Apák ​könyve 607 csillagozás

Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve

Az ​"Apák könyve" …családhistória is. Sok-sok apa vonul fel benne, ám nem mint Esterházynál „egynevűsítve”, hanem megannyi külön-külön történet külön-külön alakjaként. Tizenkét nemzedékről szól, tizenkét prizmán áttörve ugyannak a „nemzettségnek” (ugyanannak?) a históriája, a fejezetek sora mintegy háromszáz évnyi magyar történelmet, itteni sorsot, jelleget vesz elő s elő; az író fájlalja, hogy végződésével a könyv már nem az övé, holott ő maga is folytatódik, az élet is.
Ami főleg izgatott: mitől regény itt a regény? Valóban a történelem írja e történetet, ez nagy hűség, s ennek áldoz-ajándékoz a nyelvezet is. S valóban elkapható a szál, a sodrata-jellege, és ekkor innen várjuk a fordulatokat. Nem a főszereplők „aktívumából”. Késélen alakítják s szenvedik el ők a dolgokat. Persze, történeti hitele van csaknem mindennek. De – az én mércém szerint – azért annyira jó regény ez, mert olyan, mintha kitalációs lenne. Persze, legyinthet valaki e mániámra: legyen a regény igenis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
564 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635430598
>!
Athenaeum, Budapest, 2021
600 oldal · ISBN: 9789635430857
>!
Európa, Budapest, 2017
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058311

4 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Csillag Kornél · Csillag Nándor · Csillag Vilmos · Mick Jagger

Helyszínek népszerűség szerint

Tettye


Kedvencelte 189

Most olvassa 40

Várólistára tette 319

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Vámos Miklós: Apák könyve

@Habók ajánlotta nekem ezt a Vámos könyvet – ezúton is köszönöm. Élveztem! Nagyon alaposan végiggondolt, megtervezett, igen jól sikerült regény. Egy család 12 generációjának története – szerintem Vámos alapművet alkotott, kötelező olvasmányként ajánlanám a magyar nyelv és a történelem oktatásához, ha még mindig pozícióban lennék. Megtehetnék helyettem az illetékesek…

Bea_Könyvutca P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Ezt a könyvet az első megjelenésekor, pontosan 21 éve olvastam először. Nem ez volt az első Vámos könyvem, de valahol ott volt az elején. Évekig egyik kedvenc könyvemként emlegettem, ha valaki megkérdezte, egyből rávágtam, hogy ez az egyik. Közben eltelt 20-21 év, és a könyv ismét megjelent az Athenaeum Kiadónál. Elgondolkoztam azon, hogy mondhatok-e valamit kedvenc könyvemnek, amikor már jó régen, 21 éve olvastam, és nem tudnám meggyőzően elmesélni, hogy miről szól.
Persze, úgy nagyvonalakban megvolt a könyv, de tudnom kellett, hogy most milyen hatást vált ki belőlem, mert bár akkor is rendesen felnőtt voltam már, amikor először olvastam, de azóta még felnőttebb lettebb, ha lehet ilyet mondani. :D
Folytatás itt: http://konyvutca.blogspot.com/2021/04/vamos-miklos-apak…

2 hozzászólás
Aurore>!
Vámos Miklós: Apák könyve

A családomban majdnem mindenki olvasta már ezt a könyvet, csak én nem. Az apai nagymamámnak is megvolt, hallottam tőle, tetszett neki, de a példány nem hozzám került. Anyám évekkel ezelőtt mondta, milyen jó könyv, mostanában újraolvasta – szerinte ez Vámos legjobb könyve, igaz, nem olvasott tőle még mást, az Anya csak egy van-t, ami szerintem Vámos legjobb könyve, képtelen volt elolvasni. (Mié?!)

Úgyhogy végre az idei várólistacsökkentés keretében sikerült kereken 21 nap alatt abszolválnom. Azért kereken, mert szept. 19. 21:50-kor kezdtem, és tegnap 21:50-kor fejeztem be. Készakarva sem tudtam volna szebben csinálni, de így mégis mondhatom: ezzel tisztelegtem ezen 12-es ciklusokra épülő könyv előtt.

Mert ha semmi más érdeme nem lenne ennek a regénynek, az bizonyos, hogy Vámos ezt szépen kifundálta: a zodiákus 12 jegye köré építi művét. A tavasztól és a kos jegyétől indul (Kos községből ráadásul!) és a kos jegyéhez is tér vissza. A főhősök neve Csillag (németül Stern), és mindegyik főhős keresztnevének kezdőbetűje a főhős csillagjegyére utal: Kornél (kos), Bálint (bika), István (ikrek), Richard (rák), Otto (oroszlán), Szilárd (szűz), Mendel (mérleg), Sándor (skorpió), Nándor (nyilas), Balázs (bak), Vilmos (vízöntő), Henryk (halak) és Konrád (ismét kos).* A ciklus véget ért, a kör beteljesedett. Lehetséges, hogy erről olvashatunk valahol, de isten látja lelkem, saját magam jöttem rá a könyv vége fele. :) Ennek megfelelően minden fejezet elején az adott évszak hangulati leírásával találkozunk.

A könyv másik jellegzetessége a generációkon átívelő emlékezet és jövőbe látás képessége, melyek külső tárgyai az Apák könyve emlékkönyv, melyeket a Csillag nemzetség elsőszülöttei nagy becsben tartva írnak valamint a tojás alakú (élet) zsebóra (szintén a ciklikusságra és a 12-es számra utal), melyet a könyvbéli első Csillag talál még gyermekkorában. Az emlékezet akkor kezd el halványulni, mikor e tárgyakra kevesebb figyelem jut, s akkor látszik végleg eltűnni, mikor a zsidó holokauszt következtében e tárgyak megsemmisülnek, s az emlékezetet és az átélt borzalmak miatt a múlt és a jövő látását az éppen aktuális Csillag elutasítja. De nem lenne kerek a „mese”, ha e mágikus képesség nem térne vissza a családhoz, pusztán a szándék és keresés által, annak mély óhajtása által, hogy múltjukról többet tudjanak meg. Valóban szép és felemelő befejezés volt ez.

A harmadik jellegzetesség a nyelvezet fejlődése és modernizálódása, ahogy a történet halad előre. Emiatt az elején nekem kissé nehézkes volt olvasni, de aztán belejöttem. Valójában le a kalappal Vámos előtt, aki állítólag minden korhoz vagy egy tucat adott korban játszódó regényt elolvasott**, hogy minél hűbben adhassa vissza az adott kor nyelvezetét.

Tetszett.

*Ugye milyen érdemes volt bölcsészkarra járni?
**Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1k_k%C3%B6nyve

>!
Ab Ovo, Budapest, 2000
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637853936 · Illusztrálta: Szurcsik József
3 hozzászólás
blueviolet P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Nem olvastam fülszöveget, értékelést, ajánlást, nem tudtam semmit a könyvről, azon kívül, hogy a párom szereti. Ez már önmagában elég indok a bátorságra, és szerencsére most sem kellett csalódnom az ízlésében.
Remek volt. Nagyon tetszett ez az évszázadokon átívelő, sokszereplős, mégis könnyen követhető, logikusan felépített és jól összerakott történet. Minden karakter saját személyiséget, saját sorsot kapott. Volt, akit szerettem, volt, akit kevésbé, volt, akit nem értettem, volt, akit sajnáltam.
Rengeteg munka, kutatás lehetett ez az írónak, de megérte, mert tökéletes példát állított, hogy milyen egy igazi családregény. Egyetlen dologba tudnék belekötni, ez pedig a spirituális vonal. Nálam anélkül is megállná a helyét a könyv, se hiányát, se szükségét nem érezném, de csillagot se vonnék le miatta.

2 hozzászólás
fióka>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Fontos könyv, szép könyv, jó könyv.
Nem hasonlítgatom egyik hasonlóhoz sem, mert miért? Esterházy Esterházy, Vámos meg Vámos. Nem hasonlít. Pusztán annyiban, hogy itt is és ott is apák főszerepelnek.
Olyasmiről szól, ami valószínűleg szinte minden embernek vágya (nekem biztosan): hogy tudjon a felmenőiről és ne csak száraz adatokat, hanem hogy meg is ismerhesse valamennyire azokat, akiket amúgy nem lehet. Egy-egy beírásból számára fontos gondolatról, eseményről, történésről. Ez nagyon fontos. Mindegy, hogy kisember, nagyember, ez a tudás valahogyan biztosabban elhelyez a világban. Tudod, hogy honnan eredsz. Még akkor is, ha azok az életek már csak valaha volt sóhajtásai kifakult soroknak. Még akkor is, ha már nincs élő, ki emlékezzen rájuk. Ha azt sem tudhatod, hogyan nézhettek ki. Hiszen ők mind-mind te vagy. S ha a folytonosság elvész, gyökértelen leszel, talajtalan, nem áll mögötted senki – még akkor is így van ez, ha nem tudsz arról, hogy ez fontos neked. Furcsa dolog ez, de igaz. Erre alapul a könyv is, és a végére érve, a sosem ismert és tudott krónika akaratlan és tudattalan újrakezdésével visszaáll a rend, a kontinuitás és ez így van jól. Folytatódunk.

8 hozzászólás
n P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Jó könyv. Nagyon tetszett!
És közben ceruzával otthon írogattam, hogy ki kicsoda, ki kinek a fia, mit csinált, és hogyan halt meg.
Érdekes volt ez az előre-látás dolog. Nem mondom jóslatnak, mert az más. Tudták, hogy mi fog történni, csak azt nem, hogy hogyan.
Hogy milyen lesz az út, amíg oda eljutnak.
És a lényeg éppen ez volt.
Szeretem a Napfény ízét, sokszor láttam, szeretem a Sorel-házat, szeretem Médea gyermekeit is.
Most ezt is hozzájuk teszem magamban.

9 hozzászólás
Rea>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Ezt a könyvet élmény volt olvasni. Mindent szerettem benne, az első sorától az utolsóig. A 12 generáció élete úgy fonódik össze a magyar történelmünkkel, hogy közben a csodálatos nyelvünk fejlődését is nyomon követhetjük. Végig azt érezhettem közben, hogy magyar írótól, magyar nyelven a legjobb olvasni a világon, ezt nem tudja felülmúlni semmi..

18 hozzászólás
KBCsilla P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Hihetetlen, ahogyan évszázadokon keresztül hogyan alakul egy család élete, története.
Elgondolkodtam közben, vajon, ha elkezdenék, persze visszafelé családfát készíteni, milyen sikerrel tudnám megtenni. Azt sajnálom, hogy az élettörténeteket visszafelé már nem lehet megtudni.
Különösen tetszett a nyelvezete, és bár hatalmas lélegzetű a könyv, mégis áttekinthető minden, csak azt sajnálom, hogy nem minden család története egyforma hosszúságú, teljességű.
Viszont annyi eseményt, annyi mindent kell egyszerre befogadni, hogy érdemesnek tartom újra és újra elővenni, éppen ezért is örülök, hogy a saját polcomon tudhatom.

KingucK P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Több századot (Rákóczi szabadságharctól napjainkig) és tizenkét generációt átívelő regény monumentális hatást gyakorol az emberre. Bevallom, nem minden nemzedék tagjait tudnám felidézni még így közvetlenül az olvasás után sem. Emiatt gondolkoztam a maximális csillagon (a lehetne 9,8-at adnék), ugyanis a hatalmas időszakot átfogó könyv után hiányérzetem támadt, néhány történetet részletesebben is olvastam volna… Ezért is emlékeztetett a Száz év magányra. Bár ez jobban tetszett, talán mert a mienk 
Ami legjobban megfogott (rám jellemzően :) a történelmi eseményekkel átszőtt cselekményszál, néhol ismerős, máshol új érdekes adalékokkal a történelmünkből.
Szép keret(ek)be van foglalva spoiler a regény. Sokszor nehéz és fájdalmas, néhol szerencsés életutak sokasága.
Szívesen venném, ha valamelyik vállalkozó szellemű molytársunk elkészítené a könyv alapján a családfát (talán második olvasásra neki veselkedek)
Ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a történelem, és azoknak, akik nem ijednek meg a sok nemzedéken átvezetett családregényektől!

szucsiani P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Különleges családregényt írt Vámost Miklós. 12 nemzedék elsőszülött fiai írják be történetüket az Apák könyvébe és örökítik tovább.
Már a harmadik generációnál rájöttem, hogy érdemes lesz családfát készíteni, így olvasás közben lelkesen rajzoltam, s a nevek mellé egy-két jellemzést is odaírtam.
Bár évszám szinte egyáltalán nincs a könyvben, mégis az eseményekből tudjuk, hogy melyik időszakban történnek. Tetszett a nyelvhasználata, ahogy haladunk az időben úgy változik a régies nyelvezet, napjaink szóhasználatára.
Annak ellenére, hogy nagyon olvasmányos, jól felépített csalástörténet, számomra kissé érzelemmentes. Zavart, hogy egy-egy élettörténet röviden lett összefoglalva és néhány generáció (fejezet) múltán már alig emlékeztem rá.


Népszerű idézetek

padamak>!

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.

272. oldal

padamak>!

Peches állat az ember, akkor is elvárják tőle, hogy szeressen, amikor semmi kedve hozzá.

349. oldal

psn>!

Nem kaptam tőled semmiféle útmutatást, útravalót, szemléletet vagy
nehéz ezt
nem adtad át azt sem, amit te
nem neveltél se az életre, se a
nem foglalkoztál
nem törődtél
nem számítottam
Nem hányok a szemedre semmit, de amit az ember gyermekkorában nem kap meg, az örökké hiányozni fog neki és ezt nem én mondom, hanem Jung.

365-366. oldal (Ab Ovo, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: apa
Tilla>!

Pedig amit helyesnek vélsz, azt bármely áron hangoztatnod kell, mert az is vereség, ha nem állasz ki az igazaddal, és legalább annyira bánt azután.

120. oldal

padamak>!

Könyvet, papirost tűzbe nem szabad! – ordította Stern István harmadszor is, kirugdosván a parázsból a még menthetőt.

87. oldal

padamak>!

Eltoltad magadtól a múltat, de valamiképpen a jelen is ment vele… észre se vetted, milyen hiábavalóan peregtek napjaid, éveid.

350. oldal

Ydna>!

Henryk Mária hibáit is szerette, pedig olykor idegesítették. Tapasztalhatta, hogy Mária rossz tulajdonságai éppen ugyanazok, mint az erényei. A magabiztosság jól jött, ha hivatalokban kellet ügyintézni. A néptanítói hevületből származott mindaz, amit Henryk a lány mellett elsajátított. A tudálékosság a tudással egy tőről sarjadt. A gyakorlatiasság hiánya együtt járt a lélek tisztaságával.
E gondolat nyomán juthatott a fölismeréshez: valószínűleg mindenkinek a hibái azonosak az erényeivel. Saját magát is megszemlélte e nagyítón. Elég lassú. (Alapos és kitartó.) Kicsi az önbizalma. (Szerény és óvatos.) Nem túl művelt. (Tudásra szomjas.) Pocsék a memóriája. (Hamar megbocsát.)

440. oldal

Maya>!

A „bárcsak ” kezdetű mondatok kártékonyak.

268. oldal (Ab Ovo)

padamak>!

Ha választani kell, hogy az ember egy könyvet olvasson el százszor, vagy száz könyvet egyszer, jobban jár az előbbivel – idézte Barlay tanár urat.

334. oldal, dr. Csillag Balázs

Nikkincs>!

Ami a szívnek a szerelem, az a gyomornak az étvágy.

292. oldal


Népszerű triviák

Cukormalac>!

Vámos Miklós eredetileg az édesapjáról szeretett volna írni egy könyvet, akit nem állt módjában alaposan megismerni, hiszen az édesapja az író 19 éves korában meghalt. Ekkor döbbent rá, hogy mennyire nem ismeri saját családjának történetét. Családfakutatásba kezdett, de elakadt a XIX. század közepén, ezért úgy döntött, hogy korabeli dokumentumokból és kortárs írók műveiből meríti ismereteit.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Vámos Miklós: Apák könyve

Vámos Miklós: Apák könyve
Cukormalac>!

Vámos előtanulmányként minden fejezethez több, mint húsz, a regény idején játszódó könyvet elolvasott. Ezek között szerepeltek Pázmány Péter művei, Bethlen Gábor önéletírása, Móricz Zsigmond regényei.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Vámos Miklós: Apák könyve

Vámos Miklós: Apák könyve

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia
Lontai Léna: Könnyező liliomok
Tóth Krisztina: Akvárium
Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?
F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Nádas Péter: Párhuzamos történetek I-III.
Fábián Janka: Julie Könyvkuckója
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye