Távolban ​egy fehér vitorla (Petya és Gavrik 1.) 79 csillagozás

Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tenger ködös kékségében mind kisebb lesz nagyapó bárkájának fehér, légiesen könnyű vitorlája. Biztos révbe viszi a menekülő Rogyion Zsukov matrózt, az 1905-ös orosz forradalom bátor harcosát. Két kisfiú néz utána szomorúan és mégis megkönnyebbülten: Petya és Gavrik, akik a matrózt megmentették, rejtegették, s a forradalom leverése után szökését elősegítették. A fiúk maguk is részt vettek a harcokban, s Petya iskolatáskájában töltényt szállítottak a szorongatott helyzetben levő felkelőknek. Odessza hősi korszakáról, halászok, gyári munkások életéről, Petya és Gavrik kalandjairól, felnőttekhez méltó hősiességéről szól Katajev érdekfeszítő könyve, melyet most nyolcadik kiadásban kap kézhez az olvasó

Eredeti cím: Белеет парус одинокий

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin 2000 Móra · Ifjúsági kiskönyvtár · Az én könyvtáram Móra · Fiatalok Könyvtára Kozmosz Könyvek

>!
Móra, Budapest, 2002
312 oldal · ISBN: 9631177211 · Fordította: Gyáros László · Illusztrálta: Dobesch Máté
>!
Kárpáti / Móra, Budapest, Uzsgorod, 1987
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631152294 · Fordította: Gyáros László · Illusztrálta: Hajnal Gabriella
>!
Kárpáti / Móra, Budapest / Uzsgorod, 1986
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631142655 · Fordította: Gyáros László · Illusztrálta: Hajnal Gabriella

16 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Az általános iskolai ajánlottak közül gyermekkoromban valahogy kimaradt. Milyen jó, hogy így történt ! Meggyőződésem, hogy nem sokat értettem volna akkor belőle, hiába tanultunk a munkásmozgalomról, a vörös októberről, és az ezt megelőző eseményekről. Azt gondolom, a gyerekek többsége ma is a két fiú barátságát érti, s tekintettel fiatal korukra, mást nem is kell nekik igazán megérteniük a regényből.
Katajev idejében sem volt másként, mint ahogy napjainkban is gyakran megesik : olyan eseményekkel terheljük a gyerekeket, amelyeket szerencsére még nem tudnak igazán felfogni, elhordozni, hiszen gyerekek. Mi, felnőttek „csinálunk” belőlük koravén felnőtteket, teletöltjük a lelküket szorongással, félelemmel. Úgy éreztem, hogy ebben a könyvben is ez történt. Ma sem értem, miért kell gyerekeket belerángatni felnőttek háborújába, fegyvert, lőszert adva a kezükbe. Ez az ifjúság ellen elkövetett bűn. Szívesen képzelném, hogy ez már a múlté, de a történelem, az emberi butaság mindig rácáfol az idealizmusomra.
Ami tetszett a regényben : a csodálatos tájleírások, a társadalmi osztályok közötti szakadék korhű ábrázolása, az a mérhetetlen szegénység, melyhez foghatóról nekünk talán fogalmunk sincs. Szép olvasmány. De Oroszország akkori politikai, társadalmi gondjaiból csak a benne élő felnőttek érzékeltek igazán sokat, a gyerekeket, bár érintette, sokkal inkább megfogta, érdekelte a barátság. Ez a könyv központi témája, a többi a kor által elvárt ideológiai körítés.

ppeva P>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Gyerekkoromban nagyon szerettem. A sorozat összes könyvét elolvastam.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
2011. újraolvasás

Örülök, hogy nem ábrándultam ki… Nagyon tetszett gyerekkoromban, és most is. Jó, biztos benne volt a nosztalgia is, de meglepő volt, mennyi mindenre emlékszem a könyvből, annak ellenére, hogy vagy 45 évvel ezelőtt olvastam. :))
Szóval most is tetszett – tudom, elég kifacsarodott ízlésem van…

3 hozzászólás
Laszdo IP>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

A helyzet az, hogy ez a könyv jó.
Nagyon.
Erősen sajnálom, hogy a felnőtt generációk számára a Távolban egy fehér vitorla csak egy ijesztő cím a gyűlöletes kötelezők sorában, amitől jobb távol tartani magunkat.
A regény helyszíne Odessza városa az 1900-as évek elejének cári Oroszországában. Két srác (egy középosztálybeli értelmiségi és egy szegény halászcsalád gyermeke) szemén keresztül átélhetjük az orosz-japán háború időszakát és az 1905-ös forradalom eseményeit.
A sztori már a kezdetektől magával ragadó, helyenként kimondottan megrendítő. A drámai részeket azonban hatásosan oldja a gyermeki nézőpontból származó humor és a számos vicces helyzet. Így a regény nem válik unalmassá.
Lenyűgöző tablót kapunk a fekete-tengeri kikötővárosról, a sokszínű kultúráról, ukránok, oroszok, kozákok, zsidók és még számos nép együttéléséről, az egy évet felölelő cselekmény pedig lehetőséget ad rá, hogy egyaránt megismerjük Odessza téli ködbe burkolózó és nyári naptól perzselt arcát is.
Ha esetleg valaki tart a szájbarágós politikai üzenetektől, megnyugtathatom, manapság sokkal több és durvább propagandát tolnak az arcunkba, ha csak ennyit kapnánk, mint ebben a könyvben, én már boldog lennék.
És szívből remélem, hogy a büszke Odessza népe, amelyet ismét a történelem viharai sújtanak, hamarosan egy békés életet élhet a Dnyeszter-mente gyönyörű tengerpartján, ahol a kéklő hullámokon mindig ragyog a távolban egy fehér vitorla.

Habók P>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Nem tudom eldönteni, hogy olvastam–e már kamaszként vagy nem, vannak benne ismerős részek (lehet, hogy tankönyvből?) Így aztán nem tudom, hogy akkor tetszett-e, most igen. Két tízéves kisfiú történetén keresztül mutatja be Ogyesszát, lakóit, ünnepeit, az 1905-ös felkelést és az azt követő pogromot. Színes, érdekes, nem patetikus leírások, mindennapos események, szerethető szereplőkkel.

kisssan27 >!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Ogyessza, 1905-6, két kisfiú. Címe Lermontov verséből ("Vitorla").

robinson P>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Valami tanév végi jutalomkönyvként kaptam, de szinte olvasatlan maradt. Évekig kerülgettük egymást, de nem jöttünk össze sohasem igazán.

1 hozzászólás
Lahara IP>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Érdekességnek nem volt rossz, de nem mondanám szórakoztatónak, inkább valahogy nekem tanítójellegű maradt. Megszereztem, elolvastam, de nem hiszem, hogy az elkövetkező öt évben újra fogom olvasni.
Én azt hittem, olyasmi lesz, mint a Nem akartunk tengerre szállni, de nem. Teljesen más. Egy kort ölel fel, és egy kisfiú szemszögéből próbálja bemutatni. Még izgalmasnak sem mondható.

Nixyke>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Múlthéten a töri tanár felajánlott annak egy 5t, aki elolvassa. Hát én jelentkeztem és ebből kiindulva nem is bántam meg, az ötöst megkaptam, viszont ha ez nincs akkor nem olvasom el. Nem igazán tetszett, lassan is haladtam vele, de lehet ,hogy elolvasom egyszer. Talán. :)

anitha P>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

A tartalma alapján izgalmasabbnak gondoltam a könyvet. Érdekes volt az akkori időkről olvasni, de megint hiányzott, hogy nem igazán ismerem a történelmet.
Ami zavart, hogy sokszor úgy tűnt, mintha nem is egy komplett történetet olvasnék, hanem csak részleteket a két fiú életéből. Valahogy úgy éreztem, mintha nem a leírások támogatták volna a cselekményt, hanem fordítva, kellett valami komoly cselekmény is, hogy a leírásokra tudjon az író koncentrálni.
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem hiszem a folytatásokat valaha is elolvasom.

GeoMaileR>!
Valentyin Katajev: Távolban egy fehér vitorla

Tipikus gyermekregény, de valahogy „fordított helyszínnel”, mert ez a történet az általánostól eltérően bent játszódik a városban, és a főszereplő egyike a történet kezdetén éppen nyári szünidejéből tér vissza, és ül be az iskolapadba. 1905 nyarának végétől 1906 közelgő nyaráig (május) zajlanak a forradalmi események II.Miklós cár Oroszországában, így a Fekete-tengerparti, kevert kultúrájú Odesszában is. A célközönség miatt (is) könnyű olvasmány, felnőtteknek pedig jó kikapcsolódást jelenthet a megkavarodott mindennapokból. Bájos a gyermekszereplők lelkivilágának ábrázolása, az ő viselkedéseik bemutatása jól eltalált, ők (még) ideológiáktól mentesek. A fiúk élete további három regényben folytatódik, így nevezhető egy XX. századi „Odessza-tetralógia” első részének is ez a könyv. Az én érdeklődésemet sikerült felkeltenie a folytatások iránt is.


Népszerű idézetek

Traclon>!

Távolban egy fehér vitorla
kék tenger ködén átragyog…

Utolsó mondat

Mária P>!

Az, aki gyakran használja ezt a szót: hülye, nagyon gyakran saját maga sem túlságosan okos ember.

22. oldal

KBCsilla P>!

Mindenki tudja, hogy „ebül szerzett jószág ebül vész el” – vagyis a bűnös úton szerzett kincsek nem hoznak hasznot gazdájuknak. Petya 3 nap alatt elvesztette Pavlik vagyonát.

239. oldal

Mária P>!

Semmi kétség! Csak a cigányasszonyok és más gyermekrabló nők cigarettáznak.

165. oldal

Mária P>!

[…] régi odesszai szokás szerint a temetésen résztvevők között – halotti tor gyanánt – cukros, lekváros tejberizst osztogattak.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halotti tor · Odessza · tejberizs · temetés

A sorozat következő kötete

Petya és Gavrik sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alekszandr Beljajev: A repülő ember
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Lucy Strange: A világítótorony legendája
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Gavriil Trojepolszkij: Feketefülű fehér Bim
Carlos Ruiz Zafón: Szeptemberi fények
L. M. Montgomery: Szerelmek
Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok
Borisz Polevoj: Egy igaz ember