A ​klastrom titka 17 csillagozás

Val McDermid: A klastrom titka

A ​Harper Collins kiadó Austen-projektjében népszerű kortárs írók kaptak felkérést arra, hogy modern köntösbe öltöztetve írják újra Jane Austen csodálatos regényeit. Az első variáció, Joanna Trollope Értelem & érzelem című kötete magyar fordításban 2013-ban jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában. Ezt követi most Val McDermid Northanger Abbeyje, azaz A klastrom titka.
Egy nem hétköznapi életre vágyó hétköznapi lány, a tizenhét éves Catherine Cat Morland teljes biztonságban élt a falusias Dorsetben, minden vágyott romantika és izgalom nélkül. Amikor módos szomszédjai, az Allen házaspár magukkal hívják az Edinburgh-i Fesztiválra, Cat biztos benne, hogy várja a nagy kaland.
Eleinte Edinburgh nem szolgál különösebb izgalmakkal: Susie Allen mániája a vásárlás, Andrew Allené az alternatív színházak fesztiválja. Egy skót tánciskolában azonban Cat új ismerősre tesz szert: Henry Tilney sápadt, sötét szemű úriember, akinek otthona az izgalmas Northanger Abbey. A… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kossuth, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9789630979948 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2015
ISBN: 9789630982320

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Val McDermid: A klastrom titka

Sajnos nem valami jó évkezdés, legalábbis így könyvek terén. :(
Az eleje lassan indult és ahhoz képest, hogy Northanger Abbey az eredeti címe nagyon keveset játszódik ténylegesen ott.
A szereplőket egyszerűen nem tudtam megkedvelni. Egyedül Ellie és Henry karaktere volt szimpi, de ők sem voltak azok a hű, de nagyon szimpatikusak. Na, ezt jól megmondtam.
Cat igazán ostoba főszereplőnek bizonyult. Idegesítő volt, buta és végtelenül naiv.
Áhhhh nagy csalódás. :( Pedig izgatottan, várakozásokkal telve láttam hozzá, de kimondottan idegesített. Az volt az egyedüli pozitívuma, hogy gyorsan haladtam vele.
Nem tudom, hogy vajon milyen lehet az eredeti, Jane Austen féle változat, de erősen kérdéses, hogy valaha is el fogom-e olvasni?

>!
tonks
Val McDermid: A klastrom titka

Ez tetszett!
Pedig már reménykedni se nagyon mertem az Austen-projekt nyitó darabja, a szörnyű Értelem és érzelem után, de ebben a könyvben minden meg volt, amit abból hiányoltam.
Látszik, hogy az írónő végig gondolta, mitől volt jó Austen korában a Klastrom titka és aztán mai szemmel vette szemügyre és nem félt változtatni a dolgokon, hogy jobban működjön. Az egyik kedvenc példám erre, hogy a már Austen korában is kissé túl naiv Catherine ebben a változatban Cat, akit a testvéreivel együtt az anyja otthon tanított és életében először kerül kortársak, barátok, intrikák közelébe – a szeretett könyvein kívül. És így abszolút hihető karakterré vált naivságával, képzelgéseivel együtt.
A történet fő helyszíne az Edinburgh-i fesztivál – színház, zene, könyv – ami tökéletes választás volt, hangulatilag sokat tett a könyvhöz és sok jó beszédtémát, találkozást lehetővé tett a szereplők között. Külön poén, hogy Cat és Henry ha nem is bálban, de Austen korabeli táncot táncolva ismerkedtek meg.
Ami nagyon megfogott, az a finom humor, végtelenül szórakoztató volt olvasni. Volt benne lélek, Jane Austen iránti tisztelet és szeretet, de semmi majmolás. Tele volt popkult utalásokkal, sőt, mikor Henry és Cat Northanger Abbey-be utaznak, megjegyzik, hogy egy Jane Austen filmadaptációba is tökéletesen beillene. :D
És ami a lényeg: ez tényleg a modern Klastrom titka. A szereplők teljesen mai, hétköznapi karakterek és sms-nek, twittereznek, facebookoznak. Ha vmi bonyodalom feloldása csak egy telefon lett volna, akkor az írónő azt is beleszőtte, hogy miért nem volt ez lehetséges (pl. rosszul felírt mobilszám) és a végén egy kis modern csavarral okozott bonyodalmat, amiért jár a pacsi.
Remélem a sorozat többi darabja is ilyen jó kezekbe kerül.

6 hozzászólás
>!
kkata76 P
Val McDermid: A klastrom titka

Nem rossz, nem rossz, és sokkal jobb, mint a Jane Austen szellemében – nyomán írott könyvek nagy többsége, amit eddig olvastam (illetve csak elkezdtem…). Vicces, nem akar austenes lenni szerencsére, a karakterek is jók, a történet is; ötletesen ültette át a szerző az eredetit a 21. századi közegbe.

>!
KNW I
Val McDermid: A klastrom titka

Cuki.
Pár nappal azután találtam meg a polcomon, hogy kiolvastam az eredetit (angolul), így egyértelmű volt, hogy muszáj magammal vinnem a nyaralásra… (Már el is felejtettem, hogy megvettem.)
Abszolút a fejemben voltak a jelenetek, így tudtam, hogy VMD gyakorlatilag teljesen lekövette az eredeti sztorit, ugyanazokat a színeket írta át modernre, ahol csak lehetett. Újdonság volt, hogy a főhős Bath helyett Edinburgh-be megy és a bálok helyett bemutatókon és irodalmi sátrakban találkoznak a fiatalok, illetve hogy Henry ügyvéd és Glasgow-ban dolgozik, valamint egy séta Northangerhez közel. Ennél szerintem lehetett volna több tárgybeli, dramaturgiai újítás, de nem panaszkodom, mert összességében véve jó volt így.
Ami nem tetszett:
– folyton SMS-eznek. Senki nem telefonál, nem üzen Facebookon. Ami azt eredményezi, hogy az „SMS” szó szerintem minden oldalon szerepel. Engem rettentően zavart. Jobb lett volna néhol telefonálni helyette, vagy egyszerűen csak üzenetet küldeni, nem specifikálva, miféle üzenet is ez.
– Bella túl szlenges, túl sok.
– a párbeszédek nem modernek. Olyan körülményesen fejezik ki magukat a szereplők, hogy azt elképzelni sem tudom. Pl. „Freddy nyilván csak a tiltott gyümölcs kihívását látta.” Ez mondjuk lehet a magyar szerkesztő hibája is, de időnként gáz.

>!
Kittancs
Val McDermid: A klastrom titka

Nem is tudom mit mondjak erről a könyvről… Talán azt tudnám mondani, nagyon egyszerű, bugyuta történet. A szereplők nem lopták bele magukat a szívembe. Gyorsan haladtam az olvasással, de ez részben azért is volt, mert hamar végezni akartam vele. Nyaralás alatt, két csobbanás között elment. Idegesítő volt benne a sok kúl meg becsszó… Nem baj, ha modernebb a könyv szövege, de a szóismétlést nem szeretem…

>!
Zaphire
Val McDermid: A klastrom titka

Sajnos nem olyan volt, amit vártam. Ebből sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni.

>!
Melia
Val McDermid: A klastrom titka

Elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban, mivel a Klastrom titka a kedvenc Jane Austen regényem. Mivel többször is olvastam, és a filmet is nagyon szeretem, ezért nehezen álltam át, hogy a szereplők mai ruhákban vannak. Viszont a történetet, így még a modern szállal kiegészítve is nagyon imádtam =)

>!
l2njpx 
Val McDermid: A klastrom titka

Gagyi tini regény, álszlenggel, mint kúl és tsai. Borzasztó.

>!
XX73
Val McDermid: A klastrom titka

Elképesztően bizarr. Néhol már vihogtam. Ezért az élményért talán megérte, de a továbbiakban nem szándékozom több Austen-felújítást olvasni.

>!
Sántha_Orsolya
Val McDermid: A klastrom titka

Egyszer olvasós, aranyos kis limonádé. Teljesen komolytalan és eléggé felszínes.


Népszerű idézetek

>!
kkata76 P

– De az Alkonyat-regények is elgondolkodtatnak – felelte dacosan Cat. – Azért, mert te nem szeretsz bizonyos dolgokon gondolkozni, azok attól még nem értéktelenek.

51. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Storm és Stone
E. Lockhart: A hazudósok
Patrick Ness: Háború a békéért
Joss Stirling: Summer
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Jenny Downham: Amíg élek
Zoe Sugg: Girl online
Neil Gaiman: Csillagpor
Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?