!

Zenga ​zének 206 csillagozás

Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének
Bookline · 3.200 Ft –15% 2.720 Ft
Régikönyvek.hu · 3.200 Ft –15% 2.720 Ft
Könyvtár

„E ​regény cselekménye 1955-ben és 1956-ban játszódik. Öcsi, a főhős, hatéves. Én is hatéves voltam akkor, de Öcsivel csak annyiban vagyok azonos, amennyiben mindenkivel, aki ama zűrös időszakban velem együtt volt nagycsoportos óvodás, majd első elemista. Hogy mi minden történt velünk ezen túl, azt itt most nem sorolom, remélem, benne van a könyvben. Úgy érzem, mindazt, amit e regény főszereplője nehezen képes fölfogni és földolgozni, azt az én nemzedékemnek máig sem sikerült teljesen megemésztenie: változatlanul küszködünk a kettős (hármas, négyes…) nevelés gondjaival, egyszerre hat ránk a vallás, a politika, a szerelem, a faji hovatartozás, a barátság, a családi kötöttségek minden gondja és öröme. Az első kiadás idején (1983-ban) egy-egy szövegrészt törölni kellett a kéziratból, művészeten kívüli szempontok kényszere alatt. A kimaradt bekezdések e kiadásba visszakerültek. De azt hiszem, emiatt nem érdemes megvenni. Nem politikai szenzáció: regény. Ajánlom mindazoknak, akikben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · ISBN: 9789630792721
>!
Ab Ovo, Budapest, 1996
260 oldal · ISBN: 9637853561
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1983
310 oldal · ISBN: 9631521532 · Illusztrálta: Würtz Ádám

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 35

Most olvassa 11

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 17

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
mbazsa könyve Vámos Miklós: Zenga zének
>!
700 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
sztimi75 könyve Vámos Miklós: Zenga zének
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Veron könyve Vámos Miklós: Zenga zének
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
Maxiera64 könyve Vámos Miklós: Zenga zének
>!
1.000 Ft ★★★☆☆ Eladó
Nagy_Mária könyve Vámos Miklós: Zenga zének

Kiemelt értékelések

+
>!
olvasóbarát P
Vámos Miklós: Zenga zének

Olvasmányos kordokumentum, szeretem az olyan könyveket, ahol egy szereplő szemszögéből láttatja a szerző a történéseket, különösen izgalmas, ha az a szereplő egy gyerek. Más a nézőpontja, "őszintébb" ezért az események elmesélése is más színezetet kap. 1955-56 nem csak egy kisgyerek számára volt nehéz, érthetetlen és felfoghatatlan, a felnőttek szintén nem tudták a kérdésekre a megfelelő válaszokat, és még amire úgy gondolták, hogy tudják azt is titkolni igyekeztek a hatéves előtt.
Szeretem Vámos Miklós írásait, sok kötetét olvastam, ez a kötet jól illeszkedik az életművéhez. A hátlapon olvasható a megjegyzése, hogy a korábbi kiadásból "művészeten kívüli szempontok" miatt kényszerűen törölt szövegrészek ebben a kiadásban már olvashatóak.
Nekem ez a mondat tetszett legjobban: "… a lakás tetőtlen marad, ő pedig otthontalan, örökre kiűzetve a rend és tisztaság birodalmából. "
Öcsivel együtt ettől féltem én is, hogy már sosem lesz akkora nyugalom sem, mint amekkora a tetőcsere előtt volt.

2 hozzászólás
+
>!
eme P
Vámos Miklós: Zenga zének

Haa zember valamit nemért, éskérdez, akkor… ak korújabb dolgok jönnekelő, és soseleheta végérejárni

Ismét egy imádnivaló kiskrapek, aki úgy levett a lábamról, hogy seláttamsehallottam, csak olvastam és olvastam, és mosolyogtam, és nevettem, és elnémultam, és csak dadogtam összeszorult szívvel. Öcsivel együtt kezdtem járni a zAngelika nővérhez meg a zateista szakkörbe meg mindenhová. És kérdeztem, és tanácstalanul álldogáltam és agyaltam és szorongtam, hogy micsinájjak, mert már én sem tudtam, hogy a zIsten vagya végtelen űr. Zűr. Hogy ne beszéljek arról, ami azután jött. Ami a szocializmusban nincsis. Devan. Forradalom vagy nemforradalom. Kárbolygatni, úgyse mondjákmeg rendesen. Vagy mia franc lesz a Sztalin (Sztálin?) szobor helyén? 48-as emlékmű vagy templom? Hát nemmindegy? Semmi nemérvényes. Pedig a zÖcsi előtta zÉlet.

Hátjóóóvanna megpróbálok picit elszakadni Öcsitől. Nem könnyű, nagyon a szívembe zártam. Mindig is szerettem a gyerekszemen és- tudaton át tükröződő történeteket minden lehetséges buktatójuk ellenére. Öcsi sikeresen vette az akadályokat, érdekes volt az ő szemével látni a dolgokat, még akkor is, ha néha túl okos buksija mögött felsejlett a történetet építgető elbeszélő. A szilárd világnézeti bázis elsajátításának viszonylag korai, de annál keményebb magyarországi éveiről keveset olvastam, nem sokat tudtam – sokáig hallgatni kellett róla, mint Öcsinek a zAngélikáról, később meg valahogy soha nem mélyültem el benne, annak ellenére, hogy mindig is érdekelt. Most felvillant pár kép, kirajzolódott a semminemérvényes világa, a felnőtteké is, nem csak a gyerekkorát végérvényesen levetkőző Öcsié. Felelevenedett valami saját gyerekkorom hangulatából is, pár dallam, egyenruhák kék-fehérje, nyakkendők pirosa, zászlók és ünnepek kötelező vidámsága…
És újabb és újabb dolgok jönnek (ismét) elő. A háromnegyedhét évesek és háromnegyedzsidók kérdése, a simazsidó és simarendőr kérdése. Meg persze a simaemberé. Hogyvane? Vagy mégsincs.

2 hozzászólás
+
>!
pepege MP
Vámos Miklós: Zenga zének

Engemeta Miklósbá tanált ki, azigaz, deazér tessék csak nyugodtan elolvasni a történetemet, mer nagyon érdekesám! Sokat törtema fejemet, hogy azisten az vane még a zateista szakkörbe is eljártam a Feribához, csakhogy megvéggyema zénistenemet. Énmégcsak most lettem elsős, demár tudok olvasni is, és ha nem tudok valamit, mindig megkérdem azapát vagy valaki más felnőttet, aki tuggya. De néha senkise tuggya. Vagy csak nem akarják megmondani nekem azigazat, merén még csak egy gyerek vagyok. És hogyén úgyse értem.
Asse értem, mér kerülök én folyton bajba, pedigén mindig csak jót akarok, de valahogy sose sikerül azajó. Ésmég asse értem, hogy a nénik mér sírnak, mikor a könyv végére érnek, pedig én nagyon mulaccságos tudokám lenni. Vagy mégse?

6 hozzászólás
+
>!
Gólyanéni
Vámos Miklós: Zenga zének

Hát ennek a kötetnek különösre sikeredett az atmoszférája; a stílusa is. Gyermekszemszögből láttatja 56 eseményeit, melyet így megírni csak az tud, aki valós emlékekre alapoz. A téma súlyosságát kellőképpen mérsékli az egyedi, humoros előadásmód. Imádtam a "hatéves" érdeklődő kíváncsiságát, nyílt jellemét, botladozásait a felnőttek világában.
Hátjóóóvanna…Sokáig velem maradsz Öcsi!

>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · ISBN: 9789630792721
+
>!
Eszter01
Vámos Miklós: Zenga zének

Korra való tekintet nélkül ajánlom mindenkinek, eddig ez volt az év legjobb könyve nálam. Bájos és egyszerre fájó történet.
Ma reggel fejeztem be, így bőgéssel indult ez a nap.

2 hozzászólás
+
>!
Baba082 
Vámos Miklós: Zenga zének

Énbevallom sírtam, és gyorsan dobogott aszívem, és féltem, és zavart azaj, és zavarba hoztak a "felnőttek", és nevettem is, és nem akartam elhinni, hogy basz, mer' az nem úgy van, mer' a Miatyánk, és mer' míg olvastam Öcsi voltam.
Aztán olvasás közben néha Andi lettem, és nagyon szerettem volna elmondani mindent Öcsinek, azaz Jeremiásnak, de semmiképp nem kicsimnek, mert az degraizé…degrard…áhh, nem tetszik neki!
Visszavonhatatlanul megszerettem Öcsit, ezt az okos, és megzavart kisfiút. Sajnáltam és büszke is voltam rá, amiért ilyen bátor.
Eszembe juttatta Nagyim történeteit, míg a pincébe kuksoltak és féltek. Apukám csak 2 évvel volt idősebb Öcsinél. És az elbeszélések szerint neki is a kenyér hiányzott a legjobban.
Rossz korban született. Bár azon gondolkodom van-e jó kor?! Kicsit összevetettem a mai helyzettel, vagy belegondoltam, hogy ha sokkal régebben egy gyereket szóhoz engednének, vajon milyen történetet mesélne. Szerintem ugyanilyet. A felnőttek hazudnak, mert nekik is hazudnak. Semmi nem biztos, és mindegyik esetben mégis bizonyítható minden, na meg az ellenkezője is. Mondjuk nem mindig lőttek….de talán nem a lövés a legrosszabb. Talán az őszintétlenség a lehető legrosszabb, és az, hogy a felnőttek makacsul hajtogatnak különböző ideológiákat, világszemléleteket, miközben ők sem biztosak a dolgaikban, ezért inkább egy idő után nem is hisznek semmibe, és nem is tudnak semmit.
Az biztos, hogy gyerekkel őszintének kell lenni, hogy nem szabad megbüntetni azért, mert locsog, hisz a gyerekek világa még tiszta és egyszerű, nem sunyiznak annyit, mint a felnőttek.Csak a felnőtt lát mindenbe rosszat, a gyerek elfogad. Egy darabig…aztán megakad a szó bennük is.
K-kö-köszönöm V-Vámos Mik-miklósnak, h-hogy me-megismerhettem a Zöcsit!

+
>!
narziss
Vámos Miklós: Zenga zének

Öcsi is csak egy van. Belémhadarta magát rendesen ez a szeretnivalóan okos, természetesen rosszcsont és kíváncsi fiúcska, én meg egészen beléhabarodtam abba, ahogyan kérdez, kutat, szemlél, gondolkodik. Vámos Miklós visszaröpített a saját kislánykoromba, és noha jó harminc évvel később gyerekeskedtem, mint ez a kissrác, nagy örömömre mégis vannak / voltak közös élményeink: a zistenmostakkorvanvagynincse, a május elsejei felvonulások; a sulis ideológiai nevelés (értsd: kisdobosság), amely egészen jól megfért a templomi hittanórákkal. Igaz, nálunk már nem a zének zengett, hanem a tornaünnepélyen kinyílott a pitypang, zöldülnek a fák, sárgarigó rikkant, újraaa itt a nyár … – ezt harsogta a hangosbemondó, míg mi, a piros, fehér, zöld krepp papírból készült szoknyácskákba öltöztetett kislányok hullahoppkarikát pörgettünk és színes szalagot lobogtattunk, élvezve a közfigyelmet, a szereplés mámorát.
Köszönet az írónak a nosztalgiá(m)ért és az ellenállhatatlan humorért, amellyel Öcsi csetléseit-botlásait, felismeréseit, kapcsolatait láttatja az elbeszélő. Fenemód jól szórakoztam.
Aztán a regény utolsó harmadában, az '56-os őszben földrehuppantam, addigi mámoros napsugárjókedvembe szomorúbb árnyalatok vegyültek. Valami keserű a kétszerkettő józanságából. Mégis ezáltal és a gyermeksége tét nélküli ártatlanságát valahogyan maga mögött hagyó Öcsi képével együtt lett számomra igazán jó, igazán hiteles és emlékezetes könyvvé a Zenga zének.
Belül tovább zeng: hol hetykén, vidoran, vidáman; hol tétován, meg-megakadva, mélabús komolysággal.

2 hozzászólás
+
>!
csend_zenésze
Vámos Miklós: Zenga zének

Hátjóóóvanna, tud ez a Vámosbácsi írni, olyan magával ragadósan, sok kérdéssel a világ nagy dolgairól, mint a zisten vagy a Rákosipajtás vagy a basz szó, satöbbi. Szóval ilyen lehetett gyereknek lenni az ötvenes években.

7 hozzászólás
+
>!
moni79
Vámos Miklós: Zenga zének

Még mindig a kedvenc könyvem Vámos Miklóstól, többszöri olvasás után. Akkor is, ha sokszor úgy tűnik, nem egyedi, hanem általános (kicsit közhelyes) gondolatokat ad Öcsi szájába vagy fejébe. Attól még ezek egy gyerek élményei, felnőttszemszöggel váltogatva. A látszat ellenére nemcsak az '50-es években volt nehéz gyereknek lenni, hanem mindig az: a szülők hajlamosak nem megosztani a gyerekekkel dolgokat, büntetni őt, ami miatt a gyerek bizonytalanná és szorongóvá válik. Ez történik Öcsivel is, miközben a felnőtt élet izgalmas és rémisztő dolgaival ismerkedik.

+
>!
Beatrix_Farkas P
Vámos Miklós: Zenga zének

Ma reggel eszembe jutott a könyv. Az első Vámos regényem volt, s azóta is töretlenül szeretem. Ez egy gyönyörű és magával ragadó mementó Öcsi elbeszélésében. Ideje lesz újra olvasnom.


Népszerű idézetek

+
>!
Boglárka_Madar P

Hirtelen valamennyien Öcsire néztek, ő pedig a beálló csöndben végre kibökhette, ami a bögyét nyomta: apú, mi az, hogy baz?
Hosszú szünet után: nem szégyelled magad (nagymama)? Hátén… – kezdte volna a
mentegetőzést, az egy káromkodás, mondta az apja gyorsan, egy csúnya szó. Jóde mit jelent? Látta, Danyisanyibácsi nehezen tudja visszafojtani a röhögést, ettől fölbátorodott, igazaz, hogya baszástól lesz a gyerek?, ugye nemigaz, merta zErdőssanya szerint…
Tessék, a híres modern nevelés, vetette oda nagymama apának, Öcsi érezte a fullánkokat a levegőben, ismét valami bajt csinált, és haragudni fognak rá, háténcsak… – motyogta riadtan.
Úgy szerette volna, ha megerősítik, hogy Erdőssanya mocskosságainak se füle se farka, hiszen a gyereket a gólyamadár hozza, s azután – nehogy megfázzon – az anyuka hasába teszik, míg kicsit összeszedi magát, végül a kórházban előhúzzák onnét a doktor bácsik, és kész. Számtalanszor végigmondatta már az anyjával, betéve tudta, szó sincs semmiféle baszról, különben a Jézus Krisztus is így született, csak a Szűzmáriánál a gólya szerepét a Szentlélek töltötte be, hogy szeplőtlen fogantatás legye, mivel az Istennek a fia a Jézus.
Mérilyen ideges mindenki?

+
>!
hencsibe

Nincs szebb könyv szívnél s léleknél. Mert ki azokban nem találja a hangot, mely érzelmeinek mélységet, vágyainak szárnyat, szavainak tartalmat nyújthat, hiába keresgélné a nyomtatott betűkben. Azért az írás nem helyettesítheti a te lelked fölbuzdulását, csupán irányt mutathat a te üdvösségednek keresésében. Útjelző pózna az ösvényen, melyet magadnak kell végigjárnod.S ha majd föl fogsz emelkedni ama tökéletes magaslatra, honnét már színről színre láthatsz, akkoron megtalálhatod azt a békét és nyugalmat is, melyet a világ nem adhat néked, ám tőled el sem vehet többé.

+
>!
Ciccnyog ISP

Most már igazán megijedt. Ha anya sírva fakad, akkor itt a világvége.

315. oldal (Európa, 2011)

+
>!
Emmi_Lotta IMP

Amikor elmentek a vendégek, az apja hívta, gyere, fiam, foglalj helyet. Szóval, az érdekel tégedet, hogyan születik a gyerek? Öcsi bizonytalanul bólintott, a kérdésben szemrehányást gyanított. Apa körülményesen rágyújtott egy egész Mátrára (általában félbe szokta törni, tüdővédelem és takarékossák okából).
Amikor egy ember… illetve két ember, egy férfi és egy nő szereti egymást… ahogyan például anyukád és én… tehát létrejön közöttük a szerelem, és elhatározzák, hogy gyereket akarnak, nos… – apa barázdált homlokán kövér izzadságcsöppek gyülekeztek, tehát lényegében mindig két ember szerelméből lesz a gyerek.
Ésakkora gólya? Apa rázta a fejét, nem… hagyd a gólyát, nincs gólya. Hogyhogynincs, háténnekem anyamondta! Igen, tudom, de akkor se… csak azért mondta, mert még túl kicsi voltál ahhoz, hogy az igazat… – látva Öcsi fancsali arcát, hadarva folytatta: nem arról van szó, hogy hazudtunk neked, ne úgy vedd, ezt nagyon nehéz… nem könnyű megérteni, még most se biztos, hogy… Öcsi közbevágott: akkoraz, amita zErdőssanya… – elakadt. Apa nyögve törölgette a homlokát, maradj már egy kicsit nyugton, hadd mondjam végig, nem olyan egyszerű…
Vegyük például a virágokat.
Hosszú história következett – szünetekkel és krákogással tűzdelve – a férfivirág porzójáról, amely kibocsátja magából a port, hogy azután jöjjön a szél, jöjjenek a méhek, általuk a parányi szemcsék a nővirág bibéjére kerülnek, és így keletkezik a bimbó… Most ezt úgy kell elképzelni, hogy a bimbó a virágnak a gyereke, és hasonlóképpen történik az embernél is.

Teháta méhecskék hozzáka kisbabát?
(…)
szóval… amikor a két szerető ember összeborul, vagyis érintkeznek, például megpuszilják egymást és így tovább, akkor már benne is van az anyuka testében az embrió, tudniillik így nevezzük a fejletlen kisgyereket, akinek még növekednie kell odabenn… érted? Értem. Egyszerű, a szerelem csinálja az egészet, tette hozzá apa megkönnyebbülten. Aha… ésa basz…? A basz… – apa tehetetlenül rázta a fejét, fölugrott, mindent elmondtam neked, amit leh… amit bírtam, mi az istent akarsz még? Semmitse, motyogta apa távolodó hátának.
Turai beszámolója nyomán undorító kép állt össze. A férfi szétfeszíti a nő combját, s annak pi… puncijába beledugja a fa… fütyijét, ez volna a baszás (?). Ami a nőnek nagy élvezetet okoz (??), kivéve ha szűz. A szüzességnek semmi köze ahhoz, hogy a nő szent (???), hanem csupán annyit jelent: még sose volt férfival. Tudniillik a nőcinek a lyukában van egy bőrke, a szűzhártya (hímen?), amelyet a férfi fütyköse szakít át (???), mikor legelőször dugja be neki, és az fáj és vérzik. Mert az ember lógója teljesen megdagad baszás (kúrás, mórás, kamatyolás) alkalmából, olyan lesz, mint egy gumibot (???), és abból bemennek a spórák (?) a nő méhébe (??), ottan vár rájuk a pete (???), amely a spórákkal egyesülve képezi a születendő gyermeknek a magvát…
Öcsi biztosra vette, hogy ez az egész gusztustalanság Erdőssanya mocskos agyában termett, a Turaifélék pedig elhiszik. Hiszen ha igaz volna, akkor minden gyerek garáznál… paráználkodásból születne!

++
>!
robinson P

Öcsi az ágya fölé akarta tenni a feszületet. Keresett a spájzban képszöget, csak facsavarokat talált. Nembaj, belehetezt verni, vitte a nagykalapácsot, pakk, tenyérnyi vakolatdarab fordult ki a helyéről, na majd kicsit följebbre, piff, borsónyi vérhólyag az ujján, azanyádistenit, doff, doff, doff, elgörbült eza rohadt csavar, és…. éskáromkodtam! Bocsánatotkérek, suttogta a plafon felé.

+
>!
robinson P

Öcsi majd elájult az izgalomtól, hogy egy ilyen hírességgel parolázhat. Puskás szélesen mosolygott, akarsz honvédjelvényt? Hátpersze! Mit adsz cserébe?
Tétován a zsebébe nyúlt, hirtelen elszánással kirángatta Hapcit, s nyújtotta, remegő ujjakkal. A focista átvette, ez igen!… nesze!
Öcsi markába zárta a jelvényt. Addigra már köréje gyűltek a többiek, irigykedve bámultak rá. Ő elszaladt, rohadtvagyok, gondolta, odaadtama Hapcit… egytál lencséért, minta Káin, vagyisa… kiis aza lencsés?

3 hozzászólás
+
>!
Emmi_Lotta IMP

Hányéves vagyte? Háromnegyed hét, és te? Hatleszek. Kis pisis, Karcsi vigyorgott. Vagyte! Na, csak meg ne sértődjél nekem. Hátjóóóvanna……iskolábajársz? Nem, én mindig beteg vagyok, tüdőtályogom van és gennyes köpetem, abcesszusz pulmonisz. Miótavagy itten? Hajjaj! – Karcsi belezongorázott a levegőbe, nem is megyek ki innét. Hanem? Hanem meghalok. Pontte? Pont én, mit szólsz hozzá!

+
>!
Emmi_Lotta IMP

Öcsit szólította: mondd meg nekünk, hogyan születik az ember?
Elszoruló torokkal egyenesedett föl, átvibrált az agyán Richtermanyi, Juliska, Icuska, a keményedések… Szemét a padlóra sütötte, érezte, rögtön az olajos résbe süllyed szégyenében, ha ezt el kell mesélnie. Na!!! – sürgette az igazgató, kezdjed, barátocskám, a hatodik napon:…!
Jaúgy… a hatodik napona zisten embert teremtetta ző képére! Na jó, de hogyan teremtette? Hát… aztat nemtudom, csaka Jézusról mondtaa zAnge… szóvala Jézus szeplőtelen fogantatással lett csinálva, aztánviszont rendesen megszülték… megszültea Szűzmária.

4 hozzászólás
+
>!
mefi69 P

Félt kimondani, hogy ezek szerint ő állandóan bűnben él, mert misén sosem volt, mert pénteki napon húst evett, mert sokszor káromkodik (azistenit!), mert paráználkodott (Richtermanyi!), mert szokta kívánni felebarátainak holmiját (Turai villogós géppisztolya!), mert elcsórt egy darabot Ilonka kolbászából, mert… mert…


Hasonló könyvek címkék alapján

Spiró György: Tavaszi Tárlat
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Berg Judit – Polgár Judit: Alma
Dragomán György: Máglya
Dragomán György: A fehér király
Timár Krisztina: Mese a keselyűspusztai Kincses-házról
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat
Rakovszky Zsuzsa: A hullócsillag éve
Fábián Janka: A német lány
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami