Hajnali ​kakasszó / Galambok a harangtorony tövében 5 csillagozás

Valerij Sevcsuk: Hajnali kakasszó / Galambok a harangtorony tövében

Valerij ​Sevcsuk ukrán írónak ez az első önálló magyar nyelvű kötete. 1968-ban az Ukrán elbeszélők-ben mutatkozott be a magyar olvasóknak, kisregényét, a Rakpart 12-t az Ismerősöm, az oroszlán című válogatásban olvashattuk 1977-ben: eredeti hangja, biztos stílus- és formaérzéke mindjárt felkeltette érdeklődésünket.
A kötet címadó kisregényének cselekménye egy vidéki kisvárosban játszódik, hősei őszinte emberi kapcsolatokra vágynak, nem találják a helyüket a világban. A maguk módján lázadnak a konvenciók, kötöttségek, a szürke hétköznapok ellen. Rádöbbennek arra, hogy boldogulásukért maguknak kell megküzdeniük, s mindenekelőtt le kell számolniuk az illúziókkal. A Galambok a harangtorony tövében című kisregény négy pályakezdő fiatalemberről szól. Sevcsuk kivételes őszinteséggel vall az emberi kapcsolatok sokféleségéről. A finom iróniával átszőtt történetben a sorsok különböznek, de lényegükben mégis hasonlítanak egymásra: a regény hősei méltóbb életre vágynak, s a legkisebb… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár

>!
Európa, Budapest, 1981
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630724545 · Fordította: Misley Pál, Szépe Borbála

Enciklopédia 2


Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Valerij Sevcsuk: Hajnali kakasszó / Galambok a harangtorony tövében

Sevcsuk két kisregénye kapott helyet ebben a kötetben, melyek közül nekem a címadó tetszett leginkább.
Melankolikus hangulatú, kifinomult stílusú alkotás, melynek egy másik címet is adhatnánk: Elvágyódás!
Valamennyi szereplőjének főbb jellemzője. A jómódú család minden tagja, valamint a szegénységben élő anya a lányával egyaránt.
A tanárházaspár Viktor és Miroszlava házassága látszólag szeretetteli, odaadó, ám az asszonyt állandó féltékenység, a férjet meg egy csábítás lehetősége gyötri. Fiuk, Szerhij nyomasztónak érzi anyja túlzott aggódását, felügyeletét, menekül egy magának épített titkos világba, alkotásba, s igyekszik megfejteni, mit is rejthet elhunyt nagyapja lelakatolt ládája.
Kapitolina szerény körülmények között él édesanyjával, mindketten máshová vágyódnak, más életet élnének. Szerhijjel vágyott ismeretsége csak álom maradhat számára. Barátnőjére, anyjára nem számíthat támaszként lelki problémái megoldásában.
Sevcsuk gyönyörű stílusa, a csodaszép tájleírások, a kitűnő karakterek említésre méltó. Kicsit befejezetlennek tűnhet a regény, ám mégsem az. Hiszen Szerhij az egyedüli szereplő, akinek sikerül felülkerekednie veszteségén, csalódottságán és a mélabún, mikor reménytelin induló reggelt beárnyékolja egy fájdalmas veszteség, amit ő lehetőségként, újbóli megmérettetésként könyvel el, újrakezdésre ösztönzi, s a jövő új reményként jelenik meg előtte, új lehetőséget tartogatva.
A Galambok a harangtorony tövében négy pályakezdő fiatal: Oreszt, Viktor, Malcsenko és Jura életén keresztül ábrázolja az emberi kapcsolatok sokrétűségét. Kijevben dolgoznak az egyetem elvégzését követően, itt igyekeznek megalapozni életüket, immár keresőként. Nem könnyű eligazodni az új körülmények, új emberek között, megpróbálnak a hétköznapok monotonitásából kitörni, s olykor ezt álmok kergetésével, illúziók világában igyekeznek megteremteni.

regulat>!
Valerij Sevcsuk: Hajnali kakasszó / Galambok a harangtorony tövében

Vannak könyvek, amiket majd újra kell olvasni. Mert nem jókor találkoztunk.
Ez a két Sevcsuk két kisregényt tartalmazó kötet ilyen.
Két kisregény a boldogság keresésről.
Most persze dobálózhatnék a nevekkel és spoilerezhetném a történeteket, de…
de egyszerűbb, ha magunk elé néhány nem igazán jól sikerült, mondhatni szomorú vázát, a földhöz csapjuk őket és a cserepekből összerakunk valami szép mozaikot… valami olyast, amiket a Güell-parkban látni.

Valami ilyet művel Sevcsuk is fog, néhány életet, jól földhöz vágatja a sorssal, és a végén kirak egy kedvesnek tűnő mozaikot, ami megmutatja hőseinek a boldogságot, vagy legalább az ahhoz vezető utat.

Bevallom, hogy nekem most a két kisregény egyszerre sok volt. Ráadásul nehezen hangolódtam rá a Hajnali kakasszóra és ez az élmény nyomasztott a Galambok a harangtorony tövébennél is. Pedig az utóbbi valószínűleg sokkal jobb, mint ahány csillagot kapott most tőlem a kötet. Igaz, én azt hiszem, találkoztam minden szereplőjével. Igaz, nem egyszerre. Sevcsuk jobban eltalálta ezeket a fiatal és kevésbé fiatal hivatalnokokat, mit a Hajnali kakasszó nagykamasz főhősét.

Szerintem egy újraolvasás után több csillagot fog kapni.

kaporszakall>!
Valerij Sevcsuk: Hajnali kakasszó / Galambok a harangtorony tövében

A szovjet hétköznapok illúziómentes bemutatása; a szokásos máz nélkül: ez a két kisregény erénye. A helyenként szentimentális hangütés, az apró etűdökből egybegyűlő, de nem igazán összeálló cselekmény a hátránya. Túl sok ivászat: ez a kor és a hely sajátsága; túl sok álomkép: ez viszont az író sajátsága – másképp nem tud némely vágyakat, elképzeléseket érzékeltetni. Az álomképek számomra mindig valami pótcselekvést sejtetnek, és nagy tömegben kifejezetten irritálnak; így van ez a második kisregény esetében is. Pedig az alapötlet: a vidékről Kijevbe, a főiskolára került, majd egy furcsa múzeumi hivatalban ottrekedt ifjú csinovnyikok élettöredékei egész érdekesnek ígérkeztek, de aztán csalódást okoztak. Az első írás – egy útkereső kamasz vívódásai – még kiforratlan, a második inkább túlfőtt; egyik sem helyezte a szememben az írót a szovjet irodalom élvonalába.

pwz IP>!
Valerij Sevcsuk: Hajnali kakasszó / Galambok a harangtorony tövében

Igen, most már bátran merem állítani, hogy ha kevésbé ismert országok irodalmát szeretnéd egy kicsit behatóbban tanulmányozni, akkor a Modern könyvtár kötetei között bátran keresgélhetsz. Még akkor is, ha a magyar kiadás pillanatában az adott ország nem is létezett! :D Ezt elsősorban a volt Szovjetunió, vagy éppen Jugoszlávia tagköztársaságaira értem. Szerencsére az Európa kiadó ezen sorozata már 30-40 éve is törekedett az akkori újhullámos, a tagköztársaságokban ismertebb írók bemutatására. Az ukrán Valerij Sevcsuk két kisregénye is így került „horogra” Magyarországon.
A két történet alapfelállása hasonló: mindig a másra, jobbra vágyó emberek mindennapi harcait mutatja be az író. Ehhez szerinte elengedhetetlen, hogy ezek közül az emberek közül a történetek szempontjából 4-5, vagy több mindig kölcsönhatásban legyen egymással – mint az életben. A párbeszédek helyett inkább a belső monológok dominálnak, ami egyfajta megfejtést hordoz az egyén cselekedeteire. Emberi kapcsolatok a 70-es évek Ukrajnájában Sevcsuk tolmácsolásában, érdekesen és olvasmányosan, röviden.

>!
Európa, Budapest, 1981
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630724545 · Fordította: Misley Pál, Szépe Borbála

Népszerű idézetek

pwz IP>!

Minél több jóság van az asszonyban, annál jobb ízű a főztje.

63. oldal, Hajnali kakasszó

Kapcsolódó szócikkek: asszony ·
2 hozzászólás
pwz IP>!

Ültek a moziban fagylaltot nyalogatva, és megcsodálták a csinos hősnőt, aki az ágyban fekve férjével együtt állandóan azon izgult, hogyan tudják teljesíteni a termelési tervet.

132. oldal, Galambok a harangtorony tövében, Lina Ivanivnya

2 hozzászólás
pwz IP>!

Gyönyörű idő van, s ugyanilyen ragyogó a hangulatom is. Kellemes puha álmom volt, subáról, legelésző nyájakról álmodtam, meg hegyekről, ahol magányos medvék kószálnak, és egy pásztorlányról, aki nagyon hasonlít arra a lányra, akivel ma megismerkedem.

69. oldal, Hajnali kakasszó

pwz IP>!

Csak a holt dolgok visszataszítóak; minden szép, ami él.

73. oldal, Hajnali kakasszó

pwz IP>!

– Hogy megy a tanulás? – kérdezi nagymama, s hozzálát a vacsorafőzéshez. Házi laskatésztát főz és megszórja töpörtyűvel.

50. oldal, Hajnali kakasszó

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csimit Cidendambajev: Merre vagy, kék madár?
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Vladimír Neff: A tizenharmadik szoba
Władysław Zambrzycki: A mi boldogasszonyunk
Mati Unt: Őszi kavargás
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A hintó
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / Az orr / A revizor
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete