Lakoma ​2. 11 csillagozás

Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István nagy sikert aratott szakácskönyve, a Lakoma második része az olasz konyha remekeit veszi sorra a szerzőtől már megszokott módon, szórakoztató, irodalmi, anekdotázó stílusban.
A komoly kutatómunkával összeállított gasztronómiai vallomás a tradicionális olasz étkezés tagolásához igazodva négy nagyobb részből áll: Antipasti, Primi, Secondi és Dolci. Az olvasó ízlése dönti el, hogy lineárisan halad-e a talján konyhatörténelemben, vagy kedvére szemezget a receptek között, egy-egy tájegységre, ételfélére koncentrálva.
A Lakoma második része méltó folytatása az első kötetnek, és ahhoz hasonlóan a gasztronómiai félmúltnak állított emlék, a tradicionális olasz ízek és hangulatok öröksége a jövő generációinak.

>!
Libri, Budapest, 2017
696 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105788 · Illusztrálta: Varga Ibolya
>!
Libri, Budapest, 2015
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105788

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Az előző jobban ízlett.

frostdemon>!
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Nehéz megfogni, hogy mitől olyan remek ez, mert ugye képek sincsenek benne, szóval nem egy most trendi szakácskönyv, mégis letehetetlen. Mert olvasmányos. Már attól jóllaksz, hogy olvasod és még egy gerezd hagymát sem pucoltál meg…

b_edina>!
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Váncsa legalább annyira szeret enni-főzni (és borozni!) mint én, csak ő sokkal jobban csinálja.

Habók P>!
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Nehéz olvasmány volt. A recepteket többnyire átlapoztam, főzni nem ebből fogok, legfeljebb a tésztákat -noha ma már mindenféle tengeri herkentyűt megkapok valamelyik nagy piacon –, viszont a receptek közti ismertetőket nagyon élveztem. Azok miatt bizony elő fogom még néhányszor venni a könyvet.


Népszerű idézetek

janetonic>!

SERTÉSHÁLÓ Más néven receháj, a disznó hashártyája. Tudományos neve peritoneum. Keressünk valakit, akinek saját húsfeldolgozó üzeme van, férkőzzünk a bizalmába, vigyünk neki apró ajándékokat, és egy idő után kérjünk tőle sertéshálót. Ha tudunk ennél jobb megoldást, értesítsük a szerzőt.

679. oldal, Kislexikon

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Habók P>!

Ami mármost ami a riviérai zöldségleves problematikáját illeti, azt a föntebbi bekezdésben érzésem szerint sikeresen körbejártuk. Jó étel az, bár meglehetősen munkaigényes, pláne a pestóval együtt, az eredmény pedig egy fazéknyi gyanús színű és állagú, túlfőtt növény, semmi leves formája nincs, akár késsel-villával is ehető. Maradékát némelyek átpasszírozzák, lisztet, tojást adnak hozzá, kroketté formálják és kisütik, ez a minestrone fritto, a sült zöldségleves. Ezt is nagyon lehet szeretni, amennyiben hosszú útról hazatérő, XVI. századbeli genovai tengerészek vagyunk, és három hónapig csak kétszersültet kaptunk, meg sózott marhahúst.

Primi - Liguria

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

b_edina>!

Olyan húsra lesz szükségünk, amelyet egy nagy szeletté tudunk formálni, ez ügyben konzultáljunk a hentesünkkel, ha ő nem kellőképp segítőkész, keressünk másik hentest, vagy készítsünk rakott krumplit inkább.

314. oldal, Borjútekercs dióval és fontinával

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Habók P>!

Felforraljuk a bort, beleszórjuk az áfonyát, fél percig főzzük, majd leszűrjük. A főzőlé a továbbiakban nem játszik, a háziasszonyok meg szokták inni, ezért van az, hogy ezt a tortát a vidám háziasszonyok (allagra casalinga) tortájának is nevezik.

Áfonyatorta

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Habók P>!

Amikor kihajították az égből. Lucifer a mennyország sarkába kapaszkodott, de olyan erősen, hogy le is szakította és magával rántotta a földre. A mennyország e letépett darabja most a nápolyi öböl. Később az Úr szemrevételezte a nagy értékű ingatlan állagában képződött károkat, megsaccolta a tatarozás költségeit, majd bánatában sírva fakadt, földre hulló könnyei nyomán pedig szőlőtőkék sarjadtak, ezért van az, hogy a Vezúv lejtőin termő bor neve Lacryma Christi, azaz Krisztus könnyei.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

1 hozzászólás
b_edina>!

Helyes, ha az ember az étkét többfajta borral készíti, ettől tágul a látóköre.

216. oldal, A vegetáriánus Petőfi rizottó

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

2 hozzászólás
b_edina>!

Szerintem viszont a kockalevessel készült rizottónak kockaíze lesz, az ilyen rizottóval táplált gyerek pedig kockafejű felnőtté cseperedik.

218. oldal, A vegetáriánus Petőfi rizottó

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Beh Mariann: A kert konyhája
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái