Zenga ​zének 254 csillagozás

Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének Vámos Miklós: Zenga zének

„E ​regény cselekménye 1955-ben és 1956-ban játszódik. Öcsi, a főhős, hatéves. Én is hatéves voltam akkor, de Öcsivel csak annyiban vagyok azonos, amennyiben mindenkivel, aki ama zűrös időszakban velem együtt volt nagycsoportos óvodás, majd első elemista. Hogy mi minden történt velünk ezen túl, azt itt most nem sorolom, remélem, benne van a könyvben. Úgy érzem, mindazt, amit e regény főszereplője nehezen képes fölfogni és földolgozni, azt az én nemzedékemnek máig sem sikerült teljesen megemésztenie: változatlanul küszködünk a kettős (hármas, négyes…) nevelés gondjaival, egyszerre hat ránk a vallás, a politika, a szerelem, a faji hovatartozás, a barátság, a családi kötöttségek minden gondja és öröme. Az első kiadás idején (1983-ban) egy-egy szövegrészt törölni kellett a kéziratból, művészeten kívüli szempontok kényszere alatt. A kimaradt bekezdések e kiadásba visszakerültek. De azt hiszem, emiatt nem érdemes megvenni. Nem politikai szenzáció: regény. Ajánlom mindazoknak, akikben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek, Európa zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 2017
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057505
>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792721
>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · ISBN: 9789630798846

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 39

Most olvassa 15

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

B_Tünde P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Az évek során lassan elfelejtjük, milyen volt gyereknek lenni. Vámos Miklós nem felejtette el, és visszaidézi azokat az éveket, amikor az ember próbálta megérteni a felnőttek világát, kisebb-nagyobb sikerrel. Abban a korban pedig, amikor Öcsi, a főszereplő 6 éves volt, még egy felnőttnek is nehéz volt eligazodni a világ dolgaiban, nemhogy egy gyereknek.

olvasóbarát P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Olvasmányos kordokumentum, szeretem az olyan könyveket, ahol egy szereplő szemszögéből láttatja a szerző a történéseket, különösen izgalmas, ha az a szereplő egy gyerek. Más a nézőpontja, „őszintébb” ezért az események elmesélése is más színezetet kap. 1955-56 nem csak egy kisgyerek számára volt nehéz, érthetetlen és felfoghatatlan, a felnőttek szintén nem tudták a kérdésekre a megfelelő válaszokat, és még amire úgy gondolták, hogy tudják azt is titkolni igyekeztek a hatéves előtt.
Szeretem Vámos Miklós írásait, sok kötetét olvastam, ez a kötet jól illeszkedik az életművéhez. A hátlapon olvasható a megjegyzése, hogy a korábbi kiadásból „művészeten kívüli szempontok” miatt kényszerűen törölt szövegrészek ebben a kiadásban már olvashatóak.
Nekem ez a mondat tetszett legjobban: „… a lakás tetőtlen marad, ő pedig otthontalan, örökre kiűzetve a rend és tisztaság birodalmából. ”
Öcsivel együtt ettől féltem én is, hogy már sosem lesz akkora nyugalom sem, mint amekkora a tetőcsere előtt volt.

2 hozzászólás
eme P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Haa zember valamit nemért, éskérdez, akkor… ak korújabb dolgok jönnekelő, és soseleheta végérejárni

Ismét egy imádnivaló kiskrapek, aki úgy levett a lábamról, hogy seláttamsehallottam, csak olvastam és olvastam, és mosolyogtam, és nevettem, és elnémultam, és csak dadogtam összeszorult szívvel. Öcsivel együtt kezdtem járni a zAngelika nővérhez meg a zateista szakkörbe meg mindenhová. És kérdeztem, és tanácstalanul álldogáltam és agyaltam és szorongtam, hogy micsinájjak, mert már én sem tudtam, hogy a zIsten vagya végtelen űr. Zűr. Hogy ne beszéljek arról, ami azután jött. Ami a szocializmusban nincsis. Devan. Forradalom vagy nemforradalom. Kárbolygatni, úgyse mondjákmeg rendesen. Vagy mia franc lesz a Sztalin (Sztálin?) szobor helyén? 48-as emlékmű vagy templom? Hát nemmindegy? Semmi nemérvényes. Pedig a zÖcsi előtta zÉlet.

Hátjóóóvanna megpróbálok picit elszakadni Öcsitől. Nem könnyű, nagyon a szívembe zártam. Mindig is szerettem a gyerekszemen és- tudaton át tükröződő történeteket minden lehetséges buktatójuk ellenére. Öcsi sikeresen vette az akadályokat, érdekes volt az ő szemével látni a dolgokat, még akkor is, ha néha túl okos buksija mögött felsejlett a történetet építgető elbeszélő. A szilárd világnézeti bázis elsajátításának viszonylag korai, de annál keményebb magyarországi éveiről keveset olvastam, nem sokat tudtam – sokáig hallgatni kellett róla, mint Öcsinek a zAngélikáról, később meg valahogy soha nem mélyültem el benne, annak ellenére, hogy mindig is érdekelt. Most felvillant pár kép, kirajzolódott a semminemérvényes világa, a felnőtteké is, nem csak a gyerekkorát végérvényesen levetkőző Öcsié. Felelevenedett valami saját gyerekkorom hangulatából is, pár dallam, egyenruhák kék-fehérje, nyakkendők pirosa, zászlók és ünnepek kötelező vidámsága…
És újabb és újabb dolgok jönnek (ismét) elő. A háromnegyedhét évesek és háromnegyedzsidók kérdése, a simazsidó és simarendőr kérdése. Meg persze a simaemberé. Hogyvane? Vagy mégsincs.

2 hozzászólás
pepege P>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Engemeta Miklósbá tanált ki, azigaz, deazér tessék csak nyugodtan elolvasni a történetemet, mer nagyon érdekesám! Sokat törtema fejemet, hogy azisten az vane még a zateista szakkörbe is eljártam a Feribához, csakhogy megvéggyema zénistenemet. Énmégcsak most lettem elsős, demár tudok olvasni is, és ha nem tudok valamit, mindig megkérdem azapát vagy valaki más felnőttet, aki tuggya. De néha senkise tuggya. Vagy csak nem akarják megmondani nekem azigazat, merén még csak egy gyerek vagyok. És hogyén úgyse értem.
Asse értem, mér kerülök én folyton bajba, pedigén mindig csak jót akarok, de valahogy sose sikerül azajó. Ésmég asse értem, hogy a nénik mér sírnak, mikor a könyv végére érnek, pedig én nagyon mulaccságos tudokám lenni. Vagy mégse?

6 hozzászólás
DaTa>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Apám egyik kedvenc írója Vámos, ezt a könyvet is ő nyomta a kezembe, eredj fiam, olvasd. Olvastam.

Kedveltem, de nem szerettem. Ötvenes évek Magyarországa. Apám akkor volt gyerek. Én meg tervben sem még. Szocializmus. Apám azt élte meg, apám abba született bele. Én is, de akkor már recsegett, ropogott az az egész. Meg az akkor már nagyon más volt állítólag, mint az ötvenes években. Aztán mire iskolába kerültem, már át is kellett ragasztani a bizonyítványunkon a vörös csillagos címert és választani, franciát vagy angolt tanuljunk -e. Nem ám oroszt.

Zenga Zének és én leginkább annak örülök itt, hogy apám ennyire szereti ezt a könyvet. Ő biztos azonosulni tud Öcsivel. Nekem az annyira nem ment.

Gólyanéni >!
Vámos Miklós: Zenga zének

Hát ennek a kötetnek különösre sikeredett az atmoszférája; a stílusa is. Gyermekszemszögből láttatja 56 eseményeit, melyet így megírni csak az tud, aki valós emlékekre alapoz. A téma súlyosságát kellőképpen mérsékli az egyedi, humoros előadásmód. Imádtam a „hatéves” érdeklődő kíváncsiságát, nyílt jellemét, botladozásait a felnőttek világában.
Hátjóóóvanna…Sokáig velem maradsz Öcsi!

>!
Európa, Budapest, 2011
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792721
Eszter01>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Korra való tekintet nélkül ajánlom mindenkinek, eddig ez volt az év legjobb könyve nálam. Bájos és egyszerre fájó történet.
Ma reggel fejeztem be, így bőgéssel indult ez a nap.

2 hozzászólás
Baba082>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Énbevallom sírtam, és gyorsan dobogott aszívem, és féltem, és zavart azaj, és zavarba hoztak a „felnőttek”, és nevettem is, és nem akartam elhinni, hogy basz, mer' az nem úgy van, mer' a Miatyánk, és mer' míg olvastam Öcsi voltam.
Aztán olvasás közben néha Andi lettem, és nagyon szerettem volna elmondani mindent Öcsinek, azaz Jeremiásnak, de semmiképp nem kicsimnek, mert az degraizé…degrard…áhh, nem tetszik neki!
Visszavonhatatlanul megszerettem Öcsit, ezt az okos, és megzavart kisfiút. Sajnáltam és büszke is voltam rá, amiért ilyen bátor.
Eszembe juttatta Nagyim történeteit, míg a pincébe kuksoltak és féltek. Apukám csak 2 évvel volt idősebb Öcsinél. És az elbeszélések szerint neki is a kenyér hiányzott a legjobban.
Rossz korban született. Bár azon gondolkodom van-e jó kor?! Kicsit összevetettem a mai helyzettel, vagy belegondoltam, hogy ha sokkal régebben egy gyereket szóhoz engednének, vajon milyen történetet mesélne. Szerintem ugyanilyet. A felnőttek hazudnak, mert nekik is hazudnak. Semmi nem biztos, és mindegyik esetben mégis bizonyítható minden, na meg az ellenkezője is. Mondjuk nem mindig lőttek….de talán nem a lövés a legrosszabb. Talán az őszintétlenség a lehető legrosszabb, és az, hogy a felnőttek makacsul hajtogatnak különböző ideológiákat, világszemléleteket, miközben ők sem biztosak a dolgaikban, ezért inkább egy idő után nem is hisznek semmibe, és nem is tudnak semmit.
Az biztos, hogy gyerekkel őszintének kell lenni, hogy nem szabad megbüntetni azért, mert locsog, hisz a gyerekek világa még tiszta és egyszerű, nem sunyiznak annyit, mint a felnőttek.Csak a felnőtt lát mindenbe rosszat, a gyerek elfogad. Egy darabig…aztán megakad a szó bennük is.
K-kö-köszönöm V-Vámos Mik-miklósnak, h-hogy me-megismerhettem a Zöcsit!

gabona>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Ez a Vámos még nem az, akit annyira szeretek. Ez egy hatéves kisfiú, aki még nagyon keresi önmagát, meg egy alig harmincéves író, aki próbálgatja a saját hangját, több-kevesebb sikerrel. Az arányokat még nem ismeri annyira, helyenként túlcsordul és sokat akar markolni, aztán végül keveset fog. A korképe viszont elképesztően érzékletes, ám ez nem javít a helyzetén. Sokszor feleslegesen fecseg olyan dolgokról, amikre semmi szükség, máskor meg keveset olyanokról, amikre lenne. Viszont első nagyregényhez képest bátor és meglepő húzásokkal van tele, ami dicséretes, én viszont még várok a csodára és nem osztogatom csak úgy a jó pontokat.

>!
Európa, Budapest, 2017
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057505
narziss>!
Vámos Miklós: Zenga zének

Öcsi is csak egy van. Belémhadarta magát rendesen ez a szeretnivalóan okos, természetesen rosszcsont és kíváncsi fiúcska, én meg egészen beléhabarodtam abba, ahogyan kérdez, kutat, szemlél, gondolkodik. Vámos Miklós visszaröpített a saját kislánykoromba, és noha jó harminc évvel később gyerekeskedtem, mint ez a kissrác, nagy örömömre mégis vannak / voltak közös élményeink: a zistenmostakkorvanvagynincse, a május elsejei felvonulások; a sulis ideológiai nevelés (értsd: kisdobosság), amely egészen jól megfért a templomi hittanórákkal. Igaz, nálunk már nem a zének zengett, hanem a tornaünnepélyen kinyílott a pitypang, zöldülnek a fák, sárgarigó rikkant, újraaa itt a nyár … – ezt harsogta a hangosbemondó, míg mi, a piros, fehér, zöld krepp papírból készült szoknyácskákba öltöztetett kislányok hullahoppkarikát pörgettünk és színes szalagot lobogtattunk, élvezve a közfigyelmet, a szereplés mámorát.
Köszönet az írónak a nosztalgiá(m)ért és az ellenállhatatlan humorért, amellyel Öcsi csetléseit-botlásait, felismeréseit, kapcsolatait láttatja az elbeszélő. Fenemód jól szórakoztam.
Aztán a regény utolsó harmadában, az ’56-os őszben földrehuppantam, addigi mámoros napsugárjókedvembe szomorúbb árnyalatok vegyültek. Valami keserű a kétszerkettő józanságából. Mégis ezáltal és a gyermeksége tét nélküli ártatlanságát valahogyan maga mögött hagyó Öcsi képével együtt lett számomra igazán jó, igazán hiteles és emlékezetes könyvvé a Zenga zének.
Belül tovább zeng: hol hetykén, vidoran, vidáman; hol tétován, meg-megakadva, mélabús komolysággal.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Hirtelen valamennyien Öcsire néztek, ő pedig a beálló csöndben végre kibökhette, ami a bögyét nyomta: apú, mi az, hogy baz?
Hosszú szünet után: nem szégyelled magad (nagymama)? Hátén… – kezdte volna a
mentegetőzést, az egy káromkodás, mondta az apja gyorsan, egy csúnya szó. Jóde mit jelent? Látta, Danyisanyibácsi nehezen tudja visszafojtani a röhögést, ettől fölbátorodott, igazaz, hogya baszástól lesz a gyerek?, ugye nemigaz, merta zErdőssanya szerint…
Tessék, a híres modern nevelés, vetette oda nagymama apának, Öcsi érezte a fullánkokat a levegőben, ismét valami bajt csinált, és haragudni fognak rá, háténcsak… – motyogta riadtan.
Úgy szerette volna, ha megerősítik, hogy Erdőssanya mocskosságainak se füle se farka, hiszen a gyereket a gólyamadár hozza, s azután – nehogy megfázzon – az anyuka hasába teszik, míg kicsit összeszedi magát, végül a kórházban előhúzzák onnét a doktor bácsik, és kész. Számtalanszor végigmondatta már az anyjával, betéve tudta, szó sincs semmiféle baszról, különben a Jézus Krisztus is így született, csak a Szűzmáriánál a gólya szerepét a Szentlélek töltötte be, hogy szeplőtlen fogantatás legye, mivel az Istennek a fia a Jézus.
Mérilyen ideges mindenki?

hencsibe P>!

Nincs szebb könyv szívnél s léleknél. Mert ki azokban nem találja a hangot, mely érzelmeinek mélységet, vágyainak szárnyat, szavainak tartalmat nyújthat, hiába keresgélné a nyomtatott betűkben. Azért az írás nem helyettesítheti a te lelked fölbuzdulását, csupán irányt mutathat a te üdvösségednek keresésében. Útjelző pózna az ösvényen, melyet magadnak kell végigjárnod.S ha majd föl fogsz emelkedni ama tökéletes magaslatra, honnét már színről színre láthatsz, akkoron megtalálhatod azt a békét és nyugalmat is, melyet a világ nem adhat néked, ám tőled el sem vehet többé.

Futtetenne I>!

Most már igazán megijedt. Ha anya sírva fakad, akkor itt a világvége.

315. oldal (Európa, 2011)

Emmi_Lotta I>!

Amikor elmentek a vendégek, az apja hívta, gyere, fiam, foglalj helyet. Szóval, az érdekel tégedet, hogyan születik a gyerek? Öcsi bizonytalanul bólintott, a kérdésben szemrehányást gyanított. Apa körülményesen rágyújtott egy egész Mátrára (általában félbe szokta törni, tüdővédelem és takarékossák okából).
Amikor egy ember… illetve két ember, egy férfi és egy nő szereti egymást… ahogyan például anyukád és én… tehát létrejön közöttük a szerelem, és elhatározzák, hogy gyereket akarnak, nos… – apa barázdált homlokán kövér izzadságcsöppek gyülekeztek, tehát lényegében mindig két ember szerelméből lesz a gyerek.
Ésakkora gólya? Apa rázta a fejét, nem… hagyd a gólyát, nincs gólya. Hogyhogynincs, háténnekem anyamondta! Igen, tudom, de akkor se… csak azért mondta, mert még túl kicsi voltál ahhoz, hogy az igazat… – látva Öcsi fancsali arcát, hadarva folytatta: nem arról van szó, hogy hazudtunk neked, ne úgy vedd, ezt nagyon nehéz… nem könnyű megérteni, még most se biztos, hogy… Öcsi közbevágott: akkoraz, amita zErdőssanya… – elakadt. Apa nyögve törölgette a homlokát, maradj már egy kicsit nyugton, hadd mondjam végig, nem olyan egyszerű…
Vegyük például a virágokat.
Hosszú história következett – szünetekkel és krákogással tűzdelve – a férfivirág porzójáról, amely kibocsátja magából a port, hogy azután jöjjön a szél, jöjjenek a méhek, általuk a parányi szemcsék a nővirág bibéjére kerülnek, és így keletkezik a bimbó… Most ezt úgy kell elképzelni, hogy a bimbó a virágnak a gyereke, és hasonlóképpen történik az embernél is.

Teháta méhecskék hozzáka kisbabát?
(…)
szóval… amikor a két szerető ember összeborul, vagyis érintkeznek, például megpuszilják egymást és így tovább, akkor már benne is van az anyuka testében az embrió, tudniillik így nevezzük a fejletlen kisgyereket, akinek még növekednie kell odabenn… érted? Értem. Egyszerű, a szerelem csinálja az egészet, tette hozzá apa megkönnyebbülten. Aha… ésa basz…? A basz… – apa tehetetlenül rázta a fejét, fölugrott, mindent elmondtam neked, amit leh… amit bírtam, mi az istent akarsz még? Semmitse, motyogta apa távolodó hátának.
Turai beszámolója nyomán undorító kép állt össze. A férfi szétfeszíti a nő combját, s annak pi… puncijába beledugja a fa… fütyijét, ez volna a baszás (?). Ami a nőnek nagy élvezetet okoz (??), kivéve ha szűz. A szüzességnek semmi köze ahhoz, hogy a nő szent (???), hanem csupán annyit jelent: még sose volt férfival. Tudniillik a nőcinek a lyukában van egy bőrke, a szűzhártya (hímen?), amelyet a férfi fütyköse szakít át (???), mikor legelőször dugja be neki, és az fáj és vérzik. Mert az ember lógója teljesen megdagad baszás (kúrás, mórás, kamatyolás) alkalmából, olyan lesz, mint egy gumibot (???), és abból bemennek a spórák (?) a nő méhébe (??), ottan vár rájuk a pete (???), amely a spórákkal egyesülve képezi a születendő gyermeknek a magvát…
Öcsi biztosra vette, hogy ez az egész gusztustalanság Erdőssanya mocskos agyában termett, a Turaifélék pedig elhiszik. Hiszen ha igaz volna, akkor minden gyerek garáznál… paráználkodásból születne!

eme P>!

Szálla zének. Zenga zének.
Szállnaka darvak. Zengneka zének.
Egyesszámban: Zenga zén.
Nnna.

195. oldal

Emmi_Lotta I>!

Hányéves vagyte? Háromnegyed hét, és te? Hatleszek. Kis pisis, Karcsi vigyorgott. Vagyte! Na, csak meg ne sértődjél nekem. Hátjóóóvanna……iskolábajársz? Nem, én mindig beteg vagyok, tüdőtályogom van és gennyes köpetem, abcesszusz pulmonisz. Miótavagy itten? Hajjaj! – Karcsi belezongorázott a levegőbe, nem is megyek ki innét. Hanem? Hanem meghalok. Pontte? Pont én, mit szólsz hozzá!

Emmi_Lotta I>!

Öcsit szólította: mondd meg nekünk, hogyan születik az ember?
Elszoruló torokkal egyenesedett föl, átvibrált az agyán Richtermanyi, Juliska, Icuska, a keményedések… Szemét a padlóra sütötte, érezte, rögtön az olajos résbe süllyed szégyenében, ha ezt el kell mesélnie. Na!!! – sürgette az igazgató, kezdjed, barátocskám, a hatodik napon:…!
Jaúgy… a hatodik napona zisten embert teremtetta ző képére! Na jó, de hogyan teremtette? Hát… aztat nemtudom, csaka Jézusról mondtaa zAnge… szóvala Jézus szeplőtelen fogantatással lett csinálva, aztánviszont rendesen megszülték… megszültea Szűzmária.

4 hozzászólás
mefi69>!

Félt kimondani, hogy ezek szerint ő állandóan bűnben él, mert misén sosem volt, mert pénteki napon húst evett, mert sokszor káromkodik (azistenit!), mert paráználkodott (Richtermanyi!), mert szokta kívánni felebarátainak holmiját (Turai villogós géppisztolya!), mert elcsórt egy darabot Ilonka kolbászából, mert… mert…


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Illés: Szénszünet
Horváth Péter: Kedves Isten
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Görgey Gábor: Vadászszőnyeg
Dalos György: A körülmetélés
Somogyi Tóth Sándor: Gabi
Tibor Fischer: A béka segge alatt