Greta ​vagyok 17 csillagozás

Egy új zöldnemzedék kiáltványa
Valentina Giannella: Greta vagyok

Ismerd ​meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. „Itt mindenki Greta”. Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves.
A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár… (tovább)

Eredeti cím: Il mio nome è Greta

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Róla szól: Greta Thunberg

>!
Móra, Budapest, 2019
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634864479 · Fordította: Weltler Ildikó · Illusztrálta: Manuela Marazzi

Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

blueviolet P>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Jó kis könyv kezdő környezetvédőknek.
Nem erőszakos, nem akar mindenáron rávenni valamire, nem kelt az olvasóban lelkiismeret-furdalást vagy más kellemetlen érzéseket. Egyszerűen vitathatatlan tényeket közöl, feltárja az ok-okozati viszonyokat, elmagyarázza a legfontosabb alapfogalmakat. Mindezt olyan motiváló stílusban, hogy kedvem támadt azonnal felugrani a kanapéról és teljes erőbedobással védeni a környezetet. Viccen kívül, tényleg van néhány ötletem, amiket szeretnék a munkahelyemen megvalósítani. Apró dolgok ezek, de úgy gondolom – és a könyv is rávilágít erre – hogy ha mindannyian csak egy lépéssel teszünk többet, mint eddig, már az is óriási eredményeket hozhat.

Jeffi P>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Gretaról még én is relatíve sokat hallottam, úgy, hogy nem igazán követem a sajtót. Nem nézek tévét és nem nagyon járok hírportálok felé, a közösségi médiába sem nagyon töltöm az időmet, de így is egy időben, akár akarta az ember, akár nem az arcába nyomták a klíma válságot, a tüntető kislányt!
Mivel a környezettudatosság, a környezetvédelem, az Élhető Föld nekem is fontos, így szerettem volna jobban megismerni, mit is tett ez a kislány, és hogy mit ért el. Az Ég a házunk volt az első könyv amit róla és a törekvéseiről olvastam, és meglehetősen nagy csalódás volt, tekintve igazándiból Gretaról többet tudtam meg, mint ami érdekelt, a törekvéseiről kevesebbet, mit ami érdekelt, így kicsit félve nyúltam megint egy Gretas könyvhöz.
Míg az első könyv felnőtteknek íródott, és erősen életrajz inkább, mintsem figyelemfelkeltő ismeretanyag, addig a Greta vagyok már más. Láthatóan gyerekeknek íródott, a hátulján rajta is van a 10+-os megjelölés, amivel amúgy olvasás után maximálisan egyetértek és örülnék, ha rengeteg gyerekhez eljutna ez a könyv. Ugyanis meglehetősen jó szövegezése van, semmiről sem ír teljes mélységében, de mindenről ír annyit, amennyi egy 10 évesnek befogadható, és ha érdekli akkor tovább mehet majd a témában specifikusabb könyvekre. Hála az égnek amúgy sorra jelennek meg a környezetvédelemmel és Földünk megóvásával kapcsolatos könyvek, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.

Bővebben a blogomban: https://jeffi-olvas.blogspot.com/2020/03/valentina-gian…

caledonia_konyvvara P>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

„A Greta vagyok egy rendkívüli méretű tényanyagot tartalmazó apró könyvecske, mely mindössze 128 oldal, mégis annyi információt ad az olvasónak, hogy az nem győzi kapkodni a fejét az újdonságok és húsba vágó tények hallatán.
A kötet 18 fejezetből áll, ezek többek között az alábbi címeket viselik: Az éghajlatváltozás, A műanyag, Kulcs a jövőhöz, Kulcsszavak és honlapok…

Noha tartalmaz unalmasabb, vagyis szárazabb fejezeteket… érdekes, olvasmányos és gyorsan lehet vele haladni… a legnagyobb részét érdekes információk töltik ki, amik egyrészt elgondolkoztatják az olvasót, másrészt arra sarkallnak, hogy mélyebben is utánanézzünk egy-egy olyan témakörnek, ami felkeltette az érdeklődésünket.

A kötet jól felépített és összeszedett, míg a nagy előnye, hogy a gyorsan egymást követő fejezeteknek köszönhetően valóban nem válik unalmassá.”

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2021/03/valentina-giannel…

eeszter>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Nagyon lelkesítő és átfogó írás. Ideális a nagyobb gyerekek részére, akik most ismerkednek a környezetvédelem lehetőségeivel. Lehetne akár iskolai tankönyv is.

serengeti>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5

Szakmailag és műfaját tekintve kifogástalan könyv. Nagyon informatív, rengeteg ismeretet átad az olvasónak. Elmerülhetünk a környezetvédelem számos területén adódó tennivalók tengerében. Jó alapot jelent a környezetvédelemmel megismerkedni vágyóknak, és jól hasznosítható ötleteket is javasol kipróbálásra. Mindemellett a könyvet végig áthatja szerző természetszeretete és a világ – és benne az emberiség – ökológiai szemlélete.

Sweety>!
Valentina Giannella: Greta vagyok

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Greta Thunberg sokak számára megosztó személyiség. Az én szememben viszont nem, nekem ő egyértelműen egy hős. Minél több ilyen ember kellene, hogy sikerüljön végre felnyitni az emberek szemét, ez így nem mehet tovább a bolygón.
Ennek a könyvnek korosztálytól függetlenül „kötelező olvasmánynak” kellene lennie!
Informatív, tartalmas, szépen illusztrált, és jól összeszedett könyv. Nagyon hasznosak benne az alapfogalmak szójegyzéke, és a „Tíz kis dolog a változásért” című fejezet is, ami ötleteket adhat a tudatosabb élethez. Nagyon örülök hogy a 10-ből 7-et már a gyakorlatban is alkalmazok :) Mindenkinek szívből ajánlom a könyvet!


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

Amit a magunk szűkebb környezetében megtehetünk, az mindig hasznos.

27. oldal

Valentina Giannella: Greta vagyok Egy új zöldnemzedék kiáltványa

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A Bárka születésnapja
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
Dela Kienle: A világ műanyag nélkül
Mocsok műanyag és számtalan szemét
Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól!
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Mayim Bialik: FelNŐni
James Muirden: Csillagok és bolygók