Zenga ​zének 300 csillagozás

Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének

„E ​regény cselekménye 1955-ben és 1956-ban játszódik. Öcsi, a főhős, hatéves. Én is hatéves voltam akkor, de Öcsivel csak annyiban vagyok azonos, amennyiben mindenkivel, aki ama zűrös időszakban velem együtt volt nagycsoportos óvodás, majd első elemista. Hogy mi minden történt velünk ezen túl, azt itt most nem sorolom, remélem, benne van a könyvben. Úgy érzem, mindazt, amit e regény főszereplője nehezen képes fölfogni és földolgozni, azt az én nemzedékemnek máig sem sikerült teljesen megemésztenie: változatlanul küszködünk a kettős (hármas, négyes…) nevelés gondjaival, egyszerre hat ránk a vallás, a politika, a szerelem, a faji hovatartozás, a barátság, a családi kötöttségek minden gondja és öröme. Az első kiadás idején (1983-ban) egy-egy szövegrészt törölni kellett a kéziratból, művészeten kívüli szempontok kényszere alatt. A kimaradt bekezdések e kiadásba visszakerültek. De azt hiszem, emiatt nem érdemes megvenni. Nem politikai szenzáció: regény. Ajánlom mindazoknak, akikben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057505
>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792721
>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · ISBN: 9789630798846

3 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 48

Most olvassa 15

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

B_Tünde>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Az évek során lassan elfelejtjük, milyen volt gyereknek lenni. Vámos Miklós nem felejtette el, és visszaidézi azokat az éveket, amikor az ember próbálta megérteni a felnőttek világát, kisebb-nagyobb sikerrel. Abban a korban pedig, amikor Öcsi, a főszereplő 6 éves volt, még egy felnőttnek is nehéz volt eligazodni a világ dolgaiban, nemhogy egy gyereknek.

Alvarando P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Az ötvenes évek kellős közepén az ötéves Öcsi óvodába jár, ahol Rákosi Mátyás a legjobb pajtás. Édesanyja beíratja hittanra Angelika nénihez, amit az egykor az ÁVH-nál irodista, jelenleg marósként dolgozó apuka nem éppen jó szemmel néz. Öcsi összebarátkozik Angelika nénivel, aki elnevezi Jeremiásnak. Megismeri az imádságokat és komolyan megszereti a hittant, amelyet egy hosszú kórházban tartózkodás után abba kell hagynia, mert a szüleinek elfogyott a pénze, mivel közben a nagymama is meghalt. Öcsinek ez kicsit sok, de közben megtudja, hogyan csinálják a gyereket. Egy újabb kórházi kezelés után összebarátkozik egy zsidó fiúval, aki próbálja tőle tartani a távolságot édesapja múltja miatt. Aztán végre elkezd iskolába járni, itt a már negyedikbe járó barátja, a zsidó fiú az ateista szakkör egyik oszlopos tagja lesz, Öcsi is mindenáron ide akar menni, aztán rájön, hogy ez teljesen ellentétes azzal, amit Angelikától tanult. És ha ez nem lenne elég, még eljön 1956. október 23-a is….
Vámos Miklós regénye egy kisfiú szemszögéből mutatja be az ötvenes évek Magyarországát. Láthatjuk, hogyan határoz meg mindent Rákosi kultusza a mindennapokban és mennyire próbálták kiszorítani az emberek életéből a vallást. Láthatjuk azt is, hogy a zsidó vallású emberek mennyire tartottak továbbra is 10 évvel a háború vége után a többi embertől. A mindennapok mellett nagyon jól bemutatja az 1956-os forradalom első napjait is egy gyerek szemszögéből. A kötet a szokásos Vámos-regény, ami nehezen indul be, de ha ráhangolódik az olvasó, akkor élvezni fogja. Ajánlható bárkinek, aki szereti az író műveit, illetve kíváncsi, hogy egy gyermek hogyan láthatta az ötvenes éveket!

4 hozzászólás
olvasóbarát>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Olvasmányos kordokumentum, szeretem az olyan könyveket, ahol egy szereplő szemszögéből láttatja a szerző a történéseket, különösen izgalmas, ha az a szereplő egy gyerek. Más a nézőpontja, „őszintébb” ezért az események elmesélése is más színezetet kap. 1955-56 nem csak egy kisgyerek számára volt nehéz, érthetetlen és felfoghatatlan, a felnőttek szintén nem tudták a kérdésekre a megfelelő válaszokat, és még amire úgy gondolták, hogy tudják azt is titkolni igyekeztek a hatéves előtt.
Szeretem Vámos Miklós írásait, sok kötetét olvastam, ez a kötet jól illeszkedik az életművéhez. A hátlapon olvasható a megjegyzése, hogy a korábbi kiadásból „művészeten kívüli szempontok” miatt kényszerűen törölt szövegrészek ebben a kiadásban már olvashatóak.
Nekem ez a mondat tetszett legjobban: „… a lakás tetőtlen marad, ő pedig otthontalan, örökre kiűzetve a rend és tisztaság birodalmából. ”
Öcsivel együtt ettől féltem én is, hogy már sosem lesz akkora nyugalom sem, mint amekkora a tetőcsere előtt volt.

2 hozzászólás
eme>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Haa zember valamit nemért, éskérdez, akkor… ak korújabb dolgok jönnekelő, és soseleheta végérejárni

Ismét egy imádnivaló kiskrapek, aki úgy levett a lábamról, hogy seláttamsehallottam, csak olvastam és olvastam, és mosolyogtam, és nevettem, és elnémultam, és csak dadogtam összeszorult szívvel. Öcsivel együtt kezdtem járni a zAngelika nővérhez meg a zateista szakkörbe meg mindenhová. És kérdeztem, és tanácstalanul álldogáltam és agyaltam és szorongtam, hogy micsinájjak, mert már én sem tudtam, hogy a zIsten vagya végtelen űr. Zűr. Hogy ne beszéljek arról, ami azután jött. Ami a szocializmusban nincsis. Devan. Forradalom vagy nemforradalom. Kárbolygatni, úgyse mondjákmeg rendesen. Vagy mia franc lesz a Sztalin (Sztálin?) szobor helyén? 48-as emlékmű vagy templom? Hát nemmindegy? Semmi nemérvényes. Pedig a zÖcsi előtta zÉlet.

Hátjóóóvanna megpróbálok picit elszakadni Öcsitől. Nem könnyű, nagyon a szívembe zártam. Mindig is szerettem a gyerekszemen és- tudaton át tükröződő történeteket minden lehetséges buktatójuk ellenére. Öcsi sikeresen vette az akadályokat, érdekes volt az ő szemével látni a dolgokat, még akkor is, ha néha túl okos buksija mögött felsejlett a történetet építgető elbeszélő. A szilárd világnézeti bázis elsajátításának viszonylag korai, de annál keményebb magyarországi éveiről keveset olvastam, nem sokat tudtam – sokáig hallgatni kellett róla, mint Öcsinek a zAngélikáról, később meg valahogy soha nem mélyültem el benne, annak ellenére, hogy mindig is érdekelt. Most felvillant pár kép, kirajzolódott a semminemérvényes világa, a felnőtteké is, nem csak a gyerekkorát végérvényesen levetkőző Öcsié. Felelevenedett valami saját gyerekkorom hangulatából is, pár dallam, egyenruhák kék-fehérje, nyakkendők pirosa, zászlók és ünnepek kötelező vidámsága…
És újabb és újabb dolgok jönnek (ismét) elő. A háromnegyedhét évesek és háromnegyedzsidók kérdése, a simazsidó és simarendőr kérdése. Meg persze a simaemberé. Hogyvane? Vagy mégsincs.

2 hozzászólás
pepege>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Engemeta Miklósbá tanált ki, azigaz, deazér tessék csak nyugodtan elolvasni a történetemet, mer nagyon érdekesám! Sokat törtema fejemet, hogy azisten az vane még a zateista szakkörbe is eljártam a Feribához, csakhogy megvéggyema zénistenemet. Énmégcsak most lettem elsős, demár tudok olvasni is, és ha nem tudok valamit, mindig megkérdem azapát vagy valaki más felnőttet, aki tuggya. De néha senkise tuggya. Vagy csak nem akarják megmondani nekem azigazat, merén még csak egy gyerek vagyok. És hogyén úgyse értem.
Asse értem, mér kerülök én folyton bajba, pedigén mindig csak jót akarok, de valahogy sose sikerül azajó. Ésmég asse értem, hogy a nénik mér sírnak, mikor a könyv végére érnek, pedig én nagyon mulaccságos tudokám lenni. Vagy mégse?

6 hozzászólás
DaTa>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Apám egyik kedvenc írója Vámos, ezt a könyvet is ő nyomta a kezembe, eredj fiam, olvasd. Olvastam.

Kedveltem, de nem szerettem. Ötvenes évek Magyarországa. Apám akkor volt gyerek. Én meg tervben sem még. Szocializmus. Apám azt élte meg, apám abba született bele. Én is, de akkor már recsegett, ropogott az az egész. Meg az akkor már nagyon más volt állítólag, mint az ötvenes években. Aztán mire iskolába kerültem, már át is kellett ragasztani a bizonyítványunkon a vörös csillagos címert és választani, franciát vagy angolt tanuljunk -e. Nem ám oroszt.

Zenga Zének és én leginkább annak örülök itt, hogy apám ennyire szereti ezt a könyvet. Ő biztos azonosulni tud Öcsivel. Nekem az annyira nem ment.

medizonka>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Ízig-vérig kordukumentum különleges hangulattal körülvéve , mindezt egy édes kicsi 6 éves csetlőbotló életkezdeti szemszögéből megélve és elmondva. Eleinte nehéz volt megszokni a szöveg érdekes szerkesztését, de ez tette a könyvet igazán különlegessé. A 20. század eseményei egyébként is érdekelnek, főleg az 56-os eseményekkel kapcsolatos szépirodalmi művek. Érdekes volt, hogy Öcsi szemszögéből látjuk az eseményeket, az ő érzéseivel azonosulunk. Pedig Öcsi még csak 6 éves, nagyon okos kisfiú, kevéske és ellentétes információkból próbál tájékozódni a családjában, az iskolában a világban. Újraélhetjük az ő szemszögén keresztül a gyermekkorunkat, s rájövünk, hogy egy nem mindennapi élethelyzetben és történelmi hátérrel lezajlott gyermekkor mennyire megedzi a gyermeki lelket és meglepő módon mily sok mindent tud ösztönösen felfogni és lelki szűrőjén keresztül feldolgoznia körülötte lévő eseményekből. Mégis furcsán keserédes történet. Amennyire megmosolyogtató a gyermeki kifejező képesség bája , épp annyira ott van mögötte a fájdalom is. A maga fájdalmasan őszinte módján mégis sok mindenre megtanít Öcsi történet, mindenek előtt persze, hogy a gyermek az nem kis-felnőtt, hogy nagyon, de nagyon legyünk vele őszinték, nagyon, de nagyon tudjuk szeretni. Meg talán arra is, hogy tanuljuk meg tisztelni és szeretni és leginkább megbecsülni a saját, békésebb időben megélt gyermekkorunkat.

szucsiani P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Hiába szeretem a gyerekszemmel írt történeteket, nagyon megnehezítette számomra az olvasást a töredezett mondatszerkezet, ezért eleinte nehezen találtam a hangot ezzel a könyvvel.
Vámos Miklós, egy hatéves kisfiú szemén keresztül mutatja be az 1955-56-os eseményeket. Öcsi egy okos, kíváncsi kisfiú, aki sok mindent nem ért a világból. A felnőttektől és a gyerekközösségből elcsípett mondatokból próbálja megérteni, mi zajlik körülötte. Értetlenül szemléli a furcsa családi viszonyokat, a vallás és a mindennapok ellentmondásait, segítséget pedig nem igazán kap a megértéséhez. Megszerettem és sajnáltam Öcsit, aki – mivel ő a legkisebb – picit mindenhonnan kirekesztett, mindig útban van.
Különleges és hiteles kordokumentum, ami szívszorító és megmosolyogtató egyszerre.

2 hozzászólás
Eszter01>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Korra való tekintet nélkül ajánlom mindenkinek, eddig ez volt az év legjobb könyve nálam. Bájos és egyszerre fájó történet.
Ma reggel fejeztem be, így bőgéssel indult ez a nap.

2 hozzászólás
Gólyanéni>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Hát ennek a kötetnek különösre sikeredett az atmoszférája; a stílusa is. Gyermekszemszögből láttatja 56 eseményeit, melyet így megírni csak az tud, aki valós emlékekre alapoz. A téma súlyosságát kellőképpen mérsékli az egyedi, humoros előadásmód. Imádtam a „hatéves” érdeklődő kíváncsiságát, nyílt jellemét, botladozásait a felnőttek világában.
Hátjóóóvanna…Sokáig velem maradsz Öcsi!

>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792721

Népszerű idézetek

hencsibe P>!

Nincs szebb könyv szívnél s léleknél. Mert ki azokban nem találja a hangot, mely érzelmeinek mélységet, vágyainak szárnyat, szavainak tartalmat nyújthat, hiába keresgélné a nyomtatott betűkben. Azért az írás nem helyettesítheti a te lelked fölbuzdulását, csupán irányt mutathat a te üdvösségednek keresésében. Útjelző pózna az ösvényen, melyet magadnak kell végigjárnod.S ha majd föl fogsz emelkedni ama tökéletes magaslatra, honnét már színről színre láthatsz, akkoron megtalálhatod azt a békét és nyugalmat is, melyet a világ nem adhat néked, ám tőled el sem vehet többé.

Boglárka_Madar>!

Hirtelen valamennyien Öcsire néztek, ő pedig a beálló csöndben végre kibökhette, ami a bögyét nyomta: apú, mi az, hogy baz?
Hosszú szünet után: nem szégyelled magad (nagymama)? Hátén… – kezdte volna a
mentegetőzést, az egy káromkodás, mondta az apja gyorsan, egy csúnya szó. Jóde mit jelent? Látta, Danyisanyibácsi nehezen tudja visszafojtani a röhögést, ettől fölbátorodott, igazaz, hogya baszástól lesz a gyerek?, ugye nemigaz, merta zErdőssanya szerint…
Tessék, a híres modern nevelés, vetette oda nagymama apának, Öcsi érezte a fullánkokat a levegőben, ismét valami bajt csinált, és haragudni fognak rá, háténcsak… – motyogta riadtan.
Úgy szerette volna, ha megerősítik, hogy Erdőssanya mocskosságainak se füle se farka, hiszen a gyereket a gólyamadár hozza, s azután – nehogy megfázzon – az anyuka hasába teszik, míg kicsit összeszedi magát, végül a kórházban előhúzzák onnét a doktor bácsik, és kész. Számtalanszor végigmondatta már az anyjával, betéve tudta, szó sincs semmiféle baszról, különben a Jézus Krisztus is így született, csak a Szűzmáriánál a gólya szerepét a Szentlélek töltötte be, hogy szeplőtlen fogantatás legye, mivel az Istennek a fia a Jézus.
Mérilyen ideges mindenki?

Futtetenne I>!

Most már igazán megijedt. Ha anya sírva fakad, akkor itt a világvége.

315. oldal (Európa, 2011)

eme>!

Szálla zének. Zenga zének.
Szállnaka darvak. Zengneka zének.
Egyesszámban: Zenga zén.
Nnna.

195. oldal

Emmi_Lotta I>!

Amikor elmentek a vendégek, az apja hívta, gyere, fiam, foglalj helyet. Szóval, az érdekel tégedet, hogyan születik a gyerek? Öcsi bizonytalanul bólintott, a kérdésben szemrehányást gyanított. Apa körülményesen rágyújtott egy egész Mátrára (általában félbe szokta törni, tüdővédelem és takarékossák okából).
Amikor egy ember… illetve két ember, egy férfi és egy nő szereti egymást… ahogyan például anyukád és én… tehát létrejön közöttük a szerelem, és elhatározzák, hogy gyereket akarnak, nos… – apa barázdált homlokán kövér izzadságcsöppek gyülekeztek, tehát lényegében mindig két ember szerelméből lesz a gyerek.
Ésakkora gólya? Apa rázta a fejét, nem… hagyd a gólyát, nincs gólya. Hogyhogynincs, háténnekem anyamondta! Igen, tudom, de akkor se… csak azért mondta, mert még túl kicsi voltál ahhoz, hogy az igazat… – látva Öcsi fancsali arcát, hadarva folytatta: nem arról van szó, hogy hazudtunk neked, ne úgy vedd, ezt nagyon nehéz… nem könnyű megérteni, még most se biztos, hogy… Öcsi közbevágott: akkoraz, amita zErdőssanya… – elakadt. Apa nyögve törölgette a homlokát, maradj már egy kicsit nyugton, hadd mondjam végig, nem olyan egyszerű…
Vegyük például a virágokat.
Hosszú história következett – szünetekkel és krákogással tűzdelve – a férfivirág porzójáról, amely kibocsátja magából a port, hogy azután jöjjön a szél, jöjjenek a méhek, általuk a parányi szemcsék a nővirág bibéjére kerülnek, és így keletkezik a bimbó… Most ezt úgy kell elképzelni, hogy a bimbó a virágnak a gyereke, és hasonlóképpen történik az embernél is.

Teháta méhecskék hozzáka kisbabát?
[…]
szóval… amikor a két szerető ember összeborul, vagyis érintkeznek, például megpuszilják egymást és így tovább, akkor már benne is van az anyuka testében az embrió, tudniillik így nevezzük a fejletlen kisgyereket, akinek még növekednie kell odabenn… érted? Értem. Egyszerű, a szerelem csinálja az egészet, tette hozzá apa megkönnyebbülten. Aha… ésa basz…? A basz… – apa tehetetlenül rázta a fejét, fölugrott, mindent elmondtam neked, amit leh… amit bírtam, mi az istent akarsz még? Semmitse, motyogta apa távolodó hátának.
Turai beszámolója nyomán undorító kép állt össze. A férfi szétfeszíti a nő combját, s annak pi… puncijába beledugja a fa… fütyijét, ez volna a baszás (?). Ami a nőnek nagy élvezetet okoz (??), kivéve ha szűz. A szüzességnek semmi köze ahhoz, hogy a nő szent (???), hanem csupán annyit jelent: még sose volt férfival. Tudniillik a nőcinek a lyukában van egy bőrke, a szűzhártya (hímen?), amelyet a férfi fütyköse szakít át (???), mikor legelőször dugja be neki, és az fáj és vérzik. Mert az ember lógója teljesen megdagad baszás (kúrás, mórás, kamatyolás) alkalmából, olyan lesz, mint egy gumibot (???), és abból bemennek a spórák (?) a nő méhébe (??), ottan vár rájuk a pete (???), amely a spórákkal egyesülve képezi a születendő gyermeknek a magvát…
Öcsi biztosra vette, hogy ez az egész gusztustalanság Erdőssanya mocskos agyában termett, a Turaifélék pedig elhiszik. Hiszen ha igaz volna, akkor minden gyerek garáznál… paráználkodásból születne!

Emmi_Lotta I>!

Hányéves vagyte? Háromnegyed hét, és te? Hatleszek. Kis pisis, Karcsi vigyorgott. Vagyte! Na, csak meg ne sértődjél nekem. Hátjóóóvanna……iskolábajársz? Nem, én mindig beteg vagyok, tüdőtályogom van és gennyes köpetem, abcesszusz pulmonisz. Miótavagy itten? Hajjaj! – Karcsi belezongorázott a levegőbe, nem is megyek ki innét. Hanem? Hanem meghalok. Pontte? Pont én, mit szólsz hozzá!

Emmi_Lotta I>!

Öcsit szólította: mondd meg nekünk, hogyan születik az ember?
Elszoruló torokkal egyenesedett föl, átvibrált az agyán Richtermanyi, Juliska, Icuska, a keményedések… Szemét a padlóra sütötte, érezte, rögtön az olajos résbe süllyed szégyenében, ha ezt el kell mesélnie. Na!!! – sürgette az igazgató, kezdjed, barátocskám, a hatodik napon:…!
Jaúgy… a hatodik napona zisten embert teremtetta ző képére! Na jó, de hogyan teremtette? Hát… aztat nemtudom, csaka Jézusról mondtaa zAnge… szóvala Jézus szeplőtelen fogantatással lett csinálva, aztánviszont rendesen megszülték… megszültea Szűzmária.

4 hozzászólás
borbolya3>!

Öcsi aranybarna töltött csirkének képzelte isten igazságát, mely sercegve illatozik a sütőben.

341. oldal (Európa, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Tóth Krisztina: Akvárium
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Fábián Janka: A könyvárus lány
Fehér Klára: A tenger I-II.
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Gorka Eszter: Várni fogunk
Karinthy Ferenc: Budapesti ősz