Így ​élt Darwin 6 csillagozás

Vámos Magda: Így élt Darwin

Számtalan nagy ember – művész vagy tudós – életművét, felfedezéseit vagy legszebb alkotásait jól ismerjük, annál kevesebbet tudunk magánéletükről. Ezek közé az „ismeretlenek” közé tartozik az élővilág fejlődésének nagy felfedezője, Charles Darwin is. Könyvünk felidézi Darwin életének alig ismert évtizedeit: a nagy elődöket és példaképeket, a tanulásra ösztönző családi légkört, a gyermekkort, a fiatal tudós föld körüli útját a Vizsla nevű vitorlás hajón, a csendes alkotómunka nagy gondolatokat érlelő éveit, a fejlődéstan körüli elkeseredett tudományos összecsapásokat, majd a tisztelettel övezett öregkort.
Az olvasmányos, érdekes életrajzot, mely most második kiadásban jelenik meg, számos fotó, dokumentum illusztrálja.

Róla szól: Charles Darwin

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Így élt… Móra

>!
Móra, Budapest, 1981
212 oldal · keménytáblás
>!
Móra, Budapest, 1975
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631102149
>!
Móra, Budapest, 1974
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631102149

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

Hopelight>!

„Én úgy fogok tenni, ahogy ma gondolkodom: mert az az ember, aki nem átallja, hogy idejéből akár egy órát is eltékozoljon, még egyáltalán nem jött rá az élet értékére.”

107. oldal

Hopelight>!

Élete végéig visszavágyott a trópusokra. De nem mozdult többé. Csak emlékezett.

50. oldal

Hopelight>!

„Ezentúl mindenkit tisztelni fogok, aki könyvet ír, akármilyenre sikerüljön is az, mert fogalmam sem volt arról, micsoda fáradságba kerül.(…)”

111. oldal

Hopelight>!

Ha valakire tálaló a régi mondás, hogy a zsenialitás hetven százalékig türelem, tíz százalékig szerencse és húsz százalékig vele született tehetség dolga, akkor Charles Darwinra az.

113. oldal

Hopelight>!

„Gyermekeivel való bánásmódját leginkább az jellemezte, hogy tisztelte szabadságukat és egyéniségüket. (…) Szüleink még azt sem akarták tudni, mit csinálunk, és mit gondolunk, ha ezt nekünk nem volt kedvünk megmondani. Apánk állandóan éreztette velünk, hogy mindegyikünk olyan teremtmény, akinek véleményei és gondolatai értékesek az ő szemében, így aztán jelenlétének verőfényében énünk legjobbik része került felszínre.”

133. oldal

Hopelight>!

A nagy művészt és a lángészt az is jellemzi, hogy mindvégig megőrizi a gyermek látásának frissességét, a zsenge kor kíváncsiságát, a játékosságot és a világot magának először felfedező eredetiséget.

137. oldal

Hopelight>!

Ha Henslow professzor nem olyan jó pedagógus, amilyen, ha kevésbé tudja megítélni, mire alkalmas és mire képes egy-egy tanítványa, ha nincs meg benne a vérbeli pedagógus szeretete és bizalma a fiatalok iránt, ha valamivel kevésbé jó a szeme és a szíve, akkor Darwinból nem lesz az, aki lett.

34. oldal

Hopelight>!

Elgondolkodtató, hogy néha a legjobb apák is mily kevéssé ismerik a fiaikat. S hogy a gyakorlatias észjárás mily kevéssé állja ki némelykor éppen a gyakorlat próbáját.

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Art Spiegelman: A teljes Maus
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Philip Carlo: A Jeges
Szabó Magda: Für Elise
Irving Stone: Michelangelo
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya
Ian Kershaw: Hitler 1936–1945
Ian Kershaw: Hitler 1889–1936
Michelle Moran: Madame Tussaud