem lehet.

225. oldal Vörös durbincs sóban sütve

Gulliver_HUN>!

Guacamole

Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürkehályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt.

21. oldal

zördög>!

Ez a könyv nem fehérjékről, zsírokról, szénhidrátokról és egyebekről szól, hanem arról, hogy főzni (és enni) öröm.

6. oldal

lamucat>!

Nincs borzasztóbb dolog, mint birkapörköltet enni és üdítőt inni utána.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: birkapörkölt
lamucat>!

Télidőn viszont reggelizünk, ha kell, ha nem. …Fölserkenünk pirkadatkor, mármint hajnali hat és tíz között, jégvirágok az ablakon, azon túl fehér világ, vagy legalábbis mi annak gondoljuk, tehát mindenekelőtt pálinka jut a szervezetbe, nem sok, egyetlen korty csupán. Ott áll az üveg az almáriumban, mellette vastag falú kicsiny pohárka, teleöntjük, lehúzzuk, de csak egyszer. Maximum kétszer, háromnál többször semmiképp. Utunk a kamrába vezet, nagy fazék, abban hideg töltött káposzta, ez az, amire vágyunk,…

361. oldal

lamucat>!

Konyhaművészetünk szabadtéri gyakorlását illetően az első problémát a tűzrakás szokta jelenteni. Van, amikor ez egyben az utolsó probléma is, minthogy a többi gondot a helyszínre siető tűzoltók veszik le a vállunkról, mely esetben annak kell örvendenünk, ha a tisztelt ünnepi vendégkoszorú – darabra legalábbis – megvan, és esetleg annak, hogy csak a házunk égett porig, holott ezzel az erővel háromszáz hektár erdőt is felperzselhettünk volna.

383. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Tóthné Libor Mária: Limara Praktikái: Fonom. Finom
Kulka János: Önételrajz
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Anne Tüllmann: Mit főz ki Pettson és Findusz?
Mautner Zsófia: Chili & Vanília
Hegyi Barbara: Abraka babra
Jamie Oliver: Jamie vacsorái