A ​Kárpát-medence ősi kincsei 6 csillagozás

A kőkortól a honfoglalásig
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Első ízben jelenik meg ilyen összefoglaló, tárgyakkal gazdagon reprezentált, művészeti megközelítésű, tudományos-ismeretterjesztő munka a Kárpát-medence Árpád-kor előtti műkincseiből. A bemutatott tárgyak egy része először jelenik meg nagyközönség előtt, így szenzációs újdonságnak számít.
A reprezentatív művészeti album Kr. e. 800 000-től, a Kárpát-medencei őskőkor kezdetétől a Kr. u. 10. századig, a magyar honfoglalás korának végéig mutatja be és rendszerezi mindazt, amit az egyes korszakok tárgyi kultúrájáról, művészetéről tudunk. Történeti és művészeti megközelítésű korszakleírásokkal, elemzésekkel, érdekességekkel, térképekkel, valamint közel 2000 műtárgy színes fotójával mutatjuk be a Kárpát-medence ősi műkincseit.

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2015
520 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984263

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Turms P
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Ilyen könyvek után sajnálom igazán, hogy nem használom ki jobban a csillagozásban rejlő értékelési lehetőséget. Olyan könnyen szórom jó könyvekre az öt csillagot, hogy amikor egy igazán kimagaslóval akadok össze, annak kiválóságát nem tudom hogyan érzékeltetni. Szóval ezúttal vegyétek úgy, hogy ez a könyv tíz csillagot kapott. Vagy inkább tizenötöt.

Ez a könyv egy papíralapú múzeumlátogatás. Oké, ez így elsőre talán nem hangzik túl izgalmasan. Pedig a lényege tényleg ez: végigjárjuk vele az ország (sőt, esetenként a környező országok) összes múzeumát, és tematikus rendben, koronként haladva megnézzük azok legféltettebb, legszebb kincseit. Közben a látottakhoz tárlatvezetést is kapunk: a korok szakértői mesélnek nekünk a tárgyakról, és az azokat létrehozó népekről, emberekről.

Maga az ötlet annyira pofonegyszerű, hogy nem is tudom, miért nem valósították már meg korábban. Pontosabban a Múzsák Közművelődési Kiadónak volt még a ’80-as években egy hasonló koncepciójú sorozata (Évezredek, évszázadok kincsei), aminek a darabjait lelkesen gyűjtögettem is, de azokon sajnos nagyon látszik, hogy a felvételek harminc-negyven évvel ezelőtt készültek. Márpedig egy ilyen kiadványnak a lelkét a fényképek jelentik, hiszen az elsődleges cél éppen az, hogy a múlt tárgyi emlékeit a könyv közel hozza az olvasóhoz. A Kárpát-medence ősi kincseinek már maradéktalanul sikerült ezt elérni. Sőt, a tökéletes megvilágításba helyezett tárgyakról készült képek olyan gyönyörűek és részletesek, hogy megkockáztatom, még a múzeumban az eredeti darabokat megtekintve sem lenne akkora a vizuális élmény, mint így, a könyvet lapozgatva.

A másik pluszpont pedig a képek, illetve a fényképezésre kiválogatott tárgyak hatalmas száma. Őszintén megmondom, a régészet iránt erősen érdeklődő laikusként sosem gondoltam volna, hogy ilyen mennyiségű, valóban kincsnek nevezhető régészeti emléket őriznek múzeumaink. Különböző kiadványokban az ember mindig ugyanazokat a csúcsminőségű darabokat látja: a római Seuso kincset, az avar nagyszentmiklósit, a mezőkeresztesi szkíta aranyszarvast, a rakamazi honfoglaláskori hajfonatkorongot, és még néhány hasonlót. De ezeknek a valóban páratlan alkotásoknak az árnyékában elsikkad a rengeteg többi, alig kevésbé szép műtárgy, amelyek pedig megtekintésre nagyon is érdemesek.

Ami még nagyon tetszett, hogy a korokra jellemző tipikus tárgyakat és stílusukat nem egy vagy két képen keresztül szemlélteti, hanem különböző tárgyakról készült fényképek tucatjaival. Ha azt mondom, hogy paszományos fibulák vagy germán állatstílus, és melléteszek szemléltetésnek egy-két képet, abból nem sok marad meg az olvasó fejében. Viszont ha átnézek tizenöt-húsz ilyen tárgyat, biztosan emlékezni fogok rá később is. Összesen közel 2000 (!) képet tartalmaz ez az óriási album, amelynek egyetlen hátulütője hatalmas mérete és súlya. Na meg esetleg az ára, de én (ha nem ajándékba kapom), akár a dupláját is szívesen kifizettem volna érte.

Ha ajándékot szeretnétek venni történelem, illetve régészet iránt érdeklődő barátnak, családtagnak, szerintem ezzel a könyvvel nem lőhettek mellé. Nagyon elfogult vagyok, tudom, de én a házi könyvtáram legszebb darabjának ezt a kiadványt tartom.

>!
bratan P
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Igazán sajnálatos, hogy Vágó Ádám, a könyv szerző/szerkesztőjének hozzáállása nem hungarikum. Történt ugyanis, hogy el akart olvasni egy könyvet arról, hogy a Honfoglalásig milyen régészeti leletek vannak, de összefoglaló munkát nem talált. Hát, írt egyet. És nem is akármilyet: bátran merem állítani, hogy a Miniszterelnöki Hivatal különdíját nem haverságból kapta, hanem a teljesítményért.

Hogy milyen a könyv: gyönyörű és befogadhatatlan. Az anyag mennyisége elképesztő, és ahogy végigbogarásztam a több ezer régészeti lelet feliratait megvilágosodott előttem az is, hogy miért lehetséges az, hogy egy-egy nagy művész művét felfedezik. A raktárból. Merthogy ez a könyv abból is dolgozott és előszedte/szedette azokat a leleteket amik néhány esetben még leltári számmal (!!!) ellátva sem voltak. Nem mindennapi munka.

A könyv az őskortól a Honfoglalásig terjedően dolgozza fel az anyagot. A szöveget – Vágó Ádám bölcsessége! – nem ő írta, hanem rábízta egy-egy a tématerületben járatosabb régész/történész munkatársára. A „többkeziség” nem tette a könyvet egyenetlenné, valószínűleg többszörös szerkesztési/szövegírási munka gyümölcse. Laikusként meglepett, hogy mennyi mindent tudnak már ezekről a korokról a régészek, és felmerült bennem, hogy talán nem lehetne-e esetleg erre alapozva a közoktatásban jobban előtérbe helyezni e terület történelmét, már ha ekkora pechünk van, hogy itt élünk. (Tudom, örüljek, ha úgy kerül ki a gyermek az általános iskolából, hogy tud írni, vagy legalábbis olvasni.)

Kétségtelen tény: a könyv marha drága. Bár ha jobban belegondolsz: 5-6 múzeumi belépő áráért kapsz annyi információt, amit 5-6 múzeumban sétálás során nem tudsz befogadni. Több részletben, vissza-vissza lapozva talán.

Hogy negatívumot is mondjak, nekem egyrészt hiányzott egy-egy térkép az adott korszak bemutatásánál, ami a főbb irányokat, vonulatokat bemutatta volna. A másik, a kétségtelen hatalmasra növekedett anyag miatt a magyarázó főszöveg (nem a képleírás!) az időnként nincs szinkronban a képanyaggal. De hát, mint tudjuk, egyedül Allah tökéletes! ;-)

>!
Bee99
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Hihetetlenül gyönyörű, profi módon összeállított, nagy hiányokat pótló könyv fantasztikus fotókkal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Giandomenico De Tommaso: Római művészet
Cserményi Vajk (szerk.): Évezredek kincsei
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí
Pogány Ö. Gábor: Magyar festészet a XIX. században
Híres festők 2. – Claude Monet
Aradi Nóra: A szocialista képzőművészet története
Ezer év 1000 remekmű
Ashley Bassie: Expresszionizmus
Bodor Kata (szerk.): Egon Schiele és kora
Angela Ottino della Chiesa: Dürer életműve