Apák ​könyve 501 csillagozás

Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve Vámos Miklós: Apák könyve

Az ​"Apák könyve" …családhistória is. Sok-sok apa vonul fel benne, ám nem mint Esterházynál „egynevűsítve”, hanem megannyi külön-külön történet külön-külön alakjaként. Tizenkét nemzedékről szól, tizenkét prizmán áttörve ugyannak a „nemzettségnek” (ugyanannak?) a históriája, a fejezetek sora mintegy háromszáz évnyi magyar történelmet, itteni sorsot, jelleget vesz elő s elő; az író fájlalja, hogy végződésével a könyv már nem az övé, holott ő maga is folytatódik, az élet is.
Ami főleg izgatott: mitől regény itt a regény? Valóban a történelem írja e történetet, ez nagy hűség, s ennek áldoz-ajándékoz a nyelvezet is. S valóban elkapható a szál, a sodrata-jellege, és ekkor innen várjuk a fordulatokat. Nem a főszereplők „aktívumából”. Késélen alakítják s szenvedik el ők a dolgokat. Persze, történeti hitele van csaknem mindennek. De – az én mércém szerint – azért annyira jó regény ez, mert olyan, mintha kitalációs lenne. Persze, legyinthet valaki e mániámra: legyen a regény igenis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2017
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058311
>!
Európa, Budapest, 2015
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634051435
>!
Európa, Budapest, 2011
542 oldal · ISBN: 9789630791663

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Csillag Kornél · Csillag Nándor · Csillag Vilmos · Mick Jagger

Helyszínek népszerűség szerint

Tettye


Kedvencelte 155

Most olvassa 20

Várólistára tette 244

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Vámos Miklós: Apák könyve

@Habók ajánlotta nekem ezt a Vámos könyvet – ezúton is köszönöm. Élveztem! Nagyon alaposan végiggondolt, megtervezett, igen jól sikerült regény. Egy család 12 generációjának története – szerintem Vámos alapművet alkotott, kötelező olvasmányként ajánlanám a magyar nyelv és a történelem oktatásához, ha még mindig pozícióban lennék. Megtehetnék helyettem az illetékesek…

Aurore>!
Vámos Miklós: Apák könyve

A családomban majdnem mindenki olvasta már ezt a könyvet, csak én nem. Az apai nagymamámnak is megvolt, hallottam tőle, tetszett neki, de a példány nem hozzám került. Anyám évekkel ezelőtt mondta, milyen jó könyv, mostanában újraolvasta – szerinte ez Vámos legjobb könyve, igaz, nem olvasott tőle még mást, az Anya csak egy van-t, ami szerintem Vámos legjobb könyve, képtelen volt elolvasni. (Mié?!)

Úgyhogy végre az idei várólistacsökkentés keretében sikerült kereken 21 nap alatt abszolválnom. Azért kereken, mert szept. 19. 21:50-kor kezdtem, és tegnap 21:50-kor fejeztem be. Készakarva sem tudtam volna szebben csinálni, de így mégis mondhatom: ezzel tisztelegtem ezen 12-es ciklusokra épülő könyv előtt.

Mert ha semmi más érdeme nem lenne ennek a regénynek, az bizonyos, hogy Vámos ezt szépen kifundálta: a zodiákus 12 jegye köré építi művét. A tavasztól és a kos jegyétől indul (Kos községből ráadásul!) és a kos jegyéhez is tér vissza. A főhősök neve Csillag (németül Stern), és mindegyik főhős keresztnevének kezdőbetűje a főhős csillagjegyére utal: Kornél (kos), Bálint (bika), István (ikrek), Richard (rák), Otto (oroszlán), Szilárd (szűz), Mendel (mérleg), Sándor (skorpió), Nándor (nyilas), Balázs (bak), Vilmos (vízöntő), Henryk (halak) és Konrád (ismét kos).* A ciklus véget ért, a kör beteljesedett. Lehetséges, hogy erről olvashatunk valahol, de isten látja lelkem, saját magam jöttem rá a könyv vége fele. :) Ennek megfelelően minden fejezet elején az adott évszak hangulati leírásával találkozunk.

A könyv másik jellegzetessége a generációkon átívelő emlékezet és jövőbe látás képessége, melyek külső tárgyai az Apák könyve emlékkönyv, melyeket a Csillag nemzetség elsőszülöttei nagy becsben tartva írnak valamint a tojás alakú (élet) zsebóra (szintén a ciklikusságra és a 12-es számra utal), melyet a könyvbéli első Csillag talál még gyermekkorában. Az emlékezet akkor kezd el halványulni, mikor e tárgyakra kevesebb figyelem jut, s akkor látszik végleg eltűnni, mikor a zsidó holokauszt következtében e tárgyak megsemmisülnek, s az emlékezetet és az átélt borzalmak miatt a múlt és a jövő látását az éppen aktuális Csillag elutasítja. De nem lenne kerek a „mese”, ha e mágikus képesség nem térne vissza a családhoz, pusztán a szándék és keresés által, annak mély óhajtása által, hogy múltjukról többet tudjanak meg. Valóban szép és felemelő befejezés volt ez.

A harmadik jellegzetesség a nyelvezet fejlődése és modernizálódása, ahogy a történet halad előre. Emiatt az elején nekem kissé nehézkes volt olvasni, de aztán belejöttem. Valójában le a kalappal Vámos előtt, aki állítólag minden korhoz vagy egy tucat adott korban játszódó regényt elolvasott**, hogy minél hűbben adhassa vissza az adott kor nyelvezetét.

Tetszett.

*Ugye milyen érdemes volt bölcsészkarra járni?
**Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1k_k%C3%B6nyve

>!
Ab Ovo, Budapest, 2000
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637853936 · Illusztrálta: Szurcsik József
3 hozzászólás
fióka P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Fontos könyv, szép könyv, jó könyv.
Nem hasonlítgatom egyik hasonlóhoz sem, mert miért? Esterházy Esterházy, Vámos meg Vámos. Nem hasonlít. Pusztán annyiban, hogy itt is és ott is apák főszerepelnek.
Olyasmiről szól, ami valószínűleg szinte minden embernek vágya (nekem biztosan): hogy tudjon a felmenőiről és ne csak száraz adatokat, hanem hogy meg is ismerhesse valamennyire azokat, akiket amúgy nem lehet. Egy-egy beírásból számára fontos gondolatról, eseményről, történésről. Ez nagyon fontos. Mindegy, hogy kisember, nagyember, ez a tudás valahogyan biztosabban elhelyez a világban. Tudod, hogy honnan eredsz. Még akkor is, ha azok az életek már csak valaha volt sóhajtásai kifakult soroknak. Még akkor is, ha már nincs élő, ki emlékezzen rájuk. Ha azt sem tudhatod, hogyan nézhettek ki. Hiszen ők mind-mind te vagy. S ha a folytonosság elvész, gyökértelen leszel, talajtalan, nem áll mögötted senki – még akkor is így van ez, ha nem tudsz arról, hogy ez fontos neked. Furcsa dolog ez, de igaz. Erre alapul a könyv is, és a végére érve, a sosem ismert és tudott krónika akaratlan és tudattalan újrakezdésével visszaáll a rend, a kontinuitás és ez így van jól. Folytatódunk.

8 hozzászólás
n P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Jó könyv. Nagyon tetszett!
És közben ceruzával otthon írogattam, hogy ki kicsoda, ki kinek a fia, mit csinált, és hogyan halt meg.
Érdekes volt ez az előre-látás dolog. Nem mondom jóslatnak, mert az más. Tudták, hogy mi fog történni, csak azt nem, hogy hogyan.
Hogy milyen lesz az út, amíg oda eljutnak.
És a lényeg éppen ez volt.
Szeretem a Napfény ízét, sokszor láttam, szeretem a Sorel-házat, szeretem Médea gyermekeit is.
Most ezt is hozzájuk teszem magamban.

9 hozzászólás
Rea P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Ezt a könyvet élmény volt olvasni. Mindent szerettem benne, az első sorától az utolsóig. A 12 generáció élete úgy fonódik össze a magyar történelmünkkel, hogy közben a csodálatos nyelvünk fejlődését is nyomon követhetjük. Végig azt érezhettem közben, hogy magyar írótól, magyar nyelven a legjobb olvasni a világon, ezt nem tudja felülmúlni semmi..

18 hozzászólás
KingucK >!
Vámos Miklós: Apák könyve

Több századot (Rákóczi szabadságharctól napjainkig) és tizenkét generációt átívelő regény monumentális hatást gyakorol az emberre. Bevallom, nem minden nemzedék tagjait tudnám felidézni még így közvetlenül az olvasás után sem. Emiatt gondolkoztam a maximális csillagon (a lehetne 9,8-at adnék), ugyanis a hatalmas időszakot átfogó könyv után hiányérzetem támadt, néhány történetet részletesebben is olvastam volna… Ezért is emlékeztetett a Száz év magányra. Bár ez jobban tetszett, talán mert a mienk 
Ami legjobban megfogott (rám jellemzően :) a történelmi eseményekkel átszőtt cselekményszál, néhol ismerős, máshol új érdekes adalékokkal a történelmünkből.
Szép keret(ek)be van foglalva spoiler a regény. Sokszor nehéz és fájdalmas, néhol szerencsés életutak sokasága.
Szívesen venném, ha valamelyik vállalkozó szellemű molytársunk elkészítené a könyv alapján a családfát (talán második olvasásra neki veselkedek)
Ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a történelem, és azoknak, akik nem ijednek meg a sok nemzedéken átvezetett családregényektől!

szucsiani P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Különleges családregényt írt Vámost Miklós. 12 nemzedék elsőszülött fiai írják be történetüket az Apák könyvébe és örökítik tovább.
Már a harmadik generációnál rájöttem, hogy érdemes lesz családfát készíteni, így olvasás közben lelkesen rajzoltam, s a nevek mellé egy-két jellemzést is odaírtam.
Bár évszám szinte egyáltalán nincs a könyvben, mégis az eseményekből tudjuk, hogy melyik időszakban történnek. Tetszett a nyelvhasználata, ahogy haladunk az időben úgy változik a régies nyelvezet, napjaink szóhasználatára.
Annak ellenére, hogy nagyon olvasmányos, jól felépített csalástörténet, számomra kissé érzelemmentes. Zavart, hogy egy-egy élettörténet röviden lett összefoglalva és néhány generáció (fejezet) múltán már alig emlékeztem rá.

gabona P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

Az oldal szerint ez az itt regisztrált 793. olvasásom. Vámostól is már sokadik. Tervem szerint pedig, hogy minden rendelkezésre álló, valaha megjelent kötetét még idén letudom, egyre biztosabbnak látszik; haladok előre a kijelölt úton, regényei (melyekkel időrendben ismerkedem) sorában immáron az ötödik, az Apák könyve került most sorra. Nem titkolt, „papucslistás” olvasmány, mely méltán került a bizonyos 303 magyar regény közé.

Tizenkét nemzedék, elsőszülött fiúk sorsa, élete közel ötszáz oldalon, háromszáz éven át, tizenkét fejezetben. Nyilván babonaság, hogy az egyébként elvárt tizenharmadikra már nem került sor. (Fura módon tizennegyedik viszont van, mégpedig itt.) Nem bíztam se magamban, sem pedig Vámosban, hogy ez tényleg olyan jó és csodálatos lesz, mint előzetesen ígérték, akiket megkérdeztem róla. Aztán persze nekik lett igazuk. Nem szeretek nagy szavakkal dobálózni, de ha van könyv, ami egyetlen tollvonással képes felülírni minden korábbi olvasmányélményt, nos… számomra ez az.

Nem hasonlít egyetlen korábbi könyvre sem, amit eddig olvastam (sem Vámostól, sem mástól), pedig áll már mögöttem néhány száz, ilyen viszont talán egy sem. Eleinte kicsit nehéz volt ráérezni, de viszonylag hamar belerázódtam, onnantól pedig tudtam, mennyire az én könyvem ez. Semmi túlmisztifikálás, ez valóban egy csodálatos mű, ami után nehéz továbbra is ugyanolyan embernek maradni. Kíváncsi lennék, mi játszódhatott le a fejemben, miközben pörgettem a lapokat, mert hogy a szívemben egészen mást éreztem, mint általában szoktam, az tény.

Apáknak, fiúknak és persze lányoknak, anyáknak is kötelező olvasmánnyá kéne tenni, nem vitás.

>!
Ab Ovo, Budapest, 2000
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637853936 · Illusztrálta: Szurcsik József
Anibell P>!
Vámos Miklós: Apák könyve

12 Csillag = 5 csillag
Érdekfeszítő, sodró történetek, és bár nem mindegyik szereplő nőtt egyformán a szívemhez, mindegyikkel együtt éreztem, különösen fájt a sok értelmetlen halál. A múltba nem szeretnék belelátni, de egy Apák (anyák) könyvét szívesen olvasnék a családomról… Úgy tűnik, nekem kell elkezdeni…

Agatha_Emrys >!
Vámos Miklós: Apák könyve

Ezt nevezem!

Vámos Miklós 12 generáció történetét mesélte el az 1700-as évektől 2000-ig úgy, hogy közben a történelmi hatásokról sem feledkezett meg, sőt, az adott korszakra jellemző szókincset, szófordulatokat használt végig. És tette mindezt nagyobb logikai baki nélkül spoiler , olvasmányos formában!

Az egyetlen, amit fel tudok hozni az a néhol furcsa párbeszéd szerkesztés. Az író gyakran kihagyta a kérdezte/mondta/válaszolta stb. igéket és csak a szereplő nevét írta oda, ami számomra idegenül hangzott. Hogy értsétek mire gondolok itt egy kitalált részlet:
– És maga hová megy úrfi? – Nagy Hajnalka.
– A kávéházba igyekszem – válaszolta Csillag Károly.
– És is veled mehetek? – Csillag Jolán, a húga.
Ugye, hogy furcsán hangzik?

De ezt leszámítva remek könyvhöz volt szerencsém, az első Vámos Miklóstól, de biztosan nem az utolsó. Látszik, hogy rengeteg munkát fektetett a történetbe, jól átgondolt és felépített, a régies nyelvtől pedig talán kissé nehézkes az elején, de hamar bele lehet rázódni.
Le a kalappal Vámos Miklós előtt, de tényleg!
Én pedig mindenkinek bátran ajánlom ezt a művet, olvassátok!


Népszerű idézetek

padamak>!

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.

272. oldal

padamak>!

Peches állat az ember, akkor is elvárják tőle, hogy szeressen, amikor semmi kedve hozzá.

349. oldal

psn>!

Nem kaptam tőled semmiféle útmutatást, útravalót, szemléletet vagy
nehéz ezt
nem adtad át azt sem, amit te
nem neveltél se az életre, se a
nem foglalkoztál
nem törődtél
nem számítottam
Nem hányok a szemedre semmit, de amit az ember gyermekkorában nem kap meg, az örökké hiányozni fog neki és ezt nem én mondom, hanem Jung.

365-366. oldal (Ab Ovo, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: apa
Tilla>!

Pedig amit helyesnek vélsz, azt bármely áron hangoztatnod kell, mert az is vereség, ha nem állasz ki az igazaddal, és legalább annyira bánt azután.

120. oldal

padamak>!

Könyvet, papirost tűzbe nem szabad! – ordította Stern István harmadszor is, kirugdosván a parázsból a még menthetőt.

87. oldal

padamak>!

Eltoltad magadtól a múltat, de valamiképpen a jelen is ment vele… észre se vetted, milyen hiábavalóan peregtek napjaid, éveid.

350. oldal

Maya>!

A „bárcsak ” kezdetű mondatok kártékonyak.

268. oldal (Ab Ovo)

padamak>!

Ha választani kell, hogy az ember egy könyvet olvasson el százszor, vagy száz könyvet egyszer, jobban jár az előbbivel – idézte Barlay tanár urat.

334. oldal, dr. Csillag Balázs

Ydna>!

Henryk Mária hibáit is szerette, pedig olykor idegesítették. Tapasztalhatta, hogy Mária rossz tulajdonságai éppen ugyanazok, mint az erényei. A magabiztosság jól jött, ha hivatalokban kellet ügyintézni. A néptanítói hevületből származott mindaz, amit Henryk a lány mellett elsajátított. A tudálékosság a tudással egy tőről sarjadt. A gyakorlatiasság hiánya együtt járt a lélek tisztaságával.
E gondolat nyomán juthatott a fölismeréshez: valószínűleg mindenkinek a hibái azonosak az erényeivel. Saját magát is megszemlélte e nagyítón. Elég lassú. (Alapos és kitartó.) Kicsi az önbizalma. (Szerény és óvatos.) Nem túl művelt. (Tudásra szomjas.) Pocsék a memóriája. (Hamar megbocsát.)

440. oldal

Tilla>!

Csillag Vilmos keveset járt a temetőbe, úgy tartotta, az ő apja nincsen ottan, ha van bárhol, hát legfőképp az ő emlékezetében, ennek folytán tökéletesen mindegy, hogy látogatja-e a mások által a gyászra hivatalosan kijelölt földterületet.

365. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Régimódi történet
Kertész Imre: Sorstalanság
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Kemény István: Kedves Ismeretlen
Csathó Kálmán: Családfa
Szegedy-Maszák Marianne: Csókolom a kezét
Jókai Anna: Ne féljetek!
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis
Babits Mihály: A gólyakalifa
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk