Rettegj, ​inkvizítor! (Eymerich-ciklus 4.) 10 csillagozás

Valerio Evangelisti: Rettegj, inkvizítor!

Az ​1354-es év nem várt megbízást hoz Nicolas Eymerich, Aragónia főinkvizítora számára. Királyát kell elkísérnie Szardínia szigetére, hogy leverjék korábbi szövetségesük, az Arboreai Judikátus uralkodójának lázadását. Alghero városának ostromakor aztán a főinkvizítor rémítő felfedezéseket tesz: a vizeket veszedelmes paraziták fertőzték meg, melyek az emberi szervezetben hatalmasra nőnek és gyötrelmes halált okoznak; a város alatti barlangokban pedig egy pogány istenséghez imádkozik a nép, hogy különös, kék fénysugarával gyógyítsa ki őket nyavalyáikból.
A regény második történetszálában Wilhelm Reich osztrák pszichoanalitikus a náci üldöztetés elől külföldre menekülve folytatja kutatásait egy ősi kozmikus energia, az „orgon” után, amely hite szerint képes a legtöbb betegség gyógyítására.
A harmadik szálon a közeljövő diktatórikus töredékállamokra hasadt Észak-Amerikájában három középiskolás fiút hatalomellenes szervezkedés vádjával száműzetésre ítélnek, és a rettegett… (tovább)

Eredeti cím: Il mistero dell'inquisitore Eymerich

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628740 · Fordította: Zsoldos Amália
>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9786155859021 · Fordította: Zsoldos Amália

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Valerio Evangelisti: Rettegj, inkvizítor!

Amikor először elolvastam a könyv fülszövegét, bizony húztam a számat. Utoljára az első részben volt három idősík, és nem is tett jót annak a regénynek. Aztán ez fokozódott, mikor olvasás közben kiderült, hogy nem is három, hanem úgymond három és fél idősík van. Jajj…
Szokás szerint a legérdekesebb szál Eymeriché volt, aki ezúttal Szardínia szigetére kénytelen utazni. Egyébként is kényes inkvizítorunk közérzetén nem javít, mikor megtudja, hogy a szigeten különös betegségek fertőzik meg az embereket, így aztán az eretnekség felderítése csupán az egyik gondja lesz.
Jelenbeli szál ezúttal kifejezetten nem volt, hanem Wilhelm Reich kutatásának előrehaladásába tekinthettük be különböző évek során a II. világháború előttről kezdve. Természetesen ez szolgál a középkori szál tudományos magyarázatával. Szintén Reichhez köthető a fent említett feledik szál, de arról csupán a regény végén derült ki, hogy mégis mi és mikor játszódik, és még így megkérdőjelezem az értelmét.
A harmadik szál fixen a jövőben játszódott. Az előző rész végén az elszabadult vírus sikeresen kiiktatta az Egyesült Államok elnökét is, végül az USA szépen fel is bomlott három töredékállamra, melyek mindegyikének megvan a maga flúgja. Egy-egy fejezet erejéig mindegyikbe betekintést nyerünk, hogy aztán az ezekből származó három fiút szépen át is zsuppolják Lazarettóba. spoiler Az egész csak a legvégén kapcsolódik be Eymerich történetébe, egyfajta csattanó jelleggel, de kissé hosszúnak éreztem az építkezést ehhez.
No, mindegy, minden morgás ellenére a középkori szál továbbra is jó, szóval remélem idővel sort keríthetek majd az ötödik részre is.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628740 · Fordította: Zsoldos Amália
A_Nagy_Levin P>!
Valerio Evangelisti: Rettegj, inkvizítor!

Értem én, hogy ez szórakoztató kellett volna, hogy legyen.
De nem volt az.
A fene megette, még kaland meg csavar is volt benne. Szóval valójában tisztességesen megírt és elolvasható történet. Még mindig nem értem magamat, miért figyelem a sorozatot, de valami van benne, amitől működik. A három történeti szál valahogy kezd összeolvadni, ami szórakoztató.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628740 · Fordította: Zsoldos Amália
blackur>!
Valerio Evangelisti: Rettegj, inkvizítor!

Sziasztok! Csak engem zavar,hogy Emerich a 2.kötetben 45 éves a 3.ban 38 a 4.ben 34?

Fejes_Valentin>!
Valerio Evangelisti: Rettegj, inkvizítor!

„Kedvenc inkvizítorunk kalandjainak folytatására hosszú éveket kellett várnia a magyar rajongóknak. Nicolas Eymerich fordulatos életének következő fejezete, a Rettegj, inkvizítor! nemrég került fel a hazai könyvesboltok polcaira. Ugye megengedtek egy kritikát?”

A teljes könyvbemutató a linkre kattintva érhető el: https://smokingbarrels.blog.hu/2019/01/28/konyvkritika_…


Népszerű idézetek

Disznóparéj_HVP IP>!

Láttam Afrika sivatagi gyermekeit, kegyetlenek, mint a vadállatok, és New Orleans utcáin csúszkáló aligátorokat. Nem létezik többé emberi nem. Csak egymással harcban álló törzsek. Van, aki ezt még nem érti. Én értem, és ezért vagyok én a főnök.

187. oldal, 17. A JÖVŐ GYERMEKEI (IV)

Kapcsolódó szócikkek: aligátor
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Dan Abnett: Malleus
Dan Abnett: Ravenor visszatér
Jaume Cabré: Én vétkem
Umberto Eco: A rózsa neve
Carlo Ginzburg: A sajt és a kukacok
Giordano Bruno és az inkvizíció
Pasquale Festa Campanile: A szerelmes boszorkány
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Joan Slonczewski: Génszimfónia