Márkez ​meg én 70 csillagozás

Vámos Miklós: Márkez meg én

„Előzetes bejelentés nélkül, incognito látogatott Budapestre a Nobel-díjas író, mindannyiunk kedvence. E könyvben bárhogyan nevezhetném, az egyszerűség kedvéért Márkeznek hívom. Nyomós okból jött ide, majd kiderül. Én ezúttal Mákos Tibor szakácsmesterként működöm, később azért adódhatnak még meglepetések. Szó kerül köztünk nőkről, irodalomról, babonáról, szerencséről, magányról, válásról, félrelépésről, barátságról, szívről, lélekről. Vannak dolgok pedig, melyekről magamtól soha nem beszélnék. De míg ő itt van, minden egészen más.” Vámos Miklós

Az Ének évada c. kötetben is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Ab Ovo, Budapest, 2004
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639378285

Enciklopédia 9


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Stendhal
Vámos Miklós: Márkez meg én

Túl sok rossz értékelést olvastam róla, és így indultam neki.
Ennek ellenére számomra nem volt negatív élmény. Bár nem tudnám még elmondani, hogy mit is jelentett, hogy megértettem-e azt, amit az író közölni akart velem, olvasóval (ha egyáltalán volt ilyen célja), biztos azonban az, hogy nekem tetszett ez könyve is. A négy csillag pedig azért, mert az Apák könyvét valószínűleg semelyik másik műve nem fogja nálam überelni.

2 hozzászólás
>!
latinta SP
Vámos Miklós: Márkez meg én

Azért milyen csavaros (M)már(k)ez a szerző!?
Akkor most ki is ír, és kit is ír?
Ez a történet is úgy van jól, ahogy.

>!
sassenach
Vámos Miklós: Márkez meg én

Ez is olyan vámosos volt, pont ezért NAGYSZERŰ! Imádom a könyveit! Ebben is megvolt minden, ami miatt szeretem: humor, érdekes történet, nagyszerű stílus, „nyelvészkedés”… :)

3 hozzászólás
>!
Aquarius
Vámos Miklós: Márkez meg én

Nehezen jutottam a végére, többször félbehagytam. Azt hiszem, hogy a szerzőt csapdába ejtette a rajongás és a tisztelet Márkez iránt. Valami nagyon jót szeretett volna írni, legalábbis ezt a szándékot éreztem a könyv olvasása közben. Sajnos nem sikerült.

>!
spinakker
Vámos Miklós: Márkez meg én

Én mindig is nyitott voltam az írói kísérletekre, de amikor ezt olvastam, nem jöttem rá, hogy mi ebben a jó. Mármint, mi az író célja, és hogy én miért olvassam el. Ugyan az akkori fiatal elmémmel lehetne indokolni, miért hagytam abba a harmadánál, de kétlem, hogy ma tovább olvasnám.

>!
Sárhelyi_Erika I
Vámos Miklós: Márkez meg én

Kedves Lola! (Jó, tudom, hogy nem ez a neved, de nekem tetszik.) Ha már MT rád hagyta a könyve befejezését, hozzád írok (elég udvariatlan amúgy, hogy azt se mondta az olvasónak: bakfitty. :/)
Szóval: üzenem MT-nek, hogy hiába hiszi, hogy nincsenek barátai (szarul is esik, hogy rólam se tud például) – bizton állíthatom, hogy százezerszámra vannak. Ha GGM-nek nem esett nehezére megnézni az olvasottsági listáját, vegye már a fáradságot, oszt' nézze meg a magáét. Szóval, megnézheti magát.
A te „édes pasid” tényleg nagyon hülye, ha kemény, mint a Rolling Stones, de te pont azért vagy vele, hogy megneveljed (sose késő). Biztos vagyok benne, hogy a két falatemberetek (imádom, hogy így hívjátok őket :)) nevelésed okán nem lesznek ilyen zárkózottak, és megtanítod nekik, hogy nem szégyen a szív. Ezt te tudom, hogy tudod, olvastam már tőled, és rólad is tudom, hogy sokan szeretnek – bár tény, hogy egy kis marketing senkinek se árt.
Mondd meg „írókámnak” (a Szitakötő óta csak így hívom magamban), hogy imádtam ezt a könyvét is, ahogy imádom Márquezt is (ő írhatja Márkeznek, én nem). Gratulálok az ötlethez (tapsikolni szoktam örömömben, ha meglep egy író), örömmel tapasztaltam, hogy a páncélja azért látványosan vékonyodott (előbb-utóbb remélem, teljesen elkopik), tetszett, hogy filóznom kellett végig, hogy mikor beszél komolyan, és mikor kamuzik (a pasiknál azért mindig résen kell lenni, ezt te is tudod), és jókat töprengtem a monogramokon, hogy vajon ki ki lehet – azért van, akit kitaláltam :)
Egy szakács barát mindig jól jön (nekem szerencsére tök jól főz a férjem, bár nem szakács), és tiszta dinka vagy, hogy nem kóstoltad meg azokat a ropogósra pirított malacbürke darabkákat – szerintem baromi jó lehet! Környékezd meg Gustavot, hátha nem sértetted meg annyira, és süt még neked :)
Na, most megyek, mert néznem kell valami újabb olvasnivalót – lehet, hogy nem MT, meg nem is Márquez lesz… (sajnos, több olvasatlan Lola-könyv nincs itthon), de ez a könyv megint magasra tette az olvasói lécet, nem lesz könnyű választanom a polcról.

>!
László_Bencze
Vámos Miklós: Márkez meg én

Hol szellemes, hol komor, de minden soràban visszaadja az emberi vitalitàst.
Nyàron vettem a könyvtàrban, mert Vàmos Úr műsorai jók voltak anno, nem bàntam meg hogy esèlyt adtam a könyvènek.

>!
Ardnazil
Vámos Miklós: Márkez meg én

Zseniális, ahogy az író a nyelvvel bánik és játszik az elbeszélésmóddal. Az elején nehéz volt elkapnom a fonalat, néha nem tudtam, hogy ki is mond ki egy-egy gondolatot. Az oldalak előrehaladtával azonban egyre jobban élveztem azt a játékot, aminek a részese lehettem: találgattam, melyik az író és melyik az elbeszélő nézőpontja. Amit Marquez-ről írt, az minden igaz, utánanéztem. Lehet, hogy van benne némi igazság a valódi íróról is?

>!
ábelarengetegben
Vámos Miklós: Márkez meg én

Félve indultam neki, de ami kisült belőle (VM finom kis portréja saját tollából), azért érdemes volt kísérleteznie megint. Merész a sok spanyol, de nálam ez most különösen betalált. Inkább egy érdekes kísérlet és desszert, mint egy komolyan vehető regény, de néha ilyen is kell. Azért vámosos lett a szó legjobb értelmében.

>!
mrumus
Vámos Miklós: Márkez meg én

Vámos Miklóstól kamaszkorom végén kezdtem olvasni, és akkor is inkább csak azért, mert tudtam, hogy szeretek olvasni és ő volt az egyetlen író, akit akkortájt mutogattak a tévében. Vagy legalábbis, akit én láttam… ráadásul szimpatikus volt. Ez elég volt ahhoz, hogy egyetlen könyv olvasása nélkül bizalmat szavazzak neki (kamaszkorában az ember boldogan süti rá bármire a véleményét). Néhány könyvét olvastam, egyik sem volt teljesen az én világom, lassan feladtam a próbálkozást. Most, kb tíz éves szünet után ajándékba kaptam a Márkez meg én c. könyvet, és a kezdeti szkeptikus hozzáállásom a végére teljesen megváltozott. Sokra értékelem az elbeszélői technikákkal, nézőpontokkal való játékát, kísérletezését, de nekem nem ez a fontos egy könyvben, sokkal jobban érdekelnek a karakterek, az emberek közötti kölcsönhatások, a belső rezdülések. Többek között azért szeretem annyira Szabó Magda könyveit, mert annyira személyesek, annyira kiadja magát az olvasónak. Nem hiszem, hogy különösebben szerettem volna Szabó Magdát ha ismerjük egymást, de a könyveit imádom. Most először éreztem, hogy Vámos Miklós is kiadta magát, megismertem belőle valamit, és ettől rögtön feltámadt bennem a vágy, hogy olvassak tőle még. Lehet, hogy újra kellene olvasnom a korábbiakat is, hátha így bő egy évtizeddel öregebben már azokat is jobban tudom értékelni.


Népszerű idézetek

>!
sassenach

Öreg vagyok, beteg vagyok, zsidó vagyok, sok ez egy embernek…

23. oldal

1 hozzászólás
>!
Papusz SP

…a világnak nincs legszebb nője, mindig az a legszebb, akivel vagyunk.

Martes

1 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz

Férfit megbántani hiba, nőt megbántani bűn, különösen feleséget.

41. oldal

>!
Papusz SP

Légy fegyelmezett.
Ne engedd szavaid lávazuhatagát a papírra ömleni.
Szitáld, rostáld.
Tömörítsd velős mondatokba.
Figyelj nagyon.
Őrá és magadra.

Martes

4 hozzászólás
>!
Ardnazil

Aki még soha nem vetette magát fejest egy szépirodalmi műbe azzal a reménykedéssel, hogy amit ott talál, az maga valóság, aligha mondhatja magát olvasónak.

45. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

Kit ne érdekelne, létezik-e akkora szerelem, akkora vágy, akkora öröm, vagy csak regényekben. filmekben más a helyzet, ott az ilyesmi pillanatok alatt lezajlik, az a benyomásunk, mintha az ágyjelenet normaideje semmiképp nem haladná meg az egy percet. Ha ezt elhiszed, lesz csodálkozás a való életben, ahol a nők nem sikongatnak azonnal, és a férfiak nem képesek tetőtől-talpig felöltözve kielégíteni őket.

44. oldal

>!
Ardnazil

A szerelem csak addig örök, ameddig tart, a szülői szeretet feltétel nélkül az.

130. oldal

>!
Papusz SP

A magyar irodalmár nem csak onnan ismerszik meg, hogy szereti, ha a fogyasztását más fizeti, hanem onnan is, hogy sose törül lábat.

Jueves

>!
Papusz SP

Létezik valami, aminek igen magas az ára, noha pavásabb [balszerencsésebb] minden egyébnél, ez pedig az arany, rendíthetetlen meggyőződésem, hogy az arany rosszabb, mint a szar, mert a szar nem képes mindent szarrá változtatni maga körül, az arany viszont okvetlenül.

Viernes

>!
sassenach

…a regényírás lázadás a valóság ellen, az Isten ellen, az isteni teremtés ellen, ami maga a valóság…

146. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Sün Balázs
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Bleeding Bride: A téboly kertje
A. O. Esther: Megbocsátás
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Lakatos Levente: Megrepedt álarc