2. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
9. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
17. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Miss ​Screwy csavaros árvái 103 csillagozás

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Láttál már olyat, amikor sűrű köd telepszik a tájra? Picit ijesztő, ugye? A köd sok mindent elrejthet a szemünk elől – többnyire hétköznapi dolgokat, ám olykor egészen meglepőeket.
Ez a mese olyan világba hív, melyet ködburok takar, sűrű leplét csak néha-néha töri át a napfény. Ám ha vizsgálódunk kicsit, sok érdekességre lelhet a kíváncsi tekintet.
Vajon mit keres egy léghajó a mosolygós, tűzrőlpattant Miss Screwy hátsó kertjében? Ki kopogtat Flex, a behemót robotkutya bendőjében? S hová igyekszik a csavaros kisasszony nap mint nap?
Sok-sok rejtély, ráadásul a léghajó eltűnése végképp megbonyolítja a helyzetet. De a találékonyság és a szeretet talán segíthet Miss Screwynak és társainak, hogy eligazodjanak a ködben, s csavarokkal, rugókkal, csapágyakkal teleszórt útjuk végén ráleljenek a megoldásra, feltárva, milyen titkokat, meglepetéseket takart el a homály előlünk.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632914 · Illusztrálta: Oszoli Bernadett

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Valéria Screwy · Mira


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

„Míg mindenki más a szürke szöveteket és fakó vásznakat részesítette előnyben, Miss Valéria Screwy nem volt hajlandó lemondani a színek adta bohémságról. Úgy tartotta, hogy ami a szemet megmosolyogtatja, az a léleknek orvosa.”

Most jót mosolygok magamon, (addig jó míg tudok magamon mulatni). Mert pár perce, enyhén szólva is morcosan csuktam be a kötet utolsó oldalát, megint. Egymás után kétszer taroltam végig rajta.

Tehát, ha már hiszti legyen kövér:
Először is, mert olvastam volna még.
Most komolyan ennyi volt?
Miért van az, tetszik valami és hiába húzom az olvasását, túl hamar vége lesz?
A másik fele ez a szuper történet igazán megérdemelne némi folytatást, igen tudom álmodozom, de akkor is nagyon tetszett.

Imádom ezt a világot, a humort, a karaktereket és természetesen az írói stílust.
Lehet csak én érzem, de egy enyhe pimaszság megbúvik a lapokban és ez annyira egyedivé teszi.

A borítóért oda meg vissza vagyok.

Na mentem pihenni, ezt meg dobom a kedvencek közé!♥

2 hozzászólás
>!
Gorkie P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

BB könyv. Nekem ennyi elég és már rendelem is.
Amit Bleeding Bride ír, az 120%, hogy különleges, egyedi és felejthetetlen.

Mindenféle aggodalom nélkül, lelkesen vetettem bele magam a történetbe és ez a lelkesedés bizony, végig kitartott.

Nehéz megfogalmazni, milyen is ez a könyv, egyszerűen el kell olvasni. Hangulata van, egyedi és belopja magát az ember szívébe. A szereplők imádnivalóak, különlegesek, ahogy a cselekmény és maga a világ is.
Hiába a gyermek- és ifjúsági irodalom címke, 30 éves fejjel is beszippantott és nem eresztett.

Az illusztrációk gyönyörűek, ahogy a borító is.

Egyszóval, imádooom!!!
Kérek mééég!!!

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632914 · Illusztrálta: Oszoli Bernadett
4 hozzászólás
>!
pveronika
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Annyira aranyos és izgalmas volt! Remélem egy rajzfilmstúdió igazgatója egyszer majd betér egy könyvesboltba, hogy vegyen egy könyvet a gyerekének, ráakad erre a kötetre, és hozzám hasonlóan ő is látni fogja lelki szemei előtt, hogy ez a történet egy zseniális rajzfilmsorozat alapja lenne, melynek ez lehetne az első része. :)

Komolyan minden meg volt benne, aminek egy ilyen könyvben benne kell lennie. Szép megfogalmazás, rejtélyek és izgalmas kalandok, kiváló karakterek, aranyos és szívmelengető gondolatok. A történetbe a steampunk elemek nagyon jó csavart vittek, és nagyon tetszett a könyv ezen része is, a kötetben szereplő illusztrációk pedig nagyon szépek és elbűvölőek voltak, és úgy gondolom, hogy sokat tettek hozzá a könyv hangulatához.

Le a kalappal az írónő előtt, aki bebizonyította, hogy ifjúsági regények terén is kiemelkedőt tud alkotni. Remélem, hogy a szerző nem áll meg ennél az egy résznél, és ez a könyv csak az első kötete lesz egy ígéretes sorozatnak. Alig várom, hogy a kisfiam elég nagy legyen ahhoz, hogy együtt tudjuk átélni Miss Screwy kalandjait, mert biztos vagyok benne, hogy hozzám hasonlóan ő is imádni fogja ezt a történetet. :)

>!
Gaura_Ágnes IP
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Steampunk ifjúsági regények akadnak, de mesekönyvvel én egyelőre nem találkoztam, pedig a sokféle fantasztikus gépezet csuda egy fémcsillogást ad ennek a varázslatos történetnek. Az biztos, hogy a könyv nem egy trendet akar meglovagolni, hanem olyasmiről akar beszélni, ami talán a legfontosabb üzenet gyerekkorban: hogy tartozunk valakihez, és nekünk, akik ebben a boldog tapasztalásban élhetünk, tennünk kell azért, hogy ezt azok is megélhessék, akiknek ez nem adatik meg egyszerűen, magától értetődően. Ha elég korán beszélünk erről, akkor talán egy jobb világot nevelünk, szerelünk össze igen apró csavarokkal.

Mert hát a csavarok, mint kiderül ebből a könyvből, igencsak fontos dolgok az életben – a steampunk világ ugyanis nem egyszerűen helyszínt a történetnek, de egyenesen metaforikus szintté emelkedik: a csavar az alapja mindennek, viszont ennek legalább három szintjét ismerjük meg. Összecsavarozandó a fizikai világ, amit gépek tesznek egyénivé – ez az első, kézzel fogható szint. De mivel így működik a világ, a különleges gépezet egyúttal a csavaros észjárás, a kreatív gondolkodás (akár művészi világlátás) és egyben gyakorlatiasság közösségének metaforája is lesz. És a van a harmadik szint, ami mindezt egy még absztraktabb szintre helyezi, és egy csodálatos szójátékkal erősít meg a meseregényben: ez az érzelmi kötődés, az együvé tartozás szintje.

Mindez gyerekeknek íródott, szívvel, lélekkel, humorral spoiler. A végén még egy meghatódás-könnycseppet is sikerült elmorzsolnom, vagyis az én tesztemen átment. Mit átment, átsuhant! Mit átsuhant – átrepült, mintha egy olyan menő hőlégballonba pakolták volna, mint amilyen a Rézfánfütyülő… ;)

>!
AniTiger MP
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

IMÁDTAM! :)
Alig várom a folytatás(oka)t!

(Majd egyszer tényleg írok már róla normálisan.)

1 hozzászólás
>!
Annamarie P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Első látásra a hideg is kirázott a könyv borítójától, és így utólag sem tartom szerencsés választásnak, de legalább tisztábban látom a miérteket. Nem néztem meg olvasás előtt, hogy a könyvet 7 éves kortól ajánlják. Szóval leginkább a kisiskolások készülhetnek az utazásra!
A történet Miss Screwy-ról szól, akinek birtokában van egy csodálatos léghajó, a nevezetes Rézfánfütyülő. Egy világkatasztrófát túlélő világban vagyunk, ahol elég nehéz az élet. A lakosság kolóniákban él, ki könnyebben, ki nehezebben boldogul. Miss Screwy képes utazgatni csodás járművével a telepek között. Így fedez fel egy szörnyű titkot, aminek felgöngyölítésébe azonnal bele is fog. Nem hiába hívják őt Screwy-nak, azaz csavarosnak, mert nem csupán az esze csavaros, hanem a baj megoldásához is csavarozni kezd. A megszólalásig hasonló, élethű fém robotokat alkot. Egészen jól alakulnak a dolgok, míg egy nap, valaki el nem lopja tőle a gőzfelhőt eregető Rézfánfütyülőt. Szorult helyzetében hűséges kutyája Flex, és testvére-házvezetőnője, Antónia siet segítségére, valamint egy kislány, egy csoda, Mira. A mindig higgadt Valeria, most sem veszti el hidegvérét, és máris előrukkol egy ütős tervvel.
A történet sava-borsa nem az események alakulásában érhető tetten, hiszen a cselekmény minden tekintetben megfelel a korosztályos elvárásnak, hanem hangulatteremtésben. Az írónő mondatról mondatra alkotja meg azt a tökéletes miliőt, amit manapság „steampunk”-ként emlegetünk. Mivel eddig még csak hasonló könyvet sem olvastam, ezeket a védjegyeket nem elemezgetném. Mondjuk úgy; elvesztettem steampunk szüzességemet, majd ehhez fogom a többieket viszonyítani.. Azért nem vagyok teljesen kezdő, mivel kb. 9 évvel ezelőtt a lányom steampunk farsangi -fogalmazzunk úgy- jelmezének összeállításában már segédkeztem. Kölcsön is vette az akkoriban használt láncos órámat, ami tökéletesen illett kosztüméhez. Kezdtem kialakítani a magam szómagyarázatát erre az egész jelenségre. Kellett is szokni a gondolatot, mert életem egyik legmegrázóbb találkozása egy steampunk fiatalemberrel volt, aki a budapesti Dob utcában jött velem szemben.Olyan tökéletes átélte azt a szerepet, amibe belebújt, hogy kezdtem a saját elmeállapotomban kételkedni. Tény, hogy ez a stílus hihetetlen élethűen tudja elegyíteni a poszt apokaliptikus és a nosztalgikus elemeket. E tekintetben a könyv is dicséretet érdemel. A réz, a gőz, a bőr, a fémek, kallantyúk, homály és csavarok segítenek felépíteni Miss Screwy világát. De minden gépészeti csoda mellett a főszereplő szíve aranyból van. Mindenek elé sorolja a gyermekek, az árvák sorsát, szóval azért mégis az emberség az úr.

Ha nem is lett a műfaj a kedvencem, de el kell ismernem, hogy a maga nemében tökéleteset. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy steampunk gyerekmese nem is igazán létezik, pláne magyar szerző tollából született!
Ki szeretném emelni továbbá, hogy nem csak a már korábban említett cselekmény igazodik a fiatalabb olvasók igényéhez, hanem a kötet tipográfiája, a nagyobb betűhasználatban is helytálló. Az idegen szavak magyarázata is megtalálható a könyvben, akárcsak jó pár hangulatos illusztráció is, ami sokkal jobban tetszett, mint a borító.

>!
Gelso P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Aranyos kis könyv.
Az a szülő, aki Mary Poppins történetein nőtt fel, meg Copperfield Dávidon és a többi klasszikuson túl van – 100%, hogy a gyerekei kezébe fogja adni, disztópiája ellenére.
Számomra nehezen indult a történet, ami aztán Miss Valériában teljesedett ki.
Most, olvasás és befejezése után közvetlenül dilemmázom, hogy a világvége felütés miatt való-e gyerek kezébe – de talán inkább hajlok az igenre – a szerethető szereplők és kalandos vállalkozásuk nemes célja végett.
Amiatt vagyok inkább bajban, hogy lehet hiába adnám a gyerekeim kezébe, mert valójában az az érzésem, hogy nem olvasnák el.
Érdekes, meg bíbelődős, meg szerelős, van benne kaland is – de kérdés, érdekelné-e őket.
És erre a kérdésre nincs egyértelmű válaszom.
A döntést megkönnyítendő kezükbe adtam és beleolvastattam a szövegbe – segítsenek – annyit mondtak, hogy nagyon kedves, de picit zavaros… (?)
7 éven felüli gyerekeknek ajánlja a kiadó, a betűtípus, betűnagyság és az oldalon lévő szöveg elosztása, a rajzok éppen megfelelőek, de még a 10 évesemnek is gondot okozott megérteni pár gondolatot (ködburok, savas tenger, mechanikus gyerekek, mechanikus papagáj, políroz).
Sajnálom, mert engem a történetben megjelenő és kiteljesedő jó ügy nagyon megfogott, valódi nemes tettessé varázsolja a két Miss-t; nagyon tetszett a kutya, Flex, alakja és a köré kapcsolódó öltet, rejtély. A legszórakoztatóbb rész pedig a léghajó visszaszerzése.
A pontomat még megálmodom a 2018. évi Merítés zsűrizésben. Amit adtam, még nem végleges, még változhat.

1 hozzászólás
>!
Bibi_️3 P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Sosem felejtem el…… na jó nem :D….. de ahogy G is írta, volt, hogy bizony intimebb helyeken (klozetton, mielőtt félreértődik :D ) ért minket a tisztelet… egy új fejezet. De olyan is volt, hogy nem győztünk „hisztizni”, hogy hol a folytatás és @edka kedves miért nem egész 24 órában csak ezzel (hanem mással is :o :D) foglalatoskodik.
Eleinte csak olvasod…. olvasod…. én imádom, ahogy a BB ír, minden sorát, betűjét. Nagyon ritka manapság, aki ilyen stílusban tud irni egy gyermekkönyvet. Mert ez a felnőttekhez is szóló könyv, egy kis remekmű. Van benne kaland, izgalom, sok olyan tényező, amitől szerethető lesz. Olvasva, felolvasva kicsiknek és nagyoknak.

Na valamint……
Ahogy az Uram mondta:
https://moly.hu/ertekelesek/2954585

♥♥

>!
DTimi
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Aztaaa…….
Csavarhúzokat elő, hegesztőmaszkot fel, kalapácsok kalapáljanak, guruló csavarok zakatoljanak!!! Ugye lesz még?? Ugye? Ugye?

Külön 5 csillag a rajzokért!

Na kérem, végig mintha egy rajzfilmet/animét láttam volna! Remek!

1 hozzászólás
>!
Boglinc P
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Azt mondják a nagyok, ez egy gyerekkönyv. De tudjátok mi az igazság?
Nincs olyan életkor, amikor én nem ajánlanám ezt a könyvet.

Ha kisgyerkőcöd van, örömmel fogod neki felolvasni akkor is, ha már tizedszerre kéri, hogy újra!
Ha örülnél, ha többet olvasna a csemete, nyomd a kezébe és soha többé nem áll majd le.
Gyermeki lelkű felnőtt vagy? Ne is menj tovább, hidd el nekem, imádni fogod!

Szívmelengető, kedves történet, amit szinte lehetetlenség letenni – csak, ha nagyon muszáj –, mert csupa sodrós izgalom, s a gyönyörű illusztrációkat még meg sem említettem…

Talán ennyiből is kiderül, hogy nagyon szerettem és bárkinek jó szívvel ajánlom!

Igazán hálás vagyok @Bleeding_Bride, hogy megjelenés előtt olvashattam ezt a csodás történetet és részem lehetett a kalandban!

Ja és még valami!
Kedves @fonixkonyvmuhely!
Nagyon szépen kérlek benneteket, rendeljétek be a folytatást! Légyszi! :)

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632914 · Illusztrálta: Oszoli Bernadett
11 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Boglinc P

[…] ami a szemet megmosolyogtatja, az a léleknek is orvosa.

15. oldal

>!
Boglinc P

Furcsa ez a világ, kis csodácskám, ezért kell most nagyon szeretnünk egymást, mert ami volt, azon már változtatni nem tudunk, de ami majd ezután következik, az már rajtunk áll.

57. oldal

5 hozzászólás
>!
rebeka202 P

Igaz lehet a mondás, miszerint az éhes nőknél nincs veszélyesebb […]

>!
Nikolett0907 P

Míg mindenki más a szürke szöveteket és fakó vásznakat részesítette előnyben, Miss Valéria Screwy nem volt hajlandó lemondani a színek adta bohémságról. Úgy tartotta, hogy ami a szemet megmosolyogtatja, az a léleknek is orvosa.

15. oldal

>!
Molymacska P

– Irigylem, mert ő sosem lesz szomorú, sem beteg, nem fog fájni semmije. Ha egyedül van, akkor sem magányos – suttogta a kislány, mintha a kikapcsolt robottal beszélgetne.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mira
>!
ap358 P

Jó is lenne, ha magunkat is kapcsolgathatnánk, és újraprogramozhatnánk a borús gondolatainkat…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Valéria Screwy
>!
rebeka202 P

Mi lenne velem nélküled, te imádnivaló ócskavas? – kérdezte pajkosan.

Kapcsolódó szócikkek: Flex · Valéria Screwy
>!
rebeka202 P

– Nem hiszem el, hogy eldugtad a termoszt Flex fenekébe… – hahotázott Valéria, langyos kakaót kortyolgatva.
Antónia büszkén húzta ki magát.
– Mindig pontosan ott forrósodik be, ha működésben van, és ez nekünk most kapóra jött.

Kapcsolódó szócikkek: Valéria Screwy
>!
Zoe27

– Ha valódi varázsló lennék, se tudnék az üveggolyókba annyi üzenetet préselni, bármennyi izzót is kötnék beléjük, mint ami a bociszemedből árad. No, uccu neki, használjuk ki a pirkadatot, mert három kis törpe nagyon várja, hogy kiszabadítsuk őket! Antónia hatvanliternyi kakaója is véges, amit a Rézfánfütyölőbe betankolt!

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Valéria Screwy

Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos István: Dobozváros
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Vágó Csaba: A titkok iskolája
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
J. R. R. Tolkien: A babó
J. M. Barrie: Pán Péter
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Scheer Katalin: Nefelé
Pierrot: Muszáj-kalózok