Tiszta ​tűz 63 csillagozás

Páros novellák és kisregények
Vámos Miklós: Tiszta tűz

I. ​(első fül)
Minden könyvnek két füle van. Ahogyan (majdnem) minden embernek is. Páros szerv. Ehhez igazodik most a (két) fülszöveg.
Volnának itten bizonyos szövegek. Melyek különféle témákról szólnak, születésről, halálról, válásról, szerelemről, félelemről, boldogságról, rivalizálásról, önérzetről. Két valami azonos bennük. 1. Én írtam őket. 2. A szerkezetük egyforma. Dupla. Páros. Kettős. Két-részes tehát.
Három dupla kisregény és négy dupla novella található a kötetben, az elmúlt hat év termése. Két szemszög, két idősík, két történet ugyanarról az eseményről vagy jelenségről, két vallomás, két főszereplő, ilyesmik. Hamvas Béla és más ezoterikus szerzők szerint az egyes szám a tézis, a férfi jelképe, a kettes pedig az antitézis, vagyis a nőé. Én ezt nem tudom elfogadni. azt sem, hogy a kettes a sátán szimbóluma volna. Ámbátor talán mindegy, a sátán és az Isten éppúgy valaminek a színe s visszája, ahogyan a nő és a férfi.
A debreceni páros… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2009
414 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788212

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

gabona P>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Parádés kísérletek, majdnem mindet egy húzásra meg is ittam, ha már poharas borító. A legjobban a nyelvtanulós párnovella, valamint a vonatos és rokonos kisregények jöttek be, ezek csak úgy, kiszakítva is tuti választások. (Azt nem tudom, hogy Virág tényleg létezik-e, mindenesetre óriási forma, imádtam a karakterét.) Vámos a szememben továbbra sem tud hibázni, az viszont meglep, idősödő fejjel mennyivel merészebb dolgokat is megenged magának. Ahogy továbbra is szeretem, amit és ahogyan ír, noha egy-két szöveg mélyebb és nehezebb volt itt – főleg a reneszánszos –, azért a játékos stílus marad, amiért annyira tetszettek ezek a történetek.

>!
Európa, Budapest, 2009
414 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788212
fülcimpa>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Óriási ötlet ez a párosodás… khm… akarom mondani/írni párosítás, páros novellázás, regénykedés. Az jutott szembe, hogy szívesen meghallgatnám az írót. Meséljen nekem. Mondja el személyesen mi fáj neki, mi bántja. Mert annyi minden felhalmozódott benne az évek alatt. Kiváló hallgatóság lennék. Ugyanolyan kiváló, mint olvasó…

2 hozzászólás
Izolda P>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Hát, ez nem a legjobb Vámos. De azért jó volt, olyan vámosos. A végén kicsit aggódtam, hogy spoiler, de ettől függetlenül is jó volt olvasni.

És különösen tetszettek a könyvei alternatív címei, meg a Napfolt spoiler

robinson P>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Nagyszerű könyv! Ki nem gondolkodott el egy unalmas, magányos vonatozáson, a szemben ülőről?Ki lehet, mi lehet, mit szeret, merre tart? Nagy ötlet volt, kellemes szórakozás. A felvillanó életrajzi elemek még személyesebbé tették az olvasást. Néhány pillanat a Zenga zének és a Félnótából.
Plussz a saját élmény…én nem mertem meglépni a negyven feletti gyerekvállalást, pedig…lehet, túlgondolkoztam és most lenne még egy 5-6 éves gyerekem, a két nagy mellé.Minden esetre szép volt olvasni. Vámos életét ismerve ez is saját élménye neki is, csak ő bevállalta. Jól tette! Ez a kedvencem a novellák közül, / Tűz / meg a Visz a vonat, és a Reneszánsz .A fanyar humora utánozhatatlan!
Amúgy @mirha , @Rea , és @fülcimpa értékelésénél lelkesen bólogatok….szívemből is írták.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/08/a-konyvet-mindig-k…

2 hozzászólás
bbea>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Jelen állás szerint ez lett a második kedvenc könyvem Vámostól. Ámbátor még nem olvastam mindent, de a jövőben igyekszem pótolni.

Régóta van egy kedvenc idézetem Vámostól, ha jól emlékszem valami tárcából, ilyesmiből, de nem regényből. Évek óta hurcolom magammal ezt a fejemben – és leírva is – mindenhova:

„A keresztbeolvasás minden más betűfalásnál magasabb hőfokra fűti föl a lelket. Amikor egymás után teszünk magunkévá különböző könyveket ugyanarról a tárgyról, személyről, témáról, új és újabb megvilágításba kerülnek a dolgok, ügyek, emberek.”

Na pont ezt érzem most a Tiszta tűz elolvasása után, és az Anya csak egy van elolvasása után pár nappal.
Igazán hálás vagyok most ezért a élményért, nem fokozom mennyire. Igaz, most még jobban sajnálom, hogy én nem tudok írni. Jó lehet megszabadulni a sok gondolattól. Nehéz mindent folyton cipelni.

utazó>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Na most akkor ezeket életírásként is felfoghatom? Vagy minden kitalált történet, de azért Vámos úr bőrébe bújva? A kedvencem a múmiás, remélem személyes, gyereekkori élményből fakad. Majd az ötvennyolc, az már a megélt, már-már leltárba vett élet sztorija".És így a többi is…ugyanaz másként, hasonlóan, hangulatokat okozva. Réges régen már olvastam Vámost, sőt néztem a tv-ben, s ettől volt egy kicsi ismétlés érzésem, vagy inkább „hogy volt?” érzésem? Jaj, és még ma lemegyek a pincébe, megnézem a Pacsirta rádiót, mert az egyik írásban erről is említés történik, s nekem nosztalgiám lett/van a hatvanas évek tárgyaihoz. Rendesen kit érdekel? De közben utána kellene nézni ennek az írónak, mit is írnak az életrajzában? Kíváncsi vagyok rá és a többi írására, remélem azok is ilyenek, önironikusak, fanyarok, kicsit kesernyések?

2 hozzászólás
btunde>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Felemás érzéseket keltett bennem. Nem tudok szabadulni attól, hogy ez valamiféle önéletrajz, ha viszont az, csalódtam benne mint emberben. Közben pedig sokszor megnevettetett, meg is lepett, szóval jó is volt, de akkor is. Jobban örülnék, ha nem olvastam volna, vagy ha legalább el tudnám magammal hitetni, hogy csak kitalált történetek.

Rea P>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Két nap alatt elolvastam a 411 oldalt. Csak azért tettem le hajnali kettőkor a könyvet, mert ötkor muszáj felkelni. Persze, ma este siettem befejezni. Ennyire tetszett. Igazi fanyar humor,önirónia, sok párbeszéd, haladós, letehetetlen történetek. A Visz a vonat c. rész a nagy kedvenc. Tényleg jó móka ugyanazt a történetet két szemszögből olvasni. Szeretek szembesülni azzal, hogy micsoda különbségek vannak a férfi és női gondolkodásban, mulatságosan tanulságos volt. Mivel alig olvastam még Vámostól, kevéssé ismerem, így jól meg tudott keverni. Sokszor estem abba a csapdába, hogy teljesen azonosítottam a főhősöket az íróval, holott kihangsúlyozza, hogy csak erősen hasonlít. Na, majd ha többi könyvét is elolvasom, remélem összeáll pontosabban a kép, hogy itt mi volt az önéletrajzi elem és mi a fantázia.
Lényeg,hogy jólesett olvasni.

3 hozzászólás
malasingud>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Egészségemre! Nekem ez a könyv is hozta a szeretett vámosos világot, beszippantott és újabb olvasásásra sarkall.

Tercia>!
Vámos Miklós: Tiszta tűz

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Írókám, kockáztatom a megkövezést.
Mert hogy magát tényleg imádja a nép. Aminek én is tagja vagyok, úgy egyébként. De ez a könyv…
Örülök, hogy az összes többi után olvastam, mert nem egészen biztos, hogy olyan gyanútlan örömmel fogadnám be őket, ahogy annak idején tettem.
Aki egy Anya csak egy van-t meg Apák könyvét meg bírt írni, ne rakja már le magát így.
Persze (most jön a méz), vannak kedves részek, a lány a vonaton nekem is bejön, sokszor megcsillan egy-két remek gondolat, ötlet.
De ez az érnyiszálós, öregasszonyos picsogás?! Nemár. Engem nem szeret senki, brühühü, nem kapok egy $@!% díjat sem, már a sármom sem a régi.
Kérem szépen.
Mi az hogy ötven évesen már húzzuk magunkra a szemfödelet?!
Persze, szíve joga írókám, hogy vadul sajnálja magát. Csak szokatlan ez énnekem, a fanyar humor, gyengéd és okos cinizmus után.
Magának szép élete volt és van, innen nézve mindenképp. Az a kis szenvedés meg, na mondja már, nem éri meg?!
Baromi szar megöregedni, teljes szívemmel átérzem.
Esetleg ajánlhatok egy kis Poppert a különösen zivataros időkre?

Mostan még le vagyok maradva magával, A csillagok világa hibádzik a sorból.
Persze elolvasom, mert szeretem én a maga könyveit. De annyit mondhatok, ha egy parányi, morzsányi picsogást találok benne, megkeresem magát és elszámoltatom.
És ne gondolja, hogy nőiesen finom leszek.

p.s. mellesleg nekem tetszik, ha valaki bernáthegyisen öregszik, csak tessék átvenni a természetüket is.


Népszerű idézetek

mirha>!

Te, ha majd egyszer azt veszed észre, hogy kezdek hülyülni, és szart írok, légyszi szóljál. Az elöregedett primadonnák és írók nem képesek visszavonulni. Pedig van egy pillanat, amikor az ember kezdi lebontani a saját szobrát. Anélkül, hogy észrevenné. A barátok, kollégák tapintatosan nem szólnak. Legszebb öröm a káröröm.

364. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

robinson P>!

Amikor hallótávolságon kívül kerültek, a lány így szólt: Vannak órák, amikor tudom értékelni a gyermektelenségünket.

93. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

BrigiHudacsko I>!

– Hűűű… – remegő ujjal vizsgálgattuk a különös formájú, barázdált üvegeket. Kissé tajtékosan lötyögött bennük a barnás lé. Leginkább a Fagifor nevű kanalas orvosságra hasonlított.
– Álljon meg a menet – mondta Bongó. – Ez nem is kokakola. Az van ideírva, hogy Pep-si Co-la – mutatta.
Csombe izzadni kezdett. – Kurvaélet! Világosan megmondtam neki, kokakolát küldjön! Hogy nem lehet ezt megérteni?
– Talán ugyanolyan – vélte Tóth Barbara. – Mint a fehérbor meg a vörösbor.
Tanácstalan csönd lett, nem számítva a nagyanyó szaggatott horkolását. Béla kotorászott az üres kartondobozban, a műszalmában egy színes Pepsi-hirdetést talált. – Ki tud angolul?
Felém fordultak az arcok. Elvörösödtem. Milyen idióta vagyok, kellett nekem az angolommal dicsekednem. Kezembe nyomták azt a színes, sűrű szövegű papírost. A közepén a fotó olyan üveget ábrázolt, mint amilyeneket Csombe papa küldött. Meg kellett szólalnom. Belevágtam. – Kedves elv… olvasók, ez az új márka… ez itt a kokakola legújabb kiadása. Különösen ajánlott a fiatalabbak számára, napi háromszori fogyasztásra… étkezés után… ezt a szót itt nem értem… egy evőkanállal…
Elnyomta a hangom az üdvrivalgás. Csombe hajlongott, akár egy operaénekes a vasfüggöny ajtajában. Bongó sörnyitót hozott a konyhából, s lepattintgatta az üvegek kupakját. – Ki kezdi?
Nem volt jelentkező. Mindannyian tudtuk, veszélyes kábítószerrel állunk szemben, mely pusztítja az agysejteket. Könnyen megeshet, hogy a kola rabjaivá leszünk, márpedig ha az alkohol öl, butít és nyomorba dönt, ez még sokkal inkább.

51. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Izolda P>!

Legszívesebben ezt írnám mindenkinek: „A másfél perc emlékére, amit egy könyv kapcsán egymásra szántunk."

317. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

5 hozzászólás
utazó>!

Minthogy a férfi arca ismert volt, áztatta eleget a képernyő kékítős vizében, fölöslegesnek vélte, hogy különös ismertető jelet adjon meg. Évek óta természetesnek vette, hogy tudják, ki ő. Pedig, szőtte a gondolathálót, amíg újságolvasást színlelve merengett, épp arról nincs fogalmuk, ki vagyok én. Azt csak hiszik. Fölismernek, de nem ismernek. Mi a fölismerés ellentéte, a leismerés? Boldogok akiket leismernek.Sokszor hangoztatott ilyesmit, általában félreértették. Az emberek többsége híres szeretne leni. A férfi viszont szívesebben volna hirtelen, a szóvicc dacára komolyan, hosszú ível.

86. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Kapcsolódó szócikkek: szóvicc
3 hozzászólás
robinson P>!

Midőn az ember tíz éves, majdnem mindenre képes.

(első mondat)

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

Cicu>!

Azért furcsa egy hatvanhoz közelgő ember, sötét rövid ujjú pólóban, amelyen pucér csecsszopó merül a víz alá. Fölirat: Nevermind. Péternek agyába sem ötlött, hogy a Nirvana együttes valamelyik nagylemezét hirdeti boldognak, boldogtalannak.

158. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

robinson P>!

Az ember, mikor ötvennyolc, szorongva listázza, mi mindent hagyott ki, mulasztott el, tett tönkre…

24. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Még csak másodikba jártunk, 1966. Csombe végső kétségbeesésében hosszúra növesztette a haját. Az igazgató naponta figyelmeztette:
– Úgy nézel ki, fiacskám, mint egy majom. Vagy mint egy amerikai bitlesz.
– A Bitlisz, az angol.
– Leszarom. Eriggyé, vágassad le a hajadat.

45-46. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények

robinson P>!

A papa, az egy félisten. A mama, az egy félangyal. Vagy tán egészen az. Mind a kettőben bízni kell. Föltéve, ha együtt a család.

7. oldal

Vámos Miklós: Tiszta tűz Páros novellák és kisregények


Hasonló könyvek címkék alapján

Krasznahorkai László: Az utolsó farkas
Kertész Ákos: A világ rendje
Rott József: A pokol orma
Raoul Renier: Árnyak könyve
Háy János: Napra jutni
Krasznahorkai László: Megy a világ
Bächer Iván: Hatlábú
Bartis Attila: Tizenegy novella
Tóth Krisztina: Pixel
Tóth Krisztina: Vonalkód