Valachi Anna (szerk.)

A ​szépség koldusa 7 csillagozás

József Attila szerelmei
Valachi Anna (szerk.): A szépség koldusa

A ​Szépség: az idealizált, elérhetetlen, örök nő és a mindenség szimbóluma József Attila mágikus szerelmi lírájában. „Szalmaláng"-szerelmű költőnknek azért volt szüksége néven nevezhető múzsákra, hogy nevet adjon a képzeletében élő, megtestesíteni vágyott tökéletességnek.
Ez a szalmaláng akkor is parázslott, amikor az érzelmi föllángolásra hajlamos, szeretetszomjas költő szerelmi célpontot vagy harcmodort váltott. Amikor rájött, hogy a „koldus" mentalitással nem képes meghódítani az örök hiány betöltésére alkalmas nőt, maga varázsolta a földre a transzcendális ideált.
A „sok kedves nő"-ből összeállított archetípust élete első asszonyával, a Mamával azonosította. Benne azonban – halandósága miatt – éppúgy csalódott, mint a többi csalfa-gyönge-megbízhatatlan, „szeretni gyáva" hús-vér teremtésben. Ám verseinek múzsái „zordon Szépség" vagy „édes mostoha" módjára, távolságtartó türelemmel és passzív hűséggel viszonozták teremtőjük rajongását.
József Attila egész… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szerelmes magyar írók Holnap

>!
Holnap, Budapest, 2005
420 oldal · ISBN: 9633466814

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Valachi Anna (szerk.): A szépség koldusa

Úgy látom, hogy ezt sikerült azelőtt elolvasnom, hogy egyáltalán bejelöltem volna, hogy elkezdtem olvasni. Ami egyébként tegnap este történt. Mindig is nagyon érdekelt ez a Szerelmes magyar írók sorozat, és nem csalódtam benne. Igazából most annyira nem is terveztem, hogy végigolvasom, inkább csak bele akartam nézni, aztán meg tessék.
Ez ilyen szerkesztett kötet amúgy, visszaemlékezésekből, levelekből tanulmányokból áll össze József Attila szerelmi élete. Én ezt most megint nem magyarázom, hogy engem az ilyesmi borzasztóan érdekel. Valami nekem is jár. Ugye. És hát ez tényleg nagyon izgalmas. Bár nyilván a legfontosabb dolgok (Mártáról, Juditról, Flóráról, az Óda keletkezéséről) azért ismertek, bőven van ebben újdonság. Akinek Nyáry Krisztián tetszett, az azért olvassa el, akinek meg nem, az azért. És mivel ennyire személyes, tényleg közelebb hozza József Attilát. Versek is vannak benne egyébként.
Másrészről a kép nyilván nem lehet teljes, mert hogy itt tényleg csak a szerelmekről esik szó, és az élet azért ugye nemcsak ebből áll. No de… folyt. köv.

Hajnalcsillag>!
Valachi Anna (szerk.): A szépség koldusa

Ajánlom mindenkinek aki szeretné megismerni József Attila szerelmeit. A könyv tele versekkel, levelekkel, visszaemlékezésekkel. Egyben kedvcsináló az idézett dokumentumok elolvasásához is.

Szuszusz>!
Valachi Anna (szerk.): A szépség koldusa

"Milyen tűzvész, miféle kivont kardok
káprázata volt, ami visszatartott,
hogy míg a hold haladt,
nem fogózhattam beléd azalatt?"
Kell ennél több?


Népszerű idézetek

Hajnalcsillag>!

Gráber Margit: Emlékezések könyve

Attilával még bálban is voltam. (…) Attila táncolni nem tudott, csak őgyelegtünk, nézelődtünk ide-oda a bálban. Éppen megérkezett nagy bundában egy nő. „Nézze milyen gyönyörű”, mondta Attila. A nő levette a bundáját és ott állt, háremhölgynek öltözve, átlátszó török bugyogóban, és minden formája jóval lejjebb csúszott a kelleténél. „Mondja – szólt Attila ijedten nekem –, ha az ember házasodik, elvesz egy gyönyörű nőt és végül kiderül, hogy ilyen, akkor mit tehet?”

132-133. oldal

Hajnalcsillag>!

Wallesz Luca
„Úgy éreztem iránta, mintha a bátyám lenne”

Bár tudták róla, hogy nagyon nagy költő, egy kicsit mindenki kinevette. (…) Szeretetből. Olyan bájos volt. Attilának kis x-lábai voltak, és ha valaki azt mondta neki, Attila, csinálj diplát, összefogta a nadrágját, és pukedlizett. Nem bántotta, hogy ő rajta mulatnak. De ez szeretetből történt, mindenki szerette Attilát.

99. oldal

Szuszusz>!

MAJD…
Majd eljön értem a halott,
ki szült, ki dajkált énekelve.
És elmulik szivem szerelme.
A hűség is eloldalog.
A csöndbe térnek a dalok,
kitágul, mint az űr, az elme.
Kitetszik, hogy üres dolog
s mint világ visszája, bolyog
bennem a lélek, a lét türelme.
Széthull a testem, mint a kelme,
mit összerágtak a molyok.
S majd összeszedi a halott,
ki élt, ki dajkált énekelve.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartal Mária: Áthangzások
Kenyeres Zoltán: Ady
Dávidházi Péter: „Vagy jőni fog”
Szabó B. István – Asperján György – Tverdota György (szerk.): Költőnk és kora
Kántor Lajos (szerk.): A költő (régi és új) életei
Béládi Miklós – Rónay László (szerk.): A magyar irodalom története 1945–1975 I-IV.
M. Pásztor József: József Attila műhelyei
Mekis D. János: Vers és kontextus
Vasy Géza (szerk.): Fiatal magyar költők
Győri János: Áprily Lajos