Mihail ​Hodorkovszkij 1 csillagozás

Valerij Panyuskin: Mihail Hodorkovszkij

Mihail ​Boriszovics Hodorkovszkij 1963.június 26-án született Moszkvában. Szülei mérnökök, majdnem egész életüket a „Kalibr” gyárban dolgozták le. 1981-től a Mengyelejev Vegyésztechnológiai Egyetem hallgatója. Elsőéves korától másodállásban dolgozott. Évfolyamelső volt, a Komszomol aktív tagja. 1987-ben létrehozta az Ifjúsági Tudományos Technikai Munkásság Központját. Közben munka mellett elvégezte a Plehanov Közgazdasági Egyetemet. 1989-ben az itt keresett pénzét az egyik első orosz kereskedelmi bankba, a Menatepbe fektette. 1992.októberében a Menatep létrehozott egy ipari csoportot. 1994–1995 folyamán, befektetési versenytárgyalásokon való részvétellel, a banknak sikerült megszereznie néhány orosz nyersanyagtermelő- és feldolgozó nagyvállalat részvénycsomagját. 1995-ben a Menatep 350 millió dollárért átvette az államtól a Jukosz részvényeinek 78%-át. A Jukosz nyereségessé tétele 6 évet vett igénybe. 2003-ra a Jukosz az energetikai világpiac vezetőjévé vált, 40 milliárd dolláros… (tovább)

Eredeti cím: Михаил Ходорковский. Узник тишины.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
GABO, Budapest, 2007
272 oldal · ISBN: 9789639635715 · Fordította: Abonyi Réka

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mazsolafa>!
Valerij Panyuskin: Mihail Hodorkovszkij

Nem bírtam elolvasni. Túl nagy katyvasz, túl sok orosz névvel, legalábbis nekem, aki hiányos orosz történelem ismeretekkel rendelkezem.


Népszerű idézetek

mazsolafa>!

Én két napot töltöttem építkezésen. Ez az idő elég volt arra, hogy rájöjjek, lopott anyagból építünk tehénistállót, és az építkezés célja nem a tehénistálló, hanem a lopás. Második nap este a töltésen cigarettáztunk az elvtársakkal, én pedig megkérdeztem, hogy lehet az, hogy az alapot rossz minőségben készítettük el, a kolhozmérnök viszont, vagy ki volt az a GAZ gépkocsival, elfogadta az alapot, mintha készen volna, lezárta a szolgálatot, és kifizette érte a pénzt. Egy elvtárs elmagyarázta, hogy a szolgálatot nem azért zárták le, mert a munkát jó minőségben és időre elkészítették, hanem azért, mert a brigádvezetőnk a helyi vezetőséggel szokott inni. A helyi vezetőségnek pedig megéri, ha a tehénistálló rosszul van megépítve, mert a mértéktelen építőanyag-felhasználást a diákok ügyetlenségének a számlájára lehet írni, vagyis lehet lopni, és a rosszul felépített tehénistállót akár évente fel lehet újítani, és ezáltal újfent építő anyagot lopni.

43. oldal

mazsolafa>!

Jól emlékszem, ez volt a mi szüleink módszere is arra, hogy megóvják a gyerekeiket. A szüleink időnként rádöbbentek, miféle országban élünk, de óvták a gyerekeiket ettől a tudástól. Féltek például, hogy a gyerekek ifjúságuk minden hevességével védelmezni kezdik Szaharov akadémikust, ha tudomást szereznek arról, hogy az akadémikus nem ellenség, hanem fogoly. Féltek, ha tudomást szerzünk a nagy halom tiltott irodalomról, akkor el akarjuk majd olvasni ezt az irodalmat. Féltek, ha tudomást szerzünk a háború igazságtalanságáról, akkor meg akarjuk állítani a háborút. Féltek, hogy bármelyik tett ezek közül koldusbotra juttat bennünket, vagy száműzetésre vagy halálra. És mind a mai napig félnek, mert semmi nem változott. Végül is, ahogy ellenségek gyűrűjében voltunk, úgy, ha hihetünk a televíziónak, ellenségek gyűrűjében is maradtunk.

42. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Havas Henrik: Vona Gábor
Dae Soon Kim: Göncz Árpád
Cristina Morató: Rebellis dívák
Aleska: De hová tűnt Emese?
Borisz Akunyin – Ljudmila Ulickaja – Borisz Sztrugackij – Mihail Hodorkovszkij: Harcolok a szabadságért
Heinrich-Tamáska Péter: Kis magyar börtöntörténelem
Domonkos László – Kemény András (szerk.): Róka koma
Laik Eszter: Hogyan lettem Esterházy
Vona-Szabó Kriszta: Idáig jutottunk
Pozsonyi Ádám: Czímeres ökrök panoptikuma