Sémáink ​fogságában 114 csillagozás

Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Talán ​már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések. Egyes helyzetek – mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot – automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. (Sokszor erre nem is leszünk tudatosan figyelmesek, csak újra meg újra megtörténik velünk.)
Nagyon valószínű, hogy nekünk is vannak sémáink, mert szinte mindenkinek vannak. A sémák – vagyis az életünkben ismétlődő, nemkívánatos mintázatok – mindig gyermek- és serdülőkorban alakulnak ki, kisebb-nagyobb mértékben sérült, kielégítetlen alapszükségletek nyomán. Ezek a sérülések és hiányok meghatározzák azt, ahogyan önmagunkra és a világra tekintünk, bizonyos területeken átszínezik, eltorzítják a valóságérzékelésünket. Amíg… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
182 oldal · ISBN: 9786155932847
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932700

Enciklopédia 11


Kedvencelte 15

Most olvassa 87

Várólistára tette 226

Kívánságlistára tette 235

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

hofeherke11 P>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Roppant hasznos, olvasmányos stílusban írt önsegítő könyv. Ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a sématerápia vagy ha nem tudják még mi az, de szeretnék kicsit fejleszteni magukat, nagyobb önismeretre szert tenni.

3 hozzászólás
_Andrea_>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Nem vagyok híve az oszthatatlan egységeket felbontó elméleteknek* – de a sématerápiával megismerkedni azért érdekes volt. Van gyakorlati haszna ennek a látásmódnak, nagyon pontosan rámutat olyan tendenciákra az emberi viselkedésben és motivációkban, melyeknek a hátterében különböző traumák állnak. Fontos ezeket észrevenni és dolgozni velük – de nem gondolom, hogy ehhez feltétlenül fel kell darabolni a személyiséget és az élveboncolás állapotában továbbélni. Véleményem szerint éppen csak egy lépéssel megy tovább, mint szükséges – a maladaptív belső motivációk/tendenciák felismerését nem kellene megszemélyesítésnek és leválasztásnak követnie.
*spoiler

vighagika>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

„a dilemma az, hogy bolygónkról, a Földről nem tudjuk az Univerzumot objektíven megfigyelni és megérteni. Ahhoz ugyanis, hogy valamit pontosan megfigyelhessünk, szükség van egy külső nézőpontra, ahonnan kicsit eltávolodva nézhetünk rá az adott dologra. Ez a pont nem lehet túl közel, hiszen akkor arányait vesztett, torz képet kapunk, de nem lehet túl távol sem, mert akkor elveszítjük a kapcsolatot azzal, amit megfigyelünk. A professzor által elmondottak pontosan ráillenek az önismeretre is: szükség van egy bizonyos távolságra az általunk megélt folyamatok és önmagunk megismeréséhez.”

Ez egy olyan könyv, amit szinte mindenkinek ajánlanék elolvasásra. Nagyon érdekes volt számomra a sématerápia lényege, és úgy érzem, sikerült megérteni, hogyan is működik/dolgozik bennünk ez az egész.

Inkább leíró, tanító jellegűnek mondanám a kötetet, mint gyakorlatinak, illetve én annyira nem szeretem folyamatosan lapozgatni, így számomra jobb lett volna, ha közvetlen a bemutató részek után jöttek volna adott munkalapok – de ez abszolút csak az én preferenciám.
Sajnálom, hogy úgy igazán alapos munkát csak egy megfelelő szakemberrel lehetne végezni, és nagyon szomorú, hogy a mentális problémák kezelése mekkora luxusszolgáltatás Magyarországon. (És még, úgy gondolom, így is szerencsés vagyok, hogy én legalább e könyvhöz hozzá tudtam jutni.)

Egyébként még annyit mindenképpen megjegyeznék, hogy ha hozzám hasonlóan úgy indul neki valaki ennek a könyvnek, hogy minél többet tanuljon magáról, fejlődjön, jobbá váljon, amennyire lehet – ne csak erre készüljön! Ez a kötet másokról is tanít, gyakran vettem észre, hogy felismerek valakit egy-egy példaként hozott szituációban, így mostmár hozzájuk is egészen máshogy kapcsolódok.

Bár nem teljesen erre számítottam, örülök, hogy olvashattam.

TMarie>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Elméleti dolgok gyakorlati példákkal bemutatva elég jó képet alkot az egész témáról. Érdekes volt olvasni, hogy gyerekkorban egy-egy elejtett mondat milyen hatással lehet az egész életünkre. Feldolgozni és továbblépni a felnőtt feladata, szülőként pedig a gyerek támogatása és sok-sok türelem.

Helga_Dávid>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Nagyon jól szerkesztett formában vázolja fel a különböző sémákat és az azokra adott lehetséges reakciókat, válaszokat.
Sématerápiás foglalkozás mellé javasolta a terapeutám, mint kiegészítő olvasmány, ami segíthet a közös munkában.
Segít átlátnom az egyes reakcióim kiváltó okait, milyen gyerekkori élmények vezettek ahhoz, hogy bennem ezek a sémák rögzültek és hogyan tudom ezeket kívülről szemlélve elkerülni.
Választ kaptam arra, hogy miért „lépek folyton ugyanabba a folyóba” és hogyan tudok ebből a körből kilépni.
Nagyon hasznos könyv. A sémák és a rájuk adott reakciók megértését példákon keresztül is szemlélteti.

8 hozzászólás
tttblog>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

„Vágyi Petra sématerápiával foglalkozó klinikai szakpszichológus mindent lefedve összefoglalta a témát. Ismerteti a sémákat, és részletesen ír arról is, hogyan – és életünk melyik szakaszában – alakulnak ki. Mind a szülői, mind a gyermeki sémamódokkal megismerteti az olvasót, amit a rengeteg kliens történetének hála még könnyebb megérteni.”

Bővebben a blogon :)
https://ttt-blog-by-tami.blogspot.com/2022/04/vagyi-pet…

EmmanuelleKant>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Meg merem kockáztatni, hogy életem „legerősebb” könyvét olvastam. Jegyzeteket készítettem és használtam a munkalapokat, ezzel a továbbiakban is foglalkozni fogok Megdöbbentően hasznos olvasmány már önmagában is, terapeuta segítségével gondolom még hatékonyabb.
Csak pár napja foglalkozom a sémákkal, igaz megalapoztam már egyéb olvasmányokkal is.
Popper Péter mondott anno egy előadásában olyasmit, hogy az önismeret igen fájdalmas felismerésekkel járhat, és nem mindenki van felkészülve ezekre a felismerésekre.
10 éve már, hogy nem fájt a hátam, pár napja, ahogy értelmeztem a sémáim, előjött a gerincferdülésemnél érzett fájdalom és tudom, hogy a gyerekkori sérelmeket dolgozom fel éppen, és nem véletlen ez a fájdalom.
Pszichésen mostanra értem meg annyira, hogy a lelki és fizikai fájdalom ne akadályozza meg nálam az önismereti folyamatot.
Talán már írtam egy másik könyvnél, hogy elég hosszú ideig készültem erre az önismereti útra, és most érzem, hogy jó döntés volt, mert könnyebb feldolgozni az érzéseim, és többnyire kiegyensúlyozott tudok maradni az önismereti munka közben.

moni79>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Hasznos kiegészítő könyv azoknak, akik sématerápiába járnak és azoknak, akik ismerkednek az irányzattal.

Lovebooks>!
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Vágyi Petra könyve alaposan körüljárja a séma, sématerápia és sémiakémia témakörét. Ezt a kötetet még a pszichológia oktatóm ajánlotta, majd utána néztem és felkeltette az érdeklődésem. Ez nem is meglepő,hiszen minden érdekel, ami önismeret, ami által jobban megismerhetem,megtudjatom,mit miért teszek, bizonyos szituációkban miért úgy viselkedek, ahogyan.
A kötet végén ráadásul 5 munkalap is található, azoknak,akik jobban el akarnak merülni önmaguk elemzésében.
Jól felépített ismeretterjesztő kötetet kaptam, aminek tartalmát jól elraktározom magamban. Az biztos,hogy legalább egyszer fellapozom még ezt a könyvet.
A szerző és a könyvben található információk segítségével könnyebben beazonosíthatjuk a saját sémánkat, sémáinkat, majd teljes önismerettel, szembenézéssel változtathatunk, alakíthatunk rajta pozitív irányban. A gyermeki módunkat a felnőtt módunkkal tudjuk vigasztalni, jó irányba terelni.
Fogságba ejt a sémád, folyton ugyanaz a forgatókönyv játszódik le az életedben, mintha mindig ugyanabba a folyóba lépnél?
Olvasd el a könyvet, hatalmas támpontot, kiindulást ad ennek megfékezésére! :) Természetesen szakember felkeresésével, bevonásával a leghatékonyabb.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Megtanulunk azzá a felnőtté válni, akire gyerekként szükségünk lett volna.

24. oldal Előszó

Chöpp P>!

Az öt alapszükséglet

– Biztonságos kötődés-kapcsolat (szeretet, gondoskodás és elfogadás)
– Autonómia, kompetencia és énazonosság érzése
– A jogos igények és érzések kifejezésének szabadsága
– Spontaneitás és játék
– Reális keretek és önkontroll

38. oldal

Chöpp P>!

Ahelyett, hogy másokat próbálnánk változásra, alkalmazkodásra bírni-szorítani, vagy önmagunkat jobban kontrollálni, inkább belül oldjuk fel a feszültségeket, és találjuk adaptívabb megoldásokat szükségleteink kielégítésére kívül és belül egyaránt.

234. oldal

Chöpp P>!

„Már tudom, de nem érzem” – szokták mondani. Pedig éppen az érzelmi átélés és átdolgozás az, ami feloldja a blokkot, az elakadást; és ez az, amit sajnos egyedül nem, csak egy sématerapeuta és terápiás munka segítségével lehet elérni.

14. oldal Előszó

Chöpp P>!

Mi a fontosabb, az öröklődés vagy a környezeti hatások? – tették fel a kérdést a fejlődéslélektan tudósai évtizedekkel ezelőtt. A rengeteg kutatás eredményeképp egyre tisztább és komplexebb kép rajzolódott ki, amelyet nagyon lecsupaszítva és leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a „vagy-vagy” helyett az „is-is”, sőt az „is-is, plusz azonkívül még” álláspont lett a konszenzusos irány a kérdésben.

27. oldal

Chöpp P>!

Az utóbbi évtizedek kutatásai az alábbi érzelmi temperamentumdimenziókat erősítették meg:

Labilis……………………………………Reakciómentes
Disztimiás/Depresszív………………………..Optimista
Szorongó………………………………………..Nyugodt
Kényszeres…………………………………….Szétszórt
Passzív…………………………………………Agresszív
Ingerlékeny…………………………………………Derűs
Félénk/Visszahúzódó………………………..Szociábilis

Ezek tehát azok a jellemzők, amelyek mentén a gyermek alapvetően-veleszületetten viszonyul a világhoz és másokhoz. Érzelmi temperamentumunkat illetően mindannyian ezen csúszkák két végpontja közt vagyunk valahol elhelyezhetők.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: temperamentum
Chöpp P>!

Az egészséges felnőtt is megéli a dühöt, de igyekszik azt úgy kifejezni, hogy a jelzett frusztrált szükségletek kielégülhessenek anélkül, hogy az másoknak rossz érzéseket vagy akár sérülést okozna.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: düh
Chöpp P>!

A diszfunkcionális szülői módok tehát olyan meggyőződések, gondolatok immár a fejünkben, melyek ártanak, elakasztanak, semmiképp nem segítenek a helyzetek megoldásában. Ezek már belsővé váltak, azaz lett belül egy saját sémakód/én-rész, amely/aki teljesen önállóan lecsap ránk. Ez már nem anya vagy apa, nem nagyi vagy az edző bá, hanem az a részünk, aki az összes felsorolttól tanult, illetve a gyerekként velük történtekből következtetéseket vont le magának. Diszfunkcionális, mert amit sugall, arra nincs szükségünk, sőt ront, nehezít, bonyolít a helyzeteken, rossz irányba visz. Ez a szülő mód belül uralkodik rajtunk, és irányít. Ha valakinek nem elég érett és erős az egészséges felnőtt módja, akkor ez a szülő mód hoz benne döntéseket napi szinten önmagáról és másokról.

153. oldal

Chöpp P>!

Az egészséges felnőtt mód pedig úgy tudna a helyzetben önmagán segíteni, a módok és sémák által torzított képen igazítani:
A gyerek mód felé fordul, és bátorítóan ezt mondja magának: „Mindenkinek szüksége van valakire, és nem kell tökéletesnek, sérthetetlennek lenni! Hajrá, mert te jó ember vagy, és minden rendben van veled úgy, ahogy vagy! Vicces és kedves vagy, és a kapcsolatokban ez az, ami igazán számít!”

140. oldal

Chöpp P>!

Lehet segítséget kérni, és nem kell tökéletesnek lenni.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor: A test lázadása
Herman Judit (szerk.): Miért marad???
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Polcz Alaine: Kit siratok? Mit siratok?
Alice Miller: A test kiáltása
Joe Navarro: Veszélyes személyiségek
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet
Tánczos Lívia: A SikerÚtja titkos lépései