Leszel ​a barátom? (Ovis mesék 1.) 111 csillagozás

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Buapest, 2022
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635872190 · Illusztrálta: Pásztohy Panka
>!
Pagony, Budapest, 2021
104 oldal · ISBN: 9789635871100 · Illusztrálta: Pásztohy Panka
>!
Pagony, Budapest, 2018
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103332 · Illusztrálta: Pásztohy Panka

3 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Futóhomok>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Négy csillag, mert a célközönség – a fülszöveg 3-6 éveseknek ajánlja a könyvet – szempontjából bonyolult mesék ezek, szerintem legalábbis nagycsoportos korttól élvezhetőek. A Pásztohy Panka-féle vidám trendi illusztrációkkal megspékelt szöveg kisiskolásoknak* viszont remek olvasási gyakorlatként szolgálhat.
Amiért írok róla: a Leszel a barátom? értő/érző szívű óvónőknek – én egy lelkes pályakezdő és egy valamikor lelkes óvodapedagógusnak kölcsönöztem a könyvet– igen tanulságos olvasmány lehet. Ugyanis szuper konfliktus kezelési technikák vannak benne. Csak egy példa: az egyik aktuálisan égedelem kislányról kiderül, hogy valójában azért kötözködik mindenkivel, mert aznap rohanva érkezett az óvodába, semmi sem úgy történt otthon, ahogy szokott, anyukája csak berepítette az intézménybe stb. A mesebeli óvónéni egyszerűségében nagyszerű feloldása: behúzza a függönyt, megágyaz a csemetének** és közösen újrajátszák a reggelt.
Az érem másik oldalán persze a szülő van, aki olvasás közben tudatosíthatja magában, hogy az otthoni dolgok, az az egy-két hazai indító mondat mennyire kihat a kis nagy gyermekünk egész napjára.

*Másodikos kislányomon tesztelve.
**Itt van még az is a mesében, hogy a dadus néni bekever egy extra kakaót a kislánynak, mert aznap otthon olyan sem volt. És ne mondjátok, hogy ez kizárt a valóságban, mert én találkoztam egy-két dajkával a gyerekeim révén, akikben bizony ott rejlett a kibontakoztatásra váró jófejség.

6 hozzászólás
Homolya_H_Tímea P>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Nagyon szerettük ezt a könyvet a gyerekeimmel, és most az ovisaimat ismertette meg vele. Igaz, csak kiscsoportosok, de sok helyen magukra ismerhettek a szereplőkben és a szituációkban. Biztos, hogy el fogom még olvasni nekik ☺️

Szimirza>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Oda meg vissza vagyok érte :D Iszonyatosan aranyos, élethű történetek, amelyek mellé még annál is aranyosabb rajzok társulnak.

tschilla>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Nem lesz kedvenc. Valahogy hiányzik a bájosság a történetekből, inkább csak olyan érzésem volt, húzzunk le még egy bőrt erről az ovis témáról, a szülők úgyis válogatás nélkül megvesznek minden ilyen témájú könyvet a gyereknek. A többi rész biztos, hogy nem kerül a polcunkra.
A rajzok egyébként klasszak.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Nagyon szerettem olvasni ezt a mesekönyvet … most ismerkedem a szerző munkásságával, mert mire ő alkotni kezdett, a gyermekeim már kinőttek a célközönség soraiból. De jobb későn, mint soha, s ez most itt nagyon helytálló. Szuper volt az összes történet egytől egyig, hétköznapi, ovis történések kerültek terítékre zseniális pedagógiai érzékkel megáldott óvónénivel körítve, akit szerintem minden gyermek és szülő nagyon kedvelne. Pásztohy Panka rajzai elbűvöltek, annyira szépek, élettel teliek, a szereplők ábrázolása nagyon bájos *-* Nekem nagyon tetszett a könyv, keresni fogom Adrienn további köteteit is :-)

>!
Pagony, Budapest, 2013
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155291401 · Illusztrálta: Pásztohy Panka
dittta>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

3,5 éves kislányomnak olvassuk esténként kb 1 hete. Minden nap két mese. Egyformán kedvenc nekem, felnőttnek és neki is, alig várja, hogy jöjjön az új este az új mesével, sőt, fejből tudja, hogy melyik fog következni, mert megjegyzi a nyitóképet és már messziről kiabálja, hogy a gumicsizmás jön, a tojásos jön:). Csak ajánlani tudom, nálunk nagyon nagy kedvenc lett.
Az óvodás Pöttyös Panni mesékhez hasonlít nekem talán leginkább, csak itt minden mese az óvodában játszódik, nincs benne az a fajta családi szál olyan erősen, mint a Pöttyös Panniban. Minden mese egy újabb nap története az óvodában, az óvodások gondjaival és azok megoldásával – nem szeretem leves, nem játszom most veled,meg akarom lesni a Mikulást, nem akarok aludni délután. Szerintem nagyon aranyos.
A grafikáról elég annyit írni, hogy Pásztohy Panka!!!! :))

2 hozzászólás
Juca P>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

„Betegen azt szerette, ha az anyukája mellé bújik az ágyba, és szeretgeti egész nap.” ♥

Nagyon aranyos illusztrációk szerpelnek a mesekönyvben, bár már észrevettem, hogy Pásztohy Panka rajzai nekem mindig tetszenek. 15 rövid mesét tartalmaz a kötet, amelyek óvodásokról szólnak, az óvodai mindennapjaikat kísérhetjük nyomon. Többféle problémakör felmerül: délutáni alvás, evés, stb.

Jaj, de megölelgettem volna Leát a ballábas napján. ^^ A délutáni alvást pedig nagyon viccesen oldotta meg az óvó néni.

Csicsi55>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Oviban, csoportomnak olvasom. Egy csoda ez a könyv… Olyan gyerekeknek is sikerült a figyelmét lekötni vele, akiknek amúgy nagyon nehezen megy a mesékre való koncentrálás. Már amikor előveszem a könyvet, teljes csend lesz a csoportban, a legizgágább gyerek is felkönyököl és csillogó szemmel várja a mese kezdetét. Humoros és tanulságos történetek egyaránt vannak a könyvben, olyan történetek, amik róluk és nekik szól. Őszintén ajánlom mindenkinek! :)

Szodalit>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Vadadi Adrienn nagyon ért a gyerekekhez és ezt a tulajdonságát a könyvei nagyon jól tükrözik. Nagyon jó könyv gyerekeknek.

Evodia>!
Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

Nekünk segített közelebb hozni az új óvodát, az új pajtások is lehetnek a barátai. (középső csoport)
Tetszett neki, hogy az óvodáról szól. Nekem az tetszett, hogy a történetek példái nyomán a új óvodában még kialakuló kapcsolatairól lehet beszélgetni vele, talán így könnyebb a beilleszkedés. Néhány tipikus ovis téma is jól jött.
Egy mesekönyv azért más. (ez olyan szocializációs segédlet :) de annak nekünk remek volt.)


Népszerű idézetek

nodael>!

– Ássunk olyan mélyre, ahol a vakondok vannak. Aztán bújjunk be az egyik járatba, és szökjünk meg az óvodából!

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óvoda · vakond
nodael>!

Fogmosáskor a pulcsijára kente a fogkrémet, és amikor le akarta dörzsölni a fürdőszivaccsal, nagy, háromfejű sárkányhoz hasonlító pacává maszatolódott.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fogkrém
nodael>!

Leával a lányok is, a fiúk is szívesen játszanak, mert épp úgy ért a babázáshoz, mint a barkácsoláshoz vagy az autópálya-építéshez.

7. oldal

nodael>!

Akkor Lea az anyukájához szaladt, az ölébe kuporodott, és elsuttogta neki, mi történt. Lea anyukája nem volt mérges, csak szomorú.

15. oldal

nodael>!

De Lea gyorsan átlapozta a könyvet, aztán unatkozott tovább.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
nodael>!

Az óvó néni hiába mondja, hogy a kenyér héjától erősödnek a fogak, hogy mindent először meg kell kóstolni, és csak azután mondjuk rá, hogy nem szeretem, és a tojáslevesben pedig nem bogarak, hanem köménymag van.

28. oldal

nodael>!

Lea magányosan szemlélte a kavalkádot. Csak ült a rajzos asztalnál, kiskutyákat firkálgatott piros, kék meg narancssárga ceruzával, és közben nézte, ahogy a gyerekek fel-alá rohangásznak, és nem fogadnak szót senkinek sem.

50. oldal

nodael>!

Aztán váratlanul odafordult Blankához, és beleköpött a paradicsomlevesébe.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: paradicsomleves
nodael>!

– Már tudom is, hogy fogjuk csinálni, hogy találkozzunk is Ákossal, meg ne is – és közben titokzatosan mosolygott.
A gyerekek hitték is, amit az óvó néni mondott, meg nem is.

73. oldal


A sorozat következő kötete

Ovis mesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka
Farkas Nóra: Összeköt a barátság
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Czernák Eszter: Sárkányovi
Marék Veronika: Annipanni, mesélj nekem!
Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög
Kozma Ani: Marcipán kutya kalandjai
Berg Judit: Maszat épít
Gévai Csilla: Amíg utazunk