A ​Kárpát-medence ősi kincsei 14 csillagozás

A kőkortól a honfoglalásig
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Első ízben jelenik meg ilyen összefoglaló, tárgyakkal gazdagon reprezentált, művészeti megközelítésű, tudományos-ismeretterjesztő munka a Kárpát-medence Árpád-kor előtti műkincseiből. A bemutatott tárgyak egy része először jelenik meg nagyközönség előtt, így szenzációs újdonságnak számít.
A reprezentatív művészeti album Kr. e. 800 000-től, a Kárpát-medencei őskőkor kezdetétől a Kr. u. 10. századig, a magyar honfoglalás korának végéig mutatja be és rendszerezi mindazt, amit az egyes korszakok tárgyi kultúrájáról, művészetéről tudunk. Történeti és művészeti megközelítésű korszakleírásokkal, elemzésekkel, érdekességekkel, térképekkel, valamint közel 2000 műtárgy színes fotójával mutatjuk be a Kárpát-medence ősi műkincseit.

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2015
520 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984263

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Turms>!
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei A kőkortól a honfoglalásig

Ilyen könyvek után sajnálom igazán, hogy nem használom ki jobban a csillagozásban rejlő értékelési lehetőséget. Olyan könnyen szórom jó könyvekre az öt csillagot, hogy amikor egy igazán kimagaslóval akadok össze, annak kiválóságát nem tudom hogyan érzékeltetni. Szóval ezúttal vegyétek úgy, hogy ez a könyv tíz csillagot kapott. Vagy inkább tizenötöt.

Ez a könyv egy papíralapú múzeumlátogatás. Oké, ez így elsőre talán nem hangzik túl izgalmasan. Pedig a lényege tényleg ez: végigjárjuk vele az ország (sőt, esetenként a környező országok) összes múzeumát, és tematikus rendben, koronként haladva megnézzük azok legféltettebb, legszebb kincseit. Közben a látottakhoz tárlatvezetést is kapunk: a korok szakértői mesélnek nekünk a tárgyakról, és az azokat létrehozó népekről, emberekről.

Maga az ötlet annyira pofonegyszerű, hogy nem is tudom, miért nem valósították már meg korábban. Pontosabban a Múzsák Közművelődési Kiadónak volt még a ’80-as években egy hasonló koncepciójú sorozata (Évezredek, évszázadok kincsei), aminek a darabjait lelkesen gyűjtögettem is, de azokon sajnos nagyon látszik, hogy a felvételek harminc-negyven évvel ezelőtt készültek. Márpedig egy ilyen kiadványnak a lelkét a fényképek jelentik, hiszen az elsődleges cél éppen az, hogy a múlt tárgyi emlékeit a könyv közel hozza az olvasóhoz. A Kárpát-medence ősi kincseinek már maradéktalanul sikerült ezt elérni. Sőt, a tökéletes megvilágításba helyezett tárgyakról készült képek olyan gyönyörűek és részletesek, hogy megkockáztatom, még a múzeumban az eredeti darabokat megtekintve sem lenne akkora a vizuális élmény, mint így, a könyvet lapozgatva.

A másik pluszpont pedig a képek, illetve a fényképezésre kiválogatott tárgyak hatalmas száma. Őszintén megmondom, a régészet iránt erősen érdeklődő laikusként sosem gondoltam volna, hogy ilyen mennyiségű, valóban kincsnek nevezhető régészeti emléket őriznek múzeumaink. Különböző kiadványokban az ember mindig ugyanazokat a csúcsminőségű darabokat látja: a római Seuso kincset, az avar nagyszentmiklósit, a mezőkeresztesi szkíta aranyszarvast, a rakamazi honfoglaláskori hajfonatkorongot, és még néhány hasonlót. De ezeknek a valóban páratlan alkotásoknak az árnyékában elsikkad a rengeteg többi, alig kevésbé szép műtárgy, amelyek pedig megtekintésre nagyon is érdemesek.

Ami még nagyon tetszett, hogy a korokra jellemző tipikus tárgyakat és stílusukat nem egy vagy két képen keresztül szemlélteti, hanem különböző tárgyakról készült fényképek tucatjaival. Ha azt mondom, hogy paszományos fibulák vagy germán állatstílus, és melléteszek szemléltetésnek egy-két képet, abból nem sok marad meg az olvasó fejében. Viszont ha átnézek tizenöt-húsz ilyen tárgyat, biztosan emlékezni fogok rá később is. Összesen közel 2000 (!) képet tartalmaz ez az óriási album, amelynek egyetlen hátulütője hatalmas mérete és súlya. Na meg esetleg az ára, de én (ha nem ajándékba kapom), akár a dupláját is szívesen kifizettem volna érte.

Ha ajándékot szeretnétek venni történelem, illetve régészet iránt érdeklődő barátnak, családtagnak, szerintem ezzel a könyvvel nem lőhettek mellé. Nagyon elfogult vagyok, tudom, de én a házi könyvtáram legszebb darabjának ezt a kiadványt tartom.

WolfEinstein>!
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei A kőkortól a honfoglalásig

Nagyon nehéz erre a kiadványra szavakat találni! Lenyűgöző, bámulatos, csodálatos – ezek közel sem adják vissza a valóságot. Azt nem mondom, hogy jó kézbe venni, mert annyira nehéz, hogy csak úgy tudtam olvasni, hogy leraktam a szőnyegre vagy az ágyra, és hason fölé feküdtem, de szó, ami szó, igazán igényes külalakú könyv, rendkívül jó minőségű papíron. És a tartalom! Hát tényleg nem igazán találok rá szavakat. A Kárpát-medence őstörténete amúgy is a szívem egyik csücske, kedvelt elfoglaltságom, hogy rendszeresen járjam a múzeumokat a korszak megismerése érdekében. És most megvannak a legfontosabb műkincsek páratlanul jó minőségű és részletgazdag fotókon! Azt azért nem mondom, hogy így már nem is kell múzeumba menni, mert azért kell, de sokkal alaposabban megfigyelhetőek a részletek, mint a vitrinekben. A tárgyismertető és összefoglaló szövegek kellően tartalmasak, szakszerűek, de mégis a kötet igazi értéke a kép. Több ezer műkincs lélegzetelállítóan kiváló reprodukciója! És nem pusztán a kötet nyűgözött le, hanem az az elhivatottság, lelkesedés, eltökéltség, kitartás és nem utolsó sorban szakmai felkészültség, amivel Vágó Ádám megálmodta és megteremtette ezt a kiadványt. Nem hinném, hogy van olyan, a régészet iránt semmi fogékonysággal sem rendelkező személy, akit teljesen hidegen hagyna ez a kiadvány, és ne keltené fel az érdeklődését. Na jó, egyről azért tudok…

1 hozzászólás
Mimiti>!
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei A kőkortól a honfoglalásig

Akit kicsit is érdekel a Kárpát-medence történelme, szerintem hatalmas örömmel fogja lapozgatni. Lenyűgöző, hiánypótló mű, nagyszerű szakmai összefoglalókkal, és ami kétségtelenül a leglátványosabb benne: gyönyörű fotókkal csodálatos leletekről. Számomra az egyetlen icikepicike hiba az volt, hogy itt-ott nagy csúszások vannak a leletek és az őket említő szövegrész között, de ez sem megbocsáthatatlan, különösen egy ekkora volumenű munkánál.
Azt hiszem ma Magyarországon nagyon kevesen tudnak bármit is hazánk honfoglaláskor előtti történetéről, leleteket meg igazán keveset tudnak említeni (talán a Seuso jut sokak eszébe), pedig ha ezt látnák! Valóban kincsek vannak ebben a kötetben, amiket sikerült laikusok számára is érthetően, de alaposan és szakmaian bemutatni. Nem győzöm hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy nem csak egy szép képeskönyvet kapunk, hanem egy friss, tudományos összefoglalót a Kárpát-medence történetéről a honfoglalásig. A képek és a szöveg aránya szerintem ennél nem is lehetne jobb.
Adjátok ajándékba, vagy lepjétek meg magatokat vele. Ha csak egyszer is belelapoztok, látni fogtok valamit a hihetetlenül változatos és gazdag kultúrákból, amik a Kárpát-medencében működtek.
Nem írok többet. Le vagyok nyűgözve.

Bee99>!
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei A kőkortól a honfoglalásig

Hihetetlenül gyönyörű, profi módon összeállított, nagy hiányokat pótló könyv fantasztikus fotókkal.

Csilla883>!
Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei A kőkortól a honfoglalásig

A Kossuth kiadónál most félaton lehet beszerezni október végéig. Az előttem szólókhoz hasonlóan el vagyok ragadtatva a könyvtől. Ilyen csodás albumot még nem tartottam a kezemben. Nem ismétlem a többieket, minden szavukkal egyetértek.
Most feláras akcióban kihagyhatatlan ajánlat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon
Sally Hines: Mi a gender?
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia
Lerner János: Óvárosok
Mihail Guerman: Vaszilij Kandinszkij
Zima Szabolcs: Híres műalkotások
A Millenniumi Magyarország
Világhírű festők – Monet
Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete