Az ​ember és kicsinye 4 csillagozás

A józan nevelés kézikönyve
Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye

„Az én munkám azoknak szól, akik többet szeretnének tudni a gyerekükről, önmagukról és a nevelésről. Azoknak, akik átérzik, hogy a szülő-gyerek viszony valójában összetett érzelmi kapcsolat, a nevelés pedig hosszú folyamat, amelyben sikerek és kudarcok váltják egymást, és az is előfordul, hogy konfliktusba kerülnek a rövid és a hosszú távú érdekek. A sok évezredes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a gondos és szeretetteljes szülői magatartás mindig meghozza az eredményt.” (Vajda Zsuzsanna)

>!
M-érték, Budapest, 2010
402 oldal · ISBN: 9789639889804 · Illusztrálta: Szűcs Édua

Kiemelt értékelések

Papírtigris>!
Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye

Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye A józan nevelés kézikönyve

Ugyan Vajda Zsuzsanna szerint az ő elvei csupán a „józan nevelés” elvei, számomra viszont túl szigorú. Nem is a gyerekekkel (velük is néha), hanem főleg velünk, szülőkkel szemben. Néha már komolyan megszeppentem, olyan keményen ostoroz, bennünket gyarló szülőket, lett légyen szó 4D ultrahangról, magzati kommunikációról, természetes szülésről, őssejt-mizériáról, vagy akár együttalvásról, nyelvtanulásról, gyermekbántalmazás „felkapottságáról”…Persze-persze, rengeteg jó „meglátás”, mondat, tanács van benne. Egyszerűen csak hozzám mondjuk Ranschburg felfogása (pl. Szülők könyve) közelebb áll, nem érzem magam olyan hülyének, ha őt olvasom, mint amikor Vajda Zsuzsanna oszt engem.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Papírtigris>!

A gyermeknevelés rengeteg időt és energiát igényel, sokan tartanak tőle, hogy mindez rányomja a bélyegét a munkára és a karrierre. A gyerekek kétségkívül gátolják az embert az önmegvalósítás bizonyos fajtájában – már ha valaki kizárólag azt tekinti önmegvalósításnak, amit a hivatalban, kórházban, iskolában, üzletben stb. végez. Mert gyereket nevelni igazán nem akármilyen feladat. Sokan vagyunk, akiknek az erejét a munkában is megsokszorozza, hogy úgy érzi: másokért, a gyerekeiért, a családjáért is dolgozik. Másrészt semmihez sem hasonlító gyönyörűséget jelent látni a fejlődő, növekedő gyerekeket. És még egy tény: a munkahelyünkön gyakran bánnak igazságtalanul velünk, nem ritkaság, hogy az érdemtelen jut előre, nem méltányolják az erőfeszítéseket. A gyereknevelésben ez elképzelhetetlen. Folyamatosan látható az eredmény, amely a befektetést igazolja. A gyerekek meghálálják a szülői odaadást és az igazi szeretetet.

41-42. oldal

Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye A józan nevelés kézikönyve

Papírtigris>!

Igazság szerint szinte mindenből van olcsóbb és drágább megoldás, legyen az öltözködés, játék, egészséges étkezés. A kérdés csak az, mer-e az ember másként viselkedni, mint mások, mint a „nagy átlag”. Annál is inkább, mert sok káros következménye van, ha a gyereket kicsi korától költséges javakkal halmozzuk el. Először is mindennek az anyagi hátterét elő kell teremteni. Ehhez pedig idő kell, holott a gyerek jobban jár, ha az időt vele töltjük.

43. oldal

Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye A józan nevelés kézikönyve

Papírtigris>!

Tipikus jelenség, hogy a mindig autóval fuvarozott gyerekek csaknem elepednek, hogy vonatra ülhessenek, és a világon minden gyerek sokkal jobban eljátszik a felnőttek közönséges használati tárgyaival, mint a méregdrága játékkal. A tárgyak világa a gyerekek számára – hacsak el nem rontjuk őket – másodlagos: nekik az a fontos, hogy szerető és elkötelezett felnőttek vegyék őket körül.

43. oldal

Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye A józan nevelés kézikönyve

Papírtigris>!

A nevelés feladata, hogy a gyereket megtanítsuk a valóság tiszteletére, arra, hogy szükség esetén ösztönkésztetésekről is le tudjon mondani, és az ezzel kapcsolatos feszültségeket el tudja viselni, tudjon várni. Ám mindennek úgy kell történnie, hogy az ösztönök, belső késztetések minél kisebb arányban kerüljenek gátlás alá, megmaradjon a gyereknek az a képessége, hogy élvezze is az életet. Egyszerűbben szólva a nevelésnek a gyereket nemcsak a boldogságra, hanem a boldogulásra, a nehézségeken való felülkerekedésre is meg kell tanítania.

23-24. oldal

Vajda Zsuzsanna: Az ember és kicsinye A józan nevelés kézikönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Ranschburg Jenő: Mi rontottuk el?
Fischer Eszter: Modern mostohák
Beth A. Grosshans – Janet H. Burton: Ki az úr a háznál?
John Bowlby: A biztos bázis
Jerry Wyckoff – Barbara C. Unell: Fegyelmezés szeretettel
Suzanne Vallières: Pszichotrükkök 6-9 éves korig
Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban
Steve Biddulph: Lányos szülők kézikönyve
Amy J. L. Baker – Paul R. Fine: EXtelen döntések
Aicha Katjivena – Miriam Pelzer: A szuperdadus legsikeresebb nevelési tippjei