Gazprom ​– Az orosz fegyver 8 csillagozás

Valerij Panyuskin – Mihail Zigar: Gazprom – Az orosz fegyver

„Gáz ​lengi körül mostanában a futballklubokat, a különféle villamos műveket, újságokat, tévécsatornákat, nyugdíjalapokat, biztosítási társaságokat, bankokat, légitársaságokat.
A Gazpromtól annyira félnek, a Gazpromot annyira dicsérik, hogy úgy fest, nem jut idő arra, hogy akár egy pillantást is vessenek rá, miként épül fel, hogyan is néz ki belülről. Hogy milyen állapotban van mostanság ez a hatalmas orosz fegyver, amelyet még Berija és Hruscsov kovácsolt, Brezsnyev és Koszigin használni tanult, és amelyet Csernomirgyin és Vjahirev Putyin kezébe adott.
Nem rozsdásodott-e meg véletlenül? Tényleg olyan veszélyes-e?
És végül, szét lehetne-e szerelni, hogy feleletet kapjunk ezekre a kérdésekre?”

A két ismert publicista, Valerij Panyuskin és Mihail Zigar politikusokkal, korábbi és jelenlegi vezetőkkel készített riportkönyve a világgazdaság egyik legjelentősebb és legtitokzatosabb energetikai vállalatát mutatja be. De ettől többet is ad – megdöbbentően őszinte… (tovább)

Eredeti cím: Газпом. Русское оружие

Tartalomjegyzék

>!
Kalligram, Pozsony, 2008
264 oldal · ISBN: 9788081010446 · Fordította: Goretity József

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Hétvári
Valerij Panyuskin – Mihail Zigar: Gazprom – Az orosz fegyver

Rövid összefoglaló a világ legnagyobb földgázkitermelő cégéről, a Gazpromról, amely jelenleg a világ harmadik legnagyobb vállalata, így Oroszország nagyhatalmi szerepének alapja és jelen könyv Oroszország képénekvizsgálati pontja.

A könyv a Szovjetunió felbomlásának kezdeténél veszi fel a fonalat, elmesélve a társaság energetikai minisztériumból való kiválásának és privatizációjának történetét. Az olvasás során végig követhetjük a társaság vezetésével kapcsolatos hatalmi harcokat, miközben egy rövid kitekintőt is kaphatunk az orosz politika kilencvenes és kétezres eleji mindennapjairól. A könyv ezen részénél kicsit több háttér tudásra lehet szükség, hogy az olvasó kiismerje magát a korszak fontosabb orosz szereplői és eseményei között.

Nekem különösen tetszett, hogy szerzők a a könyv későbbi részeinél külön kitérnek az ukrán, türkmén és fehérorosz politikai helyzetre is, azáltal, hogy bemutatják milyen hatása van a fenti országok belpolitikájára a fölgázmezők birtoklása vagy éppen azok hiánya.

Rövid, de annál fontosabb része a könyvnek, amikor a szerzők ismertetik, hogy milyen okokból támogat a Gazprom egy német focicsapatot, hogy ezáltal javítsa a társaság brandjét Európában. Megjegyzendő a könyv megjelenése óta a társaság támogatója lett bajnokok ligája futball sorozatnak is, amely a világ egyik legnépszerűbb sporteseménye.

A Gazprom gazdasági expanziója Európa felé, beleértve a társaság pr .akciót is, rámutatnak a társaság azon szerepére, amely miatt sokan tekintik a társaságot Oroszország legnagyobb jelenlegi fegyverének. A Gazprom nem kizárólag biztosítja az orosz külpolitika számára a kaput Kelet és Nyugat-Európa felé, de biztosítja erős érdekérvényesítő külpolitika alapját is az Orosz Konföderáció részére.

A könyv befejezésénél a szerzők egyértelmű választ adnak a kérdésre, hogy a megvalósult putyini hatalomátvételt követően beszélhetünk-e Oroszországról egymagában a Gazprom nélkül vagy fordítva a Gazpromról az orosz állam nélkül. A szerzők szerint figyelembe véve a társaság és az állam közötti személyi összefonodásokat, a Gazprom szerepét az orosz külpolitika alakításában a fenti kérdésre kizárólag nemmel lehet válaszolni. Bár a könyvben több a korszakban fontos szerepet játszó politikus, üzletember megszólal, de ezeket a személyes véleményeket mindig megfelelő olvasói kritikával kell kezelni.

Kritikaként jegyzeném meg a könyvvel kapcsolatban, hogy bizonyos részeknél a szerzők kicsit részletesebben írhattak volna a társaság tulajdonosi változásainak részleteiről, akár a könyv könnyű értelmezhetőségének hátrányára is. Összességében viszont egy jól összerakott könyv, amelyet az átlag érdeklődők is könnyen elolvashatnak.

>!
szökött_csincsilla
Valerij Panyuskin – Mihail Zigar: Gazprom – Az orosz fegyver

A két, önmagát liberálisnak valló orosz oknyomozó újságíró könyve, a Szovjetunió széthullását követő kaotikus időszaktól követi nyomon a szovjet nyersanyagügyi, és energetikai minisztériumból a világ legjelentősebb energetikai cégévé vállt Gazprom történetét. Számtalan összeesküvés elmélettel számol le közben, vagy támaszt újakat, de alapvetően távolságtartással szemléli az elmúlt húsz év meglehetősen nyakatekert történetét. Fontos dolgokra világít rá, amely az újra reneszánszát élő orosz-német kapcsolatokat illeti, és vizionál is, számba véve a lehetőségeket az orosz belső piac működésében esetleg bekövetkező anomáliákkal kapcsolatban. Akit érdekel a politikai háttéralkuk és paktumok világa, az energia biztonságot eszközként felhasználó orosz külpolitika jövőképe, az biztosan érdeklődéssel fogja forgatni ezt a lebilincselő, számtalan riportot és helyszíni beszámolót is tartalmazó könyvet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Flesch István: Örmények, törökök, kurdok
John Vaillant: A tigris
Ljubov Siselina – Gazdag Ferenc (szerk.): Oroszország és Európa
Szvák Gyula (szerk.): Oroszország története
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Katya Petrovszkaja: Talán Eszter
Adile Abbász-ogli: Hazám, Abházia
Alekszandr Szolzsenyicin: Lenin Zürichben
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Max Brooks: World War Z – Zombiháború