Lakoma ​2. 6 csillagozás

Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István nagy sikert aratott szakácskönyve, a Lakoma második része az olasz konyha remekeit veszi sorra a szerzőtől már megszokott módon, szórakoztató, irodalmi, anekdotázó stílusban.
A komoly kutatómunkával összeállított gasztronómiai vallomás a tradicionális olasz étkezés tagolásához igazodva négy nagyobb részből áll: Antipasti, Primi, Secondi és Dolci. Az olvasó ízlése dönti el, hogy lineárisan halad-e a talján konyhatörténelemben, vagy kedvére szemezget a receptek között, egy-egy tájegységre, ételfélére koncentrálva.
A Lakoma második része méltó folytatása az első kötetnek, és ahhoz hasonlóan a gasztronómiai félmúltnak állított emlék, a tradicionális olasz ízek és hangulatok öröksége a jövő generációinak.

>!
Libri, Budapest, 2015
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105788

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Az előző jobban ízlett.

>!
Habók P
Váncsa István: Lakoma 2.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Nehéz olvasmány volt. A recepteket többnyire átlapoztam, főzni nem ebből fogok, legfeljebb a tésztákat -noha ma már mindenféle tengeri herkentyűt megkapok valamelyik nagy piacon –, viszont a receptek közti ismertetőket nagyon élveztem. Azok miatt bizony elő fogom még néhányszor venni a könyvet.


Népszerű idézetek

>!
Habók P

Felforraljuk a bort, beleszórjuk az áfonyát, fél percig főzzük, majd leszűrjük. A főzőlé a továbbiakban nem játszik, a háziasszonyok meg szokták inni, ezért van az, hogy ezt a tortát a vidám háziasszonyok (allagra casalinga) tortájának is nevezik.

Áfonyatorta

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

>!
Habók P

Ami mármost ami a riviérai zöldségleves problematikáját illeti, azt a föntebbi bekezdésben érzésem szerint sikeresen körbejártuk. Jó étel az, bár meglehetősen munkaigényes, pláne a pestóval együtt, az eredmény pedig egy fazéknyi gyanús színű és állagú, túlfőtt növény, semmi leves formája nincs, akár késsel-villával is ehető. Maradékát némelyek átpasszírozzák, lisztet, tojást adnak hozzá, kroketté formálják és kisütik, ez a minestrone fritto, a sült zöldségleves. Ezt is nagyon lehet szeretni, amennyiben hosszú útról hazatérő, XVI. századbeli genovai tengerészek vagyunk, és három hónapig csak kétszersültet kaptunk, meg sózott marhahúst.

Primi - Liguria

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

>!
Habók P

Amikor kihajították az égből. Lucifer a mennyország sarkába kapaszkodott, de olyan erősen, hogy le is szakította és magával rántotta a földre. A mennyország e letépett darabja most a nápolyi öböl. Később az Úr szemrevételezte a nagy értékű ingatlan állagában képződött károkat, megsaccolta a tatarozás költségeit, majd bánatában sírva fakadt, földre hulló könnyei nyomán pedig szőlőtőkék sarjadtak, ezért van az, hogy a Vezúv lejtőin termő bor neve Lacryma Christi, azaz Krisztus könnyei.

Váncsa István: Lakoma 2. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Joanne Harris – Fran Warde: A francia konyha
Joanne Harris – Fran Warde: A francia piac
Jamie Oliver: Jamie belevág
Jill Norman (szerk.): Szakácsok könyve
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve