A ​kortárs filmelmélet útjai 8 csillagozás

Vajdovich Györgyi (szerk.): A kortárs filmelmélet útjai

A ​könyv egy olyan hiánypótló szöveggyűjtemény, amely a kortárs filmelméletek Magyarországon jobbára ismeretlen irányzatait mutatja be. Stephen Heath, Noel Burch, Laura Mulvey, Torben Grodal és mások írásait magyar nyelven csak egy-két tanulmány erejéig olvashattuk, így a válogatás mindenképpen úttörő vállalkozás a filmtudomány aktuális kérdéseinek honi megismertetése terén.A könyv négy fő irányzatot emel ki a kortárs filmelmélet tendenciái közül: az elemzés-értelmezés kérdéseit, a filmes elbeszélés különböző problematikus pontjait, valamit a műfajelmélet és a kognitív megközelítés kérdéskörét. Mind egyik témában találhatunk olyan tanulmányokat, amelyek mára az irányzat legismertebb, legalapvetőbb szövegeivé váltak, mint Stephen Heath írása a filmes elbeszélés téralkotásáról, Laura Mulvey a feminista filmes megközelítést megalapozó tanulmánya, vagy David Bordwell leírása a kognitivizmusról, valamint olyan szövegeket is, amelyek az adott irányzat aktuális, újabb keletű problémaival… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Palatinus Filmkönyvek Palatinus

>!
Palatinus, Budapest, 2004

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

verdeleth>!
Vajdovich Györgyi (szerk.): A kortárs filmelmélet útjai

Gyűlöltem. Minden félévben előkerült. Felnőttebb fejjel olvasva azért nem olyan gyászos, de tényleg csak fanatikusoknak ajánlott. Szerintem nem is a legjobb válogatás, én biztos nem ezeket a tanulmányokat raktam volna bele.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

ottoemezzo>!

A klasszikus hollywoodi narratíva például több szempontból hasonlít Mandler kanonikus történetéhez, és a nézőre bízza az események összefüggő kauzális egésszé rendezésének feladatát. Ezzel szemben a „művészfilm” narrációs hagyománya arra ösztönzi a nézőt, hogy a teret, időt és kauzalitást többértelműként percipiálja, majd ezeket a szerzői magyarázat, valamint az „objektív"és "szubjektív” realizmus sémái köré szervezze. Azt állítjuk, hogy a nézői tevékenységet ilyen mentális reprezentációknak kell alátámasztaniuk ahhoz, hogy a filmek úgy épüljenek fel, ahogy azt teszik, és azokat a hatásokat keltsék, amelyeket keltenek.

(David Bordwell: Érvelés a kognitivizmus mellett)

390. oldal

ottoemezzo>!

Mint minden intencionális cselekvést, a film „olvasását” is mentális reprezentációk közvetítik.

(David Bordwell: Érvelés a kognitivizmus mellett)

390. oldal

ottoemezzo>!

A vizuális fikció szubjektív és objektív vonatkozása két különböző mentális konstrukció, de mindkettő „objektív” neurológiai jelenségeket jelenít meg. Ebből a szemszögből az érzések és érzelmek legalább annyira „objektív” vonatkozásai a fabula belső konstrukcióinak, mint a megismerés.

(Torben Grodal: Megismerés, érzelem, az agyműködés folyamatai és a narráció)

404. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Király Jenő: Mágikus mozi
Tóbiás Áron (szerk.): Filmkönyvek könyve
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Szabó Gábor: Filmes könyv
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Lakatos Róbert Árpád: Dokumentumfilmes hatások a játékfilmben
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Susan Sontag: A fényképezésről
Deres Kornélia: Képkalapács